Ga naar inhoud
GENEGEERD

Konijnen fokken


CityPrepper

Aanbevolen berichten

Konijnen kunnen een prima bron van vlees zijn. Je kunt jagen en vallen zetten. Buiten het feit dat het verboden onderwerpen zijn op dit forum kan kweken grote voordelen hebben. Met konijnen kun je namelijk simpel veel vlees op tafel krijgen.

Toch moet je vooraf goed uitzoeken of je aan de eisen van konijnenfokker kunt voldoen. De konijnen moet je namelijk zeer goed verzorgen. Schone kooien, veel schoon water, veel voedsel, het juiste soort eten, juiste temperatuur etc etc.

Verzorg je de konijnen niet optimaal dan zal de vleesproductie (hard) inzakken.

Hieronder mijn 'handleiding' voor konijnen fokken. Ik ben zeker geen alwetende super expert. Er ontbreken vast dingen in deze omschrijving (tips zijn welkom). Maar ik denk dat het minimaal een voldoende goede post is een idee te krijgen wat je kunt verwachten van konijnen fokken....

 

Inteelt is voor vleeskonijnen geen (groot) probleem. Zus en broer moet je zeker vermijden maar bv vader-dochter, halfbroer en zus is geen probleem. Af en toe nieuw bloed introduceren is altijd wijs.

 

---Een nieuw nest konijnen---

Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben een eigen kooi.

Zet het vrouwtje met haar kont eerst in de kooi v/h mannetje. Dit is heel belangrijk. Als je het mannetje in de kooi v/h vrouwtje zet, zal het vrouwtje haar territorium (kooi) gaan verdedigen!

Het paren dient te geschieden in de vroege ochtend of late namiddag. Altijd heel rustig en behoedzaam handelen. Stress heeft een zeer negatief effect op het paren.

Meestal paren ze 2x in een kwartier. Als het mannetje klaar is geeft ie een krijs en valt op z'n rug :-)

Heeft het vrouwtje geen zin dan een paar uur later nogmaals proberen. Mannetje en vrouwtje nooit een hele nacht bijelkaar in de kooi zetten.

Het mannetje kan 3-5 maal per dag paren maar fokkers adviseren 3 dagen tussen paarbeurten te wachten. Tenzij je de konijnen gaat verhandelen/ruilen is een paar dagen wachten zeer zeker geen probleem.

 

Konijn.jpg.c64b4629e752c7c43b3566a971397173.jpg

 

 

Ik heb de cyclus van paren tot geboorte proberen weer te geven in een grafiekje.

De draagtijd is ongeveer 32 dagen (groen)

De jongen worden gedurende 40 dagen gezoogd.

Op de 25ste dag na de bevruchting zet je een nestbak met zacht hooi in de kooi v/h vrouwtje.

Zij zal het nest afmaken met dons dat ze rondom haar tepels aftrekt.

Als ze na de 35ste dag nog niet bevallen is dan is de zwangerschap mislukt of was ze helemaal niet zwanger.

 

Het vrouwtje is 1 dag na de bevalling al klaar om weer zwanger te worden. Dat zie je in het derde schema.

Het is zeer intensief voor het vrouwtje en werkt alleen in zeer optimale omstandigheden.

Het word een heel georganiseer met jongen als ze 2 nesten gelijktijdig moet voeden. Persoonlijk zou ik dat niet doen omdat imijn ervaring niet voldoende is.

 

Het middelste schema stelt voor het vrouwtje te opnieuw te bevruchten na 10-15 dagen nadat ze begonnen is met het zogen van het huidige nest.

Ook hier is het een vereiste dat de omstandigheden zeer goed zijn. Het vrouwtje moet immers veel melk produceren, de babies moeten groeien in de baarmoeder. Dat lukt echt niet met met een handje gras per dag...

 

Het vrouwtje is extra gewillig om te paren:

- 1 dag na de bevalling.

- 10 dagen na de bevalling.

- 2 dagen nadat het zogen gestopt is.

 

Het vrouwtje moet eigenlijk constant zwanger zijn en/of bezig zijn met zogen. Als ze bv maar 1x per jaar paart is er een grote kans op schijn zwangerschap. Ze is er dan van overtuigt dat ze zwanger is en gaat een nest maken.

Mannetje maken geen kans in die periode. Je moet dan gewoon wachten tot ze over de teleurstelling heen is en weer wil paren. Dat kan je geplande vleesproductie dus beïnvloeden.

 

Een nest is tussen de 1 en 14 konijntjes. 6-8 is het 'normale' aantal.

