Gast Geplaatst: 26 augustus 2014 Delen Geplaatst: 26 augustus 2014 Ik heb al via internet de info gevonden dat walnoten slechts beperkt houdbaar zijn? http://www.de12ambachten.nl/document/voedselbewaren.php Goed droog ruim1 jaar. Nou heb ik nog enkele manden vol buiten onder de serre(openlucht) bewaard. Als ik ze open zien ze er goed uit en zijn op slechts enkele na schimmelvrij. Wie heeft de ervaring met het langer bewaren en weet of er een eventueel gevaar is voor de Gezondheid. Hoe serieus moet ik de Info van deze site nemen.Ik zou het jammer vinden om ze op de composthoop te moeten gooien. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 26 augustus 2014 Delen Geplaatst: 26 augustus 2014 Heel serieus. Een topsite. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 26 augustus 2014 Delen Geplaatst: 26 augustus 2014 Ik vraag mij af waarom je zulke noten langer dan een jaar wilt bewaren . Elk jaar zijn er toch nieuwe . Of niet ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 26 augustus 2014 Delen Geplaatst: 26 augustus 2014 Ik vraag mij af waarom je zulke noten langer dan een jaar wilt bewaren . Elk jaar zijn er toch nieuwe . Of niet ? Die noten komen vanuit het dorp. Bomen zijn net na de laatste oogst omgezaagt.Dit wegens kans op omwaaien en verkeerd terecht komen. Ik heb toen alles geraapt wat er op de grond terecht kwam. Eerlijk gezegt zijn ze ook een beetje vergeten(Dat ze onder de Serre stonden) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
wodan Geplaatst: 26 augustus 2014 Delen Geplaatst: 26 augustus 2014 Eenmaal gepeld, zijn ze langer houdbaar, alles hangt af ven de luchtvochtigheid. Zolang er geen haar op staat of zwarte schimmelvlekjes en lekker smaken, zijn ze goed. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 26 augustus 2014 Delen Geplaatst: 26 augustus 2014 Je kan ze ook in de oven drogen . Dan gaan ze ( bijna ) niet schimmelen . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 26 augustus 2014 Delen Geplaatst: 26 augustus 2014 Ik wil het topic niet kapen maar weet iemand wat meer van walnootbomen en of ze ook in Spanje groeien. Het klimaat is vrij droog in de zomers, maar ik kan de bomen bevloeien. Ik hou nl. erg van walnoten, maar ze zijn bijna onbetaalbaar tegenwoordig. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ron Doe Geplaatst: 26 augustus 2014 Delen Geplaatst: 26 augustus 2014 @ FincaInSpanje Ik durf het bijna niet te zeggen, maar bij ons in Spanje zijn de walnoten vrij goedkoop...er zijn namelijk heel veel bomen in de buurt. Ik heb zelf wel eens heel lang walnoten bewaard, maar die had ik gepeld en vervolgens op een stuk metalen horregaas op een ander rooster (hoog) boven de kachel gedroogd. Toen ze (in mijn optiek) kurkdroog waren heb ik ze in weckpotten gedaan en deze afgesloten weggezet, achter in de kast. Daar heeft die pot keurig overwinterd en pas anderhalf jaar later heb ik die pot weer opengemaakt. Ik vond de noten een klein beetje 'slof' smaken en ze zijn niet zo knapperig meer, maar ik heb de rest in de vijzel in kleine stukjes gedraaid en ze daarna door een saus gedaan van crème fraiche en paddestoelen en ze smaakten heerlijk. Hopelijk heb je hier wat aan... 