Silversurfer Geplaatst: 4 september 2014 Delen Geplaatst: 4 september 2014 Off topic ,maar nu we het er toch over hebben : Geloof niet in dergelijke huishoudelijke apparaten ,nergens op de site is terug te vinden tot hoeveel mbar vacuum de pomp trekt (alles boven de 5 mbar is knudde ,geloof me vrij ) .Vacuumzakken zijn duurder dan industriele zakken .... Geef mij maar een degelijke (Nederlandse !) henkelman vacuum machine Jauh, niks mis mee. Iedereen moet gebruiken waar hij zich happy mee voelt. Doe ik ook :- Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Silversurfer Geplaatst: 4 september 2014 Delen Geplaatst: 4 september 2014 Off topic ,maar nu we het er toch over hebben : Geloof niet in dergelijke huishoudelijke apparaten ,nergens op de site is terug te vinden tot hoeveel mbar vacuum de pomp trekt (alles boven de 5 mbar is knudde ,geloof me vrij ) .Vacuumzakken zijn duurder dan industriele zakken .... Geef mij maar een degelijke (Nederlandse !) henkelman vacuum machine Als je de pot bij de vacuümsysteem bedoelt, dan krijg je er inderdaad maar 1 van bij het apparaat. Wat je kunt doen met die pot is het volgende. Je draait de deksel goed op je groentepot, zet je groentepot in de Vacuümpot en trek de vacuümpot vacuüm. Je trekt dan meteen ook de groentepot die erin staat vacuüm. Werkt als een speer en je hoort een duidelijke plop als je de groentepot later weer opendraait. Ik heb als test een OxyEye in de groentepot gedaan en die wordt na een tijdje weer keurig roze. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 5 september 2014 Delen Geplaatst: 5 september 2014 Wecken op de nationale erfgoedlijst Wecken, een speciale manier om groenten, vlees en fruit houdbaar te maken, komt op de nationale erfgoedlijst van waardevolle Nederlandse tradities te staan. Dat gebeurt zaterdag tijdens een beurs in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, maakte een museumwoordvoerster woensdag bekend. Wecken is een vorm van conserveren, die tot in de jaren zestig van de vorige eeuw in Nederland heel gebruikelijk was om grote hoeveelheden verse levensmiddelen lang te kunnen bewaren. Gekookte groente of fruit of gebraden vlees werd in glazen potten gedaan, die in bijna kokend water een grote ketel vacuüm werden getrokken. Als het proces lukte, was de inhoud van de potten jarenlang houdbaar. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 5 september 2014 Delen Geplaatst: 5 september 2014 Leuk uitstapje voor de mensen die wecken of willen gaan wecken! Wecken--boerin-tegen-topkok/ Wecken, een klassieke methode om voedsel te conserveren, is weer helemaal in! Met name op de boerderij was dit vroeger en nog steeds de ideale manier om de oogst voor een heel jaar veilig te stellen. Maar wecken is een kunst. Tijdens Beleef Landleven wordt deze traditie opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Om te laten zien dat de traditie van het wecken springlevend is gaan koks van Euro-Toques de strijd aan met de dames van ‘Vrouwen van Nu’ om te bepalen wie het lekkerst in kan maken. De uitdaging is niet eenvoudig, want wint grootmoeders aanpak of is er een culinair toefje aan toe te voegen? Boerin versus topkok op zondag 7 september, vanaf 13.00 uur. Op Beleef Landleven is die dag van alles te doen op het gebied van de traditionele volkskeuken: Carolina Verhoeven van de Landskeuken uit Roden laat weckrariteiten zien, zoals een wilde eend van 112 jaar oud en vooroorlogse koffie in een wijnfles. Weckliefhebbers uit de twaalf provinciën geven hun beste recepten prijs en iedereen mag komen proeven van de lekkerste hapjes. Ot en Sien geven het startsein aan een heuse pannenkoekenrace. Bezoekersinformatie Nederlands Openluchtmuseum Hoeferlaan 4 6816 SG Arnhem Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 5 september 2014 Delen Geplaatst: 5 september 2014 Ik ben vroeguh regelmatig naar het openluchtmuseum geweest. Helaas zijn de entree prijzen van musea tegenwoordig zo absurd, dan het bijna niet meer te doen is met het gezin. Dat komt doordat de roverheid minder of geen subsidies meer geeft en dat veel bestuurders hun zakken vullen. Om binnen te komen kost me dat 2x 15,70 + 3x 11,00 = 64,40 en vaak moet je ook parkeergeld betalen en je auto rijdt ook niet op lucht. Dus 100€ ben je al gauw kwijt en dan ben je alleen binnen. Wij plannen dus uitsluitend musea trips als ik goedkope kaartjes of gratis kaartjes kan krijgen. Ook ga ik wel eens mee met school als begeleider van de kinderen. De roverheid zou musea bezoek juist moeten bevorderen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 5 september 2014 Delen Geplaatst: 5 september 2014 Ik heb een museumjaarkaart. Drie keer naar een museum en ik heb het eruit... Ik ga regelmatig, spreek ook regelmatig af in museumcafe voor bv een overleg, heerlijk rustige plek om samen te komen. Maar je hebt gelijk hoor, voor een gezin bijna niet te doen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 5 september 2014 Delen Geplaatst: 5 september 2014 @Stuudje jammer dat dit zo ver is voor mij had ik graag heengaan . Ben vandaag ook weer aan het wekken geweest . 