Na de bevalling op een rustig moment als het vrouwtje v/h nest is de babies controleren. Dode uit het nest halen. Misvormde ook. Die gaan het niet redden zijn een onnodige belasting voor de moeder. Het probleem is dat de moeder de babies kan verstoten als er een onbekende (mensen)geur aanzit. Vicks vaporub op de neus v.d moeder lijkt goed te helpen. Ze ruikt dan niets voor een flinke tijd. Na die tijd hebben is de vreemde geur verdwenen. De moeder een aantal uren weghouden bij de babies is waarschijnlijk ook voldoende.

 

 

Na 4 nesten begint het aantal te zakken en moet je een vervangster zoeken. Toch kan wat minder voordelen hebben.

Een vrouwtje heeft 8 tepels en bij 9-14 jongen is dat een gevecht om te voeden (Een konijn zoogt maar 2x per dag)

Enkele jongen zullen dan verhongeren.

Als je 2 (of meer) nesten hebt met babies v/d zelfde leeftijd kan het volgende een oplossing zijn.

Zet 1 of 2 babies van het grote nest in een klein nest. Nooit meer dan 8 per nest dus.

Konijnen kunnen niet tellen dus de adoptiemoeder zal niet merken dat haar kroost plotseling is toegenomen :-)

Je zet beide moeders in aparte kooien ver uit het zicht van hun nesten.

Je wrijft met en schone doek door het adaptienest om de geur over te nemen.

Je neemt de adoptie babies uit het grote nest en veegt ze grondig maar zeer voorzichtig af met de doek. (oude geur verwijderen)

Je verplaatst nu babies v/h ene nest naar het andere nest.

Zo voorzichtig als je kan. De andere babies niet aanraken. Geen kou en tocht want de babies zijn nog kaal en worden van vrijwel alles ziek.

Wacht nu een uur of 6 de mensenlucht verdwijnt nu v/d de konijnen.

De geur v/d 'nieuwe' babies in het nest mengt zich met de geur van de andere babies. De moeder zal geen verschil opmerken.

Zet nu de moeders terug in de kooien.

 

---Eten---

Na 3-6 maanden zijn de konijnen klaar voor de pan .

3-6 is nogal een marge. Daar zijn diverse verklaringen voor. Mening v/d fokker. Voedsel kwaliteit. Ras.

Een weegschaal bied meestal uitkomst. De konijnen moeten dagelijks zwaarder worden. Stopt dat dan is het konijn ziek, heeft onvoldoende goede voeding of is uitgegroeit.

Uitgegroeide eten alleen maar en hebben weinig nut behalve fokken en in het geval dat je geen ruimte hebt in de vriezer.

Zieke konijnen afzonderen. Dood maken is vaak het beste.

Vlaamse reuzen zijn prima vleeskonijnen. 5-10kg met extremen tot 15-20kg. De vrouwtjes zijn meestal goede moeders die niet snel hun kroost afwijzen. Verder is het een rustig ras dat niet vaak vecht.

 

 

---Kooien enzo---

Het lijkt handig/simpel om al die konijnen in en grote kooi/schuur te zetten en de natuur de gang te laten gaan. Er zijn diverse problemen met deze gedachte.

- In de natuur zijn heel veel roofdieren die de aantallen konijnen onder controle houden.

- Vruchtbare mannetjes vechten om vrouwtjes. Vrouwtjes verdedigen hun territorium. In de natuur vlucht de verliezer. Maar in een kooi kan dat niet.

- Wat moet je met honderden konijnen? Je moet ze allemaal voeren!

 

Als konijnen onvruchtbaar gemaakt zijn stopt het vechten. Maar op die leeftijd zijn ze al panklaar :-)

Afzonderlijke kooien is meestal de beste oplossing.

Zelfs dan is het het beste dat vrouwtjes en mannetjes elkaar niet zien, horen of ruiken.

 

Konijnen fokken het hele jaar door ALS de temperatuur goed is. In de natuur zie je om die reden geen nesten in de winter. Wil je als fokker het hele jaar nesten dan moet je zorgen dat ruimte waarin de konijnen verblijven nooit onder de 15C zakt.

 

 

---Hoeveel?---

Mijn mening is dat vooral mannetjes te slachten zodra ze op gewicht zijn. 1 mannetje per 6 vrouwtjes is voldoende. Een extra mannetje in geval van overlijden en/of een niet te eenzijdige genenpoel is een goed idee.

Zoals je boven gelezen hebt moeten vrouwtjes in productie blijven.

