Ga naar inhoud

Ron Doe

Lid niveau 2
 • Aantal items

  240
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Ron Doe

 1. Ik zag ineens dat ik aan het begin van deze serie even genoemd werd (zoek op Ron Doe)... Leuk om weer op het forum te komen trouwens... Ik zat op een finca van 20.000 m2 in de bergen in Noord-Spanje, maar dat huis (mijn BOL) heb ik onverwachts verkocht. Sinds 1 december woon ik in Ares in Galicia, niet ver van El Ferrol, de Spaanse marinehaven, zoiets als vroeger Den Helder. Ik woon in een vrij rustige omgeving en voor diegenen die het nog niet weten: we hebben hier een strook met een micro-klimaat danzij de warme golfstroom die heer langs de kust loopt. Er zijn hier palmbomen, cactussen, citroen- en olijfbomen, kortom wat je alleen zou verwachten aan de Middellandse Zee is ook hier te vinden. We hebben volop bossen hier, groen, rivieren vol vis en het is een van de goedkopere provincies van Spanje. Portugal is niet echt ver weg, trouwens. Houten chaletwoningen zijn hier populair en grond is redelijk goedkoop wanneer je iets verder van de kust wilt wonen. Wil je op een finca wonen aan de kust en zie je er niet tegenop om een oud huis te gaan verbouwen (en hoef je ook geen grote stad in de buurt) dan zijn er hier genoeg mogelijkheden. Greetz, Ron.
 2. Ik zal gelijk even reageren... ik ben de dag na de meeting op 4 oktober naar mijn BOL gereden en heb daar bijna 3 maanden gezeten. Ik ben pas geleden teruggekomen en ik zal zo eens het stuk van @FincaInSpanje door gaan lezen en dan zien of ik weer met wat waardevolle bijdragen kan komen. ik heb weer even de tijd, mijn volgende bezoek aan mijn BOL staat gepland voor april (als het een beetje weer is natuurlijk).
 3. @LogicSix Dat is hem... in vond de film helemaal geweldig, vooral met die gestoorde Gary Busey
 4. Ik ben de titel effe kwijt, maar ik vond die film geweldig met dat groepje mensen die een zwerver een baan aanbieden als natuurgids om er dan vervolgens op te gaan jagen... natuurlijk gaat dat de allerlaatste keer helemaal fout. Rutger Hauer speelt er ook (bijna onherkenbaar) in mee als de baas van het hele spul...
 5. Ik heb lang geaarzeld om hier deze reactie te geven: uit de inhoud blijkt wel waarom... Alhoewel ik goed kon / kan leren stak ik vooral (lees: alleen) energie in de vakken die ik leuk vond. Uiteindelijk was het zo dat ik dan in het voorjaar (met nog één rapport te gaan) er net niet goed genoeg voorstond. Dan ging ik mijn best doen en ging ik wel goed over (in die tijd was alleen het laatste rapport belangrijk). Dat heb ik eigenlijk mijn hele schooltijd volgehouden. De eerste vervolgopleiding keurig afgemaakt, met hoge cijfers, de tweede door omstandigheden niet. Die school werd gesloopt en hield op te bestaan. Ik heb steeds tegen werkgevers gezegd dat ik mijn diploma wel gehaald had, maar òf ze vroegen er niet naar, òf ik vertelde ze dat ik mijn diploma's was kwijtgeraakt bij een verhuizing, de school niet meer bestond en ik dus geen kopie kon opvragen. Omdat ik 'goed kan lullen' werd dat altijd geloofd. Later steeds 'gebluft' bij baanwisselingen dat ik hetgeen ze vroegen wel kon of er ervaring in had. Natuurlijk wel zo, dat ik dat ook wel kon waarmaken (op één keer na). Zo beetje bij beetje werkervaring opgedaan en toch nog goed terechtgekomen (weliswaar met de nodige mazzel, maar zonder geluk vaart niemand wel). Nu kom je daar niet meer mee weg. Studeer zo lang mogelijk, des te korter hoef je te werken en des te meer kun je verdienen. Wanneer je je uitgavenpatroon een klein beetje in de hand kunt houden, kun je geld overhouden en daarvan kun je spullen kopen waarvan jij vind dat je ze nodig hebt. De meeste prep-spullen kun je ook gebruiken wanneer je gaat kamperen, dus dan dient het een dubbel doel. Ik prep niet direct voor WO3, maar meer voor een situatie die vergelijkbaar zou zijn aan de chaos die uitbrak na orkaan Kathrina, of deze nu ontstaat door langdurige stroomuitval, overstromingen (waar ikzelf geen last van heb, want ik woon hoog en droog tegen de Duitse grens aan) of een vorm van maatschappelijke onrust. Daarnaast heb ik het verschrikkelijke geluk om een BOL te hebben in het buitenland, waar ik over 2,5 jaar voorgoed naar toe hoop te gaan. Ik zit hier nog niet zó lang, maar onbewust was ik wel al langer met het fenomeen preppen bezig en eerlijk gezegd vind ik het onbegrijpelijk dat niet meer mensen zich voorbereiden op wat eventueel komen gaat. Als je dus, zoals jij, nog jong bent en je begint er al mee, dan ben je in mijn ogen al prima bezig!
