Gast Dick Berts Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 http://www.qvist.nl/camp-oven.html Elke dag brood hoeft niet, maar als een shtf wat langer gaat duren, dan ga je vers brood enorm missen. Hoe kunnen we tijdens een shtf nog brood bakken? Deel uw wijsheid me uw collega preppers. Bijgaand de Coleman Camp Oven. Lijkt me een geweldig apparaat. Goede reviews over gelezen, maar ik heb hem zelf niet. Heeft iemand ervaring met dit apparaat? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
J.I. nurse Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 recept voor het bakken met broodbakmix 750 gram in de oven: Mix 500 gram Speltbakmix, en 310 ml (gr) lauwwarm (20-25 C.) water, enkele minuten samen met de hand, of met de handmixer. Kneed het deeg en rol het strak op en plaats het in de bakvorm. Afdekken met een theedoek en 45 minuten laten rijzen op een warme plek, of tot het deeg, dubbel zo groot, gerezen is. Plaats het brood in wording, minimaal 40 minuten in een voorverwarmde oven. (voorverwarmen op 220, terugzetten tot 200) Brood af laten koelen op een rek. Maar nu mijn vraag hoe kun je brood bakken zonder oven. Ik weet dat ze in bv. Australië brood bakken in de grond. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
rebe Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Maar nu mijn vraag hoe kun je brood bakken zonder oven. Ik weet dat ze in bv. Australië brood bakken in de grond. Dat gaat heel makkelijk je moet alleen even naar dat blauw-geele meubelhuis uit zweden. http://www.youtube.com/watch?v=x5c8QtDXgoQ Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
backschless Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Dat is een goede link rebe bedankt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Dr.Prepper Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Dat gaat heel makkelijk je moet alleen even naar dat blauw-geele meubelhuis uit zweden. http://www.youtube.com/watch?v=x5c8QtDXgoQ Zijn dat nou punaises die hij gebruikt? Zal het specifiek messing moeten zijn, of gaat het er gewoon om dat er een afstandhoudertje tussen zit? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
backschless Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Ik denk zelf dat het afstandhoudertjes zijn, dus dan kan je van alles gebruiken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
J.I. nurse Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Dat gaat heel makkelijk je moet alleen even naar dat blauw-geele meubelhuis uit zweden. http://www.youtube.com/watch?v=x5c8QtDXgoQ Super!! Dank je wel voor deze tip! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Dick Berts Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 @Rebe. Wat fantastisch! Als er een Nobelprijs voor het preppen bestond, dan ging ik deze vent voordragen. Heel erg bedankt! De punaises dienen inderdaad als afstandhouder. De warme kan zo rondom het brood stromen en komt ook van bovenaf, dat is de truc. Een MEGA voorraad waxinelichtjes is een must voor iedere prepper, want die zijn bij zoveel dingen handig. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
rebe Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Geen dank. In plaats van punaises kan je ook een stuk ketting gebruiken is makkelijker . Het voordeel van deze manier is dat je ook binnen je brood baken kan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Dick Berts Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Tsjonge wat kun je soms een extreem goede adviezen krijgen op deze site. Ik zit nog met een belangrijke vraag. Ik heb nog nooit een brood gebakken. Dat ga ik nu proberen volgens de Rebe methode. Wat is de beste, de makkelijkste en vooral de langst houdbare broodmix die ik kan kopen? Kortom een Dummie recept? Alvast bedankt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Aangezien je de qvist website al had gevonden, denk ik dat een Dutchoven dé ideale oplossing is. Broodbakken gaat hiermee erg makkelijk evenals het maken van stoofpotten etc. Ik gebruik ze al jaren, en nog nooit is er iets mislukt. Gewoon wat kooltjes/briketjes eronder en erboven en wachten maar. Pan is onverwoestbaar gietijzer (niet laten vallen, dan breekt ie!). Hierdoor blijft de pan ook lang warm en is de warmte verdeling zeer gelijkmatig. De Dutchoven is de ideale SHTF bug-in kook methode. Ook op de kooltjes van een houtvuur kan je hiermee koken.... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
J.I. nurse Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Hoi Dirk, ik had het recept al eerder hier boven vermeld. Maar hier komt die nog een keer: Mix 500 gram Speltbakmix, en 310 ml (gr) lauwwarm (20-25 C.) water, enkele minuten samen met de hand, of met de handmixer. Kneed het deeg en rol het strak op en plaats het in de bakvorm. Afdekken met een theedoek en 45 minuten laten rijzen op een warme plek, of tot het deeg, dubbel zo groot, gerezen is. Plaats het brood in wording, minimaal 40 minuten in een voorverwarmde oven. (voorverwarmen op 220, terugzetten tot 200) Brood af laten koelen op een rek. Merk Speltbakmix houdtbaar tot maart 2017 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast jolanda Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 En oud brood kan je uit drogen ben ik nu aan het doen Gaat daarna maanden mee Dit deden de bakkers vroeger ook brood bakken doe ik al een jaar op kolen en ik bak niet op brood mixen Groet jolanda Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast jolanda Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 650 gram volkoren meel 550 gram bloem 800 cc water 225 gram roomboter 1 eetlepel suiker 24 gram zout 25 gram gist 5 vitamine C tabletjes dit is goed voor 2 broden van 1 kilo