Cardhu Geplaatst: 14 januari 2013 Delen Geplaatst: 14 januari 2013 Wat leuk, weer een weck-draadje! Ik ben zelf een vervend wecker, zowel in de traditionele weckketel (voor groenten en fruit), als ook in de pressure canner (voor vlees) Ik heb speciaal een pressure canner aangeschaft om ook vlees te kunnen wecken, zonder het nadien langdurig te moeten verhitten. (In een pressure canner bereikt het geweckte goed een temperatuur van ca 120 graden waarmee de botulisme bacterie wordt gedoodt). Ik weck groenten, fruit, pasta saus, erwtensoep, kip, gehakt, varkensvlees, rundvlees, jam etc. Eigenlijk alles wel Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
glavrijsen Geplaatst: 14 januari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 14 januari 2013 @Cardhu Mag ik vragen welke pressure canner je hebt? Ik zoek een pressure canner die ook op inductie kan. Nog geen gevonden! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
driehart Geplaatst: 14 januari 2013 Delen Geplaatst: 14 januari 2013 Ik ga dit jaar voor het eerst wecken. Alle spullen heb ik vorig jaar al gekocht. De moestuin wordt dit jaar voor het eerst ingericht om het hele jaar rond (met wecken) biologisch voedsel te hebben. Een hele klus.... Driehart Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
samurai Geplaatst: 14 januari 2013 Delen Geplaatst: 14 januari 2013 Ik zal mij even voorstellen. Ik ben totaal gepassioneerd van het inmaken van voedsel. Het laatste recept wat ik gemaakt heb is het inmaken van kipfilet, met wortelen, prei, bleekselder en ui, in azijn met suiker. Daarna in de inmaakketel en onbeperkt houdbaar. Zijn er meer preppers die voedsel inmaken of wecken op dit forum? Het is de basis van mijn (nu ;-) na aanwezigheid hier ) deels zelfvoorzienend bestaan. Kan niet alles opslaan wat uit de tuin komt en dan moet je wel wecken of drogen..zulke grote vriezers heb je niet. En nee het smaakt niet zuur, dat is de veronderstelling van veel mensen, je moet het alleen wel minstens een maand laten staan dan smaakt het steeds beter. Een recept wat ik echt lekker vindt en zeker elk jaar maak, een delicatesse (voor mij dan!), en voor mij met kop en schouders erbovenuit steekt: Rabarber chutney: 1 kilo rabarber, of 9 stelen, schoongemaakt en geschild ongeveer 800 a 900 gram 450 gram bruine rietsuiker of basterdsuiker. 250 ml kwaliteits azijn van minstens 6% 1 eetlepel kaneel 2 theelepels gemberpoeder 180 gram rozijnen snufje zout naar smaak 200 gram gehakte walnoten. vergeet dit niet dat maakt de crunch en de finesse. Breng azijn en suiker aan kook in pan, tot suiker opgelost. Voeg rabarber (geschild en in dobbelstenen), kaneel en gember toe, breng aan kook en laat 15 minuten sudderen tot rabarber zacht is. Voeg dan walnoten en rozijnen toe en sudder voor 10 minuten. Giet in weckpotten en weck op 100 graden voor 110 minuten. Hoe langer je het laat staan hoe lekkerder, na 1 maand is het beste om te openen. Nog een tip, gebruik kleine weckpotjes van 180 ml, het is zo lekker dat je dan gewoon 1 potje per maatlijd gebruikt en blijft langer vers. Het is niet iets dat je elke dag eet, alhoewel ik persoonlijk wel ;-) De mijne zijn als enige altijd als eerste op elk jaar ;-) Komend jaar de rabarber planten extra mesten voor misschien meer dan 2 oogsten... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Nonkel Jones Geplaatst: 14 januari 2013 Delen Geplaatst: 14 januari 2013 @glavrijsen Zou je er iets voor voelen op verzoek en tegen betaling een voorraad te wecken? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 14 januari 2013 Delen Geplaatst: 14 januari 2013 Misschien een leuk onderwerp om een keer een workshop aan te wijden? Zonder iets te beloven, wil ik wel kijken of ik in amersfoort een ruimte met grote professionele keuken kan regelen. Wow! Hou ons op de hoogte Frank! Wecken wil ik zeker gaan doen. Ik heb al potten, een grote ketel en een vrij grote snelkookpan. Workshoppen met zn allen is leuk! Nietwaar @tijgertje19, @Mrsjones, @Raycoupe, @Adrie ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