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 27 augustus 2014 Delen Geplaatst: 27 augustus 2014 @ FincaInSpanje Ik durf het bijna niet te zeggen, maar bij ons in Spanje zijn de walnoten vrij goedkoop...er zijn namelijk heel veel bomen in de buurt. Ik heb zelf wel eens heel lang walnoten bewaard, maar die had ik gepeld en vervolgens op een stuk metalen horregaas op een ander rooster (hoog) boven de kachel gedroogd. Toen ze (in mijn optiek) kurkdroog waren heb ik ze in weckpotten gedaan en deze afgesloten weggezet, achter in de kast. Daar heeft die pot keurig overwinterd en pas anderhalf jaar later heb ik die pot weer opengemaakt. Ik vond de noten een klein beetje 'slof' smaken en ze zijn niet zo knapperig meer, maar ik heb de rest in de vijzel in kleine stukjes gedraaid en ze daarna door een saus gedaan van crème fraiche en paddestoelen en ze smaakten heerlijk. Hopelijk heb je hier wat aan... Ok, dat wist ik niet. Ik wilde nl een veldje vol zetten met Walnootbomen om de oogst grotendeels te verkopen. Ik zie het straks nl. niet zitten te concurreren met de grote producenten als La Coma en een paar rotcenten te beuren voor bijv. perziken of sinaasappelen. Ik wil wat olijven (veelal ook eigen gebruik) en kersen bomen, maar zoek nog naar andere soorten die commercieel aantrekkelijk zijn. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ron Doe Geplaatst: 27 augustus 2014 Delen Geplaatst: 27 augustus 2014 @FincaInSpanje Wellicht zijn ze alleen bij ons goedkoper dan in 'de rest van Spanje', bij ons in de buurt staan heel veel walnotenbomen. Je hebt bij ons in de buurt ook een verwaarloosde 'hazelnotenboomgaard/struikgaard' en omdat de laatste eigenaren al jaren geleden zijn overleden halen de omwonenden daar als de tijd rijp is (en de noten ook) zakken vol noten weg. Meestal ben ik dan net weer in NL, maar dit jaar dus niet. Heb je zelf al eens gedacht aan amandelen? Wanneer je van plan bent om voor eigen gebruik een (kleine) boomgaard aan te planten heb ik daar wel ideeën over. Ik ga dat waarschijnlijk zelf ook doen omdat dat het minste werk met zich meebrengt. Wat bij ons echt veel geld opbrengt zijn de kleine voorjaarspaddestoelen. Die kun je zo verkopen aan de restaurants, maar wanneer die er zijn, zit ik meestal nog in NL en het ook zo, dat je nogal wat moet lopen om er een hoop te vinden. Maar die leveren ook gerust € 80,00 kilo op. Ik heb trouwens je foto's gezien bij een ander topic (SC) en ik moet zeggen dat je het al mooi voor elkaar hebt man. Gefeliciteerd! Ik ben nog niet helemaal klaar met verbouwen en ook ik ben een luxe-prepper, dus het duurt nog even (net echt heel lang mee, maar goed). 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
drent Geplaatst: 27 augustus 2014 Delen Geplaatst: 27 augustus 2014 Persoonlijk vind ik pecans lekkerder en die hebben wat meer warmte nodig. In NL redden die het net niet (al wordt er wel naar toe gekweekt dacht ik). Verschillende soorten is aan te raden ivm verschillende ritmes (goede en slechte jaren oogst) en resistentie tegen ziektes, want hoe meer variatie hoe minder plagen er vat krijgen op je bomen. Voor verkoop is kraampje aan de weg misschien stuk makkelijker, maar ik weet niet hoe je zit qua toegankelijkheid. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Happy Geplaatst: 27 augustus 2014 Delen Geplaatst: 27 augustus 2014 Als prepper gooi je de walnoten natuurlijk niet weg als er teveel zijn, maar bewaar je ze voor op het vuur om dat flink aan te wakkeren. De olie in de walnoten branden prima. Ook als er al wat schimmel op staat. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 28 augustus 2014 Delen Geplaatst: 28 augustus 2014 @FincaInSpanje Wellicht zijn ze alleen bij ons goedkoper dan in 'de rest van Spanje', bij ons in de buurt staan heel veel walnotenbomen. Je hebt bij ons in de buurt ook een verwaarloosde 'hazelnotenboomgaard/struikgaard' en omdat de laatste eigenaren al jaren geleden zijn overleden halen de omwonenden daar als de tijd rijp is (en de noten ook) zakken vol noten weg. Meestal ben ik dan net weer in NL, maar dit jaar dus niet. Heb je zelf al eens gedacht aan amandelen? Wanneer je van plan bent om voor eigen gebruik een (kleine) boomgaard aan te planten heb ik daar wel ideeën over. Ik