Je moet dus uitrekenen hoeveel konijnen per jaar je denkt te eten/verhandelen. Met die gegevens moet je berekenen hoeveel nesten je per jaar nodig hebt. Het lijkt misschien geen probleem om 100 konijnen per jaar in de vuilnisbak te gooien totdat je het daadwerkelijk moet doen. Konijnen fokken kost namelijk vrij veel tijd. De kooien moeten altijd heel schoon zijn omdat konijnen snel ziek worden. Ziek staat gelijk aan sterfgevallen en verlaagde productie. Dingen die je zeker niet wilt als je fokt om te overleven.

Zakken met (goedkope) voeding, stro, etc zijn waarschijnlijk niet te koop in de periode waarvoor je prept. Je moet dan zelf eten verbouwen en/of eten verzamelen in de natuur. Iedere konijn dat je niet kunt verhandelen of op je bord terecht komt is verloren tijd. Tijd die je beter kan besteden aan andere dingen. Want op konijnen alleen kun je niet overleven. Als voorbeeld kan ik geven dat een konijn dagelijks een hoop stro van eigen lichaams omvang nodig heeft. Buiten andere dingen. Zwangere/zogende vrouwtjes eten veel meer.

Om die reden wil ik het volgend experiment aanraden. Koop een Vlaamse Reus en geeft het beestje een perfecte leefomgeving en perfecte voeding gedurende 6 maanden. Geen voeding uit de dierenwinkel. Allemaal zelf verzamelen!

 

 

---Voeding---

Konijnen zijn dom want ze eten giftige dingen. Als je ze bv een tomatenplant geeft eten ze die op. Kort daarna zijn ze dood.

Konijnen houden van veel variatie. Meer variatie = meer eten = sneller groeien = ons doel

Konijnen eten gras, heel veel gras. Maar gemaait gras maakt ze (dood)ziek omdat het snel gaat fermenteren. Ze moeten het dus zelf grazen. Je kunt dat doen door ze in en kooi met een bodem van gaas op het gras te zetten.

Stro is een prima vervanger voor gras. Stoffig en muf stro maakt konijnen ziek. Waar haal je stro vandaan tijdens een crisis? Van je balkonnetje? Stelen bij een boer met een hagelgeweer? Dingen om over na te denken.

Natuurlijk, een crisis gaat om overleven en je kunt geen konijnen paradijs verwachten. Helemaal mee eens; maar ook tijdens een crisis groeien konijnen niet als ze dagelijks slechts een bakje vies water en 1 worteltje krijgen. Al dat vlees op jouw bord was ooit de voeding die zelf in het bos verzamelde voor het konijn.

 

 

---Verder---

Als er interesse is in dit onderwerp post ik nog wat ideeen/suggesties betreffende voeding en bv nestdozen.

 

 

---Eindwoord---

Konijnen kunnen een perfecte oplossing zijn. Maar zeker niet voor iedereen. Als je het niet in je hebt om massaal lieve konijntjes te slachten, begin er niet aan. Heb je geen idee waar je veel voedsel kunt vinden, begin er niet aan. Verwacht je veel vlees zonder werk, begin er niet aan.

  • Leuk 4
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Mooie post @CityPrepper. Ik weet dat @Geert zijn eigen konijnen fokt, slacht en eet. Eén van de dingen die ik graag goed wil leren is dus het slachten van kleinvee.

 

Wat mij momenteel tegenhoud hieraan te beginnen is dat ik konijnenvlees niet erg waardeer, maar het is beter dan geen vlees. In binnen en buitenland heb ik regelmatig konijn gegeten en ben ik er niet echt weg van. Misschien moet ik bij Geert in de leer gaan om wat andere recepten te proberen. Voor mij in eerste instantie legkippen en vleeskippen en dan zien we wel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Qua geur is het advies wat ik hoor handen door mest/urine van moederkonijn halen. Dat ruikt naar haarzelf en is ook altijd beschikbaar.

Te grote dieren als vlaamse reus hebben kostentechnisch een negatieve voerconversie, ze eten meer per kg die ze groeien dan een standaard maat konijn. Ze hebben ook grotere hokken nodig en er is voor een gesloten fokgroep (zoals in een shtf scenario waar je niet kan ruilen) dus veel ruimte nodig. Inteelt heeft wel degelijk een negatieve invloed op vruchtbaarheid en levensvatbaarheid van de jongen. Niet iets wat je wil als je er van afhankelijk bent. Adviezen van hoeveel nesten per jaar varieren inderdaad van zoveel mogelijk (maar dat put je konijn heel snel uit) tot 2-4x per jaar.