glavrijsen Geplaatst: 15 januari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 15 januari 2013 @glavrijsen Zou je er iets voor voelen op verzoek en tegen betaling een voorraad te wecken? Ik begrijp wat je bedoeld, maar dat is bijna niet te doen. Misschien dat anderen zijn die interesse hebben? Wat ik altijd doe, vooral in de zomer als er veel groenten uit de tuin komen, is elke keer 14 liter inmaken per inmaakketel (dit kan met het Weck tulpglas, daar passen er precies 14 in de inmaakketel of ik gebruik 9 stuks van het Weck inmaakglas van 3/4 L, aangevuld met wat kleinere modellen). Door het jaar heen kook ik bv bolognaisesaus, soep of stoofvlees (grote hoeveelheid) voor onszelf en wat ik teveel heb maak ik in. Als je echt een grote voorraad aan wil leggen is dit ideaal en kost het je niet zoveel tijd omdat je toch moet koken. Het enige wat je moet doen is je weckpotten steriliseren, het voedsel erin en in de inmaakketel. Op die manier heb je ook een goede, gevarieerde voorraad, wat ook nog eens lekker is. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
glavrijsen Geplaatst: 15 januari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 15 januari 2013 @samurai, dit recept ga ik zeker proberen ziet er goed uit. Enig idee hoeveel weckpotten je nodig hebt voor je recept? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Adrie Geplaatst: 15 januari 2013 Delen Geplaatst: 15 januari 2013 Wow! Hou ons op de hoogte Frank! Wecken wil ik zeker gaan doen. Ik heb al potten, een grote ketel en een vrij grote snelkookpan. Workshoppen met zn allen is leuk! Nietwaar @tijgertje19, @Mrsjones, @Raycoupe, @Adrie ? Jazeker, ik ben er wel voor in. Ik doe nu maar wat en het zou fijn zijn om iemand met verstand eens naar mijn gerommel laten kijken en het te zien hoe een ander het doet. Voor mij zou het ideaal zijn om het tijdens schooltijden te doen dan heb ik geen oppas nodig. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Adrie Geplaatst: 15 januari 2013 Delen Geplaatst: 15 januari 2013 Ik begrijp wat je bedoeld, maar dat is bijna niet te doen. Misschien dat anderen zijn die interesse hebben? Wat ik altijd doe, vooral in de zomer als er veel groenten uit de tuin komen, is elke keer 14 liter inmaken per inmaakketel (dit kan met het Weck tulpglas, daar passen er precies 14 in de inmaakketel of ik gebruik 9 stuks van het Weck inmaakglas van 3/4 L, aangevuld met wat kleinere modellen). Door het jaar heen kook ik bv bolognaisesaus, soep of stoofvlees (grote hoeveelheid) voor onszelf en wat ik teveel heb maak ik in. Als je echt een grote voorraad aan wil leggen is dit ideaal en kost het je niet zoveel tijd omdat je toch moet koken. Het enige wat je moet doen is je weckpotten steriliseren, het voedsel erin en in de inmaakketel. Op die manier heb je ook een goede, gevarieerde voorraad, wat ook nog eens lekker is. @nonkel ries dat was nou net wat ik dacht, maar nog niet durfde te vragen. Eet je alles wat je inmaakt of bouw je een grote voorraad? