Ga naar inhoud

Ron Doe

Lid
 • Aantal items

  240
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Ron Doe

 1. Ik zag ineens dat ik aan het begin van deze serie even genoemd werd (zoek op Ron Doe)... Leuk om weer op het forum te komen trouwens... Ik zat op een finca van 20.000 m2 in de bergen in Noord-Spanje, maar dat huis (mijn BOL) heb ik onverwachts verkocht. Sinds 1 december woon ik in Ares in Galicia, niet ver van El Ferrol, de Spaanse marinehaven, zoiets als vroeger Den Helder. Ik woon in een vrij rustige omgeving en voor diegenen die het nog niet weten: we hebben hier een strook met een micro-klimaat danzij de warme golfstroom die heer langs de kust loopt. Er zijn hier palmbomen, cactussen, citroen- en olijfbomen, kortom wat je alleen zou verwachten aan de Middellandse Zee is ook hier te vinden. We hebben volop bossen hier, groen, rivieren vol vis en het is een van de goedkopere provincies van Spanje. Portugal is niet echt ver weg, trouwens. Houten chaletwoningen zijn hier populair en grond is redelijk goedkoop wanneer je iets verder van de kust wilt wonen. Wil je op een finca wonen aan de kust en zie je er niet tegenop om een oud huis te gaan verbouwen (en hoef je ook geen grote stad in de buurt) dan zijn er hier genoeg mogelijkheden. Greetz, Ron.
 2. En ik, zei de gek, is ook weer terug. Ik zit nog steeds in mijn BOL in NW-Spanje, maar denk erover om die te verkopen... :)
 3. Ik zal gelijk even reageren... ik ben de dag na de meeting op 4 oktober naar mijn BOL gereden en heb daar bijna 3 maanden gezeten. Ik ben pas geleden teruggekomen en ik zal zo eens het stuk van @FincaInSpanje door gaan lezen en dan zien of ik weer met wat waardevolle bijdragen kan komen. ik heb weer even de tijd, mijn volgende bezoek aan mijn BOL staat gepland voor april (als het een beetje weer is natuurlijk).
 4. Kan ik vanuit mijn BOL wel naartoe dan, is maar een paar uurtjes rijden
 5. @LogicSix Dat is hem... in vond de film helemaal geweldig, vooral met die gestoorde Gary Busey
 6. Ik ben de titel effe kwijt, maar ik vond die film geweldig met dat groepje mensen die een zwerver een baan aanbieden als natuurgids om er dan vervolgens op te gaan jagen... natuurlijk gaat dat de allerlaatste keer helemaal fout. Rutger Hauer speelt er ook (bijna onherkenbaar) in mee als de baas van het hele spul...
 7. Ik heb lang geaarzeld om hier deze reactie te geven: uit de inhoud blijkt wel waarom... Alhoewel ik goed kon / kan leren stak ik vooral (lees: alleen) energie in de vakken die ik leuk vond. Uiteindelijk was het zo dat ik dan in het voorjaar (met nog één rapport te gaan) er net niet goed genoeg voorstond. Dan ging ik mijn best doen en ging ik wel goed over (in die tijd was alleen het laatste rapport belangrijk). Dat heb ik eigenlijk mijn hele schooltijd volgehouden. De eerste vervolgopleiding keurig afgemaakt, met hoge cijfers, de tweede door omstandigheden niet. Die school werd gesloopt en hield op te bestaan. Ik heb steeds tegen werkgevers gezegd dat ik mijn diploma wel gehaald had, maar òf ze vroegen er niet naar, òf ik vertelde ze dat ik mijn diploma's was kwijtgeraakt bij een verhuizing, de school niet meer bestond en ik dus geen kopie kon opvragen. Omdat ik 'goed kan lullen' werd dat altijd geloofd. Later steeds 'gebluft' bij baanwisselingen dat ik hetgeen ze vroegen wel kon of er ervaring in had. Natuurlijk wel zo, dat ik dat ook wel kon waarmaken (op één keer na). Zo beetje bij beetje werkervaring opgedaan en toch nog goed terechtgekomen (weliswaar met de nodige mazzel, maar zonder geluk vaart niemand wel). Nu kom je daar niet meer mee weg. Studeer zo lang mogelijk, des te korter hoef je te werken en des te meer kun je verdienen. Wanneer je je uitgavenpatroon een klein beetje in de hand kunt houden, kun je geld overhouden en daarvan kun je spullen kopen waarvan jij vind dat je ze nodig hebt. De meeste prep-spullen kun je ook gebruiken wanneer je gaat kamperen, dus dan dient het een dubbel doel. Ik prep niet direct voor WO3, maar meer voor een situatie die vergelijkbaar zou zijn aan de chaos die uitbrak na orkaan Kathrina, of deze nu ontstaat door langdurige stroomuitval, overstromingen (waar ikzelf geen last van heb, want ik woon hoog en droog tegen de Duitse grens aan) of een vorm van maatschappelijke onrust. Daarnaast heb ik het verschrikkelijke geluk om een BOL te hebben in het buitenland, waar ik over 2,5 jaar voorgoed naar toe hoop te gaan. Ik zit hier nog niet zó lang, maar onbewust was ik wel al langer met het fenomeen preppen bezig en eerlijk gezegd vind ik het onbegrijpelijk dat niet meer mensen zich voorbereiden op wat eventueel komen gaat. Als je dus, zoals jij, nog jong bent en je begint er al mee, dan ben je in mijn ogen al prima bezig!