 

Zeker in een shtf scenario wil je je vlees "on the hoof" hebben, vriezers en de nodige stroom kunnen stuk gaan, stevige kooi is veel minder kwetsbaar. Kijk liever naar een kleiner ras waarvan je per dag/week genoeg vlees van krijgt om het aantal monden dat je hebt te voeden. Je hebt nl ook geen koelkast, waarschijnlijk meer ongedierte en dan eten goed houden is lastig, zeker in een hete zomer.

Zolang er nog niks aan de hand is, is het fokken dieren die ook als huisdier geschikt zijn (selectie dus o.a. op niet bijten, hoewel je dat ook in je vleesdieren wil vermijden, zeker met shtf doel ivm geen medische hulp bij verwondingen) en wen je fokdieren aan in handen zijn. Ook helpt dat om geen stress te hebben bij het oppakken om in andere kooi te zetten (bij de ram bv).

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Qua geur is het advies wat ik hoor handen door mest/urine van moederkonijn halen. Dat ruikt naar haarzelf en is ook altijd beschikbaar.
Goede tip.

 

 

Te grote dieren als vlaamse reus hebben kostentechnisch een negatieve voerconversie, ze eten meer per kg die ze groeien dan een standaard maat konijn. Ze hebben ook grotere hokken nodig en er is voor een gesloten fokgroep (zoals in een shtf scenario waar je niet kan ruilen) dus veel ruimte nodig.
Je hebt ook nog de bot vlees verhouding die kan varieren per ras. Ze hebben inderdaad grotere kooien nodig maar je hebt dan ook meer vlees. Dat ze per kg vlees meer eten was mij onbekent. Ik zou daar graag meer over weten. Een soort tabel per ras.

 

 

 

Inteelt heeft wel degelijk een negatieve invloed op vruchtbaarheid en levensvatbaarheid van de jongen. Niet iets wat je wil als je er van afhankelijk bent. Adviezen van hoeveel nesten per jaar varieren inderdaad van zoveel mogelijk (maar dat put je konijn heel snel uit) tot 2-4x per jaar.
Over inteelt verschillen de meningen. Als je ver doorfokt heeft dat inderdaad invloed. Maar dat gebeurt eigenlijk niet met vleeskonijnen. Zoals je al schreef is het konijn snel uitgeput. Dat komt dan neer op slachten en vervangen.

Als je voor je eigen gezin fokt heb je waarschijnlijk 1 actief vrouwtje en de nakomelingen gaan direct de vriezer in.

Dat is dus al (ruim) een jaar geen inteelt. Daarna 1x inteelt is geen probleem. Dan zijn we al 2-3 jaar verder. Als je in die tijd een nieuw mannetje of vrouwtje kunt vinden is er helemaal geen probleem.

Persoonlijk zou ik inteelt echt wel proberen te vermijden maar tijdens een shft heb je die luxe niet altijd. Je kunt natuurlijk met bv 3 mannetjes beginnen en die rouleren. Dat soort dingen. Maar dan wordt het aantal konijnen misschien weer te groot. Twee van de 3 mannetjes eten alleen maar en produceren niets.

 

 

 

 

Zeker in een shtf scenario wil je je vlees "on the hoof" hebben, vriezers en de nodige stroom kunnen stuk gaan, stevige kooi is veel minder kwetsbaar.
Zeker zo. Ik heb dat ook even aangestipt in mijn post. Mijn opzet is een vriezer met zonnepaneel en accu.

Maar je hebt helemaal gelijk.... een vriezer kan kapot gaan. Het vlees conserveren kan ook een optie zijn.

Het grote nadeel van "on the hoof' is dat die konijnen blijven eten.

 

 

 

Kijk liever naar een kleiner ras waarvan je per dag/week genoeg vlees van krijgt om het aantal monden dat je hebt te voeden. Je hebt nl ook geen koelkast, waarschijnlijk meer ongedierte en dan eten goed houden is lastig, zeker in een hete zomer.
Voor een kleiner ras heb je meer kooien nodig. Ik betwijfel of meerdere kleine kooien minder ruimte innemen dan minder grote kooien.

 

Een kleiner ras is op zich geen slecht idee maar ik zie ook een nadeel. Je moet dus meer konijnen hebben. Dus ook meer nesten. Dus vaker fokken. Dus meer kans op inteelt. Ik zeg zeer zeker niet dat het onmogelijk is; ik zeg slechts dat het snel moeilijker gaat worden. Je moet dan hele fokschema's en planningen op gaan zetten.

