Ga naar inhoud

Propy

Lid
 • Aantal items

  31
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  2

Propy won de laatste dag op 8 juli 2014

Propy had de meest gelikete inhoud!

Persoonlijke Informatie

 • Nieuwsbrief
  Ja

Propy's Achievements

Elementary prepper

Elementary prepper (2/11)

91

Community reputatie

 1. Kwam nav dit, volgende stukje tegen: Metalen zijn zeer goede stroomgeleiders, die alles binnen de kooi beschermen. Dat is helaas niet het gehele verhaal. Een sterke stroom, zoals door de Kooi van Faraday, wekt op zijn beurt een magnetisch veld op. Ook binnen de kooi. Dat op zijn beurt wekt weer een elektrisch veld op, waardoor je kostbare chips alsnog doorbranden. Er is dus dubbele ‘shielding’ nodig. Voor echt zware EMP-aanvallen (de nieuwste EMP-wapens) moet zelfs een driedubbele laag aangebracht worden. De geleider mag uiteraard de elektronica niet raken. De elektronica moet geheel ingekapseld liggen in de geleider, elke opening biedt een plek waar de EMP-puls kan (en zal) toeslaan. De isolerende laag moet minimaal tweetiende millimeter dik zijn (zwaar plastic is in principe voldoende). Een eenvoudiger oplossing: leg je telefoon en andere kleine elektronica in een magnetron: dit is een kooi van Faraday. Een magnetron is zo ontworpen dat deze radiostraling binnenhoudt. Om precies die reden houdt de metalen kooi van een magnetron radiostraling ook buiten. Met dank aan: hoe-bescherm-je-jezelf-tegen-emp/
 2. Wat betreft het 'insmeren' van de deksels/felsen/naden etc. vond ik paraffine (kaarsenvet) wel een goede oplossing. Verf is meestal niet dun/flexibel genoeg. Vet is ook niet altijd even zo handig. Paraffine maak je warm en dat wordt het lekker dun, heel even indopen en klaar. Maar doe je daar misschien niet meer kwaad dan goed mee? Welk effect heeft dat na verloop van jaren op de afdichting. Verder zat ik er over na te denken om de potten weer in een kunststofcontainer te doen en daar een zak zout of rijst bij om het vochtgehalte zo laag mogelijk te houden. Ik heb een hogedrukpan met thermometer zodat heel oud voedsel evt. veilig en energiezuinig verwarmd kan worden mbt botulisme. 10 minuten koken of 30 minuten verwarmen op 81 graden. Potten zijn beter lijkt me, zolang ze maar donker opgeslagen worden en je er geen km mee hoeft te zeulen. Ze hebben minder 'afdicht' oppervlak. Daarbij is glas reactie neutraal en de vraag is hoe dat bij de huidige laklagen is bij blik. Op een site kwam ik tegen dat die lak een vrouwelijk hormoon bezit. In ieder geval minder reactie neutraal dan glas. Maar ja als een blik vacuüm is moet het goed zijn. Die kip in blik was na 50 jaar ook nog goed: http://news.bbc.co.uk Hier nog een link: old_tinned_chicken Met een doorlink naar een test verhaal: food from the '70s
 3. Hallo, Soms valt het even niet mee om de knop om te zetten. Teveel tegenstrijdige berichten of een vleugje onzekerheid. Zo ook met de houdbaarheid van conserven, je zoekt, vindt wat verhalen over 100 jaar oude conserven. Maar ik heb bv geen 9 meter slib in de kelder waar ik ze extra in kan conserveren. Maar graag heb je liever toch even wat extra bewijs nodig, net even dat stukje informatie van iemand of een bedrijf die er echt 'onderzoekskundig' mee bezig is. Immers wil je niet na 5 jaar er achter komen dat het toch niet helemaal klopt. Zo heb ik een mailtje naar Hak gestuurd, maar kreeg ook daar niet echt een bevredigend reactie. Totdat ik via via bij Vara Kassa terecht kwam en aldaar bij Hak op bezoek was. Na 8:18 wordt er een verhaaltje verteld over het procedé en wat schetst mijn verbazing: www.npo.nl/kassa-groen/06-12-2013/VARA_101343334 Zolang het potje vacuüm is geeft Hak aan dat de inhoud 20,30 tot 40 jaar goed blijft. Kijk dat zocht ik. Misschien een idee om dit soort 'bewijsberichten' te bundelen in één topic. Voor diegene die na het openen van een potje toch nog wat huiverig zijn ivm een botulisme vergiftiging: Bron: www.medischmilieukundignetwerk.be Dus kan ik mooi behoorlijk wat inslaan en tegen die tijd dat we wat decennia verder zijn en het shtf voorval nog niet gebeurd is, koop ik mooi een voedsel printertje. (zie laatste deel Vara Kassa aflevering). Gr.
 4. Propy

