Ga naar inhoud
GENEGEERD

[Superfood] Eieren gezond? 30 redenen om eieren te eten


Tom

Aanbevolen berichten

Zijn eieren nu wel of niet goed voor je? Veroorzaken ze hartproblemen? Verhogen ze het cholesterol? Moet je ze vermijden?

 

Het antwoord dat je krijgt op deze vraag hangt af van aan wie je het vraagt. Veel reguliere artsen zouden zeggen dat eieren je cholesterol verhogen en dat je ze moet vermijden. Sommigen zeggen dat alleen het eiwit gebruikt zou moeten worden vanwege het cholesterol in de eierdooier. Ook zijn er nog steeds artikelen te vinden die het idee verspreiden dat eieren schadelijk zijn, en dat men ze zou moeten vermijden om gezondheidsproblemen te voorkomen.

 

Ik moet toegeven dat ik ooit geloofde in de propaganda verspreid in de media en door de farmaceutische industrie. Pas bij een bezoek aan de natuurgeneeskundige hoorde ik dat eieren goed zijn en dat reguliere artsen het bij het verkeerde eind hebben. Eieren zijn eigenlijk een superfood. Ze zitten boordevol voedingsstoffen, vitaminen en gezondsheidsvoordelen.

 

 

Eieren zijn gezond voor je! Dit is waarom:

 

 

Boordevol vitaminen en mineralen - waaronder de vitamines A, B, C, D, E, K.

 

Verlaagt de bloeddruk - peptiden in het ei helpen een hoge bloeddruk te verlagen.

 

Eiwitrijk - een ei bevat 6 gram eiwitten.

 

Omega 3 - eieren bevatten een hoog gehalte aan essentiële omega 3 vetzuren, een voedingsstof dat goed is voor je hart.

 

Negen essentiële aminozuren - het ei is de enige voedingssoort dat alle negen essentiële aminozuren bevat.

 

Cholesterolverlagend - hoewel eieren cholesterol bevatten, hebben studies uitgewezen dat eieren het LDL cholesterol verlagen en het HDL (goede cholesterol) verhogen.

 

Goed voor de hersenen - een ei bevat twintig procent van de dagelijks aanbevolen inname van insuline en choline. Ongeveer negentig procent van de Amerikanen hebben een tekort aan choline. Een voldoende hoeveelheid aan choline is essentieel voor de hersenen en het zenuwstelsel.

 

Luteïne en zeaxanthine - deze carotenoïden zijn essentiële stoffen voor de ogen en ze beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.

 

Tryptofaan en tyrosine - deze twee aminozuren bevatten goede eigenschappen van de antioxidant. Trytofaan is belangrijk omdat het wordt omgezet in serotonine, een stof die je humeur verbetert en wordt omgezet in melatonine, wat een goede slaap bevordert.

 

Macula degeneratie - eieren beschermen de ogen tegen de ontwikkeling van ouderdomsgerelateerde macula degeneratie (een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies), dankzij de luteïne en zeaxanthine.

 

Vitamine B12 - vitamine B12 is belangrijk voor het omzetten van homocysteïne naar moleculen als glutathion, een belangrijk antioxidant.

 

Calciumrijk - een ei bevat vijftig milligram (vijf procent) calcium. Hoewel het dus geen grote bron van calcium is, kan een verhoogde inname het risico op colonpoliep (dikke darm poliepen) en borstkanker.

 

Hartproblemen - de choline in eieren is cruciaal in het verlagen van ontstekingen die tot hartkwalen leiden.

 

Geboorteafwijkingen - eieren bevatten foliumzuur, een stof die geboorteafwijkingen helpt te voorkomen tijdens de zwangerschap. Een ei bevat 44 milligram (elf procent) foliumzuur.

 

Vitamine A - een ei bevat negentien procent vitamine A van de AHD (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), dat een belangrijke rol speelt in de bevordering van het immuunsysteem.