Zelfs als je niet iedere dag konijn op je bord hebt is het geen probleem. Veel mensen zijn tijden een shft al heel blij met 1x per week vlees...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er staat me iets van bij dat het te vaak eten van konijn gezondheidsproblemen veroorzaakt, maar ik kan er helaas niets over vinden omdat google op de combinatie van konijn en eten alleen resultaten geeft over konijnen voer, en ik juist het eten van konijnen vlees bedoel. Wat is jouw ervaring met het vaak eten van konijn?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er staat me iets van bij dat het te vaak eten van konijn gezondheidsproblemen veroorzaakt, maar ik kan er helaas niets over vinden omdat google op de combinatie van konijn en eten alleen resultaten geeft over konijnen voer, en ik juist het eten van konijnen vlees bedoel. Wat is jouw ervaring met het vaak eten van konijn?

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Rabbit_starvation of NL https://nl.wikipedia.org/wiki/Konijnenuithongering

 

Wat mij overigens doet afvragen @CityPrepper waarom je zou kiezen voor konijnen terwijl je met deze resources ook kippen zou kunnen houden en kweken en niet het probleem hebt van te mager vlees als je er volledig op terug moet vallen. Daarnaast zijn de eieren een extra product dat goed te gebruiken / ruilen valt.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat mij overigens doet afvragen @CityPrepper waarom je zou kiezen voor konijnen terwijl je met deze resources ook kippen zou kunnen houden en kweken en niet het probleem hebt van te mager vlees als je er volledig op terug moet vallen. Daarnaast zijn de eieren een extra product dat goed te gebruiken / ruilen valt.

 

Konijnen zijn wellicht (vooral nu) beter te kweken in een woonwijk dan kippen en een haan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er staat me iets van bij dat het te vaak eten van konijn gezondheidsproblemen veroorzaakt, maar ik kan er helaas niets over vinden omdat google op de combinatie van konijn en eten alleen resultaten geeft over konijnen voer, en ik juist het eten van konijnen vlees bedoel. Wat is jouw ervaring met het vaak eten van konijn?

 

konijn heeft gewoon heel weinig voedingswaarde. das alles

Link naar reactie
Delen op andere sites

konijn heeft gewoon heel weinig voedingswaarde. das alles

 

 

Men beweert zelfs dat de energie die je lichaam moet leveren om het vlees te verteren meer is, dan de energie die het vlees bezit. (met als uitzondering het vet, en het bloed)

 

Het meest efficiënte dier om te kweken voor vlees is een kip.

Een kip is zelfs nog stukken efficiënter dan een varken.

Met efficiënt bedoel ik de verhouding voeding tijdens de kweek versus het aantal calorieën na de slacht.

 

Een geit is het meest efficiënte dier als het gaat om toepassing

(transport/melk/kaas/vlees)

 

 

En hier een tabel waar je kunt teruglezen wat de eiwitbehoefte van een mens is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooie post @CityPrepper. Ik weet dat @Geert zijn eigen konijnen fokt, slacht en eet. Eén van de dingen die ik graag goed wil leren is dus het slachten van kleinvee.

 

Wat mij momenteel tegenhoud hieraan te beginnen is dat ik konijnenvlees niet erg waardeer, maar het is beter dan geen vlees. In binnen en buitenland heb ik regelmatig konijn gegeten en ben ik er niet echt weg van. Misschien moet ik bij Geert in de leer gaan om wat andere recepten te proberen. Voor mij in eerste instantie legkippen en vleeskippen en dan zien we wel.

Konijnenvlees ga je wel lekker vinden met flink wat honger. Je kunt natuurlijk de konijnen ook ruilen. Als je gezinsleden konijnen eten kun jij extra eten v/d andere voorraad die je hebt :p
Link naar reactie
Delen op andere sites

Er staat me iets van bij dat het te vaak eten van konijn gezondheidsproblemen veroorzaakt, maar ik kan er helaas niets over vinden omdat google op de combinatie van konijn en eten alleen resultaten geeft over konijnen voer, en ik juist het eten van konijnen vlees bedoel. Wat is jouw ervaring met het vaak eten van konijn?
Konijnenvlees is gezond maar zoals met alle voeding is eenzijdig eten ongezond. Je kunt bv geen jaren overleven op alleen appels. Toch zijn appels gezond.

Ik weet uiteraard niet naar welk artikel jij verwijst maar ik ken een verhaal van een groep stropers/jagers die de hele winter overvloedig konijn aten. Alleen maar konijn. Die mannen zijn verhongerd. Te eenzijdig. Persoonlijk zal ik ten alle tijden mijn maaltijd aanvullen met bv riijst en bonen. Stukje fruit. Brandnetel thee. Of vitamine C uit dennenaalden thee. Etc.