  Gaat de dollar vallen?

  Tja, eigenlijk komt het daar wel op neer. Vaak als ik boodschappen ga doen, betaal ik met 'lucht'. Ik wapper wat met een kaartje en typ een nummertje in. Maar zolang iedereen vertrouwen in het systeem heeft en mijn bitjes accepteert!!?? Iedereen weet dat als er een run op de banken komt het hele systeem onderuit gaat. Zolang ik dus geen mensen zie rennen. Maar eigenlijk leven we in een hele rare wereld. Immers als een bedrijf failliet gaat of id. Wordt dat tekort gewoon even bijgedrukt. Als je iets wil kopen waar je pas over 30 jaar geld voor hebt, wordt het even bijgedrukt. Op zich was daar nog mee te leven. Maar de hoge salarissen van bepaalde lieden werden dus ook maar even bijgedrukt. Dan ook maar even de ontstane tekorten bijdrukken. Maar er is niet altijd werk voor geleverd, er zit steeds minder arbeid waarde in. Maar toch betaal ik er elke dag mijn rekeningen mee. Beter zou zijn al mijn (arbeid) geld bv om te zetten in zilveren munten. Maar daar kan ik bij de super niet mee betalen. Dan maar lekker gek mee doen met de optocht.
 5. Vroegér Als een mannetje en een vrouwtje elkaar leuk vonden gingen ze trouwen. Vrouwtje MOEST toen vaak stoppen met werken. Kregen kindjez. Gezinnen bestonden grotendeels uit één werkende en één zorgende ouder. De kidjez werden groter en gingen eerst eens de kat uit de boom kijken. Vonden ze een leuke partner dan werd er eerst nog een tijdje naar de kat gekeken. Beide bleven werken en dat kon ook, er was voldoende werk. Een dubbel inkomen gaf meer mogelijkheden, meer uitgaven, een opkomende economie. Huizen prijzen rezen de pan uit. Maar men voelde zich nog goed. Dan kwamen er kindjez ....... eh, wel lastig met twee fulltime banen. Gelukkig kon men minder gaan werken want helemaal het extra salaris missen was wat moeilijk. De overheid sprong wat bij, immers vrouwen wilde men meer zelfstandigheid geven. Echtscheidingen kwamen aan de orde van de dag met hun voor en nadelen. Toen kwam de klad in de economie, er moesten meer mensen uit het werkproces en vrouwen moesten weer terug naar het aanrecht. Dat doe je dus door gewoon de kinderopvang ondersteuning stop te zetten. Aangezien een aantal vrouwen echter een prima baan hadden, betekende het ook dat mannen aan het aanrecht moesten. Voor diegene die echter in de piramide val terecht waren gekomen hadden een probleem. Voor de maandelijkse kosten was men uitgegaan van twee verdieners. Voor sommige kon dat opgelost worden door geen kindjez te 'nemen'. Ik heb het niet beter of slechter dan mijn ouders, ik heb het gewoon anders. Mijn discussie ontstond omdat een aantal babyboomers het nodig vond om hun bevindingen in een krant te laten publiceren. Mijn ouders zullen geen tot amper problemen ondervinden door peak oil. Zelf kan ik er nog last van krijgen. Aangezien er nog geen alternatieven zijn, zullen mijn kinderen de volle laag krijgen. Stop consuming en feel good. Give you children love and a good education en do good. Dan bedoel ik niet die crap die ze op school krijgen, maar doe het samen.
 6. Propy

  Gaat de dollar vallen?