 

Haar en nagels – zwavel, vitaminen en mineralen bevorderen de groei van haar en nagels.

 

Oxidatieve stress - selenium, een essentiële macronutriënt in eieren, vermindert oxidatieve stress.

 

Tumoren - eieren zijn een uitstekende bron van selenium, dat in verband wordt gebracht met het voorkomen van kanker en in het bijzonder prostaatkanker.

 

Ogen - naast de bescherming tegen macula degeneratie, de antioxidanten in eieren beschermen de ogen ook tegen de blootstelling aan UV straling.

 

Staar - de antioxidanten worden ook in verband gebracht met een vermindering van de ontwikkeling van staar (cataract) op latere leeftijd.

 

Immuunsysteem - het ijzer in eieren draagt bij aan een gezond immuunsysteem en een normale productie van rode bloedcellen.

 

Gewichtsverlies - bij een onderzoek van de Louisiana State University verloren de deelnemers die eieren aten in plaats van bagels meer gewicht en kregen meer energie.

 

Borstkanker - een recent onderzoek wijst uit dat vrouwen die een hoge hoeveelheid choline consumeerde, 24 procent minder kans hadden op borstkanker.

 

Vitamine D - de meerderheid van de bevolking heeft een tekort aan vitamine D, wat essentieel is voor de stimulatie van een gezond immuunsysteem en het voorkomen van kanker. Een ei bevat 41 IE van de 600 IE dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine D.

 

Ontstekingen - Choline vermindert de kans op ontstekingen in het lichaam. Chronische ontstekingen worden in verband gebracht met een verhoogd risico op osteoporose, Alzheimer, cognitieve afwijking en diabetes type 2.

 

Foetus - Choline in eieren is essentieel voor zwangere vrouwen voor de hersenontwikkeling en het voorkomen van een neuraal buisdefect.

 

Hartaanval en beroerte - meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat eieren bloedproppen kunnen voorkomen, wat de kans op een hartaanval en beroerte vermindert.

 

Geheugen - het hoge aantal vitaminen en voedingsstoffen in eieren, met name choline, verbeteren de geheugenfunctie en cognitieve vermogens.

Goedkoop - eieren kunnen voor een voordelige prijs gekocht worden bij de lokale boer. Een andere optie is om je eigen kippen te houden. Dit bespaart niet alleen geld en levert het gezonde voedingsstoffen op, ook kun je de eieren verkopen om de onkosten terug te verdienen.

Afwisseling - er zijn talloze manieren om een ei te bereiden. Je kunt ze rauw eten (in uiterste noodzaak i.v.m. salmonella risico), als roerei in kokosolie, of gekookt. Je kunt ook variëren door het toevoegen van kruiden en groenten, zoals in een omelet.

 

 

Kies zoveel mogelijk voor biologische eieren, zodat je verzekerd bent van een antibiotica vrije ei met een hoog gehalte aan omega-3.

 

 

 

Geraadpleegde links;

 

Jesse van der Velde

 

Aquariusage

 

De kip en het ei

 

Eieren zoeken voor survival

 

Eieren wecken?

 

 

En een filmpje over eieren koken in een papieren zak boven een vuur, dus in een survival situatie

 

 

 

 

En op Youtube (rechter tabel met filmpjes naast deze film) ziet u veel meer tips om eieren te bereiden

 

 

 

Voorkom Salmonella besmetting

 

Salmonella is een darmbacterie die via besmet voedsel elk jaar ongeveer 50.000 mensen ziek maakt. Het grootste risico om ziek te worden, loop je als je eieren niet goed verhit of rauw ergens doorheen mengt. De bacterie leeft in de darmen van pluimvee en varkens en verspreidt zich via ontlasting. Mensen kunnen ook drager zijn en door slechte hygiëne levensmiddelen besmetten.

 

Sommige soorten salmonella kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Bij een voedselinfectie krijg je bacteriën binnen. Deze gaan zich dan vermenigvuldigen in je darmen en daar word je ziek van.