5 potjes groene boontjes en 5 potten iets speciaals een primeur voor mij . Verklap nog niet wat maar als het gelukt is neem ik een pot mee naar SC. B. Om te proeven . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Range Geplaatst: 5 september 2014 Delen Geplaatst: 5 september 2014 @Stuudje, ik overweeg nu flink om daar aanwezig te zijn, ben jij er deze zondag ook? Wie weet kan ik nog een vriend meenemen. Dan is de zondag mooi gevuld ! Edit: 'Wecken' op de erfgoedlijst vind ik een goede ontwikkeling, hadden ze al veel eerder moeten doen! 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 5 september 2014 Delen Geplaatst: 5 september 2014 Op Beleef Landleven is die dag van alles te doen op het gebied van de traditionele volkskeuken: Carolina Verhoeven van de Landskeuken uit Roden laat weckrariteiten zien, zoals een wilde eend van 112 Het oudste inmaakglas van WECK gevuld in 1897 . Is een pot annanas op sap . Staat nog in het archief van de firma WECK . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Range Geplaatst: 5 september 2014 Delen Geplaatst: 5 september 2014 Op Beleef Landleven is die dag van alles te doen op het gebied van de traditionele volkskeuken: Carolina Verhoeven van de Landskeuken uit Roden laat weckrariteiten zien, zoals een wilde eend van 112 Het oudste inmaakglas van WECK gevuld in 1897 . Is een pot annanas op sap . Staat nog in het archief van de firma WECK . Wow, ruim een eeuw oud ! Zou het nog smaken ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 5 september 2014 Delen Geplaatst: 5 september 2014 Wow, ruim een eeuw oud ! Zou het nog smaken ? Vraag jij effen of je het mag openen en proeven . Weet het mij dan te vertellen . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Range Geplaatst: 5 september 2014 Delen Geplaatst: 5 september 2014 Vraag jij effen of je het mag openen en proeven . Weet het mij dan te vertellen . Als je een dritten reich wilt dan moet ik dat vooral doen ! Het was meer bedoelt als rethorische vraag. Het zou wat zijn als dat spul nog eetbaar is ook. Dat zou een unicum zijn voor wecken op zijn minst. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 5 september 2014 Delen Geplaatst: 5 september 2014 Als je een dritten reich wilt dan moet ik dat vooral doen ! Het was meer bedoelt als rethorische vraag. Het zou wat zijn als dat spul nog eetbaar is ook. Dat zou een unicum zijn voor wecken op zijn minst. Carolina Verhoeven heeft sommige potten geopend en de inhoud laten onderzoeken. Zo bleek het konijn dat ruim een eeuw geleden door de duinen van Rottumeroog hupte en eindigde in de weckpot, nog prima te eten. Lees meer: http://www.bndestem.nl/extra/gezondheid/de-zomer-achter-glas-1.405169 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 5 september 2014 Delen Geplaatst: 5 september 2014 Carolina Verhoeven heeft sommige potten geopend en de inhoud laten onderzoeken. Zo bleek het konijn dat ruim een eeuw geleden door de duinen van Rottumeroog hupte en eindigde in de weckpot, nog prima te eten. Lees meer: http://www.bndestem.nl/extra/gezondheid/de-zomer-achter-glas-1.405169 Ik had ook al verhalen gehoord van 70 jaar een meer. De mens wordt nooit zo oud dus het bewijs is geleverd dat je met een grote weck voorraad behoorlijk vooruit zou kunnen. Daarnaast stop je de inflatie direct zodra je het in een pot hebt zitten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 5 september 2014 Delen Geplaatst: 5 september 2014 Carolina Verhoeven heeft sommige potten geopend en de inhoud laten onderzoeken. Zo bleek het konijn dat ruim een eeuw geleden door de duinen van Rottumeroog hupte en eindigde in de weckpot, nog prima te eten. Lees meer: http://www.bndestem.nl/extra/gezondheid/de-zomer-achter-glas-1.405169 Volgens mij als het nu 10 jaar geweckt is of 100 veel smaak zal er niet veranderen . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