  Papier geld houdt een bepaalde waarde zolang men die er die waarde aan geeft. De Euro vertrouw ik ook niet echt, maar zolang als ik boodschappen kan doen en mijn berekening werkuren naar Euro naar te kopen artikelen klopt, laat ik het maar even. Vroeger ging het geld dat ik verdiende op en ik kocht er een huisje voor. De rente betreffende het huisje heb ik toentertijd 30 jaar vast gezet, want ik wist vanuit de jaren '80 dat het raar kon lopen. Nu blijkt de Euro zo weinig waard te zijn en mogen banken zo manipuleren dat bijna 0 % rente 'normaal' kan zijn. Nu ben ik al wat jaartjes aan het bezuinigen en houd ik wat geld over. Een beetje op de bank als buffertje is altijd handig. Maar wat als ik straks (hopelijk) wat meer kan gaan overhouden. Dan eerst wat preppen en dan zou ik toch denk ik voor zilver gaan, of wodka, of sigaretten (hoe lang zijn die eigenlijk houdbaar). Nu zit ik me eigenlijk al te beseffen dat de Dollar al jaren terug gevallen is. De armen hebben ze toch bijna niet en als ze er eens eentje hebben wordt ie meteen ingewisseld. De middenstand heeft eigenlijk alleen maar schulden, dus maakt het niet meer zoveel uit. De rijken worden gecompenseerd, daarom verdien je in amerika in de bankenwereld met gemak een miljard dollar, zij zijn diegene die de echte waarde kennen. Voor minder dan een ton per week willen ze immers niet meer aan het werk.
 7. Let wel dat er veel arbeid/energie gestoken moet worden in zilver om het zo zuiver te krijgen. Dat zilver zal voor de industrie een veel hogere waarde hebben. Immers die arbeid/energie wordt snel nog duurder. Bij een fabrikant kun je de Canadese munten dus ook gewoon inleveren, op oude Nederlandse munten zitten zij dan niet echt te wachten. Daarbij verwacht ik dat zilver meer gaat stijgen in de toekomst. Er zal eerder een technisch tekort aan zilver ontstaan dan aan goud. Daarom denk ik dat zilver voor de gewone burger (prepper) meer voordelen biedt. Maar dat gezegd hebbende blijft de mens wel behoorlijk goudgek.
 8. Propy