 8. Ook zonder zwangerschapsperikelen blijft het natuurlijk wel zo dat het bedrijven van de liefde ook wel een hoop troost kan bieden in een ADPU-situatie. Even de zinnen verzetten, zal ik maar zeggen...
 9. @Geert Ik vind dat zo'n mooi ding! Ik heb er jaren geleden eentje gezien en toen niet gekocht. Kan mezelf er nog om voor m'n kop slaan. Ik zal waarschijnlijk zoiets via Internet gaan bestellen. Ik wil echter ook een eigen ontwerp gaan maken als ik in Spanje zit straks. Ik zal foto's van het proces maken en als het een succes wordt, zal ik ze posten.
 10. Ik hou mijn hart vast voor wat er nog gaat komen: bij de ontslaggolven die er zijn geweest (vooral de laatste 3 jaar) zijn het de ouderen die straks hélemaal klem komen te zitten. De WW is leeftijdsgerelateerd, hoe ouder je bent, hoe meer WW-recht je hebt opgebouwd. De maximale termijn is (was?) 37 maanden. Stel dat je nu eens al 2 jaar werkeloos bent, boven de 50 èn je partner verdient een inkomen. Stel dan dat je nu pakweg 1000 euro netto krijgt aan uitkering dan is het op dit moment zo dat je aan het eind van de WW-periode niet in aanmerking komt voor wat voor soort uitkering dan ook als je een partner hebt die nog wel een inkomen heeft. Je krijgt dan zelfs geen bijstand, terwijl wel je inkomen in een keer afneemt met het WW-bedrag. Hoe moet je dat gemis aan inkomen opvangen? Moet je dan verplicht gaan scheiden om dan als alleenstaande toch in aanmerking te komen voor bijstand? Ik denk niet dat er heel veel zijn die dat doen. Moet je dan maar proletarisch gaan winkelen? Uit inbreken gaan? Moet je je dan maar gaan verhangen omdat je dan de ander niet meer tot last bent? Ik heb geen flauw idee wat mensen gaan doen als ze héél wanhopig worden...maar ik hou mijn hart vast.
 11. @AWOL Dankjewel voor de wijze raad. Ik heb ook gekeken naar mechanische horloges die aan mijn wensen voldoen (Arabische cijfers, saffierglas, lichtgevende wijzers en robuust), maar die vielen op dit moment even buiten mijn begroting. Dus nog een jaar of 10 wachten... (of mijn wensen aanpassen, natuurlijk).
 12. Als het goed is kan ik vanmiddag mijn nieuwe klokje (horloge) ophalen. Nu is het er eentje met een batterijtje. Ik heb even ge-googled en ik zag dat een apparaat om zowel het horloge te fixeren als de achterkant van de kast eraf te draaien niet zo duur waren. Als ik dus een aantal batterijtjes op voorraad heb, zou ik in theorie zelf mijn batterijtjes kunnen verwisselen. Alleen is de waterdichtheid gegarandeerd tot 100 meter en ik ben er niet zeker van hoe dat zit. Weet iemand hier (wellicht een juwelier / horlogemaker) of het redelijk eenvoudig is om zelf een batterij te verwisselen en hoe zit het dan met de waterdichtheid? O ja, het gaat om een Hanowa Patriot en ik wil ook zelf een aangepaste 'band' maken om het horloge te beschermen (ondanks het saffierglas wat erop zit). http://www.horloges.nl/swiss-military-hanowa-patriot-06-4187-04-001?gclid=CIj5sYvA-cACFfMgtAodyyYAxg
 13. Ik vind het een prachtig ding! Direct de afbeelding gekopieerd. Zelf ben ik wat gemakzuchtiger en heb ik een kleine beugelzaag gekocht waar verschillende soorten zaagbladen (hout en ijzer) in passen. Die zaagbladen zitten weer in een stuk PVC-pijp met 2 einddopjes. Beschadigen mijn rugzak dus niet.
