bot mes Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Welke groentes blijven het langste goed zonder koelkast of andere opbergmethodes? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
DutchPointOfView Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Wortels kunnen een aantal weken liggen, mits in het donker. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
DeltaFox Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 aardappelen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
DutchPointOfView Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 wortels en aardappels zijn geen groenten volgens mij Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
DeltaFox Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 (eerst nog maar een bak koffie dan... ) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hhpp Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Welke groentes blijven het langste goed zonder koelkast of andere opbergmethodes? Opbergmethode heb je natuurlijk altijd wel nodig. Zoals plastic zakken, kelder, koele plaats, warme plek, potten, tupperware, los over de vloer van de woonkamer, et cetera. Maar er zijn weinig groentes die zonder enige vorm van conservering langer dan een paar dagen tot een week goed zullen blijven met behoud van voedingswaarde. beter is dus te bedenken wat je mogelijkheden zijn om toch tot conservering te komen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast IsaBo Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 In mijn keuken heb ik een houten plateau/dienblad waarop ik de uien, knoflook, paprika, courgette, komkommer, bananen, meloen, ijsbergsla, radijs, sinasappelen, citroenen, tomaten enz bewaar. Dus niet in de koelkast. De ui en knoflook zijn het langst houdbaar. De rest... zeg misschien een week, maximaal twee. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Welke groentes blijven het langste goed zonder koelkast of andere opbergmethodes? Ik ben benieuwd waarom je deze vraag stelt @bot mes. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
DeltaFox Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Doe een test en vertel het ons! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 wortels en aardappels zijn geen groenten volgens mij Wat zijn dat dan ? Fruit ? Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
DeltaFox Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Ook wiki is niet echt duidelijk over de aardappel, maar het zou wel onder de groentes vallen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
roelf Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Via eliminatie zou ik zeggen: groente. De rest klinkt niet echt aannemelijk. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
techie Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Offtopic: Aardappels, wortelen zijn knolgewassen. Die vallen onder groenten. Tomaten, en paprika's zijn stiekem geen groenten, maar fruit. Ontopic: Waarom denk je dat we groenten inblikken/oppotten? Het proces is te vergelijken met wecken, alleen bij inblikken/oppotten wordt de inhoud ook gesteriliseerd. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Een aardappel (Solanom tuberosum) is een knolgewas die behoort tot de nachtschadefamilie. Deze knol behoort tot één van de meest gegeten groenten van de wereld. Leuk taalkunde, je ziet hier verschil tussen plantkundig,cultureel culinair of tuinbouwkundige blik op groente en fruit. http://nl.wikipedia.org/wiki/Verschil_tussen_groente_en_fruit Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
odessa1944 Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 ik heb de voorgaande jaren aardappelen gepoot en natuurlijk blijven er na het rooien altijd wel een paar in de grond achter. het volgende voorjaar zag ik deze aardappelen gewoon weer uitlopen tot een nieuwe plant. de aardappeltjes blijven dus onder de grond erg lang (min.half jaar) goed, en uiteindelijk leveren ze weer nieuwe aardappelen op als je ze laat uitlopen. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
wiskers Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Over die aardappelen, ik kan me herinneren dat mijn vader ze na het oogsten bestrooide met een of ander poeder waardoor ze bijna eeuwig houdbaar werden (althans zo leek het als kleine jongen) .. Het werkte wel want tot aan de nieuwe oogst bleven die dingen wonderlijk goed.... Wat het poeder is geweest? geen idee.... 