  Bugout Bike

  Mijn idee voor een type fiets, aantal spullen heb ik al. Meerde type fietsen, voor meerdere doeleinden. Stevige oude elektrische fiets met 12 volt motor, in dit geval een snorfiets. Daar monteer ik twee kunststof motorkoffers op (50 Eu). Eventueel monteer ik nog een zonnepaneel. In de koffer kan een accu. Ik heb ook nog een oude motor (éénwiel) aanhanger staan, kan voor de grote boodschappen er achter. Probleem is hier echter al, dat zoveel mensen boodschappen doen op de fiets, dat je je fiets al bijna niet meer kan parkeren. Ook wil ik evt. met dynamootjes de accu ook kunnen laden. Met ingeschakelde elektromotor kan de fiets makkelijk 60km/h, hou me dan maar eens bij. Daarbij heb ik nog een zit/ligfiets comfortabel voor de langere ritten en een grote stevige fiets die ik nu voor dagelijks vervoer gebruik. Helaas merk ik al dat de versnellingswielnaven tegenwoordig niet meer zo goed zijn en door de verfijnde techniek bijna niet te repareren. Dus die moet omgebouwd worden naar de meer tandwielen (race) systeem. Maar dit staat later op mijn werkschema.
 9. Bedankt voor je reactie, ben blij dat ik dit forum gevonden heb. Bewustwording is niet altijd even makkelijk, maar uiteindelijk wel beter. Preppen is niet alleen maar je hele huis vol stoppen met voedsel en water of van je huis een kazerne maken.
 10. Há, ik heb ooit ook eens een felle discussie gehad met een groepje 'babyboomers'. Zij vertelden maar al te graag hoe goed hun kroost het heeft met al die vakanties naar het buitenland ed. en dat zij dat vroeger niet gekend hebben. Tja, vroeger toen je nog gewoon over straat kon lopen, slapen onder de sterren. Dat je een sloop auto ergens van het erf kon trekken en met je vrinden crossen door de mooie natuur. APK, maximum snelheid, tja dat was er allemaal niet. Er was nog een soort van eenheidsgevoel. Je ging vanaf een korte school periode op zoek naar werk en dat was er genoeg. Op het werk werd je geschoold en kon je een specialist worden. Na verloop van tijd verdubbelde je salaris en kreeg je er steeds meer bij, je kreeg steeds meer rechten en de werkgever plichten en ja dat had ook zo z'n voordelen en nadelen. Maar je moest wel heel wat afprutsen voordat je ontslagen werd en was je het er echt niet mee eens dan ging je staken en dat mocht. Nee, dan de jeugd na de 70 jaren. De vorige generatie wilde het beste voor hun kinderen, maar schoten door. Je moest lang kind kunnen blijven, bekijk maar eens alle kinderprogramma's uit die tijd. Dan moest je ook nog eens lang op school blijven, niets geen inkomen. Voor een gedeelte ging dat wel, maar wat voor die kinderen die liever aan het werk waren gegaan net als hun vader. De meeste ouders wilden dat niet, nee zoon, studeren!! Anders wordt het nooit wat. Maar Pa! Hoe heb jij het dan gedaan?? Na 23 jaar kon je dan eens aan het werk. Slechter betaald en snel zoekend naar een huis. Wat jij per maand over kon houden werd een huis ook duurder. De babyboomers konden hun geluk niet op, tonnetje of twee was hun huis extra waard. Daar konden ze mooi leuke spullen voor kopen. Een Lange opleiding was nog geen kans op een goed betaalde baan. Dan loop je tegen de 40, je huis is net zoveel waard als je er voor betaald hebt (heb je nog mazzel). Echt geleerd met geld omgaan heb je ook niet, immers dat deden je ouders ook niet. Je werkgever heeft je pensioen in een risicovolle belegging gestopt, poef weg. Tja die bescherming heb je niet meer. Dan mag je straks ook nog eens 10 jaar langer werken!! Vast contract, wat is dat. Als je dan weer eens ontslagen bent dan ben je een nietsnut omdat het zoeken naar een andere baan steeds langer duurt. Goh, amerika zal vol met nietsnutten hebben gezeten tijdens de grote depressie. Dan ben je op een gegeven ogenblik voor 5 euro aan het werk en kun je ook nog een grote bek krijgen van je baas omdat je 15 min eerder weg moet omdat je je kind moet ophalen. Kijk elke generatie heeft zo z'n goede en slechte momenten. Ik heb een leuke onbezorgde (te) jeugd gehad. Helaas heb ik te lang op school gezeten om de babyboom leraren een goede boterham te bezorgen. Loonsverhogingen, nee dat zat er niet in of ik moest op zoek naar een malafide baantje om met getallen of teksten te googelen. Premie A woning, nee daarvoor was mijn inkomen niet hoog genoeg voor. Maar als je met