Konijn is lekker. Maar na 10 jaar 3x daags gaat het toch wel een beetje vervelen :-)

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Konijnenvlees is gezond maar zoals met alle voeding is eenzijdig eten ongezond. Je kunt bv geen jaren overleven op alleen appels. Toch zijn appels gezond.

Ik weet uiteraard niet naar welk artikel jij verwijst maar ik ken een verhaal van een groep stropers/jagers die de hele winter overvloedig konijn aten. Alleen maar konijn. Die mannen zijn verhongerd. Te eenzijdig. Persoonlijk zal ik ten alle tijden mijn maaltijd aanvullen met bv riijst en bonen. Stukje fruit. Brandnetel thee. Of vitamine C uit dennenaalden thee. Etc.

Konijn is lekker. Maar na 10 jaar 3x daags gaat het toch wel een beetje vervelen :-)

 

Uit de link van @AWOL:

 

Konijnenuithongering

Konijnenuithongering is een vorm van acute ondervoeding die veroorzaakt wordt door de consumptie van grote hoeveelheden mager vlees (zoals konijnenvlees) tezamen met een gebrek aan andere voedingsstoffen (vooral vet), meestal in combinatie met andere stressoren, zoals een ernstig koude of droge omgeving. Symptomen zijn onder andere diarree, hoofdpijn, vermoeidheid, een vaag gevoel van ongemak, honger die alleen gestild kan worden door consumptie van grote hoeveelheden vet of koolhydraten, en een lage bloeddruk en hartslag. Langdurige konijenuithongering leidt binnen enkele maanden tot de dood.

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Konijnenuithongering

 

Dit was wat ik bedoelde, ook @dubbel0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat mij overigens doet afvragen @CityPrepper waarom je zou kiezen voor konijnen terwijl je met deze resources ook kippen zou kunnen houden en kweken en niet het probleem hebt van te mager vlees als je er volledig op terug moet vallen. Daarnaast zijn de eieren een extra product dat goed te gebruiken / ruilen valt.

Beste AWOL, konijnen is maar een voorbeeld. Kippen, ganzen, vissen, geiten, etc etc. Allemaal prima ideeen.

Zie mij postje als een idee om te varieeren. Ipv dagelijks kipproducten afentoe konijn. Konijnen kun je overigens ook ruilen. De hoeveelheid vlees is ook een voordeel.

Misschien is konijnenvoer in bepaalde omgevingen beter te vinden dan kippenvoer?

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat mij overigens doet afvragen @CityPrepper waarom je zou kiezen voor konijnen terwijl je met deze resources ook kippen zou kunnen houden en kweken en niet het probleem hebt van te mager vlees als je er volledig op terug moet vallen. Daarnaast zijn de eieren een extra product dat goed te gebruiken / ruilen valt.

Eieren zijn hoofdzaak van kippen houden, vlees is bijzaak. Kip geeft via de eieren veel meer kg's compleet eiwit/vet bron dan als stukje vlees. Nu is kip zeer veel gegeten, voor de bioindustrie was kip een zeer luxe product, want dat kost je zo 3-5 jaar aan eieren (150/jaar a 60 gram = 36000gram ei of je 2kg vlees in een keer) de jonge malse kip/haan van nu werd toen niet gegeten, wat je at was overschot aan hanen en kip die te oud was om te leggen, taaie kip dus die in de stoof ging, niet een stukje filet op je bord.

 

Voordeel ook van kippen houden voor de eieren is dat je onder deze omstandigheden geen haan nodig hebt, eieren leggen doen ze zonder net zo goed.

Haan is pas noodzakelijk als je kuikens wil en enige 2 voorwaardes aan die haan is vergelijkbare maat met je hennen en vruchtbaar. Mixen is simpel en kippen worden niet gecastreerd, iets wat met veel konijnen (ivm gezondheid en huisdier doel) wel gebeurt.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Eieren zijn hoofdzaak van kippen houden, vlees is bijzaak. Kip geeft via de eieren veel meer kg's compleet eiwit/vet bron dan als stukje vlees. Nu is kip zeer veel gegeten, voor de bioindustrie was kip een zeer luxe product, want dat kost je zo 3-5 jaar aan eieren (150/jaar a 60 gram = 36000gram ei of je 2kg vlees in een keer) de jonge malse kip/haan van nu werd toen niet gegeten, wat je at was overschot aan hanen en kip die te oud was om te leggen, taaie kip dus die in de stoof ging, niet een stukje filet op je bord.

 

Voordeel ook van kippen houden voor de eieren is dat je onder deze omstandigheden geen haan nodig hebt, eieren leggen doen ze zonder net zo goed.