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 15 januari 2013 Delen Geplaatst: 15 januari 2013 Ik heb net een elektrische inmaak ketel gekocht 2de hands met 26 potten er bij geen ringen 50betaald ik denk dat dit een koopje was . Grt Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bandoeng Geplaatst: 15 januari 2013 Delen Geplaatst: 15 januari 2013 Gister heeft mijn vrouwlief lekkere chiliecon carne met mais en ananas ge weck. Over een maand openen hihi Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 15 januari 2013 Delen Geplaatst: 15 januari 2013 Gister heeft mijn vrouwlief lekkere chiliecon carne met mais en ananas ge weck. Over een maand openen hihi Wow, wat een kookkunsten (en ik heb er van mogen proeven, dus ik weet het) Als iedereen standaard potten heeft, kan je een proef- en ruil-feest organiseren...... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 15 januari 2013 Delen Geplaatst: 15 januari 2013 Bij de Backwood home magazine, een blad die die ik ieder aanraad ,heb je jackie die vrouw is volgens mij de beste canning experts.Zoek het op en les wat.Ik vind een ruilbeurs een erg leuk idee.Zijn er ook mensen hier die kaas maken .Mrsjones heef nu honger. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 15 januari 2013 Delen Geplaatst: 15 januari 2013 @Cardhu Mag ik vragen welke pressure canner je hebt? Ik zoek een pressure canner die ook op inductie kan. Nog geen gevonden! Ik heb een presto canner. Besteld via Amazon.uk Ik weet alleen niet of je deze ook op inductie kunt gebruiken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bandoeng Geplaatst: 15 januari 2013 Delen Geplaatst: 15 januari 2013 Wow, wat een kookkunsten (en ik heb er van mogen proeven, dus ik weet het) Als iedereen standaard potten heeft, kan je een proef- en ruil-feest organiseren...... WUAHAHA LOL die is echt een goeie. Roep ik mijn Indonesische voor ouders recepten even op...mantra-mantra bujakabujaka Hoppa... wikidiweck Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 15 januari 2013 Delen Geplaatst: 15 januari 2013 WUAHAHA LOL die is echt een goeie. Roep ik mijn Indonesische voor ouders recepten even op...mantra-mantra bujakabujaka Hoppa... wikidiweck Bujaka Bujaka Het water loopt me in de mond: Voorouder-recepten, mmmmmm...... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 15 januari 2013 Delen Geplaatst: 15 januari 2013 Ik zal mij even voorstellen. Ik ben totaal gepassioneerd van het inmaken van voedsel. Het laatste recept wat ik gemaakt heb is het inmaken van kipfilet, met wortelen, prei, bleekselder en ui, in azijn met suiker. Daarna in de inmaakketel en onbeperkt houdbaar. Zijn er meer preppers die voedsel inmaken of wecken op dit forum? WECKIE Jep. wij wecken ook. Vooral in de zomer als er een overvloed is aan groenten en tomaten in de tuin, ik maak vooral verschillende basis-sausen zodat je daar later weinig meer mee hoeft te doen voor een gerecht, ook veel soepen worden geweckt. De potten staan onder de buffetkast (koel in het donker) of in de wijnkelder, vrijwel eeuwig houdbaar.. wel af en toe controleren want soms is er toch een dekseltje losgegaan. Ook maken wij groene ronde almapepers en augurken in, in zoetzuur. Te veel aan rode pepers wordt verwerkt tot sambal,, ook heel lang houdbaar. Verder persen we druivensap en appelsap dat we 1x tot de kook brengen (heel kort dus) en dan heet in flessen doen, ik heb ze nu nog van anderhalf jaar geleden en het is nog prima! Vlees eten we haast nooit maar als de kippen er zijn zullen toch de haantjes ergens moeten blijven, dan zal ik ook kip gaan wecken. Voor de zekerheid voor de niet-zure gerechten en vlees dus heb ik een hogedrukpan gekocht, er past niet vreselijk veel in maar dan maar wat vaker achter elkaar wecken. Wecken doen wij normaal in een oude wasketel op een houtvuur buiten, werkt prima. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Adrie Geplaatst: 15 januari 2013 Delen Geplaatst: 15 januari 2013 Jep. wij wecken ook. Vooral in de zomer als er een overvloed is aan groenten en tomaten in de tuin, ik maak vooral verschillende basis-sausen zodat je daar later weinig meer mee hoeft te doen voor een gerecht, ook veel soepen worden geweckt. De potten staan onder de buffetkast (koel in het donker) of in de wijnkelder, vrijwel eeuwig houdbaar.. wel af en toe controleren want soms is er toch een dekseltje losgegaan. Ook maken wij groene ronde almapepers en augurken in, in zoetzuur. Te veel aan rode pepers wordt verwerkt tot sambal,, ook heel lang houdbaar. Verder persen we druivensap en appelsap dat we 1x tot de kook brengen (heel kort dus) en dan heet in flessen doen, ik heb ze nu nog van anderhalf jaar geleden en het is nog prima! Vlees eten we haast nooit maar als de kippen er zijn zullen toch de haantjes ergens moeten blijven, dan zal ik ook kip gaan wecken. Voor de zekerheid voor de niet-zure gerechten en vlees dus heb ik een hogedrukpan gekocht, er past niet vreselijk veel in maar dan maar wat vaker achter elkaar wecken. Wecken doen wij normaal in een oude wasketel op een houtvuur buiten, werkt prima. Doe je mee met en workshop, wecken in een grote pan op een vuur zou ik graag willen leren. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 15 januari 2013 Delen Geplaatst: 15 januari 2013 Doe je mee met en workshop, wecken in een grote pan op een vuur zou ik graag willen leren. Lijkt mij leuk ja! In mei bedoel je? Ik ben er alleen nog niet helemaal zeker van of ik dan in het land ben... en ALS ik er ben dan ben ik met het vliegtuig en kan ik geen spullen meenemen.. hihi Piroska met een mega-ketel op haar rug in het vliegtuig.. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 15 januari 2013 Delen Geplaatst: 15 januari 2013 Lijkt mij leuk ja! In mei bedoel je? Ik ben er alleen nog niet helemaal zeker van of ik dan in het land ben... en ALS ik er ben dan ben ik met het vliegtuig en kan ik geen spullen meenemen.. hihi Piroska met een mega-ketel op haar rug in het vliegtuig.. Maar die heeft p8 dan wel weer........ Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 15 januari 2013 Delen Geplaatst: 15 januari 2013 Maar die heeft p8 dan wel weer........ Ook weckpotten en ringen en klemmen? trouwens, het kleine prut past nog wel in mijn koffer, dus een ketel zou al voldoende zijn.. liefst 2 grote 1 voor het koken van het eten en de andere voor het wecken.. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 15 januari 2013 Delen Geplaatst: 15 januari 2013 Ook weckpotten en ringen en klemmen? trouwens, het kleine prut past nog wel in mijn koffer, dus een ketel zou al voldoende zijn.. liefst 2 grote 1 voor het koken van het eten en de andere voor het wecken.. No prob. U vraagt, wij draaien. Ja toch mensen? Iedereen een potje mee is ook een heleboel potten. (Gelukkig is dit niet dat andere draadje over hoofdredacteuren) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
samurai Geplaatst: 15 januari 2013 Delen Geplaatst: 15 januari 2013 @samurai, dit recept ga ik zeker proberen ziet er goed uit. Enig idee hoeveel weckpotten je nodig hebt voor je recept? Je hebt 7 of 8 kleine weckpotjes nodig van 180 ml, of 2 grote van 480 ml en 3 kleintjes van 180 ml ..ongeveer anderhalve liter recept. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
glavrijsen Geplaatst: 17 januari 2013 Auteur Delen Geplaatst: 17 januari 2013 @Piroska. Wij ontsappen fruit in een ontsapper van WECK. Het voordeel van de ontsapper is, dat je het sap van het fruit niet meer in moet maken in een inmaakketel. Fruit (met schil en klokhuis) in de ontsapper. Bovenop de inmaakketel zetten, de inmaakketel op ontsappen zetten. Dan natuurlijk wachten tot de tijd om is en rechtstreeks in de sapflessen (met inmaakring en weckklemmen) en klaar. De sapfles laten afkoelen en deze blijft mooi gesloten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.