 

Doordat het vermenigvuldigen even duurt, kan het tot wel 3 dagen duren voordat je ziek wordt. Diarree, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven zijn de meest voorkomende klachten.

 

Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten vanzelf. Maar bij ernstige ziekteverschijnselen is antibiotica noodzakelijk. Rust en veel drinken zijn over het algemeen de beste remedie om van de infectie af te komen.

 

Na besmetting kun je nog maandenlang drager zijn van de bacterie zonder dat je klachten ervaart. Let op: de salmonellabacterie kan dodelijk zijn als je uitdroogt of als je nierfunctie uitvalt. Loop dus niet te lang door met een voedselinfectie!

 

 

Vogelgriep

Het is vrijwel onmogelijk dat je door het eten van eieren besmet raakt met het vogelgriepvirus. Je kunt de ziekte alleen oplopen na intensief contact met zieke en dode vogels die besmet zijn. Is een ei toch besmet met de vogelgriep, dan overleeft het virus verhitting in de steel- of koekenpan niet.

 

 

Pasen

Eet je met Pasen wat meer eieren dan normaal? Dat is geen probleem. Op het cholesterolgehalte in je bloed heeft dit nauwelijks effect. Een eitje dat is beschilderd met eierverf of viltstiften, kun je zorgeloos opeten. Kook eieren wel hard, tenminste negen minuten. Zo voorkom je een salmonellabesmetting.

 

http://www.gezondheidsnet.nl/goed-in-je-cholesterol/artikelen/95/eieren-gezond-of-niet

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Echte Scharrel Eieren zijn zeer gezond, maar neem afentoe ook een rustdag zonder eieren, je kan namelijk een allergie ontwikkelen anders. Verder kan je ze zoveel en zo vaak eten als je wil 12 per dag is geen probleem.

 

Koop geen "omega 3" eieren deze zijn ongezond en de kippen zijn bewust ziek gemaakt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn schoonmoeder heeft 4 kippen. Ze leveren genoeg eieren voor ons gezin (4) en haar gezin (2), tenzij je extreem veel eieren wil gaan eten. Die kippen kunnen dan ook je groenafval eten zodat je niet veel moet bijvoederen, milieuvriendelijke en goedkoop. Om nog maar niet te spreken over de smaak. Superlekker zie die eieren van scharrelkippen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

belangrijke aanvulling, Kippeneieren bevatten inderdaad Omega 3. Echter wat je niet in de voeding van de kip stopt, komt ook niet in het ei. Kippen die uitsluitend met granen en legkorrels worden gevoed, leveren maar weinig omega3 in het ei. wanneer je dit wil, zul je groen bij moeten voeren, kippen zij er gek op en kunnen eigenlijk niet zonder. Verder staat er iets in het artikel dat m.i niet klopt :

Goed voor de hersenen - een ei bevat twintig procent van de dagelijks aanbevolen inname van insuline en choline.

 

In mijn beleving is insuline via de spijsvertering genomen zonder effect en betwijfel ik uberhaupt of er insuline in eieren zit. Wel is het zo dat eieren ervoor zorgen dat je eigen insuline spiegel gestabiliseerd wordt in een goed dieet.

Het kan per vergissing ook niet om Inuline gaan, dit is een plantaardige vezel.

 

Verder goed verhaal! Ik zal het tegen mijn kippen zeggen :D

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Kippen eten ook graag eiwit (vlees) ze pikken alle insecten op in de buurt, daarom is het belangrijk dat ze ruim kunnen grazen, en niet alleen milieu onvriendelijk vegetarische gmo soja pulp uit het tropisch regenwoud krijgen, of gmo granen van de boerenbond, wild gevogelte zoals fazanten is nog extremer die eten hagedissen etc

Link naar reactie
Delen op andere sites

dezelfde info welke ik via via kreeg van een guatamaleese kippenboer (dat zei deze 15 jaar terug) word hier ook gegeven:

 

3 per week

 

http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/veelgestelde-vragen/veilig-eten/hoeveel-eieren-mag-ik-per-week-eten-.aspx

 

in mijn beleving is superfood zoveel mogelijk gevarieerd eten... als je alleen rijst eet is het ook niet gezond

Link naar reactie
Delen op andere sites

dezelfde info welke ik via via kreeg van een guatamaleese kippenboer (dat zei deze 15 jaar terug) word hier ook gegeven:

 

3 per week

 

http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/veelgestelde-vragen/veilig-eten/hoeveel-eieren-mag-ik-per-week-eten-.aspx

 

in mijn beleving is superfood zoveel mogelijk gevarieerd eten... als je alleen rijst eet is het ook niet gezond

 

Ik hoorde via via van een chinese rijstplukker dat je prima elke dag rijst en ei kan eten, en dat voedingscentrum.nl wel vaker onzin post. :rolleyes:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik hoorde via via van een chinese rijstplukker dat je prima elke dag rijst en ei kan eten, en dat voedingscentrum.nl wel vaker onzin post. :rolleyes:

 

zei de beste spleetoog ook gelijk waarom ze er zoveel plezier in hadden om onzin op hun site te zetten? of viel ie toen weg in z'n baijiu roes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ha huisdokters raden veel eieren eten af . Nu weet ik waarom hun IQ zo laag is de hersenen ontwikkelen niet genoeg door gebrek aan eieren eten . Laatst stond ik te babbelen met een voorbijganger toen ik aan het werk was in de kippenren . En zei dat hij liever eieren had van batterij kippen . Van die kippen weet je tenminste wat ze eten . Ik zei ja meel . Waarop hij antwoordde die van jou eten wormen en insecten daar moet ik geen eieren van hebben .

 

Geert

Link naar reactie
Delen op andere sites

Keyser zegt: Eieren zijn uitstekend! De verhalen over cholesterol zijn achterhaald, stijging vh cholesterol komt door alle suikers en zetmelen die we eten (brood, pasta, suikers in frisdran etc). Er is een leuke anekdote over een psychiatrische patient die dacht dat hij alleen maar eieren kon eten, hij at er 20-30 per dag. En hij had een volstrekt normaal cholesterol...

Link naar reactie
Delen op andere sites

belangrijke aanvulling, Kippeneieren bevatten inderdaad Omega 3. [....] betwijfel ik uberhaupt of er insuline in eieren zit. Wel is het zo dat eieren ervoor zorgen dat je eigen insuline spiegel gestabiliseerd wordt in een goed dieet.

Het kan per vergissing ook niet om Inuline gaan, dit is een plantaardige vezel.

 

Verder goed verhaal! Ik zal het tegen mijn kippen zeggen :D

 

dezelfde info welke ik via via kreeg van een guatamaleese kippenboer (dat zei deze 15 jaar terug) word hier ook gegeven:

 

3 per week

 

http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/veelgestelde-vragen/veilig-eten/hoeveel-eieren-mag-ik-per-week-eten-.aspx

 

in mijn beleving is superfood zoveel mogelijk gevarieerd eten... als je alleen rijst eet is het ook niet gezond

 

Er zit inderdaad geen insuline in eieren. En het voedingscentrum heeft het inderdaad vaker mis....

 

INULINE zit met name in de Vergeten Groenten (Google) en heeft fantastische eigenschappen, naast het feit dat je er enorme winden van gaat laten. Lees maar eens verder hierover. Met name de aardpeer is voor Preppers interessant, groeit als een idioot, smaakt goed, gezond ook nog.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goed voor de hersenen - een ei bevat twintig procent van de dagelijks aanbevolen inname van insuline en choline.

 

Ik ben er zeker van dat eieren geen insuline bevatten ;-)

 

Hartproblemen - de choline in eieren is cruciaal in het verlagen van ontstekingen die tot hartkwalen leiden.

