Ga naar inhoud
GENEGEERD

Vlees drogen hoe ik het doe....foto verslag


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Tijdje gelden weer wat Jerky / Biltong gemaakt en het leek me leuk om hier een foto verslagje van te maken en deze te delen.

 

Stap 1:

Inkopen van het vlees, in mijn geval ruim 2 kilo rundvlees (stooflappen) van de plaatselijke turkse supermarkt a 6,95 de kilo.

1.jpg.c0398ac2d1e100570ae33622e1b3e37d.jpg

 

Stap 2:

In stukken en reepen snijden van ca 1 cm dik

2.jpg.386c1eb37dc776f88805835fcc4333cc.jpg

 

Stap 3

Peper en zout erop strooien en inwrijven, daarna insmeren met een mengels van appelazijn en tabasco, en geplet koriander zaad toevoegen.

Wil je het iets pittiger dan voeg je knoflook en piri piri kruiden toe

3.jpg.bb3ecbb15d30ada65a7317218620586b.jpg

 

Stap 4

minimaal 24 uur laten marineren in de koelkast

4.jpg.cb88f0c4088ae8ef529dff8a7f8525a6.jpg

 

Stap 5:

8 a 10 uur laten drogen in de oven op de hoogste stand.

5.jpg.c91a056539a95b7933b59a1d65500de8.jpg

 

Stap 6:

Laten afkoelen en opslaan in een luchtdichte verpakking (of gelijk opeten natuurlijk :)

6.jpg.77ee7d31a9d19a2b77a272278cf86438.jpg

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Geplaatst:

Ik zie dat dit een 'droogoven' is - niet bijv. een gewone hete lucht oven die ik heb.

Zou ik mijn oven kunnen gebruiken? Lijkt mij leuk (en nuttig) om dit te leren.

Geplaatst:

in het begin deed ik het in de normale oven idd. hoogste stand van mijn droogoven is tegen de 60 graden

 

Bij een normale oven is het belangrijk dat je de deur op een kiertje laat staan zodat de warme lucht eruit kan.

Geplaatst:

Dus bij een droog oven op de hoogste stand, in een normale braadoven op iets van een 60°C en deurtje een streepje open zodat het vocht weg kan.

  • Leuk 1
Geplaatst:
Kan niet in elke oven. Mijn oven piept als ik de deur op een kiertje staat en stopt het verwarmen :)

 

vaak bestaat deze beveiliging door een pinnetje aan de deurrand dat word ingedrukt , in dat geval plak je er gewoon een stukje tape over

mvg Bjorn

Geplaatst:
vaak bestaat deze beveiliging door een pinnetje aan de deurrand dat word ingedrukt , in dat geval plak je er gewoon een stukje tape over

mvg Bjorn

 

Inderdaad. Of je oven niet zo goed schoonmaken, blijft 't vanzelf plakken :p

  • Leuk 1
Geplaatst:

Ik kan het maar niet lekker vinden dat gedroogde vlees. Maar er zijn mensen die doen er haast een moord voor. Ik heb het zelfs uit Zuid-Afrika laten meenemen maar ik vind het niet smaken vergeleken met bijv. een stoofschotel uit de weckpot. Die braadlappen hadden bij mij dan ook in een stoofschotel gegaan. Andere gedroogde producten vind ik wel te doen. Toch moet ik als prepper overal voor openstaan, dus zeker ook voor drogen van voedsel om de houdbaarheid te vergroten.:cool:

  • Leuk 1
Geplaatst:

Mijn normale oven is iets van 2500 watt, mijn droogoven gebruikt 600 watt, dus een stuk zuiniger.

Daarnaast kan in de droogovern 9 laden van 30x30 cm vullen wat in mijn gewone oven niet lukt.

  • 9 jaren later...
Geplaatst:

Als je de Jerky / Biltong wilt bewaren voor je langetermijn voorraad zal ik sterk aanbevelen om colorozozout zout te gebruiken, daar zit naast zout ook Nitriet in, dit verlengt de houdbaarheid aanzienlijk. 

Zelf droog ik mijn vlees vaak met dit
https://www.vanbeekumspecerijen.nl/drogeworst-mix-beku-mix.html
en 
https://www.vanbeekumspecerijen.nl/starter-mix-van-beekum.html|

De zuren en andere antioxidanten helpen veel met het verlengen van de houdbaarheid. heb zelf een goed aantal kilo vlees hangen (panchetta, worst, lardo en guanciale) en heb niet het idee dat dit de aankomende jaren zal vergaan. 