 14. Ik ga zelf in elk geval niet in de schuilkelder zitten, mijn echtgenote ook niet en de katten houden we gewoon bij ons. Ik heb het idee dat ik het in een schuilkelder al snel benauwder ga krijgen dan erbuiten. Wellicht heb ik een wat fatalistische inslag: we gaan allemaal een keer dood en als het vandaag is, dan vind ik dat erg jammer maar dan was het waarschijnlijk mijn tijd. Liever stel ik het nog een tijdje uit. Als er niets gebeurt voordat we straks voorgoed in onze BOL zitten, zullen we daar hopelijk van ouderdom overlijden.
 15. Geweldig draadje is dit. Ik heb er direct al nieuwe tips uitgehaald. Ik ga zelf nóóit (nog niet eens naar de supermarkt) de deur uit zonder mijn Zwitsers zakmes. Zodra ik me 's morgens aankleed is het: sleutels in de kontzak, portemonnee in de linker-voorzak, smartphone, Zwitsers zakmes en wegwerpaansteker in de rechter-voorzak.
 16. Alhoewel ik het draadje erg interessant vind voor wat betreft de inhoud, ben ik persoonlijk van mening dat als er iemand of zelfs een organisatie met een drone met warmtezoekers op zoek is naar ondergetekende, het voor mij handiger is om even mijn BOL uit te gaan, naar het hek te lopen en te vragen waarmee ik ze van dienst kan zijn. Ik ben van mening dat ik niet gauw iets zou doen waardoor dit soort buitensporige acties nodig zijn en als 'ze' 'je' moeten hebben krijgen ze je toch wel. Het idee van mijn BOL is om in principe een veiliger plek te hebben, met als uitwijkmogelijkheid een oerbos van 20 x 30 km. over vrij moeilijk begaanbaar terrein (in elk geval onbegaanbaar voor voertuigen), dus lijkt dit niet echt iets om over wakker te liggen (imho).
 17. het boekje heb ik inmiddels... Ik heb ooit een zakelijke email gestuurd, waarna de geadresseerde mij belde en vroeg of ik op een leuk bedrijf werkte... Op mijn vraag waarom hij dat vroeg, zei hij: 'Kijk eens onder aan je mail'. Daar had ik getikt: Met vriendelijke grieten
 18. Ik heb een houtversnipperaar, ik heb een originele brikettenpers. Ik ben wel benieuwd of ik met hele dunne behangerslijm en heel veel gehakselde snippers goede briketten kan maken. Ik ga in oktober naar Spanje en dan beloof ik jullie dat ik dat eens ga proberen. Als het lukt heb ik gelijk een review, als het niet lukt, laat ik het jullie natuurlijk ook weten.
 19. Op dit moment heb ik een heel goed navigatiesysteem van Garmin (ja, was prijzig, maar dan heb je ook wat) Aangezien het zo is dat ook een heel goed navigatiesysteem op het meest ongunstige moment kapot kan gaan, (of de satellieten doen het ineens niet meer) is het natuurlijk handig om op een andere manier je weg te kunnen zoeken. Hoewel ik mezelf verbeeld dat ik een redelijke topografische kennis heb van de landen tussen mijn woonplaats en mijn BOL, valt dat in de praktijk zwaar tegen. Ja natuurlijk, ik weet dat ik grofweg naar het ZZW moet rijden en dat ik dan vroeg of laat wel in de buurt van de Frans-Spaanse grens kom, maar dat is me wat te algemeen. Voordat ik op deze site verzeild raakte had ik altijd 'Het beste boek voor de weg' van de ANWB in de auto liggen, maar toevallig had ik dat net twee maanden daarvoor weggedaan (juist vanwege die goede navigatie). Hier las ik dat het sowieso handig zou zijn om (gedetailleerde) wegenkaarten te hebben, dus via Marktplaats gezocht naar 'Het grote ANWB wegenboek'. Vanmiddag is een zo goed als nieuw uitziend exemplaar (uit 2009) door de post aan de deur bezorgd. Gelijk maar eens even globaal gekregen hoe de kaarten in elkaar staken en hoewel er totaal géén overlap zit van de ene kaart naar de andere is het voor mij toch goed genoeg om ermee te kunnen werken. Ik ben van plan om de komende tijd een aantal sluiproutes te gaan maken waarbij ik dus geen enkele rijksweg / autoroute ga gebruiken, maar juist via de kleinste weggetjes naar mijn bestemming kan komen. Het voordeel van de kleinste weggetjes is dat die weer een hoop afslagen / weggetjes hebben naar plaatsjes in de buurt zodat, als er een weg is geblokkeerd, er voldoende uitwijkmogelijkheden zijn om toch verder te komen. Ik kan gelukkig wel goed kaartlezen. Het enige waar ik rekening mee moet houden is dat ik mijn voorraad diesel van 80 naar 120 liter ga verhogen vanwege de extra kilometers die ik wellicht zal moeten maken. Het lijkt me zo op het eerste gezicht een redelijk plan, maar misschien zie ik nog wat over het hoofd. Aarzel dan vooral niet om het te laten weten.