 

Choline word in het lichaam gemetaboliseerd in TMA en TMAO die het risico op hartaanvallen verhogen (1). Studies naar het effect van de choline inname op hart- en vaatziekten vinden een licht verhoogd risico (maar niet significant) (2).

 

(1) Wang et al. (2011). Gut flora metabolism of phosphatidylcholine promotes cardiovascular disease. Nature 472: 57–63.

(2) Bidulescu et al. (2007). Usual choline and betaine dietary intake and incident coronary heart disease: the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study. BMC Cardiovascular Disorders 7: 20.

Link naar reactie
Delen op andere sites

belangrijke aanvulling, Kippeneieren bevatten inderdaad Omega 3. Echter wat je niet in de voeding van de kip stopt, komt ook niet in het ei. Kippen die uitsluitend met granen en legkorrels worden gevoed, leveren maar weinig omega3 in het ei. wanneer je dit wil, zul je groen bij moeten voeren, kippen zij er gek op en kunnen eigenlijk niet zonder. Verder staat er iets in het artikel dat m.i niet klopt :

 

De Omega3 komt vooral uit de visolie die ze bij het voedsel mengen en visolie is allesbehalve gezond.

 

Voor de Omega 3 moet je geen eieren eten daar bestaan betere alternatieven voor. Lijnzaad en koolzaadolie. voor in te bakken, om talloze sauzen, crèmes en puree's mee te maken : mayonaise, vinaigrette, hummus, pesto, bbq-marinade,... en je kan er eventueel je mes mee smeren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De Omega3 komt vooral uit de visolie die ze bij het voedsel mengen en visolie is allesbehalve gezond.

 

Voor de Omega 3 moet je geen eieren eten daar bestaan betere alternatieven voor. Lijnzaad en koolzaadolie. voor in te bakken, om talloze sauzen, crèmes en puree's mee te maken : mayonaise, vinaigrette, hummus, pesto, bbq-marinade,... en je kan er eventueel je mes mee smeren.

 

Met omega 3-rijke oliën zou ik niet bakken, enkel koud gebruiken. Omega 3 is zeer oxidatiegevoelig. Ik zou ook ongebroken lijnzaad kopen i.p.v. olie en één kleine gebruiksvoorraad (een paar maand ofzo) in de diepvries bewaren. De rest in mylar zakken met zuurstofabsorbeerders.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De Omega3 komt vooral uit de visolie die ze bij het voedsel mengen en visolie is allesbehalve gezond.

 

Voor de Omega 3 moet je geen eieren eten daar bestaan betere alternatieven voor. Lijnzaad en koolzaadolie. voor in te bakken, om talloze sauzen, crèmes en puree's mee te maken : mayonaise, vinaigrette, hummus, pesto, bbq-marinade,... en je kan er eventueel je mes mee smeren.

 

Ik ben het hier maar deels mee eens. Door het produktieproces van het kippenvoer, is er een groot deel van de waardevolle Omega 3 vetzuren geoxideerd. Helaas wordt er inderdaad vismeel gegeven aan kippen, wat je inderdaad vaak terug kunt proeven in de eieren. Wanneer kippen veel groenvoer krijgen, met name grassen, onttrekken ze daaraan de Omega3. hetzelfde verhaal met koeien die graan of vers gras gevoerd. Graangevoerd bevatten ze veel Omega6, grasgevoerd 3 en 6 in veel betere verhoudingen.

 

 

 

Vlees en melk van dieren die omega 3-vetzuren via de voeding krijgen

Vlees en melk van koeien die vooral gras eten is rijker aan omega 3-vetzuren dan vlees en melk van dieren die vooral granen krijgen.[33] De omega 6/omega 3-verhouding van grasgevoede runderen is ongeveer 2:1, wat het een betere omega 3-bron maakt dan graangevoede runderen (ca. 4:1).[12][33] Het Louis Bolk Instituut heeft bewezen dat biologische melk meer omega 3-vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren bevat dan gewone melk. Lammeren worden bijna altijd met gras gevoed, waardoor lamsvlees rijker is in omega 3-vetzuren dan andere vleessoorten.