Haan is pas noodzakelijk als je kuikens wil en enige 2 voorwaardes aan die haan is vergelijkbare maat met je hennen en vruchtbaar. Mixen is simpel en kippen worden niet gecastreerd, iets wat met veel konijnen (ivm gezondheid en huisdier doel) wel gebeurt.

 

Voordeel van konijnen is natuurlijk wel dat ze heel snel fokken. Bij de konijnen af! Als het kan, zou ik zeggen: neem zowel kippen als konijnen, en een geit, etc

Link naar reactie
Delen op andere sites

Grrr. verkeerde knopje gedrukt. poging 2

Je hebt ook nog de bot vlees verhouding die kan varieren per ras. Ze hebben inderdaad grotere kooien nodig maar je hebt dan ook meer vlees. Dat ze per kg vlees meer eten was mij onbekent. Ik zou daar graag meer over weten. Een soort tabel per ras.

Tabellen zullen er best zijn, maar ik hoor liever van ervaringsdeskundigen die zelf van hun keuzes afhankelijk zijn voor eten op tafel. En daarnaast ook wat de industrie kiest, want hoewel ze een ras makkelijk kapot fokken, is de basis qua maat, etc. hetzelfde aangezien je hetzelfde doel hebt nl zoveel mogelijk vlees voor zo min mogelijk voer. Je fixeren op meer vlees is ronduit riskant, variatie is naast genoeg calorieën wat je in leven houdt, vlees is belangrijk als onderdeel van een dieet, maar hoort qua hoeveelheid bijzaak en smaakmaker te zijn.

 

Over inteelt verschillen de meningen. Als je ver doorfokt heeft dat inderdaad invloed. Maar dat gebeurt eigenlijk niet met vleeskonijnen. Zoals je al schreef is het konijn snel uitgeput. Dat komt dan neer op slachten en vervangen.

Als je voor je eigen gezin fokt heb je waarschijnlijk 1 actief vrouwtje en de nakomelingen gaan direct de vriezer in.

Dat is dus al (ruim) een jaar geen inteelt. Daarna 1x inteelt is geen probleem. Dan zijn we al 2-3 jaar verder. Als je in die tijd een nieuw mannetje of vrouwtje kunt vinden is er helemaal geen probleem.

Persoonlijk zou ik inteelt echt wel proberen te vermijden maar tijdens een shft heb je die luxe niet altijd. Je kunt natuurlijk met bv 3 mannetjes beginnen en die rouleren. Dat soort dingen. Maar dan wordt het aantal konijnen misschien weer te groot. Twee van de 3 mannetjes eten alleen maar en produceren niets.

http://preppers.nl/forum/threads/9017-Fokken-met-kleine-populatie-%281-vaderdier%29

Link naar topic en artikel met fokschema om genetische basis verbredend te fokken. Is opgezet voor schapen, maar met konijnen net zo goed te gebruiken (en sneller). De 4 voedsters uit dit schema geven je ook zat jongen om elke maand een nest slachtrijp te hebben (8-12 weken) op 3 nesten per jaar en ze kunnen zo lang bij mama blijven, mits je oplet met de mannetjes en die dus eerst slacht (=minder kooien nodig). Als je volgende generatie bewezen heeft vruchtbaar te zijn, kan de vorige de stoofpan in in dit schema of verkocht/geruild worden als fokkoppel.

 

Rampen met inteelt kom je nog wel eens tegen als je de geschiedenis van sommige konijnenrassen gaat lezen (rex bv), en ook bij andere diersoorten komen problemen met vruchtbaarheid door inteelt veel voor. Het is iets wat je wil vermijden zo lang dat mogelijk is ook omdat als je een ras kiest je mogelijk/waarschijnlijk al met inteelt zit. Rasloos kan je goed voor verrassingen zetten qua nakomelingen en dat wil je ook niet als je met een doel fokt. Geen probleem als huisdier, wel als je er een (vlees)foklijn mee wil opzetten.

Zeker zo. Ik heb dat ook even aangestipt in mijn post. Mijn opzet is een vriezer met zonnepaneel en accu.

Maar je hebt helemaal gelijk.... een vriezer kan kapot gaan. Het vlees conserveren kan ook een optie zijn.

Het grote nadeel van "on the hoof' is dat die konijnen blijven eten.

Kleiner ras eet minder, pre dus in die kolom.

 

In stresssituaties val je terug op gewoontes, kan dus heel goed dat je na shtf en stukke vriezer toch uit routine alles in een keer slacht met berg rottend vlees tot gevolg. Denk dus goed hoe je dan wil werken en maak die gewoontes je nu eigen.

