Ga naar inhoud

robbie

Lid niveau 2
 • Items

  134
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door robbie

 1. Ik weck en maak al jaren eten in en ben ook absoluut niet bang voor botulisme en ben dit ook nooit geweest. Wij geven hier ook workshop in!. Als je aan de regels houdt is er niets aan de hand en laat je alsjeblieft niet bang maken. Wat weck ik en maak ik in? Van aardappelen, vlees, groenten, ghee, eieren op zoet zuur, jam, sappen, eigen stroop etc. En wat niet ingemaakt of geweckt hoeft te worden, dat kuilen wij in. Denk hierbij aan bieten, wortelen, pastinaak. Appels bewaren wij in kisten waar schapenwol in ligt, de pompoenen liggen droog op zolder en de aardappels staan in de kelder in kratten. De uien en knoflook liggen donker en koel, dit alles houden wij tot ver in het voorjaar goed. Er zijn zoveel leuke en simpele oplossingen om voedsel te bewaren...Helaas kan ik niet zeggen, waar wij dit helaas doen. En wat in de tuin kan blijven staan, laten wij staan. Denk hierbij aan prei, boerenkool en aardperen. Naast het wecken en inmaken, drogen wij kruiden en maken wij onze eigen wijn er is zoveel wat je zelf kan doen. Mijn advies bij alles wat je maakt: gebruik je zintuigen bij het openen van je potten, dan heb je al veel gewonnen. De canner gebruik ik soms, het duurt mij alleen te lang dat de druk er af. En bij twijfel kook je alles minimaal 10 minuten goed door. Kijk op https://weckenonline.eu/traditioneel-wecken/ dat vind ik een mooie uitleg over botulisme.
 2. Een slimme mens is op zijn toekomst voorbereid?

 3. Stukje over het konijn klopt inderdaad en was nog te eten, konijn is alleen wat lichter van kleur geworden in de loop van de jaren. Ik heb deze pot regelmatig in de handen gehad. De inhoud zou ik nu niet meer eten, door de zuurstof die er bij is gekomen. http://www.npo.nl/kassa-groen/28-06-2013/VARA_101326350 nog een mooi filmpje van kassa bij de firma Hak.
 4. @Molonneke Aeron is het hele weekend in Arnhem en kan je vraag nog even niet beantwoorden. Op Beleef Landleven is die dag van alles te doen op het gebied van de traditionele volkskeuken: Carolina Verhoeven van de Landskeuken uit Roden laat weckrariteiten zien, zoals een wilde eend van 112 jaar oud en vooroorlogse koffie in een wijnfles. Weckliefhebbers uit de twaalf provinciën geven hun beste recepten prijs en iedereen mag komen proeven van de lekkerste hapjes. Ot en Sien geven het startsein aan een heuse pannenkoekenrace.
 5. Carolina Verhoeven de landskeuren in Drenthe. http://www.carolina-verhoeven.nl Heeft sommige potten(museum) geopend en de inhoud laten onderzoeken. Zo bleek het konijn dat ruim een eeuw geleden door de duinen van Rottumeroog hupte en eindigde in de weckpot, nog prima te eten. Andere potten zijn onaangetast: wilde eend van eind negentiende eeuw, bieten uit 1959 en kersappeltjes uit 1938 het is allemaal nog eetbaar. http://www.bndestem.nl/extra/gezondheid/de-zomer-achter-glas-1.405169 Ik weet uit betrouwbare bron dat dit ook echt is gebeurd.
 6. De verhalen van het wecken etc. zoals ze eerst verteld werden in het kookmuseum in Appelscha worden nu verteld bij de Landskeuken in Roden. De zelfde vrouw die achter het museum in Appelscha zat heeft nu hier een kookschool / museum en een groot deel van de weck spullen zoals op de bovenste foto zijn nu ook daar te vinden. Kijk maar op http://www.carolina-verhoeven.nl of http://delandskeuken.nl/ Misschien leuk om hier een workshop wecken etc. te volgen. Op 6 juni hebben ze ook de Nationale Weckmarkt en word het wecken en conserveren op de Unesco lijst van Immaterieel Erfgoed gezet. Het kookmuseum in Appelscha bestaat trouwens nog wel gewoon. Wij wecken nu zelf al 3 jaar na ooit een keer een workshop bij deze vrouw gevolgd te hebben en zijn nog steeds vol op bezig met conserveren.
 7. Wij wecken aardappels, gehaktballen, chutney's, appels, peren, bonen, doperwten etc. in. Kip durfde ik tot nu toe nog niet aan, maar ga dat nu proberen.
 8. Dank je voor het recept, ga ik zeker proberen. Groetjes, Robbie
 9. Mooie post chinaka. Print ik even uit.
 10. Ha..die met die kerstkaart met zaadjes vind ik een overweging waard. Zet ik mensen toch weer aan het denken.
 11. Wat je ook kunt gebruiken is zelf gemaakte brikketten van papier. ( zellf geperst) kost niets en geeft geen nare geurtjes.
 12. Ik zelf kook de rijst en zet het in de hooikist. Rijst is binnen een half uurtje klaar en ik verbrand nog regelmatig mijn handen aan de pan als ik deze er uit haal.
 13. Aldi heeft stampotten in glas a €1,19. per stuk. Ingredienten en hoeveelheid zijn precies het zelfde als de potten van hak, smaak is ook het zelfde. Je hoeft het alleen maar te verwarmen en het is klaar de hoeveelheid voor twee personen was bij ons voldoende. Aardig wat potten hebben wij opgeslaan, vandaag weer wat ophalen.
 14. Dat had ik ook gelezen over botulisme. Daar bij stond ook dat je de kip minimaal weer 15 minuten moest koken alvorens je het kon gaan gebruiken. Weet nu niet meer wat waar is en niet. Dank je voor het recept, ga het toch proberen.
 15. Hoi richard, Heb jij daar ook een recept voor? Doe jij dit met bouillon etc. en hoe lang weck jij de kip? Gr.Robbie
 16. @Chinook ook jij bedankt voor de moeite en suggesties;)
 17. @ nurse.Dank je wel voor je suggesties en moeite om dit uit te zoeken, hier kan ze wat mee.
 18. Ik ben benieuwd hoe het straks smaakt, hoor dat graag ter zijne tijd. ;)Ik zelf heb deze week chutney, peren,appels, mandarijnen en aardappels in geweckt. Het is inderdaad veel werk maar geeft je erg veel voldoening als alles op de plakken staat.
 19. Ik heb wel stampot zuurkool in potten gekocht van HAK..onder zitten de aardappels en boven op ligt de zuurkool. Als het al gemengd is weet ik niet of dit ook kan, lijkt mij papperig worden in de pot. Anders 1 x proberen en observeren wat het gaat doen na verloop van tijd.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...