Ga naar inhoud
GENEGEERD

Ik wil leren slachten


Zinzzy

Aanbevolen berichten

Voor een goede ontwikkeling van kinderen tot in de pubertijd schijnen er een aantal aminozuren te zijn (drie herinner ik me) die niet in plantaardig voedsel voorkomen. (ben geen voedsel/opvoed kundige). Weet je daar ook iets meer of over te vertellen?

 

 

Van hetgene ik hierover kan vinden zou in het rijtje van de 8 essentiële amino's zou een bijkomende amino 'histidine' enkel voor kinderen essentieel zijn en dat zit ook zowel in plantaardige als dierlijke bronnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 247
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

“Het is mogelijk gezond te eten zonder vlees. Een vegetarisch eetpatroon met voldoende groente, fruit, peulvruchten, brood, graanproducten, zuivelproducten en eieren levert alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft.”

 

Er zijn drie voedingsstoffen van belang voor vegetariërs: vitamine B12, ijzer en eiwit. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Daarom moeten vegetariërs dagelijks zuivel (en eieren) gebruiken, en veganisten een B12-supplement. Plantaardig ijzer wordt moeilijker opgenomen dan dierlijk ijzer, maar er zijn voldoende plantaardige ijzerbronnen om in de behoefte te voorzien. Plantaardig eiwit ten slotte is van een iets mindere kwaliteit dan dierlijk eiwit, maar dit is te compenseren door er meer van in te nemen. - See more at: http://www.vegetariers.nl/voeding/veelgestelde-vragen/krijg-je-een-vitaminetekort-door-vegetarische-voeding#sthash.dZdmEsQi.dpuf

 

PS ik moet ook maar eens aan Geert vragen mee te doen aan de workshop. Vind het geen probleem om ervoor te reizen.:)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik dacht dat ik een topic gevonden had over slachten...Blijkt het een discussie draadje te zijn tussen omnivoren en herbivoren :rolleyes: Ikzelf wou graag leren slachten omdat ik denk dat de mens van nature een opportunist is die zijn hele bestaan aan die eigenschap te danken heeft. samen met onze broeders varken , rat en meeuw hebben we geleerd om alles te eten wat er maar voorhanden is. Het is deze eigenschap die ons onderscheid van de andere beesies op deze aardkloot. Los van de hele discussie of het nu wel of niet aardig is om flappie naar de eeuwige jachtvelden te helpen denk ik dat je als "overlever" geen enkele bron van voeding uit de weg moet gaan. Als we weer eens op het punt aankomen dat enkel ons "opportunisme"ons kan redden hoop ik dat een ieder van ons voldoende kennis heeft om op dat moment nog op een respectvolle manier met flappie om te gaan.Net zo belangrijk is het voor de vleeseters om te weten hoeveel en welke eiwitten we uit welk product moeten halen om zonder vlees te overleven. Hieronder nog even de link naar het voedingscentrum en hopelijk kan daarna het draadje weer over slachten gaan :rolleyes: Ergens in de lap tekst in de link kom je tegen dat je alle aminozuren ook zonder vlees kan binnenkrijgen maar daarvoor wel divers moet eten. Bij vlees is het een gemakkelijk alles in 1 pakket.

 

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx

 

En nu weer terug naar het slachten :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

“Het is mogelijk gezond te eten zonder vlees. Een vegetarisch eetpatroon met voldoende groente, fruit, peulvruchten, brood, graanproducten, zuivelproducten en eieren levert alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft.”

 

Er zijn drie voedingsstoffen van belang voor vegetariërs: vitamine B12, ijzer en eiwit. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Daarom moeten vegetariërs dagelijks zuivel (en eieren) gebruiken, en veganisten een B12-supplement. Plantaardig ijzer wordt moeilijker opgenomen dan dierlijk ijzer, maar er zijn voldoende plantaardige ijzerbronnen om in de behoefte te voorzien. Plantaardig eiwit ten slotte is van een iets mindere kwaliteit dan dierlijk eiwit, maar dit is te compenseren door er meer van in te nemen. - See more at: http://www.vegetariers.nl/voeding/veelgestelde-vragen/krijg-je-een-vitaminetekort-door-vegetarische-voeding#sthash.dZdmEsQi.dpuf

 

 

Mooie site, veel info maar heb ook al een paar dingen gelezen waar ik een beetje m'n vragen bij heb.

