Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Albis

Lid
 • Aantal items

  63
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Community reputatie

47 Uitstekend

Over Albis

 • Titel
  Adventurer

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

 1. Wat bij een BOL ook belangrijk is, zeker als je in een heel dun bevolkt gebied gaat wonen, is water. Grondwater, water uit een rivier / beek bijvoorbeeld. In Spanje heb je nog weleens dat water gerantsoeneerd wordt, omdat er te weinig van is. Dan kun je wel zelf heel veel water hebben opgeslagen voor slechte tijden, maar op een gegeven moment is dat ook op. Gebieden waar weinig water voorkomt, zou ik daarom niet zo snel uitzoeken voor een BOL. En dat een gebied dunbevolkt is, is ook vaak niet voor niets zo dunbevolkt.
 2. Gekochte groente & fruit smaakt ook veel minder dan zelfgeteelde groente. Smakeloze tomaten, appels die niet meer zo'n uitgesproken smaak hebben. Eigenlijk alles wel. Het gaat een teler over het algemeen ook niet om de smaak, maar om met zo weinig mogelijk middelen een zo hoog mogelijke opbrengst te krijgen. In Duitsland hebben ze daar een paar decennia tegen geprotesteert, tegen de Hollandse "waterbommen". Daarmee werden de smakeloze tomaten bedoeld. Ook de biologische producten uit de supermarkt zijn weinig beter. En zijn een stuk kleiner en zien er vaak minder vers uit. En je betaalt er de hoofdprijs voor. Een goede groentenboer heeft al een beter assortiment waar alles wel goed smaakt, maar daar betaal je wel flink voor. Had ik er wel voor over, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Iedereen die zelf ook maar iets zelf teelt, weet dat het zelfgeteelde veel beter smaakt. Een groententuin kan ik daarom ook iedereen aanraden, ondanks dat het niet goedkoper is dan wat je in de winkel koopt. Denk alleen maar aan de hoeveelheid tijd die je erin moet stoppen.
 3. Ik heb eenmaal ergens gelezen dat groente dat je in de winkel koopt (en eigenlijk altijd met kunstmest wordt geteeld), veel minder voedingsstoffen bevat dan groente en fruit dat je zelf teelt. Heb dat ooit opgeslagen (zie hieronder), maar de bron weet ik helaas niet. De verschillen zijn best groot! Op lange termijn lijkt mij dat zoiets ook niet goed is, voor zowel de planten als voor de mens.
 4. Dat zijn hele mooie gebieden. Denk wel om het volgende: Als je wat afgelegen wilt wonen (zonder uitzicht op de buren), dan moet je er rekening mee houden dat je bijvoorbeeld de weg naar je huis in de winter zelf sneeuwvrij moet maken. Zeker in de Savoie is dat wel iets om rekening mee te houden. In de Alps Haute Provence is droogte een serieus probleem. En hitte. Daar moet je op voorbereid zijn en als je tuiniert zul je daar ook rekening mee moeten houden. Bij het kopen van huizen in (Zuid-)Frankrijk moet je informeren of er houtworm in een huis zit. Dat is daar een serieus probleem wat heeeeeel vaak voorkomt. Zit er houtworm in het huis, niet kopen. Huizen en grond kunnen meerdere eigenaren hebben, die moeten het allemaal eens zijn met de verkoop, anders koop je een kat in de zak. En natuurlijk de taal spreken, anders kom je nergens. En wil je echt wel zo vrij wonen? Ja het lijkt schitterend zonder zicht op de buren, maar als er iets mis gaat ben je toch blij met je buren.