voor wit brood 1200 gram bloem water met roomboter op warme en boter smelten *niet koken* Je meel en bloem zeven zout goed verdelen vitamine verkruimelen gist ook goed vermengingen suiker ook verdelen dan handwarm water en gesmolten boeter toe voegen en met gewone lepel goed roeren dan bloem op aanrecht en gooi de bak om bloem in zeef eroverheen strooien en dan kneden maar naar 15 minuten in rust gooien zo'n uurtje Dan deeg in twee stuken verdelen zo'n 1100 gram per stuk En kneden op bollen genoemd Dan het brood vouwen maak met handen of deegroller een rechthoek voor de uit eenden naar binnen en rol het deeg naar je toe en laat de rand onderop eindige gooi het in bak blik en handdoek er over een uurtje rust dan afbakken hoe heet oven weet ik niet dat doe ik op gevoel *bak op kolen* Dan heb je oerbrood Groet Jolanda Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Jester Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Wat is de beste, de makkelijkste en vooral de langst houdbare broodmix die ik kan kopen? Kortom een Dummie recept? Alvast bedankt. Ik zou zeggen: fuck kant-en-klare broodmix. Gewoon bloem met droge gist, suiker, zout en water. As simple as that Het basisbroodrecept van Jamie Oliver gebruik ik, maar dan halveer ik meestal het recept (of nog kleiner deel, 1/3 geeft ook al flink brood) PS: Je kan ook grotere pakken gist kopen, bijvoorbeeld bij een molenwinkel als deze. (hier koop je ook bv zakken bio tarwe van 25kg ofzo) Zie ook draadje: Handmolen om granen e.d. mee te malen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
robbie Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Dit ga ik zeker uitproberen, geweldige tip is dit. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kopjethee Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Wat een supertips allemaal! Hartelijk dank??? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Blanky Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 http://www.qvist.nl/camp-oven.html Elke dag brood hoeft niet, maar als een shtf wat langer gaat duren, dan ga je vers brood enorm missen. Hoe kunnen we tijdens een shtf nog brood bakken? Deel uw wijsheid me uw collega preppers. Bijgaand de Coleman Camp Oven. Lijkt me een geweldig apparaat. Goede reviews over gelezen, maar ik heb hem zelf niet. Heeft iemand ervaring met dit apparaat? Yep, ik heb er één. Het is van enkelplaats gegalvaniseerd plaatstaal en ik gebruik hem om een benzine brander. De verbrandingsgassen gaan deels de oven in, waar ik niet echt blij mee ben. De oven heeft geen isolatie, waardoor het flink doorstoken is, op een brander van 2 kW. De thermometer wijs ongeveer de helft aan van de werkelijke temperatuur. Mogelijk kan je hem op een verhoging zetten (tent haringen of zo) en er een schaaltje met gloeiende kolen onder zetten. Zelf wil ik dat nog eens uitproberen, dan zie ik de meerwaarde van de oven. Anders zou ik hem zelf liever inruilen voor een dutch oven. Blanky, Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Badlaken Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Ik ben van mening dat je zo min mogelijk bepakt moet zijn (afhankelijk van draagkracht/vervoerscapaciteit) vandaar dat ik dit meer op prijs stel dan nog een lading zooi voor de heb. Recept pinnbröd. 5 dl tarwemeel 2 tsk zout 2 tsk bakpoeder 2 dl water Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Dick Berts Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Prepass, OBL Rien, J.L. Nurse, Jolanda, Jester, Blanky, Badlaken, enorm bedankt voor de uitstekende adviezen! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Ik ben van mening dat je zo min mogelijk bepakt moet zijn (afhankelijk van draagkracht/vervoerscapaciteit) vandaar dat ik dit meer op prijs stel dan nog een lading zooi voor de heb. Recept pinnbröd. 5 dl tarwemeel 2 tsk zout 2 tsk bakpoeder 2 dl water Tip voor je pinnbröd: neem een plastic zak mee, en doe hierin je ingrediënten mengen. Geen plakkerige handen en zga geen verlies van je deeg. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JohnVonSchutz Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Thx Rebe. Ik ga hem zeker een keer proberen en heel zeker onthouden. Als ik op een survival tripje ben bak ik meestal een brood(tje) op een of andere manier. Hier onder zie je een brood op de achtergrond die op een steen bij het vuur ligt. Op de voorgrond zie je een RVS pot staan waarin ik op de laatste foto het broodje had gebakken. Het rooie wat je ziet zijn bramen die ik had gevonden en erin had gedaan. Ik denk dat ik het brood nog even een beetje meer kleur heb gegeven door het nog even met de bovenkant naar het vuur te leggen. Broodje gebakken in een RVS pot. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
TEQ-Prep Geplaatst: 8 augustus 2012 Delen Geplaatst: 8 augustus 2012 Toppie John ! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aeron Geplaatst: 9 augustus 2012 Delen Geplaatst: 9 augustus 2012 Hier hebben we (eigenlijk was het enkel Robbie) het ook geprobeerd volgens de methode die Rebe voorstelde. We hebben gewoon een standaard pak broodmix van Koopmans gebruikt. We hebben in plaats van roomboter echter olijfolie gebruikt om een shtf situatie beter na te bootsen. We hebben stappen uit de video gevolgt maar in plaats van punaises een ketting onder de pan gelegt zodat de pan minder beweegt. Na de 3.5 uur was het brood klaar en hebben we allemaal een stukje gehad. Het brood zag er goed uit en smaakte ook heerlijk. Hier een paar foto's: Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
backschless Geplaatst: 9 augustus 2012 Delen Geplaatst: 9 augustus 2012 Ziet er goed uit Aeron top! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.