 

Dagelijks zuivel en eieren consumeren is ook een van de redenen dat veggies een hoge slechte cholesterol kunnen hebben.

 

B12-tekort is geen probleem dat enkel vegetariërs of veganisten treft. Ironisch genoeg zijn 99% van de mensen met een B12 tekort vleeseters, maar omdat de vraag wordt gesteld of ze vlees eten, worden ze amper onderworpen aan een test. Het nadeel bij het onttrekken van b12 aan vlees en vis, is dat het menselijk lichaam serieus in overdrive moet gaan om rauw vlees te verteren om de B12 op te nemen, want niet-rauw vlees bevat amper B12. Hetzelfde is van kracht bij vis.

 

Ik neem af en toe het supplement Befact Forte (B1,B2,B6,B12)

 

Een interessant boek over B12 is "Is het misschien vitamine B12 tekort" of "Could It Be B12" van Sally Pacholock

--> http://www.bol.com/nl/s/algemeen/zoe...questid=326710

 

 

 

Het probleem met eiwitten is dat we eigenlijk te veel eiwitten eten in verhouding met ons verbruik en als dit uit dierlijk voedsel komt gaat dit na een tijdje op de nieren slaan (nierstenen, nierkoliek --> pijnlijke bedoeling dat ik een 9 jaar terug als fitness trainend omnivoor heb mogen ervaren) een belangrijk gegeven is als je veel eiwitten tot je neemt, je ook minimum 2-3 liter water per dag moet drinken.

 

Bij omnivoren is het wenselijk om minstens 2/3 van hun eiwitten halen uit plantaardige voeding omdat in dierlijke eiwitten meer verzadigd vetten zitten die net spieropbouw en herstel gaan tegenhouden en indien er ook een overconsumptie van koolhydraten is, deze zich zullen vastzetten, het bloed dikker maken,...

 

Dagelijkse behoefte eiwitten is afhankelijk van gewicht, lengte, spiermassa en gezondheidstoestand.

 

Een gemiddelde:

zuigeling 15-17 gram per dag

peuter 30-34 gram per dag

vanaf 7 jaar 50-52 gram per dag

volwassen vrouw 50-55 gram per dag (zwangere vrouwen hebben rond de 70 gram per dag nodig)

volwassen man 60-66 gram per dag

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik dacht dat ik een topic gevonden had over slachten...Blijkt het een discussie draadje te zijn tussen omnivoren en herbivoren :rolleyes: Ikzelf wou graag leren slachten omdat ik denk dat de mens van nature een opportunist is die zijn hele bestaan aan die eigenschap te danken heeft. samen met onze broeders varken , rat en meeuw hebben we geleerd om alles te eten wat er maar voorhanden is. Het is deze eigenschap die ons onderscheid van de andere beesies op deze aardkloot. Los van de hele discussie of het nu wel of niet aardig is om flappie naar de eeuwige jachtvelden te helpen denk ik dat je als "overlever" geen enkele bron van voeding uit de weg moet gaan. Als we weer eens op het punt aankomen dat enkel ons "opportunisme"ons kan redden hoop ik dat een ieder van ons voldoende kennis heeft om op dat moment nog op een respectvolle manier met flappie om te gaan.Net zo belangrijk is het voor de vleeseters om te weten hoeveel en welke eiwitten we uit welk product moeten halen om zonder vlees te overleven. Hieronder nog even de link naar het voedingscentrum en hopelijk kan daarna het draadje weer over slachten gaan :rolleyes: Ergens in de lap tekst in de link kom je tegen dat je alle aminozuren ook zonder vlees kan binnenkrijgen maar daarvoor wel divers moet eten. Bij vlees is het een gemakkelijk alles in 1 pakket.

