Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Het is misschien niet veel maar... ik ben afgelopen week begonnen met het (laten) groeien van cherrytomaatjes. Heb ze dit weekend buiten gezet tussen de bloemen (in de laatste m2 tuin die m'n moeder nog kon missen). En om een of andere reden krijg ik hier zo'n geweldig gevoel van dat ik het even moest delen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Het is misschien niet veel maar... ik ben afgelopen week begonnen met het (laten) groeien van cherrytomaatjes. Heb ze dit weekend buiten gezet tussen de bloemen (in de laatste m2 tuin die m'n moeder nog kon missen). En om een of andere reden krijg hier een ongelooflijk geweldig gevoel van.

 

Knap. Het ziet er leuk uit en als je ma ook nog geregeld ns mag proeven, dan krijg je straks meer ruimte. Misschien nog wat munt tussen de planten smokkelen en zo stilaan uitbreiden. Als er nog wat ruimte over is kan je ook veldsla zaaien of knipsla.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@lewieke,

 

Ziet er erg goed uit en het groeit goed zie ik.

Hulde!

 

Met betrekking tot je vragen,

 

Kalk: weinig kalk zorgt ervoor dat de planten minder voeding op kunnen nemen.

Slechte groei en geen donkergroene kleur geven dit aan.

Ik kan vanaf een foto niet oordelen op wat voor grond je zit.

Een ph bodemtest kan je op weg helpen.

 

Vloeibare tomatenvoeding: Ben ik fan van.

Tomaten kunnen gigantische hoeveelheden voeding aan mits je voldoende water blijft geven.

Ook een paar flinke handen koemestkorrel kunnen ze waarderen.

Mocht je geen biologische vloeibare voeding kunnen vinden dan kan je deze zelf maken.

Google geeft leuke ideeën.

 

Greener

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@lewieke,

 

Ziet er erg goed uit en het groeit goed zie ik.

Hulde!

 

Met betrekking tot je vragen,

 

Kalk: weinig kalk zorgt ervoor dat de planten minder voeding op kunnen nemen.

Slechte groei en geen donkergroene kleur geven dit aan.

Ik kan vanaf een foto niet oordelen op wat voor grond je zit.

Een ph bodemtest kan je op weg helpen.

 

Vloeibare tomatenvoeding: Ben ik fan van.

Tomaten kunnen gigantische hoeveelheden voeding aan mits je voldoende water blijft geven.

Ook een paar flinke handen koemestkorrel kunnen ze waarderen.

Mocht je geen biologische vloeibare voeding kunnen vinden dan kan je deze zelf maken.

Google geeft leuke ideeën.

 

Greener

 

Ik heb het vermoeden dat je met kalk niet veel verkeerd kan doen, dus dat voeg ik dan toe. Vloeibare voeding wil ik elke week een tiental dopjes toevoegen aan de regenton van 120l die je op de foto ziet. Dat lijkt me een beperkte dosis. Wat koemestkorrels heb ik al gegeven alleen denk ik dat die voor radijzen en boontjes niet goed zijn. Klopt dat ?

 

De kalk heb ik intussen toegevoegd, de koemestkorrels had ik ook al vrij spaarzaam gegooid. Kan de mest zorgen voor het 'verbranden' van de groenten ? Hoe vaak moeten die korrels gegooid worden ? Wekelijks ? Tweewekelijks ? Maandelijks ? Een paar keer per seizoen ? Door de permacultuur vraag ik veel van de grond en het is natuurlijk wel de bedoeling dat de oogst goed blijft. De grond die ik gebruik is potgrond, aangevuld met compost uit mijn vat en houtas uit de kachel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het vermoeden dat je met kalk niet veel verkeerd kan doen, dus dat voeg ik dan toe. Vloeibare voeding wil ik elke week een tiental dopjes toevoegen aan de regenton van 120l die je op de foto ziet. Dat lijkt me een beperkte dosis. Wat koemestkorrels heb ik al gegeven alleen denk ik dat die voor radijzen en boontjes niet goed zijn. Klopt dat ?