 

Omega 3-rijke eieren

Simopoulos[34] heeft ontdekt dat kippen die vrij in de natuur rondlopen en rijke omega 3-bronnen, zoals postelein, kunnen eten, eieren produceren die 20 keer meer omega 3 bevatten dan eieren van graangevoede kippen. In Nederland zijn eieren op de markt (Columbus-eieren), waarbij door het ALA-gehalte in het voer te verhogen de hoeveelheid omega 3-vetzuren in de eieren verhoogd is. In tegenstelling tot traditionele eieren, die zeer rijk zijn aan pro-inflammatoire omega 6-vetzuren, hebben deze eieren een veel gunstiger omega 6/omega 3-verhouding.

 

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Omega_3-vetzuren doorscrollen tot 2/3 van de pagina

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...
Zijn eieren nu wel of niet goed voor je? Veroorzaken ze hartproblemen? Verhogen ze het cholesterol? Moet je ze vermijden?

 

Het antwoord dat je krijgt op deze vraag hangt af van aan wie je het vraagt. Veel reguliere artsen zouden zeggen dat eieren je cholesterol verhogen en dat je ze moet vermijden. Sommigen zeggen dat alleen het eiwit gebruikt zou moeten worden vanwege het cholesterol in de eierdooier. Ook zijn er nog steeds artikelen te vinden die het idee verspreiden dat eieren schadelijk zijn, en dat men ze zou moeten vermijden om gezondheidsproblemen te voorkomen.

 

Ik moet toegeven dat ik ooit geloofde in de propaganda verspreid in de media en door de farmaceutische industrie. Pas bij een bezoek aan de natuurgeneeskundige hoorde ik dat eieren goed zijn en dat reguliere artsen het bij het verkeerde eind hebben. Eieren zijn eigenlijk een superfood. Ze zitten boordevol voedingsstoffen, vitaminen en gezondsheidsvoordelen.

 

 

Eieren zijn gezond voor je! Dit is waarom:

 

 

Boordevol vitaminen en mineralen - waaronder de vitamines A, B, C, D, E, K.

 

Verlaagt de bloeddruk - peptiden in het ei helpen een hoge bloeddruk te verlagen.

 

Eiwitrijk - een ei bevat 6 gram eiwitten.

 

Omega 3 - eieren bevatten een hoog gehalte aan essentiële omega 3 vetzuren, een voedingsstof dat goed is voor je hart.

 

Negen essentiële aminozuren - het ei is de enige voedingssoort dat alle negen essentiële aminozuren bevat.

 

Cholesterolverlagend - hoewel eieren cholesterol bevatten, hebben studies uitgewezen dat eieren het LDL cholesterol verlagen en het HDL (goede cholesterol) verhogen.

 

Goed voor de hersenen - een ei bevat twintig procent van de dagelijks aanbevolen inname van insuline en choline. Ongeveer negentig procent van de Amerikanen hebben een tekort aan choline. Een voldoende hoeveelheid aan choline is essentieel voor de hersenen en het zenuwstelsel.

 

Luteïne en zeaxanthine - deze carotenoïden zijn essentiële stoffen voor de ogen en ze beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.

 

Tryptofaan en tyrosine - deze twee aminozuren bevatten goede eigenschappen van de antioxidant. Trytofaan is belangrijk omdat het wordt omgezet in serotonine, een stof die je humeur verbetert en wordt omgezet in melatonine, wat een goede slaap bevordert.

 

Macula degeneratie - eieren beschermen de ogen tegen de ontwikkeling van ouderdomsgerelateerde macula degeneratie (een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies), dankzij de luteïne en zeaxanthine.

 

Vitamine B12 - vitamine B12 is belangrijk voor het omzetten van homocysteïne naar moleculen als glutathion, een belangrijk antioxidant.