Voor een kleiner ras heb je meer kooien nodig. Ik betwijfel of meerdere kleine kooien minder ruimte innemen dan minder grote kooien.

 

Een kleiner ras is op zich geen slecht idee maar ik zie ook een nadeel. Je moet dus meer konijnen hebben. Dus ook meer nesten. Dus vaker fokken. Dus meer kans op inteelt. Ik zeg zeer zeker niet dat het onmogelijk is; ik zeg slechts dat het snel moeilijker gaat worden. Je moet dan hele fokschema's en planningen op gaan zetten.

Zelfs als je niet iedere dag konijn op je bord hebt is het geen probleem. Veel mensen zijn tijden een shft al heel blij met 1x per week vlees...

1e dag stoofpot, 2e dag restjes stoofpot en 3e dag trek je soep van het karkas en kraak je de botten voor de merg, met genoeg groentes, etc. erbij kom je dan zelfs aan de 4 dagen "vlees" voor een klein gezin. Lang laten sudderen (4-6 uur of meer afhankelijk van diersoort) trekt ook mineralen en sporenelementen uit de botten en kraakbeen smelt (zit ook veel goeds in). Maat konijn is maar deel van hoeveelheid mensen die je er mee kan voeden, hoe je er mee kookt bepaald de rest.

 

Plan trouwens niet voor een tijdelijk iets zoals je reacties hier aangeven, plan voor permanent. Aangezien we aan het einde komen van de grondstoffen waar alles op draait en een zo grote ramp op 1 of meerdere werelddelen wel eens zoveel kennisvernietiging kan opleveren dat wederopbouw naar niveau van voor de ramp niet mogelijk is. Om dezelfde reden kan het wel eens zijn dat we in moeten gaan leveren omdat de middelen om wat er nu is te vervangen gewoon niet beschikbaar zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooi topic .

Ik kweek ook konijnen maar ook ander klein vee.

Ik heb 2 moeren geen rammelaar voor de bevruchting van mijn dames ga ik naar een vriend 500m. Van mij vandaan . Als mijn jongen 7 a 8 weken zijn gaat de moeder naar de rammelaar zo levert een konijn 4 nesten op . Mijn jongste moederdier heeft mij al 2x op rij 14 jongen geleverd. Het nadeel van grote nesten is dat ze de eerste maand traag groeien.

Het voer dat ik geef is . Aangekocht konijnen voer ( korrels ) in de zomer het groen van paardebloem. Hooi stukken voeder biet mais mergkool groen van wortelen en eigenlijk alles wat ze mogen eten uit de moestuin . Ertenstruiken bonen struiken bladeren van kool ook stengels van bv. Spruitjes .enzovoort.

Op 6 weken worden mijn konijnen gevaccineerd tegen konijnen ziektes.

Een deel van mijn konijnen verkoop ik een deel wordt gecomsummeerd

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oja, ik heb wel eens gelezen dat konijnenkeutels en stro ideaal zijn voor in de composthoop, zodat je weer lekker worteltjes kunt kweken.

 

:rolleyes:

Sterker nog konijnenkeutels kan je zo direct mee de groentes bemesten, de meststof "brand" niet en het zijn al makkelijk te strooien korrels.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

https://en.wikipedia.org/wiki/Rabbit_starvation of NL https://nl.wikipedia.org/wiki/Konijnenuithongering

 

Wat mij overigens doet afvragen @CityPrepper waarom je zou kiezen voor konijnen terwijl je met deze resources ook kippen zou kunnen houden en kweken en niet het probleem hebt van te mager vlees als je er volledig op terug moet vallen. Daarnaast zijn de eieren een extra product dat goed te gebruiken / ruilen valt.

 

Inderdaad.

Ik wilde ook linken naar dit fenomeen (Rabbit Starvation) , maar U was me reeds voor.

 

Eén van de eerste dingen die ik leerde op een survival training, jaren geleden.

 

Vlees van knaagdieren (dus niet gelimiteerd tot konijnen) is te mager.

Wat ik ervan begrijp :

Het eten van dit vlees kost het lichaam meer energie om het te verteren, dan dat het energie oplevert.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad.

Ik wilde ook linken naar dit fenomeen (Rabbit Starvation) , maar U was me reeds voor.

 

Eén van de eerste dingen die ik leerde op een survival training, jaren geleden.

 

Vlees van knaagdieren (dus niet gelimiteerd tot konijnen) is te mager.

Wat ik ervan begrijp :

Het eten van dit vlees kost het lichaam meer energie om het te verteren, dan dat het energie oplevert.

Zijn jullie nu echt van het idee dat jullie gaan doodgaan van de honger als je een konijn eet .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...