 

De kalk heb ik intussen toegevoegd, de koemestkorrels had ik ook al vrij spaarzaam gegooid. Kan de mest zorgen voor het 'verbranden' van de groenten ? Hoe vaak moeten die korrels gegooid worden ? Wekelijks ? Tweewekelijks ? Maandelijks ? Een paar keer per seizoen ? Door de permacultuur vraag ik veel van de grond en het is natuurlijk wel de bedoeling dat de oogst goed blijft. De grond die ik gebruik is potgrond, aangevuld met compost uit mijn vat en houtas uit de kachel.

 

Had ik een heel lang verhaal getikt is het opeens verdwenen voor ik het kon posten :(

 

Koemest kan je gewoon bij je radijs en bonen gooien. Bonen hoeven wat minder N (stikstof) omdat ze die zelf in hun wortelknolletjes kunnen aanmaken.

Daarom is het verstandig om planten die een hoge N waarde waarderen na de bonen te planten.

 

De kans op verbranding met koemestkorrel is nihil.

Verste mest en een teveel aan sterke kunstmest zorgen in 99,99% vd gevallen voor verbranding.

Ik durf een tomaat op te kweken in een pot met 50% koemest en 50% potgrond.

Sterker nog, dit heb ik wel eens gedaan met een leuke oogst.

 

Hoe je koemest aan gaat bieden en de hoeveelheid kan je simpel zijn.

Een flinke hand per plant door de grond per plant. (Voor het planten)

Daarna kun je een handje per 3 weken geven per plant.

Ik bedoel hiermee snelle groeiers zoals tomaat, pompoen enz.

Andere planten volstaan met minder.

 

Greener

Link naar reactie
Delen op andere sites

@freeman

 

Mooi hoor. leuk bezig zo.

Zie ik op foto 5 komkommer naast tomaat staan. Dit gaat niet samen!

Verder lijkt het hout wat je gebruikt op gewolmaniseerd hout. Dit zou ik nooit gebruiken, laat staan bij mijn groente.

In gewolmaniseerd hout zitten zwaar giftig en kankerverwekkende Chroomverbindingen en Arsenicum.

 

Ik vind dat je zo'n je tuin toch nog een leuke diversiteit aan groente kan verbouwen.

Voor dat je het weet is je hele tuin een moestuin.

 

Driehart

Link naar reactie
Delen op andere sites

@freeman

 

Mooi hoor. leuk bezig zo.

Zie ik op foto 5 komkommer naast tomaat staan. Dit gaat niet samen!

Verder lijkt het hout wat je gebruikt op gewolmaniseerd hout. Dit zou ik nooit gebruiken, laat staan bij mijn groente.

In gewolmaniseerd hout zitten zwaar giftig en kankerverwekkende Chroomverbindingen en Arsenicum.

 

Ik vind dat je zo'n je tuin toch nog een leuke diversiteit aan groente kan verbouwen.

Voor dat je het weet is je hele tuin een moestuin.

 

Driehart

 

Hallo Driehart

Bedankt voor de reactie maar geen zorgen over de bakken in de bakken zit een kuip van dik zwart landbouw plastic dit heb ik gedaan ter bescherming van het hout.

Anders rot het weg binnen zeer korte tijd en tevens wat je zegd kunnen er nu geen schadelijke stoffen zich mengen met de grond.

Wat betreft de komkommer en de tomaat dat heb ik idd al vaker gehoort maar tot nu toe geen enkel probleem ze doen het beide heel goed de tomaten doen het heel goed en smaken erg lekker en er zitten al een stuk of 8 komkommers aan en nog veel bloempjes in de planten dus ik wacht het el af.