 

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx

 

En nu weer terug naar het slachten :D

 

 

Ik heb vandaag m'n mes gezet in een quorn filet :cool: en voor de rest laat ik het slachten aan anderen over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik dacht dat ik een topic gevonden had over slachten...Blijkt het een discussie draadje te zijn tussen omnivoren en herbivoren :rolleyes: Ikzelf wou graag leren slachten omdat ik denk dat de mens van nature een opportunist is die zijn hele bestaan aan die eigenschap te danken heeft. samen met onze broeders varken , rat en meeuw hebben we geleerd om alles te eten wat er maar voorhanden is. Het is deze eigenschap die ons onderscheid van de andere beesies op deze aardkloot. Los van de hele discussie of het nu wel of niet aardig is om flappie naar de eeuwige jachtvelden te helpen denk ik dat je als "overlever" geen enkele bron van voeding uit de weg moet gaan. Als we weer eens op het punt aankomen dat enkel ons "opportunisme"ons kan redden hoop ik dat een ieder van ons voldoende kennis heeft om op dat moment nog op een respectvolle manier met flappie om te gaan.Net zo belangrijk is het voor de vleeseters om te weten hoeveel en welke eiwitten we uit welk product moeten halen om zonder vlees te overleven. Hieronder nog even de link naar het voedingscentrum en hopelijk kan daarna het draadje weer over slachten gaan :rolleyes: Ergens in de lap tekst in de link kom je tegen dat je alle aminozuren ook zonder vlees kan binnenkrijgen maar daarvoor wel divers moet eten. Bij vlees is het een gemakkelijk alles in 1 pakket.

 

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx

 

En nu weer terug naar het slachten :D

 

Mijn vader was hoofd fauna beheer, van jongs af aan mee geweest op jacht, als je wil leren slachten, kan en wil ik je zeker bij helpen.

 

Idd, open een topic over veganisme, maar dit topic gaat over slachten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Ronin Kogaratsu Dat hou ik zeker even in mijn achterhoofd dan want mijn kennis op het gebied van slachten is verre van volledig. @Geert heeft mij op fantastische wijze een privé workshop gegeven waar ik hem bijzonder dankbaar voor ben. Konijn durf ik nu wel aan en vis had al geen geheimen voor mij. Gevogelte staat nu dus nog op mijn lijstje om te leren voor dit jaar maar een herhalingsoefening konijn zal ik ook zeker niet uit de weg gaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dagelijks zuivel en eieren consumeren is ook een van de redenen dat veggies een hoge slechte cholesterol kunnen hebben.

 

B12-tekort is geen probleem dat enkel vegetariërs of veganisten treft. Ironisch genoeg heeft 99% van de vleeseters een B-12 tekort

 

 

Uhm volgens mij is het aan IEDEREEN (dus ook de vleeseters bedoel ik, veganisten doen het ff anders..) aan te raden dagelijks zuivel te eten, melk, een plakje kaas o,i,d. Vegetariërs eten echt niet de hele dag door eieren ofzo. Daarbij is juist het omgekeerde aangetoond: vegetariërs hebben over het algemeen vaker een LAGER cholesterol omdat ze veel meer vezels eten.

 

Je 2e opmerking over dat 99% van de vleeseters een B12 tekort heeft is al helemaal belachelijk , waar haal je dat percentage vandaan? Naar schatting heeft ongeveer 1 op de 10 mensen een B12 tekort waarvan een groot gedeelte dit (nog) niet weet.

 

Het lijkt mij handig om niet zo maar dingen te gaan verkondigen waar je helemaal niets van af weet en dan gewoon maar wat onzin neer te zetten.

 

Wil je vollledige informatie over B12 lees dan eens deze studie:

 

http://home.hccnet.nl/michel.post/B12/INHOUD.HTM#H6 ietwat lastig voor mensen die de termen niet kennen, maar wel volledig.

 

 

 

Dan terug on topic:

 

Het lastige met oefenen met slachten in Nederland is dat het verboden is je grootvee zelf te slachten, kleinvee en kleinwild valt dan nog op te oefenen maar de grote jongens als schapen, paarden, koeien en varkens zal niet lukken.

 

Wij slachten nu onze hanen zelf, dat heb je eigenlijk zo onder de knie al duurt het even voor het snel en handig gaat. Wij plukken ze niet maar trekken ze zo uit hun jas, dat gaat vele malen sneller en de honden hebben meteen ook wat te eten..

 

Dit najaar gaan we een varken en een schaap slachten maar daar zullen we dan eerst even hulp van wat Hongaren bij nodig hebben. Het doden zelf kan je natuurlijk zelf met een gun of vette kruisboog, maar het dier verwerken is toch wat lastiger.