ga dat waarschijnlijk zelf ook doen omdat dat het minste werk met zich meebrengt. Wat bij ons echt veel geld opbrengt zijn de kleine voorjaarspaddestoelen. Die kun je zo verkopen aan de restaurants, maar wanneer die er zijn, zit ik meestal nog in NL en het ook zo, dat je nogal wat moet lopen om er een hoop te vinden. Maar die leveren ook gerust 80,00 kilo op. Ik heb trouwens je foto's gezien bij een ander topic (SC) en ik moet zeggen dat je het al mooi voor elkaar hebt man. Gefeliciteerd! Ik ben nog niet helemaal klaar met verbouwen en ook ik ben een luxe-prepper, dus het duurt nog even (net echt heel lang mee, maar goed). Amandelen zie je bij ons ook veel. Ik heb volgens mij een paar amandelbomen staan, maar ik weet niet of er nog productie vanaf komt. Het mooite is als ik verschillende gewassen kan planten, dat s ook makkelijker met oogsten in verschillende tijden van het jaar. Bijv eerst perziken, dan kersen, dan noten en aan het einde van het jaar de olijven. PS bij mij moet er ook nog heel veel gebeuren en doordat ik het met wat hulp van bekenden zelf doe, gaat het heel langzaam. Daarnaast speelt natuurlijk ook het budget. Dus beetje bij beetje en hopen dat de wereld pas over 3 jaar instort. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 28 augustus 2014 Delen Geplaatst: 28 augustus 2014 Persoonlijk vind ik pecans lekkerder en die hebben wat meer warmte nodig. In NL redden die het net niet (al wordt er wel naar toe gekweekt dacht ik). Verschillende soorten is aan te raden ivm verschillende ritmes (goede en slechte jaren oogst) en resistentie tegen ziektes, want hoe meer variatie hoe minder plagen er vat krijgen op je bomen. Voor verkoop is kraampje aan de weg misschien stuk makkelijker, maar ik weet niet hoe je zit qua toegankelijkheid. Kraampje langs de weg wordt moeilijk, er komt misschien 1 auto per dag langs gemiddeld. Maar ik denk dat er wel wegen zijn om ook in het klein af te zetten. Zo heb ik wat dwerg papegaaien en die krijgen af en toe jongen. Die verkoop ik aan de lokale dieren winkel of aan een handelaar op de markt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 28 augustus 2014 Delen Geplaatst: 28 augustus 2014 @Ron Doe, net even bewust bij de Lidl gekeken naar die zakken Walnoten (gepeld dus niet vers). Ze vragen zonder zich te schamen 2,69€ voor 200 gram en voor Pecannoten vragen ze zelfs 2,89 voor 200 gram. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 22 september 2020 Delen Geplaatst: 22 september 2020 Walnoten zijn heerlijk, je moet er alleen niet té veel van eten, das niet zo gezond. Ik heb gelezen dat 5 per dag eten veilig is... Er zit een of ander stofje in, ben de naam vergeten.. sorry... wat niet zo goed voor je is. Is misschien iets om even naar te kijken....? Walnoot bomen in Zuid Nederland planten en noten ervan kunnen oogsten, wil nog wel, denk ik. In Noord Nederland is het niet zo succesvol, meestal te koud ,te vochtig, te weinig zon... De vruchten zijn te klein, of rotten aan de boom, is mijn ervaring. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Albis Geplaatst: 8 oktober 2020 Delen Geplaatst: 8 oktober 2020 Walnoten zijn in deze tijd van het jaar goed en goedkoop te verkrijgen. Ongepeld, dat wel, maar dan zijn ze ook jaaaaaren houdbaar. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Hermanusb Geplaatst: 8 oktober 2020 Delen Geplaatst: 8 oktober 2020 (aangepast) Op 22-9-2020 om 13:12, Sjuul zei: Walnoten zijn heerlijk, je moet er alleen niet té veel van eten, das niet zo gezond. Ik heb gelezen dat 5 per dag eten veilig is... Er zit een of ander stofje in, ben de naam vergeten.. sorry... wat niet zo goed voor je is. Is misschien iets om even naar te kijken....? Walnoot bomen in Zuid Nederland planten en noten ervan kunnen oogsten, wil nog wel, denk ik. In Noord Nederland is het niet zo succesvol, meestal te koud ,te vochtig, te weinig zon... De vruchten zijn te klein, of rotten aan de boom, is mijn ervaring. @Sjuul verwar jij het niet met de dodelijke abrikozen pitten.. was vorig jaar wat over in het nieuws 8 oktober 2020 aangepast door Hermanusb Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 8 oktober 2020 Delen Geplaatst: 8 oktober 2020 Nee, ik heb het echt over walnoten. Ja, heb ik ook over gelezen.... Bij de plaatselijk Arabische / Noord-Afrikaanse Toko kan je ongepelde walnoten kopen, volgens mij valt de prijs wel mee. Of ze van een beetje goede kwaliteit zijn, weet ik niet. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JJ&A Geplaatst: 1 november 2020 Delen Geplaatst: 1 november 2020 Bedankt @frans81 voor deze gezonde tip. Ik heb het niet geheel kunnen lezen, want dan moet je weer cookie toestaan, dat probeer ik zo veel mogelijk tegen te gaan. https://www.gezondheidsnet.nl/noten-zaden-en-granen/waarom-walnoten-goed-voor-je-zijn#:~:text=Walnoten worden niet voor niets,Walnoten zitten boordevol goede voedingsstoffen. We eten het ook omdat er veel zink in zit. Dit is wel zo te lezen: Zijn walnoten gezonder dan andere noten? Walnoten zijn gezond. Maar we kunnen niet zeggen dat walnoten gezonder zijn dan andere noten. Het advies is om elke dag ongezouten noten te eten vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus denk naast walnoten ook aan paranoten, amandelen, cashewnoten, enzovoorts. Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Het eten van ongezouten noten verlaagt bovendien het LDL-cholesterol. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Vanwege deze positieve effecten staan alle ongezouten noten in de Schijf van Vijf. Zijn walnoten extra gezond? De samenstelling van de voedingsstoffen is voor alle noten net wat anders, maar je kunt niet stellen dat de één beter is dan de ander. Juist omdat de ene soort noten wat meer ijzer bevat en de andere soort vitamine E, is het goed om te variëren met noten. Binnen de groep noten bevatten walnoten een relatief hoge hoeveelheid alfa-linoleenzuur (ALA). ALA is een plantaardig omega 3-vetzuur en is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan maken en je dit vetzuur via de voeding binnen moet krijgen. Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten. ALA zit ook in lijnzaadolie, raapzaadolie, sojaolie en plantaardige (dieet)margarines. In kleine hoeveelheden zit ALA in vlees en in groene bladgroenten. Walnoten en kanker Er wordt wel eens beweerd dat het eten van walnoten de kans op kanker verkleint, maar daar is geen overtuigend bewijs voor. Wat is het advies? Voor de meeste volwassenen geldt het advies om een handje ongezouten noten per dag te eten. Dit advies geldt dus niet alleen voor walnoten: alle noten tellen mee. Het maakt daarbij niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn. Ook notenpasta en pindakaas van 100% noten of 100% pinda telt mee bij noten. Lees meer over noten en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat. Kun je wel zeggen dat één product gezond is? Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer. Alles over noten https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/zijn-walnoten-gezonder-dan-andere-noten-.aspx Misschien kunnen walnoten ook supper gedroogd worden en dan vermalen tot poeder, weer drogen en dan een zakje silicagel bij de poeder in. https://www.rajapack.nl/blog-nl/silicagel-droogzakjes/ Wat al eerder werd aangehaald door @frans81 met uitstekende tips is deze website: https://www.de12ambachten.nl/document/voedselbewaren.php Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.