Mocht t ergens misgaan dan doe ik het de volgende keer anders maar tot nu toe gaat het beter als dat ik verwacht had en dat voor mijn eerste poging:-)

Maar bedankt voor je reactie groeten freeman

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag heb ik nog maar een overdekte bak bijgemaakt. Nu staan 24 tomatenplantjes onder een afdakje. Intussen heb ik mijn individueel bewateringssysteem bovengehaald om de plantjes te voorzien van water. Zowat alle tomatenzaadjes die ik zaaide zijn opgekomen. Het resultaat is dat ik zowat 30 plantjes over heb. Daarvan zal ik nog een deel overplanten in emmers en die onder mijn overhangend dak plaatsen. Ook die wil ik voorzien van bewatering.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had pluksla gezaaid. Verspreid over enkele weken, zodat ik elke week wat sla kan eten, afgewisseld met andere dingen. Nu eet ik al dagen aan een stuk veel sla. Door die geweldige regenvloed en het warme weer van eerder is alles samen klaar, terwijl dat niet de bedoeling was.

Sla tussen de boterhammen en bij elk avondmaal. Te veel is te veel. En ik heb maar 2 rijtjes van 40 cm gezaaid.

@lewieke hoe zit dat bij jou? Jij hebt heel veel groentjes staan, bij jou is toch ook alles samen klaar deze zomer? Wat ga je met de overschot doen (vooral de tomaten dan)? Wecken, ruilen,..?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@creske

Wat salade betreft heb ik al veel geleerd. Ik zorgde er voor dat enkele kroppen klaar zijn en af en toe zet ik er enkele bij. Bovendien gebruiken wij ook nog kiemgroenten voor bij het brood. Verder heb ik veel verschillende soorten staan die we in de mate van het mogelijke zelf opeten. Dat betekent dat we nog weinig groenten moeten kopen. De pluksla lukt dit keer veel minder dan anders. Wat sla betreft kies ik altijd voor speciale slasoorten, het kostprijsverschil van de zaden is minimaal, maar de winkelprijs is helemaal anders.

 

De tomaten zijn nog lang niet klaar en er kan nog wel een en ander fout gaan. Als de oogst lukt, dan kopen we gewoon minder tomaten. Wat we niet kunnen verwerken wordt gepureerd en in de vriezer gestopt, zo eten we de hele winter tomatensoep. Wecken, daar doen we niet aan, niet uit principe maar omdat het gewoon heel veel werk is. Normaal kopen we in het seizoen als de tomaten goedkoop staan (à1€/kg) een 20-tal kg. Dit jaar zal dat allicht niet nodig zijn.

 

Ook wat boontjes betreft zullen we alles kunnen verwerken. Ook hiervan kocht ik vorig jaar een flinke hoeveelheid toen ze goedkoop stonden. Dit zal ook dit jaar niet hoeven.

 

Om ook tijdens de winter wat eigen groenten te hebben kozen we voor wat meer soorten kool, winterpostelein, aardpeer, pastinaak, ajuin, ... .

 

Alles samen heb ik maar een 20-tal m2 groententuintje, wat nog altijd beperkt is. Om echt in alles zelf te kunnen voorzien is mijn inziens minimaal tussen 100 en 150 m2 nodig. Zoveel ruimte is niet beschikbaar. Afgezien van een experiment met aardappelen in emmers (25 stuks) kopen we alle aardappelen in. Ik wil dat wel nog wat uitbreiden volgend jaar maar enkel omdat ik de kneepjes onder de knie wil krijgen én omdat ik zo kan jonge aardappels eten zonder de dure prijs daarvoor te betalen. Gewone bewaardaarappelen kopen we tegen pakweg 3€/10kg bij de groentenboer. Als de nood zich aandient, dan spitten we ons grasveldje om en verbouwen we daar aardappelen. Daarnaast eten we vaak pasta, rijst, gerst, couscous, ebly (tarwe), amaranth en quinoa. Daardoor daalt ons aardappelverbruik.

 

Bij het kopen van de zaden kan je vaak kiezen voor vroege of late soorten, hierdoor kan je de opbrengst spreiden en zorgen dat je minder overschotten hebt. De plantvakjes die ik niet onmiddellijk gebruik worden ingezaaid met snelgroeiende vruchten zoals radijs. Op die manier heb ik na een viertal weken al een 'eerste' oogst. Mijn twee opgroeiende tieners kunnen sneller radijzen eten dan ze kunnen groeien. Ze eten radijsjes ipv snoepjes. Na de radijsjes krijgen ze kleine schattige snoepworteltjes, ze hebben de vorm van radijsjes en de kleur en smaak van worteltjes. Ook hiervan zijn ze gek.

