Piroska Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Afgelopen weken heb ik met een vriendin die langskwam samen mijn 2e leemoven gebouwd, hier het verslagje. Een slechte lemen muur die vervangen moest uitgebroken Leem voor hergebruik opgeslagen in kuupzak Leem laten weken in badkuip randje uitgegraven voor fundament oude stenen erin, restje bitumen erop met overschot van bouwstenen voor de nieuwe muur randje gemetseld fundament volgestort met puin betonnen plaat erop Lemen plaat erop, bodem van pizzaoven, hier worden de pizza;s op gebakken ( en brood etc) Mal van wilgentenen gemaakt, kleiballen gemaakt en kleien maar Sorry voor gedraaide fotoos, eeuwig probleem hier, ze staan recht op de PC.. vervolg in volgend bericht. 3 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 16 april 2015 Auteur Delen Geplaatst: 16 april 2015 Deuropening gemetseld met vuurvaste stenen, afgesmeerd met leem Kleien, kleien kleien, tussendoor een laag met luchtig stro Na de stro weer een laag leem, daarover repen oude jute zakken Oven klaar om te drogen, kleine vuurtjes maken om de binnenkant droog te krijgen en de zon droogt de buitenkant. Deze week moet hij nog helemaal glad gemaakt en geïmpregneerd met lijnolie en terpentine. Het uiteindelijke eindresultaat laat nog even op zich wachten maar zal ik posten tzt. 3 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Dat zie er leuk uit. BBB en pizza's. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JohnVonSchutz Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Echt gaaf bedankt voor het verslag. Laat even weten hoe alles smaakt Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Schitterend @Piroska, bedankt voor je verslag. Wat handig om wilgentakken te gebruiken als frame. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 16 april 2015 Auteur Delen Geplaatst: 16 april 2015 Schitterend @Piroska, bedankt voor je verslag. Wat handig om wilgentakken te gebruiken als frame. Het bleek niet helemaal handig zoals wij het deden, we moesten uiteindelijk de vorm van het frame aanpassen voor de gemetselde opening, veel gepiel en gepruts. We hebben later nog een mal van zand gemaakt voor de stevigheid. Volgende oven wordt eerst de deuropening en DAN pas de wilgenmal of meteen een mal van zand, afhankelijk van wat er aanwezig is. Mijn vorige oven heb ik zonder mal gemaakt. Kan ook goed maar dan moet je tussentijds eerst wachten tot alles droog is voor je verder kan. Deze is van 3 jaar geleden, een paar maten kleiner, goed voor 1 pizza, de nieuwe moet 2 of 3 te gelijk kunnen bakken. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
konijn Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 @Piroska mooi project, mooi resultaat nu al. en de gerecyclede materialen maken het helemaal mooi . j moet er alleen wel een grote tuin voor hebben . zie uit naar het eindresultaat. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Range Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Wauw @Piroska, heel mooi! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Ik zie dat de oude oven onder een afdak staat en de nieuwe niet. Gaat de nieuwe niet weg regenen bij een stortbui . Of komt er nog een afdak over . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 16 april 2015 Auteur Delen Geplaatst: 16 april 2015 Ik zie dat de oude oven onder een afdak staat en de nieuwe niet. Gaat de nieuwe niet weg regenen bij een stortbui . Of komt er nog een afdak over . Zoals ik in mijn post schreef: ik ga hem impregneren. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Wafels Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 @Piroska Een mooi verslag en leuke foto's , dank u . Vraagje omdat die kleiballen aan de binnenkant zitten (vuurkant) heeft u daar organisch materiaal als fijn zaagsel ed door gedaan of is het enkel klei (ivm het verhogen van de warmte weerstand ) En moet je dit impregneren met lijnolie na een jaar (of paar jaar ) opnieuw doen ?? gr will Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 16 april 2015 Auteur Delen Geplaatst: 16 april 2015 @Piroska Een mooi verslag en leuke foto's , dank u . Vraagje omdat die kleiballen aan de binnenkant zitten (vuurkant) heeft u daar organisch materiaal als fijn zaagsel ed door gedaan of is het enkel klei (ivm het verhogen van de warmte weerstand ) En moet je dit impregneren met lijnolie na een jaar (of paar jaar ) opnieuw doen ?? gr will Voor de gehele oven heb ik de leem vermengd met zand, bij de kleibollen niet anders. Dat impregneren met lijnolie heb ik nooit eerder gedaan, het is een probeersel, ik zal moeten zien hoe dat uitpakt. In principe hoef je het maar eenmalig te doen maar ik kan mij voorstellen dat er soms stukjes van de oven afbreken door stoten of hagel oid dus dat de kale plekken dan opnieuw gedaan moeten worden. Ik ga het nog merken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Highway Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Lekker bezig Piroska! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Wafels Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 @Piroska ik ken lijnolie van hout en doek behandelen en ik denk dat het er aan ligt hoe diep de olie doortrekt de klei in , hout wat behandelt is met lijnolie en in weer en wind buiten staat moet je toch jaarlijks een keer in de olie zetten want regen (met wind) haalt de olie er toch langzaam af maar wellicht dat het met klei beter gaat . Wat betreft dat organisch materiaal , als je dit toe voegt aan klei /zand dan verbrnad dit organisch materiaal en krijg je porien in je klei laag en dit isoleert beter vandaar mijn vraag . gr will Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Keyser Suze Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Voor de gehele oven heb ik de leem vermengd met zand, bij de kleibollen niet anders. Dat impregneren met lijnolie heb ik nooit eerder gedaan, het is een probeersel, ik zal moeten zien hoe dat uitpakt. In principe hoef je het maar eenmalig te doen maar ik kan mij voorstellen dat er soms stukjes van de oven afbreken door stoten of hagel oid dus dat de kale plekken dan opnieuw gedaan moeten worden. Ik ga het nog merken. Knappe oven! Geweldig dat je dit allemaal doet! Ik weet dat lijnolie en cement heel goed gaat, vrienden van mij hebben er een aanrechtblad van. Kan me voorstellen dat leem en lijnolie ook goed moet werken. Succes! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 16 april 2015 Auteur Delen Geplaatst: 16 april 2015 @Piroska ik ken lijnolie van hout en doek behandelen en ik denk dat het er aan ligt hoe diep de olie doortrekt de klei in , hout wat behandelt is met lijnolie en in weer en wind buiten staat moet je toch jaarlijks een keer in de olie zetten want regen (met wind) haalt de olie er toch langzaam af maar wellicht dat het met klei beter gaat . Wat betreft dat organisch materiaal , als je dit toe voegt aan klei /zand dan verbrnad dit organisch materiaal en krijg je porien in je klei laag en dit isoleert beter vandaar mijn vraag . gr will Voor de isolatie met organisch materiaal heb ik stro gebruikt, dat moet je natuurlijk niet in de eerste laag doen, in de kleibolletjes, maar later pas zodat er een massief stuk oven flink heet wordt om later weer uit te stralen. Verderop in de dikke wand doe je pas de isolatielaag zodat de buitenwand koel blijft met stoken en er dus geen warmteverlies is. Ik ga er van uit dat de leem de lijnolie voor een groot deel absorbeert, dit zal dan door weer en wind niet verwijderen, de toplaag misschien wel maar of dat erg is? Maar nogmaals, ik ga het meemaken, dan pas weten we het. 2 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Tanfana Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Mooi project @Piroska. Hoeveel dagen zijn jullie er mee bezig geweest? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 16 april 2015 Auteur Delen Geplaatst: 16 april 2015 Mooi project @Piroska. Hoeveel dagen zijn jullie er mee bezig geweest? We zijn bijna 3 weken zoet geweest maar hebben het heel langzaam gedaan en meerdere dagen overgeslagen omdat het steen en steenkoud was en dan met je handen in leem en water zitten hou je niet langer dan een uurtje vol. Ook moest de cementen plaat 2 dagen drogen voor we verder konden. Ik denk als je onze uren bij elkaar op telt dat we 8 uur in het fundament hebben zitten en 12 uur in de oven. Dit met 2 personen dus 40 manuren. plusminus Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Tanfana Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Dat valt me mee. Ik had gedacht dat je er langer mee bezig zou zijn geweest. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Amazing Dree Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Wat mooi gemaakt zeg. Ik zie dat de schoorsteen meer van voren zit, en niet zo hoog is, heeft dat een bepaalde reden ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast branco Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 echt fantastisch @Piroshka - wow! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 16 april 2015 Auteur Delen Geplaatst: 16 april 2015 Wat mooi gemaakt zeg. Ik zie dat de schoorsteen meer van voren zit, en niet zo hoog is, heeft dat een bepaalde reden ? Eigenlijk hebben de meeste grote pizza-ovens de schoorsteen aan de voorkant, als je dan tijdens het bakken een vuurtje achterin of aan de zijkant laat branden wat je doet als je veel pizza;s achter elkaar bakt, dan gaat de warmte van achter naar voren, dus OVER de pizza heen, dat zorgt voor een snelle garing, ook van de topping. De vorige oven was gebouwd naar een oermodel voor een pizza/brood oven maar dan een kleintje, daar haalde je al het hout en de kooltjes uit en bleef de oven zelf warm hierdoor maakte het niet/nauwelijks uit of de schoorsteen van achteren of van voren zit. Ik vond van achter wel erg mooi dus dat heb ik gedaan toen. De hoogte van de schoorsteen bouw ik op 1/3 van de hoogte van de binnenoven, (minimaal, hoger mag) Mijn laatste oven heb ik relatief heel laag en heel breed ( van binnen) gemaakt, hierdoor hoeft de schoorsteen niet zo hoog. Ennuh, ik gebruik als schoorsteen een kachelpijp, bij de eerst had ik toevallig een lange liggen en bij de 2e vond ik een mooi kort stukje op zolder Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Loreen Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Wat ontzettend gaaf weer @Piroska! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast tom666 Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Mooie oven. Het is een plezier om een zelfbouwoven in de tuin te hebben. De schouw zit op de juiste plaats en net om de reden die je zelf aangaf...de hitte gaat langs het eten heen... Bij mijn broodoven is dit om dezelfde reden op die manier. Heel mooi een zeer natuurlijk...ik hou er van. Een tip...in Hongarije gebruiken ze als onderlaag , isolatielaag glas, glas en heel veel glas...Dit houdt de warmte nog beter vast. Ikzelf gebruikte Argex kleibollen en werkt ook zeer goed. Jouw gemalen stenen zullen ook zeker hun werk wel doen..tis maar wat je zelf wilt gebruiken. Een oven bouwen kost tijd...veel tijd en veel werk maar het resultaat is veelal o zo goed ...het geeft je werkelijk een '' warm '' gevoel. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Rataplan Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Wat een mooie oven zeg! Zou dat ook zo graag in mn tuintje willen:) als je me in die week in oktober,nu ineens kwijt bent, dan zit ik waarschijnlijk vuur te stoken in je nieuwe oven met een heerlijk wijntje erbij Alvast proost en smakelijk eten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.