 6. Ook zonder zwangerschapsperikelen blijft het natuurlijk wel zo dat het bedrijven van de liefde ook wel een hoop troost kan bieden in een ADPU-situatie. Even de zinnen verzetten, zal ik maar zeggen...
 7. @Geert Ik vind dat zo'n mooi ding! Ik heb er jaren geleden eentje gezien en toen niet gekocht. Kan mezelf er nog om voor m'n kop slaan. Ik zal waarschijnlijk zoiets via Internet gaan bestellen. Ik wil echter ook een eigen ontwerp gaan maken als ik in Spanje zit straks. Ik zal foto's van het proces maken en als het een succes wordt, zal ik ze posten.
 8. @AWOL Dankjewel voor de wijze raad. Ik heb ook gekeken naar mechanische horloges die aan mijn wensen voldoen (Arabische cijfers, saffierglas, lichtgevende wijzers en robuust), maar die vielen op dit moment even buiten mijn begroting. Dus nog een jaar of 10 wachten... (of mijn wensen aanpassen, natuurlijk).
 9. Als het goed is kan ik vanmiddag mijn nieuwe klokje (horloge) ophalen. Nu is het er eentje met een batterijtje. Ik heb even ge-googled en ik zag dat een apparaat om zowel het horloge te fixeren als de achterkant van de kast eraf te draaien niet zo duur waren. Als ik dus een aantal batterijtjes op voorraad heb, zou ik in theorie zelf mijn batterijtjes kunnen verwisselen. Alleen is de waterdichtheid gegarandeerd tot 100 meter en ik ben er niet zeker van hoe dat zit. Weet iemand hier (wellicht een juwelier / horlogemaker) of het redelijk eenvoudig is om zelf een batterij te verwisselen en hoe zit het dan met de waterdichtheid? O ja, het gaat om een Hanowa Patriot en ik wil ook zelf een aangepaste 'band' maken om het horloge te beschermen (ondanks het saffierglas wat erop zit). http://www.horloges.nl/swiss-military-hanowa-patriot-06-4187-04-001?gclid=CIj5sYvA-cACFfMgtAodyyYAxg
 10. Ik vind het een prachtig ding! Direct de afbeelding gekopieerd. Zelf ben ik wat gemakzuchtiger en heb ik een kleine beugelzaag gekocht waar verschillende soorten zaagbladen (hout en ijzer) in passen. Die zaagbladen zitten weer in een stuk PVC-pijp met 2 einddopjes. Beschadigen mijn rugzak dus niet.
 11. Geweldig draadje is dit. Ik heb er direct al nieuwe tips uitgehaald. Ik ga zelf nóóit (nog niet eens naar de supermarkt) de deur uit zonder mijn Zwitsers zakmes. Zodra ik me 's morgens aankleed is het: sleutels in de kontzak, portemonnee in de linker-voorzak, smartphone, Zwitsers zakmes en wegwerpaansteker in de rechter-voorzak.
 12. Alhoewel ik het draadje erg interessant vind voor wat betreft de inhoud, ben ik persoonlijk van mening dat als er iemand of zelfs een organisatie met een drone met warmtezoekers op zoek is naar ondergetekende, het voor mij handiger is om even mijn BOL uit te gaan, naar het hek te lopen en te vragen waarmee ik ze van dienst kan zijn. Ik ben van mening dat ik niet gauw iets zou doen waardoor dit soort buitensporige acties nodig zijn en als 'ze' 'je' moeten hebben krijgen ze je toch wel. Het idee van mijn BOL is om in principe een veiliger plek te hebben, met als uitwijkmogelijkheid een oerbos van 20 x 30 km. over vrij moeilijk begaanbaar terrein (in elk geval onbegaanbaar voor voertuigen), dus lijkt dit niet echt iets om over wakker te liggen (imho).
 13. het boekje heb ik inmiddels... Ik heb ooit een zakelijke email gestuurd, waarna de geadresseerde mij belde en vroeg of ik op een leuk bedrijf werkte... Op mijn vraag waarom hij dat vroeg, zei hij: 'Kijk eens onder aan je mail'. Daar had ik getikt: Met vriendelijke grieten
 14. Ik heb een houtversnipperaar, ik heb een originele brikettenpers. Ik ben wel benieuwd of ik met hele dunne behangerslijm en heel veel gehakselde snippers goede briketten kan maken. Ik ga in oktober naar Spanje en dan beloof ik jullie dat ik dat eens ga proberen. Als het lukt heb ik gelijk een review, als het niet lukt, laat ik het jullie natuurlijk ook weten.