 

Calciumrijk - een ei bevat vijftig milligram (vijf procent) calcium. Hoewel het dus geen grote bron van calcium is, kan een verhoogde inname het risico op colonpoliep (dikke darm poliepen) en borstkanker.

 

Hartproblemen - de choline in eieren is cruciaal in het verlagen van ontstekingen die tot hartkwalen leiden.

 

Geboorteafwijkingen - eieren bevatten foliumzuur, een stof die geboorteafwijkingen helpt te voorkomen tijdens de zwangerschap. Een ei bevat 44 milligram (elf procent) foliumzuur.

 

Vitamine A - een ei bevat negentien procent vitamine A van de AHD (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), dat een belangrijke rol speelt in de bevordering van het immuunsysteem.

 

Haar en nagels – zwavel, vitaminen en mineralen bevorderen de groei van haar en nagels.

 

Oxidatieve stress - selenium, een essentiële macronutriënt in eieren, vermindert oxidatieve stress.

 

Tumoren - eieren zijn een uitstekende bron van selenium, dat in verband wordt gebracht met het voorkomen van kanker en in het bijzonder prostaatkanker.

 

Ogen - naast de bescherming tegen macula degeneratie, de antioxidanten in eieren beschermen de ogen ook tegen de blootstelling aan UV straling.

 

Staar - de antioxidanten worden ook in verband gebracht met een vermindering van de ontwikkeling van staar (cataract) op latere leeftijd.

 

Immuunsysteem - het ijzer in eieren draagt bij aan een gezond immuunsysteem en een normale productie van rode bloedcellen.

 

Gewichtsverlies - bij een onderzoek van de Louisiana State University verloren de deelnemers die eieren aten in plaats van bagels meer gewicht en kregen meer energie.

 

Borstkanker - een recent onderzoek wijst uit dat vrouwen die een hoge hoeveelheid choline consumeerde, 24 procent minder kans hadden op borstkanker.

 

Vitamine D - de meerderheid van de bevolking heeft een tekort aan vitamine D, wat essentieel is voor de stimulatie van een gezond immuunsysteem en het voorkomen van kanker. Een ei bevat 41 IE van de 600 IE dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine D.

 

Ontstekingen - Choline vermindert de kans op ontstekingen in het lichaam. Chronische ontstekingen worden in verband gebracht met een verhoogd risico op osteoporose, Alzheimer, cognitieve afwijking en diabetes type 2.

 

Foetus - Choline in eieren is essentieel voor zwangere vrouwen voor de hersenontwikkeling en het voorkomen van een neuraal buisdefect.

 

Hartaanval en beroerte - meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat eieren bloedproppen kunnen voorkomen, wat de kans op een hartaanval en beroerte vermindert.

 

Geheugen - het hoge aantal vitaminen en voedingsstoffen in eieren, met name choline, verbeteren de geheugenfunctie en cognitieve vermogens.

Goedkoop - eieren kunnen voor een voordelige prijs gekocht worden bij de lokale boer. Een andere optie is om je eigen kippen te houden. Dit bespaart niet alleen geld en levert het gezonde voedingsstoffen op, ook kun je de eieren verkopen om de onkosten terug te verdienen.

Afwisseling - er zijn talloze manieren om een ei te bereiden. Je kunt ze rauw eten (in uiterste noodzaak i.v.m. salmonella risico), als roerei in kokosolie, of gekookt. Je kunt ook variëren door het toevoegen van kruiden en groenten, zoals in een omelet.

 

 

Kies zoveel mogelijk voor biologische eieren, zodat je verzekerd bent van een antibiotica vrije ei met een hoog gehalte aan omega-3.

 

 

 

Geraadpleegde links;

 

Jesse van der Velde

 

Aquariusage

 

De kip en het ei

 

Eieren zoeken voor survival

 

Eieren wecken?