 

Een interessant boek over slachten van varkens is Sus Domesticus het varken op tafel,van Ko Sliggers en Andrea Stultiens daar staat zeer duidelijk beschreven hoe je een varken verwerkt. Alleen het doden zelf staat er niet in omdat het dus verboden is dat te doen in Nederland. Maar als je dit boekje gelezen hebt kom je alsnog een eind bij een boel andere dieren. Thuis in je achtertuin of op je balkon kan je natuurlijk naar hartenlust oefenen met konijnen en kippen :D

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Uhm volgens mij is het aan IEDEREEN (dus ook de vleeseters bedoel ik, veganisten doen het ff anders..) aan te raden dagelijks zuivel te eten, melk, een plakje kaas o,i,d. Vegetariërs eten echt niet de hele dag door eieren ofzo.
Nou, het Nederlandse voedingsbureau adviseert dat, in andere landen kan het advies heeeel anders zijn. Erg leerzaam die andere adviezen eens te vergelijken met elkaar.

Stuudje heeft een zwak voor het Franse advies, drie tot vier glazen wijn per dag(anders komen ze in een wijnplas om)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Castaway dan doen we dit weekendje gewoon nog eens over . En deze keer ook met kippen . @FincaInSpanje weet jij een geslacht konijn en een geslachte kat van elkaar te onderscheiden als de koppen en de staarten er niet bij zijn ?

 

Geert

 

Nee, daarom laten ze volgens mij de poten eraan bij de konijnen zodat de restaurants kunnen zien dat het konijn is. Als ik zou moeten gokken, dan ga ik voor het gebit.:(

 

Kan ik me ook aanmelden voor de workshop?:rolleyes:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het vlees van Carnivoren schijnt overigens anders te smaken (al heb k dat nooit zelf geproefd), ik vond dit op internet.

 

Carnivorenvlees zoals van honden en katten heeft een hele specifieke smaak die wij 'Westerlingen' vies vinden. Zo eten we ook geen vlees van roofvogels, maar wel van eenden, duiven en andere herbivore of carnivore vogels.

 

Herbivoren en omnivoren vinden we lekker, hoewel er mensen zijn die omnivorenvlees (zoals varkens) ook al niet lekker vinden, omdat er een veel uitgesprokenere smaak aan zit dan aan herbivorenvlees.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op deze wijsheid zijn de spijswetten gebaseerd.

 

"Varkens zijn dieren die o.a. allerlei afval en vlees van andere dieren naar binnen schrokken, waardoor er vele soorten ziektekiemen (parasieten) in hun lichamen komen. Ook zijn ze geen herkauwers, waardoor het uitfilteren van schadelijke stoffen veel minder plaatsvindt dan bij de reine dieren zoals de koe en het schaap. Zij herkauwen hun overigens uitsluitende vegetarische voedsel, waardoor er een uitgebreide reiniging van schadelijke stoffen (zoals toxinen) wel plaatsvindt. Zo sta je als eter van vlees van alleseters bloot aan het nuttigen van ziektekiemen en andere schadelijke stoffen.

 

Als een vis geen schubben heeft of vinnen dan hoorden deze bij de onreine vissen. Hoezo? Deze vissoorten zwemmen over de bodem van de zee. Het is de verzamelplaats van o.a. dode aas en afval wat van de mens afkomstig is. Deze afvaleters nemen alles tot zich als voedsel.Zouden we deze vissoorten zoals garnalen en oesters wel eten dan krijgen we er gratis de door hun vergaarde smerigheid bij. Ze bevatten ook grote hoeveelheden cholesterol, lood, wormen, chemicaliën en parasieten."

Link naar reactie
Delen op andere sites

@FincaInSpanje ja je bent welkom bij de workshop . Alleen de datum staat nog niet vast dat moet ik nog bekijken . En het gebit van een geslachte kat zonder kop kan je niet meer controle . Ik zelf heb mij maar een maal aan kat gewaagd puur uit nieuwsgierigheid . Zo heb ik ook bijna alle andere dieren die in de lage landen lopen kruipen of vliegen geprobeerd . Zo bakte ik eens een meeuw . En toen mijn vrouw thuis kwam en rook de lucht in de keuken , stelde ze mij de vraag ,, welke vis ben je aan het klaar maken ,,

 

En toch is er iets anders aan kat en konijn .