 20. Het grote probleem is zoals altijd de emotie. op het moment dat je emoties toelaat in het proces van het nemen van een beslissing, zal het resultaat van dit proces nooit helemaal zakelijk (eerlijk?) zijn. Emoties vertoebelen het waarnemingsvermogen, zal ik maar zeggen. Ik heb ooit als leidinggevende iemand in mijn team gehaald terwijl ik het bloed van diegene wel kon drinken. De desbetreffende persoon was een arrogante betweter. Het verrassende was dan wel weer dat hij het in alle gevallen bij het rechte eind had, zodat hij een zeer waardevolle aanwinst was voor het project. De manier waarop hij het bracht was wel voor verbetering vatbaar. Wanneer we ons helemaal suf hadden zitten denken en discussiéren over een oplossingkwam hij vaak met de opmerking: Goed, nu jullie uitgebreid de tijd hebben genomen om van alles te bedenken zal ik even uitleggen hoe het werkelijk zit... 't Was wel een leerzaam proces, ook voor mezelf. Het ging trouwens in nagenoeg alle gevallen om complexe(re) ICT-vraagstukken.
 21. Ik heb 80 liter diesel opgeslagen in 4 kunststof jerrycans. Ik wil er toch nog eentje bij hebben, zodat ik op 100 liter kom. Ik laat de diesel rouleren in het gebruik. Telkens als ik moet tanken gaat er eerst een jerrycan in de auto, daarna tank ik bij de pomp de rest van de tank vol en de lege jerrycan. De volgende keer pak ik de jerrycan ernaast enz.
 22. @jobs Ik train op dit moment op maandag, woensdag en vrijdag in de sportschool met fitness (spieropbouw) en sluit elke training af met 15 min.roeien waarbij ik steeds meer dan 3000 meter 'roei'. Op dinsdag en donderdag ga ik met de mountainbike een stuk fietsen, meestal tussen de 1,5 en 2 uur op de fiets (en nee, niet alleen over het fietspad). Ik vind van mezelf dat ik best wat trainingsarbeid verricht. Voor mezelf vind ik het een must, want eigenlijk heb ik chronisch last van mijn onderrug, terwijl ik toch met een bepakking van ruim 20 kg. nog steeds 6 uur achter elkaar kan lopen met een gemiddelde snelheid van 5 km. per uur. Maar ik merk zo langzamerhand wel dat als ik een volle dag met de motor-kettingzaag of bosmaaier bezig geweest ben, dat ik dan wel bek-àf ben. Ik wil in Spanje naar dorpen in de omgeving (6 km, redelijk terrein, licht geaccidenteerd, ander dorp op 23 km, behoorlijk heuvelachtig en nog een ander dorp, bijna 28 km, over een pas heen) kunnen fietsen zolang als mijn gezondheid het toelaat. Een beetje hulp (en waarschijnlijk ook af en toe wat meer hulp) is daarbij niet alleen wenselijk, maar met het stijgen van de jaren waarschijnlijk ook wel noodzakelijk. En 'gratis' kunnen opladen terwijl de zon schijnt zou leuk zijn. Vandaar de vraag...
 23. @Kans Tja, ik wil wel...ben nu nog fanatiek, maar ook 56. De vuelta zat de laatste dagen bij mij 'in de buurt' en als ik eerlijk ben rij ik toch minder makkelijk die hellingen op dan dat zij dat doen. Mijn eigen 2 km steil bergop is ook héél vern**keratief, daar rij je niet zomaar naar boven. Vandaar het idee om me een beetje te laten onderstenen.
 24. Na het draadje te hebben gelezen, toch 'nee' gestemd. Ik hou in elk geval geen rekening met een WO die spoedig uitbreekt. Ik hoop binnen 3 jaar voorgoed op mijn BOL te zitten, dus als alle partijen zo vriendelijk willen zijn om even op mij te wachten , wordt dat hogelijk gewaardeerd. Ik ben wel wat fanatieker aan het preppen dan vroeger, maar ik heb nóch de financiën, nóch de ruimte om alles wat ik diep in mijn hart zou willen hebben binnen een paar maanden aan te schaffen. Op mijn BOL heb ik die ruimte wel, maar ja, nu zit ik nog even hier. Tegen die tijd ook wat meer financiële armslag. Op dit moment bekostigen we 2 huizen...
×
×
 • Nieuwe aanmaken...