 

 

En een filmpje over eieren koken in een papieren zak boven een vuur, dus in een survival situatie

 

 

 

 

En op Youtube (rechter tabel met filmpjes naast deze film) ziet u veel meer tips om eieren te bereiden

 

 

 

Voorkom Salmonella besmetting

 

Salmonella is een darmbacterie die via besmet voedsel elk jaar ongeveer 50.000 mensen ziek maakt. Het grootste risico om ziek te worden, loop je als je eieren niet goed verhit of rauw ergens doorheen mengt. De bacterie leeft in de darmen van pluimvee en varkens en verspreidt zich via ontlasting. Mensen kunnen ook drager zijn en door slechte hygiëne levensmiddelen besmetten.

 

Sommige soorten salmonella kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Bij een voedselinfectie krijg je bacteriën binnen. Deze gaan zich dan vermenigvuldigen in je darmen en daar word je ziek van.

 

Doordat het vermenigvuldigen even duurt, kan het tot wel 3 dagen duren voordat je ziek wordt. Diarree, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven zijn de meest voorkomende klachten.

 

Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten vanzelf. Maar bij ernstige ziekteverschijnselen is antibiotica noodzakelijk. Rust en veel drinken zijn over het algemeen de beste remedie om van de infectie af te komen.

 

Na besmetting kun je nog maandenlang drager zijn van de bacterie zonder dat je klachten ervaart. Let op: de salmonellabacterie kan dodelijk zijn als je uitdroogt of als je nierfunctie uitvalt. Loop dus niet te lang door met een voedselinfectie!

 

 

Vogelgriep

Het is vrijwel onmogelijk dat je door het eten van eieren besmet raakt met het vogelgriepvirus. Je kunt de ziekte alleen oplopen na intensief contact met zieke en dode vogels die besmet zijn. Is een ei toch besmet met de vogelgriep, dan overleeft het virus verhitting in de steel- of koekenpan niet.

 

 

Pasen

Eet je met Pasen wat meer eieren dan normaal? Dat is geen probleem. Op het cholesterolgehalte in je bloed heeft dit nauwelijks effect. Een eitje dat is beschilderd met eierverf of viltstiften, kun je zorgeloos opeten. Kook eieren wel hard, tenminste negen minuten. Zo voorkom je een salmonellabesmetting.

 

http://www.gezondheidsnet.nl/goed-in-je-cholesterol/artikelen/95/eieren-gezond-of-niet

 

Super Post!

Elke dag een paar heerlijke eitjes van eigen kippen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 7 maanden later...
Hoelang is doorgaans eieren houdbaar?

 

Ouwe post, maar ik heb dezelfde vraag. Heb ergens eens gezien of gelezen dat als je eieren met olijfolie of iets dergelijks insmeert ze veel langer houdbaar zijn op kamertemperatuur. Iets omdat ze ook vettig uit de kip komen of zo. Weet iemand dat?

 

M'n gekookte eitje bij m'n middag broodje zou ik wel gaan missen als shtf. En ik wil er nog wel eens een of twee rauw naar binnen zuigen als ik 's ochtens haast heb :p

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vond alleen dit:

 

'Hier nog een handig tipje om ze langer houdbaar te houden.

De schaal is van nature door de kip voorzien van een waslaagje. De buitenkant is een beetje vettig. De schaal zelf is zeer poreus en het eivlies dat binnen in zit is een soort biofilter die de micro organismen tegen moet houden. Deze combinatie natuurlijke afweermiddelen werkt best goed. Een ander verhaal wordt het wanneer een ei gekookt is. De houdbaarheid is dan zeer beperkt. 14 dagen bij 7 graden hooguit. U ruikt het vanzelf. Het beste kunt u gekookte eieren pellen en bewaren in water met daaraan veel citroenzuur toegevoegd of azijnzuur. 2% is vaak genoeg. Dan kunnen de eieren enkele weken bij 7 graden bewaard worden. Die akelige lichtgele kleur die het water aanneemt is normaal.'

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...