 

Geert

Link naar reactie
Delen op andere sites

Uhm volgens mij is het aan IEDEREEN (dus ook de vleeseters bedoel ik, veganisten doen het ff anders..) aan te raden dagelijks zuivel te eten, melk, een plakje kaas o,i,d. Vegetariërs eten echt niet de hele dag door eieren ofzo. Daarbij is juist het omgekeerde aangetoond: vegetariërs hebben over het algemeen vaker een LAGER cholesterol omdat ze veel meer vezels eten.

 

Je 2e opmerking over dat 99% van de vleeseters een B12 tekort heeft is al helemaal belachelijk , waar haal je dat percentage vandaan? Naar schatting heeft ongeveer 1 op de 10 mensen een B12 tekort waarvan een groot gedeelte dit (nog) niet weet.

 

Het lijkt mij handig om niet zo maar dingen te gaan verkondigen waar je helemaal niets van af weet en dan gewoon maar wat onzin neer te zetten.

 

 

Ik wil nog wel ff iets rechtzetten betreft die B12:

Daar heb ik wat woorden die niet op zijn plaats staan (iets te snel getypt uit een vertaling destijds en recent copy paste gedaan) Het zou dus moeten zijn ' 99% van de mensen met een B-12 tekort zijn vleeseters' en niet 99% van de vleeseters hebben een B-12 tekort. Mijn excuses voor de eerder onjuiste formulering.

 

Die info heb ik uit het boek "Is het misschien vitamine B12 tekort" of "Could It Be B12" van Sally Pacholock

--> http://www.bol.com/nl/s/algemeen/zoe...questid=326710

 

Betreft zuivel en voedingstoffen denk ik wel degelijk mijn materie te kennen, op een paar ongelukkige typefouten na (door te snel te willen zijn), ben ik erg bewust met voedsel bezig betreft mijn gezondheid (waar ikzelf en m'n opvolgende arts enkel positieve veranderingen sinds het laten van vlees en vis en het drastisch minderen van zuivel, hebben kunnen waarnemen) Niet veel mensen hebben de stap om gezondheidsredenen moeten nemen en het ervaren wat de omschakeling van een voedselpatroon met een mens doet. Het lijkt mij ook handig als mensen eerst eens zelf eens op onderzoek uitgaan wat het met je lichaam doet alvorens een label te plakken en vast te houden aan klassieke veronderstellingen.

 

Alsook verdiep ik me vaak in de bijkomstige factoren zoals het ethisch aspect, de impact op ecologisch vlak en de raakpunten qua economie en koopkracht... Laat het nu net die dingen zijn waardoor de meeste preppers aan het hamsteren zijn geslaan en skills te trainen zoals ambachten en slachten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@FincaInSpanje ja je bent welkom bij de workshop . Alleen de datum staat nog niet vast dat moet ik nog bekijken . En het gebit van een geslachte kat zonder kop kan je niet meer controle . Ik zelf heb mij maar een maal aan kat gewaagd puur uit nieuwsgierigheid . Zo heb ik ook bijna alle andere dieren die in de lage landen lopen kruipen of vliegen geprobeerd . Zo bakte ik eens een meeuw . En toen mijn vrouw thuis kwam en rook de lucht in de keuken , stelde ze mij de vraag ,, welke vis ben je aan het klaar maken ,,

 

En toch is er iets anders aan kat en konijn .

 

Geert

 

Ah, nog zo'n gek! Roadkill komt ook in alle types, dus ook katten, maar jezus, wat is een kater lastig villen zeg, die trek je de jas niet zomaar uit. Heb nog wel een velletje boven liggen, niet geprepareerd, dus keihard. ;)

 

Probeer eens een reiger, die stinken ook vreselijk naar vis. Geeneens in de pan gegooid, dat zag ik toch niet zitten. :o

Bij mij was het ook een vorm van nieuwsgierigheid, 'k wilde gewoon weten hoe het in elkaar zat en roadkill is goed oefen materiaal, of je het nu opeet of niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...