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Aardappels gingen in de kelder in een kast met lades, de lades hadden een bodem van gaas. Eén laag per lade. Over die kast een wollen deken. Elke week even alle lades checken of er "piepers" tussen zaten, piepers zijn te koud geworden aardappels die als je ze inknijpt een piepend geluid maken. Zo bewaarden wij i mijn ouderlijk huis de aardappels. Zo bewaarden we alle wintergroenten, uien spruiten peen kolen. In de koele kelder, altijd checken, en niet tegen elkaar als het zo uitkwam, en zo lang als kon op het land laten staan. Later toen ik geen landje meer had kocht ik aardappels per mud bij de volkstuinboertjes. Ging ook naar de koele kelder. In kratten want zo'n kastje had ik niet en het gaat er vooral om dat ze kunnen ventileren. Het poeder is om het spruiten tegen te gaan. Is het van chemicaliën, dan mogen de schillen niet bij de composthoop...het is er ook op natuurlijke basis van kummel. Ik heb het nooit gebruikt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Over die aardappelen, ik kan me herinneren dat mijn vader ze na het oogsten bestrooide met een of ander poeder waardoor ze bijna eeuwig houdbaar werden (althans zo leek het als kleine jongen) .. Het werkte wel want tot aan de nieuwe oogst bleven die dingen wonderlijk goed.... Wat het poeder is geweest? geen idee.... Anti spruit poeder... Vroeger bij iedere drogist te koop, nu alleen nog bij de Welkoop. Chemische rommel uiteraard, er schijnt tegenwoordig ook een biologische variant gebaseerd op kummelolie te verkrijgen te zijn. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hhpp Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Welk poeder weet ik ook niet maar is bedoelt om kiemen tegen te gaan. Vroeger bewaarden veel mensen op deze manier de aardappelen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 @bot mes Ik heb ergens gelezen dat je groenten beter buiten de koeling kunt bewaren en dan wel in een kast voorzien van UV licht. Groenten bleven veel langer goed dan in een koeling. gevonden: http://www.agf.nl/artikel/98294/UV-licht-verdubbelt-houdbaarheid-fruit http://www.engineeringnet.nl/detail_nederland.asp?Id=6108&titel=Bewaren%20groenten%20en%20fruit%20beter%20met%20ozon?&category=research http://www.groentennieuws.nl/artikel/47473/Belgi%C3%AB-uv-lamp-maakt-sla-uit-serre-gezonder Nog wat info: http://www.tuinadvies.be/vers_fruit_groenten_tuin_bewaren.htm Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Groenten en fruit uit de tropen horen sowieso niet in een koelkast. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Over die aardappelen, ik kan me herinneren dat mijn vader ze na het oogsten bestrooide met een of ander poeder waardoor ze bijna eeuwig houdbaar werden (althans zo leek het als kleine jongen) .. Het werkte wel want tot aan de nieuwe oogst bleven die dingen wonderlijk goed.... Wat het poeder is geweest? geen idee.... Dat poeder (lichtbruin van kleur) is alleen om te voorkomen dat de aardappelen uitlopen (kiemremmingsmiddel). Hierdoor wordt de aardappel niet zacht en dus langer houdbaar. De houdbaarheid verleng je op die manier met een paar maanden zodat je de hele winter door (oude) aardappelen kunt eten. Het poeder is giftig, dus je aardappelen goed wassen en schillen voor je ze gaat eten!!! http://www.vinden.nl/c?u=http%3A%2F%2Fwww.czav.nl%2Fdynamisch%2Fbibliotheek%2F256_0_NL_1_Middelen_kiemremming_aardappelen.pdf Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cat Weasel Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Overlaatst nog gezien dat een kunstenaar een bak(je) gemaakt had waarin hij aardappelen en appels bewaarde. Dus een aardappelbak, met daarboven een appelbak. De appelen geven een gas af, en door de gaten in de bodem van de appelbak vloeit dat gas in de aardappelbak. Dat gas voorkomt ook dat die aardappelen kiemen. Vond ik wel goed gevonden. (alweer low tech magazine als ik me niet vergis) http://www.notechmagazine.com/2012/01/saving-food-from-the-fridge.html De bedoeling is dat ik in mijn kelder ook zo'n bak ga voorzien. Voor deze reden houd ik een deel van de kelder redelijk vochtig. (opslag groenten) (ik laat het kelderraam daar open staan) In de ijskast drogen de groenten uit. (ijskast is droge lucht) 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Je kan in je kelder gewoon stapelbare kratten nemen, onderste met aardappels, bovenste met appels. Als het goed is is de kelder donker dus je hoeft de aardappels niet perse in een dichte bak te doen...zoals dat stuk uit Lowtechmagazine zegt. Dichte bak geeft juist kans op rot, een plastic krat heeft genoeg gaten en kieren. Ik ben bezig de koelkast uit te zetten. Ik eet nu de laatste restjes uit de vriezer en dan gaat de koelkast weg. Eigenlijk is alles wat er in ligt niet noodzakelijk om in een koelkast te liggen, meeste ligt er uit gewoonte, en daar stroom voor betalen vind ik zonde. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Survival Mode Geplaatst: 9 mei 2014 Delen Geplaatst: 9 mei 2014 Onlangs las ik dat er in de tuin van een nabijgelegen kasteel een kelder is en diende uitsluitend om alles gedurende de zomer te bewaren. Het ijs van de vijver werd gedumpt in die kelder en blijkbaar was dat voldoende. Verser dan ingeblikt kan haast niet met uitzondering van zelf geoogst en direct te consumeren. Aardappels en noten, voor zover je ze wil zien als groenten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.