z'n tweeën ging werken, kon je misschien wel een huis kopen. Zo konden de babyboomers daar ook weer veel aan verdienen. Vervolgens werd alles duurder en zaken wat eerst incl de btw en belasting was moest nu apart betaald worden. Eigenlijk zitten we in een groot piramide spel en als je in het begin van dat spel zit is het altijd leuk. Maar in dit spel zijn de spelregels constant aangepast voor een bepaalde groep. Dit heeft er voor gezorgd dat de gemiddelde stres veel hoger ligt en men veel individualistischer, egocentrischer en materialistischer is geworden. Door het zwakke dokter syndroom heeft deze maatschappij er ook een hoop stinkende wonden bij gekregen. Het voedsel is zo verwerkt dat mensen er ziek van worden. Dat is niet de schuld van de fabrikant, nee van de persoon zelf. In Engeland, een land wat voedsel maar al te graag industrieel verwerkt wordt geven de cijfers nu aan dat de volgende generatie korter (maar zeker zieker) zal leven. In Nederland wordt er ook maar te graag gegoogeld met getallen. Alsof we nu echt langer leven dan 50 jaar terug. Nee natuurlijk niet het enige wat echt met sprongen is vooruit gegaan en gelukkig, fantastisch zijn de kindersterfte cijfers en ja. Dat gooit het gemiddelde behoorlijk omhoog. Waarom moeten we straks langer werken, omdat het geld op is. De vorige generatie heeft het pensioen voor hun zelf gebruikt. De generatie erna zoekt het maar uit. Heb ik het tot nu toe slechter dan mijn ouders gehad? Nee, maar wel anders. Er zal een moment zijn geweest dat wij meer voorspoed hadden, vooral omdat we in die periode het DINKy's (double income, no kids) tijdperk hadden. Dit tijdelijke voordeel werd echter later flink afgestraft. Daarbij zullen wij armere bejaarden zijn dan mijn ouders nu. Het is meestal makkelijker arm geboren te worden en rijk te worden dan visa versa. Is het dan raar dat ik die zogenaamde welvaart nu overboord aan het gooien ben en op zoek ben naar het meer 'simpeler' leven van de tijd van mijn ouders. Maar, ja niet iedereen is hetzelfde.
 11. Qua benzine heb ik wat langer/meer ervaring, met diesel niet. Maar de laatste tijd heb ik er wel wat meer over gelezen. Ik heb nml. 4 jaar geleden een voertuig gekocht die ook al weer 4 jaar stilstond. Na het starten liep de motor meteen mooi rond. Vorig jaar heb ik de tank afgetankt omdat er nog maar minder dan de helft inzat en ik het stuk gelezen had over de diesel bacterie. Echter heb ik het luchtfilter vervangen en een biocide toegevoegd. Nu loopt de motor niet meer zo mooi rond. Maar aangezien ik meerdere zaken veranderd heb weet ik niet of dat alleen met de diesel te maken heeft. Mocht ie steeds slechter gaan lopen en na een tankbeurt weer beter dan wordt het voor mij duidelijker. Echter ben ik nog niet begonnen aan de restauratie ivm het' hele oldtimer geneuzel van de overheid. Wat me wel opviel dat er tijdens een prepper programma, volgens mij telde men af vanaf shtf na een tijdje men aangaf dat voertuigen niet meer zouden starten op de lang bewaarde brandstof (amerikaans program, dus waarschijnlijk benzine). Wanneer zoiets zou gebeuren is met stelligheid moeilijk te zeggen, aangezien die brandstoffen er nog niet heel lang zijn. Over een paar maanden ga ik weer een stukkie rijden, dan zit de diesel er al weer 1,5 jaar in, ben benieuwd.
 12. Vroeger hadden we allebei een leuke baan. Het geld ging op omdat het ook redelijk 'makkelijk' verdiend werd. Was wel niet zo, maar het voelde zo. Toen kwam er een kinkje in de kabel. Dan ga je nog meer over je situatie nadenken en merk je dat er nog steeds heel veel mis is. Dan blijkt er in sommige gevallen na 30 jaar nog steeds geprutst te worden. Je komt er achter dat veel meer mensen hun werk alleen nog maar doen voor geld, niet meer voor passie. Eén van ons verdient nu het dubbeltje, de andere maakt daar een kwartje van. Wel een aparte gewaarwording doordat je zoveel mogelijk uit het systeem stapt je je steeds beter gaat voelen. Minder spul, minder gezeur met malafide bedrijven. Inkomen is nu gedaald, uitgaven nog veel meer. We waren net op tijd om de boel op te vangen. Ook al hebben we een klein huis, in mijn gedachten heb ik hem al zo opgedeeld dat onze kinderen er gewoon kunnen blijven wonen voor het geval dat. Nog even kijken of ik weer wat verkocht heb op mrktpl of speurd. end.
 13. Propy