robbie Geplaatst: 5 september 2014 Delen Geplaatst: 5 september 2014 Stukje over het konijn klopt inderdaad en was nog te eten, konijn is alleen wat lichter van kleur geworden in de loop van de jaren. Ik heb deze pot regelmatig in de handen gehad. De inhoud zou ik nu niet meer eten, door de zuurstof die er bij is gekomen. http://www.npo.nl/kassa-groen/28-06-2013/VARA_101326350 nog een mooi filmpje van kassa bij de firma Hak. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Range Geplaatst: 5 september 2014 Delen Geplaatst: 5 september 2014 @Stuudje, dankje! Indrukkend verhaal op zijn zachts gezegd! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 15 september 2014 Delen Geplaatst: 15 september 2014 Gisteren morgen weer eens een rommelmarkt bezocht . Er stond een kraam met weckpotten . En dat interesseerde mij wel . Ik prijs gevraagd nu bleek dat ik die man kende . Hij vertelde dat hij er nog meer had ook een ouderwetse weckketel met gaspit . Over de prijs overeengekomen en vandaag heb ik ze opgehaald . Wat heb ik gekocht . Meer dan 150 potten de meeste met vaste klem . Waaronder 24 nieuwe . Tientallen klemmen nieuw en oud model . Honderden ringen . Een ouderwetse weckketel met thermometer en gas pit . Tang om potten in en uit te halen ook een voor flessen . En dat voor de prijs van . 25 volledige euro's 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 15 september 2014 Delen Geplaatst: 15 september 2014 Alles is uitgeladen en in mijn loods gezet . Om te sorteren . Om precies te zijn 209 potten . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
remco2402 Geplaatst: 15 september 2014 Delen Geplaatst: 15 september 2014 Netjes kerel Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 15 september 2014 Delen Geplaatst: 15 september 2014 Gisteren morgen weer eens een rommelmarkt bezocht . Er stond een kraam met weckpotten . En dat interesseerde mij wel . Ik prijs gevraagd nu bleek dat ik die man kende . Hij vertelde dat hij er nog meer had ook een ouderwetse weckketel met gaspit . Over de prijs overeengekomen en vandaag heb ik ze opgehaald . Wat heb ik gekocht . Meer dan 150 potten de meeste met vaste klem . Waaronder 24 nieuwe . Tientallen klemmen nieuw en oud model . Honderden ringen . Een ouderwetse weckketel met thermometer en gas pit . Tang om potten in en uit te halen ook een voor flessen . En dat voor de prijs van . 25 volledige euro's Mooie vondst! Zelf had ik ook geluk. Weckketel + thermometer (zonder brander, gewoon op 't gasstel) 7,50 bij de kringloop in Emmen 44 weckpotten (met dank aan @Tanfana) voor 4,40 uit de kringloop van Hardenberg (als ik 't me goed herinner) Klemmen en rubbers moet ik nog hebben, maar de moestuinoogst dit jaar is niet voldoende om het hele circus op te starten. Voor de gegadigden, check marktplaats en ook de lokale zoekertjes in de krant, hier in 't oosten zie je regelmatig wat staan voor bizar weinig. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ladida Geplaatst: 11 oktober 2014 Delen Geplaatst: 11 oktober 2014 Dit jaar ben ik ook begonnen met inmaken, jam maken, en potten verzamelen. Heb nu zo'n 30 potten waarvan de helft gevuld met pruimenjam (wildgeplukte pruimen), ingemaakte druivenbladeren, tomatenchutney, ingemaakte courgette (allemaal uit eigen tuin). Erg leuk werk en ga het zeker steeds verder uitbreiden. Tijdens mijn zoektocht hierover op internet kwam ik een erg informatief boekje tegen, gratis te downloaden. Vooral interresant vond ik de hoofdstukken over inmaken en fermenteren. Er staan ook veel recepten in: http://www.leefbewust.com/themas/voedzame_tradities.html Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Roel Geplaatst: 11 oktober 2014 Delen Geplaatst: 11 oktober 2014 Het kan aan mij liggen, ik krijg de download wel, maar er staan overal rare spaties in de tekst die het vervelend maken om te lezen. Wie heeft dezelfde ervaring? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Lion Geplaatst: 11 oktober 2014 Delen Geplaatst: 11 oktober 2014 Het kan aan mij liggen, ik krijg de download wel, maar er staan overal rare spaties in de tekst die het vervelend maken om te lezen. Wie heeft dezelfde ervaring? Bij mij ook, bij de overgang van een bladzijde naar de volgende mist de laatste regel, heel vervelend. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ladida Geplaatst: 12 oktober 2014 Delen Geplaatst: 12 oktober 2014 Hmm ik heb 'm zelf wellicht ergens anders gedownload... Hier een directe link naar een goede versie: http://www.soilandhealth.org/02/0203cat/Nourcor.pdf Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.