 

Mocht er onverhoopt toch nog een en ander te veel zijn, dan geef ik dat gewoon aan de buren, mijn ouders of schoonouders. In ruil krijg ik dan wel weer iets terug. Mijn schoonmoeder levert verse bio-eieren van haar eigen kippen (in ruil voor onze broodkorstjes) mijn ouders leveren bloemkolen of andere 'overschotten'.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Op pagina 3 zie je een foto van het druppelbewateringssysteem dat ik gebruik. Op vandaag krijgen de tomatenplantjes een druppelaar die is aangesloten op een ton. Die wordt gevuld met regenwater uit mijn regenwaterput. Sinds kort voeg ik elke week wat vloeibare meststof aan het water toe. Je ziet heel snel de resultaten. De meststof kocht ik vorig jaar heel goedkoop bij Action.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

De moestuin draait op volle toeren. Dagelijks oogsten we :

- sla, snoepworteltjes, radijsjes, enkele raapjes.

- we oogstten al bloemkool, vandaag 3 porties broccoli

 

De huidige stand van zaken

[ATTACH=CONFIG]10728[/ATTACH]

 

Dit jaar werk ik met slakkenkorrels, pyrchlorex tegen ongedierte uit de grond.

Als bemesting gebruik ik gedroogde koeienmest en wekelijs vloeibare meststof voor de tomaten. Hiervan voeg ik 200 ml toe aan een vat van 120l. Dagelijks wordt de ton bijgevuld wat voor verdunning zorgt.

 

[ATTACH=CONFIG]10727[/ATTACH]

Experimet met tomaten in emmers. 28 stuks.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ziet er goed uit! Wij hebben niet zo veel maar dan ook niet de ruimte voor.. Op t moment 5tomatenplanten, 4komkommerplanten, 4courgette planten, 10aardbijen plantjes, wortels, sla, en rode bieten gezaaid en vandaag staat mais in de planning..

 

 

Verzonden vanaf mijn iPhone met behulp van Tapatalk

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je minder ruimte hebt zoals ikzelf kies je best voor snelgroeiende groente. Radijs en sla (de speciale soorten), bloemkool en broccoli, tomaat en raapjes, de aardappelen in emmers lijken ook goed te lukken, op een verloren plekje staat ajuin. Aardpeer hebben we als sierplant.

 

Volgend jaar worden de gangpaden versmald tot 60 cm om de ruimte beter te benutten. Er komt ook nog vor 10m2 aan bakken bij. Eerst moet ik nog zien aan wat hout te komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je minder ruimte hebt zoals ikzelf kies je best voor snelgroeiende groente. Radijs en sla (de speciale soorten), bloemkool en broccoli, tomaat en raapjes, de aardappelen in emmers lijken ook goed te lukken, op een verloren plekje staat ajuin. Aardpeer hebben we als sierplant.

 

Volgend jaar worden de gangpaden versmald tot 60 cm om de ruimte beter te benutten. Er komt ook nog vor 10m2 aan bakken bij. Eerst moet ik nog zien aan wat hout te komen.

 

Is 60 cm niet wat smal om met een kruiwagen door te rijden ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

HELP!! Ik heb 4 courgette planten en bij allemaal valt de bloem snel van de courgette, de bladeren worden gelig en er zitten stippen op de bladeren en de steel .. Zijn deze planten ziek? Zo ja kunnen ze mijn komkommer, tomaat en mais ook aantasten???

image.jpg.ef499235918b8baf15a4e956389109ce.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het lijkt op meeldauw...

Wat ertegen te doen,wist ik niet precies...ik las: Warm en droog weer zijn de ideale weersomstandigheden voor deze schimmel. Het kan weinig kwaad, alleen de bladeren gaan erdoor dood. Het is heel goed als je het aangetaste blad wegknipt. Dan vermindert de besmetting en krijgt eventueel nieuw blad meer kans en ruimte.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...