 15. Op dit moment heb ik een heel goed navigatiesysteem van Garmin (ja, was prijzig, maar dan heb je ook wat) Aangezien het zo is dat ook een heel goed navigatiesysteem op het meest ongunstige moment kapot kan gaan, (of de satellieten doen het ineens niet meer) is het natuurlijk handig om op een andere manier je weg te kunnen zoeken. Hoewel ik mezelf verbeeld dat ik een redelijke topografische kennis heb van de landen tussen mijn woonplaats en mijn BOL, valt dat in de praktijk zwaar tegen. Ja natuurlijk, ik weet dat ik grofweg naar het ZZW moet rijden en dat ik dan vroeg of laat wel in de buurt van de Frans-Spaanse grens kom, maar dat is me wat te algemeen. Voordat ik op deze site verzeild raakte had ik altijd 'Het beste boek voor de weg' van de ANWB in de auto liggen, maar toevallig had ik dat net twee maanden daarvoor weggedaan (juist vanwege die goede navigatie). Hier las ik dat het sowieso handig zou zijn om (gedetailleerde) wegenkaarten te hebben, dus via Marktplaats gezocht naar 'Het grote ANWB wegenboek'. Vanmiddag is een zo goed als nieuw uitziend exemplaar (uit 2009) door de post aan de deur bezorgd. Gelijk maar eens even globaal gekregen hoe de kaarten in elkaar staken en hoewel er totaal géén overlap zit van de ene kaart naar de andere is het voor mij toch goed genoeg om ermee te kunnen werken. Ik ben van plan om de komende tijd een aantal sluiproutes te gaan maken waarbij ik dus geen enkele rijksweg / autoroute ga gebruiken, maar juist via de kleinste weggetjes naar mijn bestemming kan komen. Het voordeel van de kleinste weggetjes is dat die weer een hoop afslagen / weggetjes hebben naar plaatsjes in de buurt zodat, als er een weg is geblokkeerd, er voldoende uitwijkmogelijkheden zijn om toch verder te komen. Ik kan gelukkig wel goed kaartlezen. Het enige waar ik rekening mee moet houden is dat ik mijn voorraad diesel van 80 naar 120 liter ga verhogen vanwege de extra kilometers die ik wellicht zal moeten maken. Het lijkt me zo op het eerste gezicht een redelijk plan, maar misschien zie ik nog wat over het hoofd. Aarzel dan vooral niet om het te laten weten.
 16. Ik heb 80 liter diesel opgeslagen in 4 kunststof jerrycans. Ik wil er toch nog eentje bij hebben, zodat ik op 100 liter kom. Ik laat de diesel rouleren in het gebruik. Telkens als ik moet tanken gaat er eerst een jerrycan in de auto, daarna tank ik bij de pomp de rest van de tank vol en de lege jerrycan. De volgende keer pak ik de jerrycan ernaast enz.
 17. @jobs Ik train op dit moment op maandag, woensdag en vrijdag in de sportschool met fitness (spieropbouw) en sluit elke training af met 15 min.roeien waarbij ik steeds meer dan 3000 meter 'roei'. Op dinsdag en donderdag ga ik met de mountainbike een stuk fietsen, meestal tussen de 1,5 en 2 uur op de fiets (en nee, niet alleen over het fietspad). Ik vind van mezelf dat ik best wat trainingsarbeid verricht. Voor mezelf vind ik het een must, want eigenlijk heb ik chronisch last van mijn onderrug, terwijl ik toch met een bepakking van ruim 20 kg. nog steeds 6 uur achter elkaar kan lopen met een gemiddelde snelheid van 5 km. per uur. Maar ik merk zo langzamerhand wel dat als ik een volle dag met de motor-kettingzaag of bosmaaier bezig geweest ben, dat ik dan wel bek-àf ben. Ik wil in Spanje naar dorpen in de omgeving (6 km, redelijk terrein, licht geaccidenteerd, ander dorp op 23 km, behoorlijk heuvelachtig en nog een ander dorp, bijna 28 km, over een pas heen) kunnen fietsen zolang als mijn gezondheid het toelaat. Een beetje hulp (en waarschijnlijk ook af en toe wat meer hulp) is daarbij niet alleen wenselijk, maar met het stijgen van de jaren waarschijnlijk ook wel noodzakelijk. En 'gratis' kunnen opladen terwijl de zon schijnt zou leuk zijn. Vandaar de vraag...
 18. @Kans Tja, ik wil wel...ben nu nog fanatiek, maar ook 56. De vuelta zat de laatste dagen bij mij 'in de buurt' en als ik eerlijk ben rij ik toch minder makkelijk die hellingen op dan dat zij dat doen. Mijn eigen 2 km steil bergop is ook héél vern**keratief, daar rij je niet zomaar naar boven. Vandaar het idee om me een beetje te laten onderstenen.