  Gaat de dollar vallen?

  Het lijkt nu ook dat steeds meer mensen/landen door krijgen waar amerika mee bezig is. Kunnen we mooie Saabs kopen van de Zweden zitten we nu met de JSF. Of is het een strategische zet om de rest van de wereld vleugel lam te maken en hebben ze zelf een loods met andere modellen. Hoe lang kan amerika nog zijn BS verkopen aan de rest van de wereld. Hoelang wil Nederland nog een kolonie blijven van de us. Op dit moment houden de zoethoudertjes het amerikaanse volk nog rustig, maar wat als de candy op is. Hoeveel dollars zijn er al weer bij gedrukt sinds ik aan het typen ben? Paar tonnen!!
 14. Propy

  Gaat de dollar vallen?

  Ja, Waar is het polletje?
 15. Goud is voor mensen met heel veel geld. De prijs van Goud is hoger ivm vraag en aanbod. Als mensen het vertrouwen in geld verliezen stijgt de vraag naar goud (oldtimers/kunst) etc weer aan. Papier geld heeft een waarde omdat de burgers de overheid vertrouwen, maar eigenlijk heeft papier geld geen waarde. Het verschil met bv bitcoins is dat de Nederlandse overheid garant staat voor de (een gedeelte) waarde van het geld. Maar als je het geld op de bank hebt staan en de boel klapt is de waarde boven de gestelde garantie van de overheid nul. Aangezien ik niet boven die grens zit heeft goud voor mij geen nut. Zilver eigenlijk ook niet, maar als mijn hele huis van onder tot boven geprept is en ik heb wat centjes over dan is zilver een optie. Waarom zilver! De vraag is lager dan die voor goud omdat de rijken van deze aarde zilver vaak links laten liggen. Zilver kent ook steeds meer gebruik in de industrie. Ook is het in een shtf scenario makkelijker om met zilver te betalen dan met goud. Ik betaal liever een brood met een zilver ounce dan op goed geluk wat van een gouden ounce af te schrapen. Verder is amerika de volgende bel al weer aan het opblazen immers het verschil met griekenland is ook alleen maar dat amerika mag printen wat ze willen. De insiders weten dat en willen een gedeelte van hun welvaart veilig stellen, ergo meer vraag naar goud en andere dingetjes. Tijdens de depressie werden de armen iets armer en de rijken zagen hun 'waarde' met wel 75% afnemen. Maar daarvoor was het inhuren van een werknemer nooit zo goedkoop geweest. Maar bijna de hele middenstand was echter weggevaagd. De dollar stond voor een hoeveelheid goud en behield volgens mij nog aardig zijn waarde. Sinds 1971 is dit echter los gelaten en heeft de dollar steeds minder waarde gekregen tot tegenwoordig iets van bijna nul. Iedereen moet zich netjes aan bepaalde regels houden muv, u raad het al, amerika. Ik geloof echter niet dat als de shtf wij in éénzelfde crisis komen als in amerika. Wij zullen hier denk ik altijd een soort overheid behouden en betere mensen dan we nu in Den Haag zullen in zo'n tijd opstaan en het werk op zich nemen. (Hoop, hoop, hoop). Europa kent meerdere herstelpunten in de geschiedenis en toen hadden we geen olie en zelfs nog 'geen' kolen . Amerika heeft nooit echt kunnen groeien totdat olie ontdekt werd. Daarom heb je daar misschien extremere preppers, it needs one, to know one. Maar dat zo'n overgang niet van een leien dakje gaat lijkt me wel logisch. Diegene met een meer gevulde voorraadkast zal het dan net even wat makkelijker hebben. Wat zilver achter de hand lijkt me ook ideaal, maar een eigen waterput, voedselbron en goed aangepast huis zullen dan meer waarde hebben. Immers hoelang hou je het vol met een zak vol zilver als niemand je iets wil verkopen?
×
×
 • Nieuwe aanmaken...