  • Leuk 4
Geplaatst:
8 uren geleden, Danmaarzeker zei:

(panchetta, worst, lardo en guanciale)

En wanneer is de open dag voor fijn proevers? 😋

Prachtig dat je dit zelf kunt, mocht je ooit tips hebben voor beginners hou ik mij aanbevolen. Zou dit graag willen leren en staat al jaren op mijn verlanglijstje om te kunnen en ook daadwerkelijk fanatiek te gaan doen, ik ben dan ook een echte vleesliefhebber. Wellicht dat je ooit een keer een onderwerp wilt aanmaken met een stukje info om simpel te kunnen beginnen. Super dat je dit kunt! 

Geplaatst:

O ja dat lijkt mij wel leuk hor, ben zelf nog maar een 2 jaar bezig met het drogen van vlees, dus nopg geen expert.  Als er intresse is dan kan ik daar idd wel een apart onderwerp over aanmaken. tzt. 

Ik stook ook zelf sterke drank (Rum, Brandy, Gin etc) Mochten daar ook intresse in zijn.
Ik kan mij namenlijk wel voorstellen dat, als de wereld om je heen aan het vergaan is, je wel een borrel kan gebruiken. 

  • Leuk 2
  • 3 weken later...
Geplaatst:

Top. 
Hier wordt op dit moment alleen groenten gedroogd. 
kan in de oven/ voedseldroger.

Ik heb hem nog niet aan een zonnepaneel, dat lijkt mij wel wat. 
 

alles wat gedroogd is, gaat hier in de bouillonpot. Een pot met zout en groenten. 
 

Vlees lijkt mij wel wat. Mijn oma ving paling en rookte dit in een ton in de garage. Ze had de oorlog meegemaakt. Ik had nog meer van haar kunnen leren denk ik….

  • Leuk 1
  • 1 maand later...
Geplaatst: (aangepast)

Beste @six-shooter,

 

Is het misschien iets om je eigen topic te openen op de juiste plek om ons je ideeën te vertellen.

En heb je ook iets met preppen, wat wil je daar over weten.

 

Misschien is het handig om je voor te stellen en daar wat over je zelf te vertellen dan met die wetenschap kunnen we jouw ook verder helpen of je vragen beantwoorden.

https://forum.preppers.nl/forum/9-voorstelronde/

 

aangepast door JJ&A
  • Leuk 1
Geplaatst:
3 uren geleden, JJ&A zei:

Beste @six-shooter,

 

Is het misschien iets om je eigen topic te openen op de juiste plek om ons je ideeën te vertellen.

En heb je ook iets met preppen, wat wil je daar over weten.

 

Misschien is het handig om je voor te stellen en daar wat over je zelf te vertellen dan met die wetenschap kunnen we jouw ook verder helpen of je vragen beantwoorden.

https://forum.preppers.nl/forum/9-voorstelronde/

 

Done! 😃

  • Leuk 1
  • 5 maanden later...
Geplaatst:
Op 8-7-2014 om 22:02, cavedude zei:

Tijdje gelden weer wat Jerky / Biltong gemaakt en het leek me leuk om hier een foto verslagje van te maken en deze te delen.

 

Stap 1:

Inkopen van het vlees, in mijn geval ruim 2 kilo rundvlees (stooflappen) van de plaatselijke turkse supermarkt a 6,95 de kilo.

1.jpg.c0398ac2d1e100570ae33622e1b3e37d.jpg

 

Stap 2:

In stukken en reepen snijden van ca 1 cm dik

2.jpg.386c1eb37dc776f88805835fcc4333cc.jpg

 

Stap 3

Peper en zout erop strooien en inwrijven, daarna insmeren met een mengels van appelazijn en tabasco, en geplet koriander zaad toevoegen.

Wil je het iets pittiger dan voeg je knoflook en piri piri kruiden toe

3.jpg.bb3ecbb15d30ada65a7317218620586b.jpg

 

Stap 4

minimaal 24 uur laten marineren in de koelkast

4.jpg.cb88f0c4088ae8ef529dff8a7f8525a6.jpg

 

Stap 5:

8 a 10 uur laten drogen in de oven op de hoogste stand.

5.jpg.c91a056539a95b7933b59a1d65500de8.jpg

 

Stap 6:

Laten afkoelen en opslaan in een luchtdichte verpakking (of gelijk opeten natuurlijk :)

6.jpg.77ee7d31a9d19a2b77a272278cf86438.jpg

Knap werk.

Als je die dan vacuüm trekt. Hoe lang zijn ze dan ongeveer houdbaar?

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...