 19. Wellicht moet ik het duidelijker stellen: het was / is niet de bedoeling om de fiets te gebruiken als BOF (Bug Out Fiets) , maar meer om in de buurt van mijn BOL te gebruiken. En ja, daar heb ik stroom, maar stel dat er iets gebeurt waardoor de stroom langere tijd niet (meer) beschikbaar is....
 20. We zitten er aan te denken om een mountainbike te kopen met elektrische ondersteuning. Met de fiets die ik op het oog heb kun je in theorie 190 km. ver fietsen (maar da's alleen in theorie natuurlijk) en daarna is de accu leeg en moet deze worden opgeladen. Het opladen gaat in principe via netstroom, maar ik vraag me ineens af of er niet een eenvoudige manier bestaat om de fietsaccu via een zonnepaneel op te laden? Ik heb dan niet direct de 'gewone' manier voor ogen, dus toch opladen via netstroom en 'dat de netstroom dan wordt ondersteund door zonnepanelen' (die kon ik zelf namelijk ook wel bedenken) Ik denk dus meer aan een DHZ-laadpaal met een zonnepaneel erboven / erop...
 21. Ik ben nu een maand aan het preppen gegaan en neem straks nog een hoop spullen voor mijn BOB en BIL mee terug uit mijn BOL. Ik denk eraan om mijn zibro karmin petroleumkachel mee te nemen (de brandstof laat ik daar en ik koop hier wel nieuwe), neem kookspullen en camping-gear mee hier naar toe, ik heb 4 dikke wollen dekens aangeschaft, en heb een voorraad diesel en water staan (diesel om in geval van nood mijn BOL te bereiken, water om hier een aantal weken mee vooruit te kunnen). Verder genoeg voer om het minstens 1 maand uit te houden, maar dat wil ik zeker gaan verruimen. Ik ben nu aan het kijken naar een goed petroleumstel met reserve-lonten en brandstof, een hand-koffiemolen en een pot en filter. Als ik weer terug ben van mijn BOL ga ik ook een waterfilter kopen. Ben ook ruimte aan het creeëren om nog een extra rek neer te zetten voor 'prepspul'. Ik let er echt op wat 'men' hier heeft staan zodat ik steeds mijn voorraad aan kan vullen met noodzakelijke en handige zaken. Ik hoop aan de andere kant wel dat de ADPU-status nog even uitblijft want ik hoop binnen 3 jaar voorgoed naar mijn BOL te gaan.
 22. @Flex Wanneer je (al) zover bent dat je jezelf kunt bedruipen op financieel gebied, dan Chapeau (met een hoofdletter C)! Wij zijn zover niet (en komen ook niet zover denk ik, tenzij we de Staatsloterij winnen). In zo'n geval denk ik dat je het gelijk aan jouw kant hebt... Ik vind het erg knap! Wij hebben wel en zodanig kostenplaatje in Spanje dat we wel met redelijk weinig toe kunnen komen, dus dat scheelt dan weer wel.
 23. Ik heb eerst maar weer het hele draadje gelezen... ik ben 11 jaar geleden begonnen met een BOL te kopen (toen: een huis in het buitenland als pensioenvoorziening) waar ik redelijk zelfvoorzienend kan leven. Ik had al aardig wat spullen verzameld waarmee ik me redelijk in de natuur kan redden (goede rugzak, kampeerspullen, survivalspullen enz.). Eigenlijk ben ik echt over preppen na gaan denken toen een aantal maanden geleden de toestand in de wereld dreigender werd (IS, Ukraïne, enz.). Daarnaast ben ik wat sneller gaan preppen toen ik 'Blackout America' heb gekeken (heeft iemand die film/docu met NL ondertiteling, trouwens?). Sinds ik hier op het forum 'zit' hou ik met nog meer scenarios rekening, maar mijn eerste zet zou zijn om naar mijn BOL te vertrekken. 2 Weken geleden had ik het er over met mijn vrouw en toen zei ze: 'Ja, dan zitten we daar, dan hebben we het overleefd, en wat dan?'. Ik heb haar toen uitgelegd dat het overleven en het in een veel veiliger omgeving terechtkomen al 2 belangrijke zaken waren.
 24. Ik hoop ook met mijn normale auto mijn BOL te kunnen bereiken als dat nodig is. Ik neem dan in elk geval wel mijn motorkettingzaag mee, want zodra er een boompje van pakweg 30 cm stamdoorsnee op de weg ligt kom ik daar met mijn Skoda al niet meer overheen. Daarnaast kan ik desnoods zelf ook (achter mij natuurlijk) een boom over de weg laten vallen. Zo eentje die je niet even wegduwt.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...