 5. De triage is niet zo moeilijk als jullie denken. Levert een persoon geld op (werkende) of kost de persoon de maatschappij geld (gepensioneerde, ook al heeft die altijd gewerkt). Ik vind het heel merkwaardig dat deze discussie in Nederland plaatsvindt. In buurland Duitsland spreekt niemand hierover. Eigenlijk is het schandalig, want oudere mensen hebben meestal hun leven lang gewerkt voor hun pensioen en dan wordt je zo afgeschreven. Ja, voor de organen zijn ze nog goed (Pia Dijkstra en D66 over ouderen en organen), anders was de pil van Drion er ook allang geweest. De Corona-app in Duitsland heeft veel gekost en er is nog steeds veel discussie over. Ik betwijfel of die veel wordt gedownloaded, zelfs regeringsadviseurs op het gebied van data en privacy twijfelen of zij de app downloaden. En of er bijvoorbeeld ook fake-meldingen komen. Mag je leuk in Quarantaine omdat een of andere lolbroek meldt dat hij Corona heeft.
 6. Ik geloof daar niet in. In Amerika (USA) zijn er steden geweest waar na rellen en onrust (bv de dood van Rodney King) de politie zich terugtrok. Gevolg, een enorme toename van de criminaliteit. Overvallen, inbraak, geweld, you name it. Nu, na de dood van George Floyd, zijn er diverse steden die ook nadenken over een politie die zich maar gedeisd moet houden. Niets geleerd van het verleden. Er moet iets van handhaving zijn en wetgeving, anders wordt het een maatschappij waarin de sterkere overheerst en je als goedwillende burger nergens bent.
 7. Dat heb ik je in een persoonlijk bericht gestuurd. Wat er zo goed aan de regio waar ik woon is, is voor mij: - de hele mooie natuur - de rust en ruimte - goedkope huizen en grondprijzen - vriendelijke en open mensen, dat is iets wat je bijvoorbeeld niet hebt als je net over de NL/Duitse grens gaat wonen. Daar zul je nooit echt opgenomen worden, want er wonen al zoveel Nederlanders. En de mentaliteit van de mensen is wat stugger, dat verschilt best veel per regio. Dat is wat mij hier prima bevalt, maar dat is voor iedereen anders.
 8. Pluksla vind ik wel prettiger dan een kropsla. Tenminste de pluksla die ik heb (stengelsla). Een krop zit altijd vol zand en beestjes en bij de geplukte bladeren van stengelsla is dat echt veel minder.
 9. Dat is wel heel erg nieuwsgierig. Vreselijk! Zulke mensen heb je niks aan. In je gezicht vriendelijk en achter je rug om wordt er gekletst over je. Gewoon omdat jullie leven anders is dan dat van hun. Je zou rieten matten tegen de schutting aan kunnen zetten, of een grote struik. En de haag ook vervangen door iets hogers. Al is het de vraag of die investering de moeite waard is als je snel gaat verhuizen. Je zou eigenlijk eens in gebieden moeten kijken hoe het er is ("voelt" het goed aan om er te leven) en met mensen spreken die wonen in een gebied waar jullie ook zouden willen wonen. Want het kan echt anders en beter dan hoe jullie nu wonen. Jaren geleden hebben wij (partner en ik) ook verschillende landen bekeken waar wij zouden willen wonen. In eerste instantie trok Zwitserland wel, maar als buitenlander kom je er nooit echt tussen. En het leven is ook vreselijk duur, zeker met een Nederlands inkomen. Maar de mentaliteit van de mensen daar was het belangrijkste, dus dat land viel af. Frankrijk was ook een optie. Alleen het ongeregelde trok minder. Ik bedoel daarmee dat als je ergens een huis koopt en je denkt dat in het land om je huis heen niet gebouwd mag worden, dan kun je nog weleens van een koude kermis thuiskomen. Hoe mooi het land ook is, het land viel toch af. Uiteindelijk per toeval op Duitsland uitgekomen (tijdens de doorreizen werd er vaak in Duitsland overnacht en de mensen zijn vriendelijk) en hebben daarna nog 1 jaar bekeken of het echt wel wat zou zijn. En uiteindelijk 2 jaar gezocht naar de plek waar we nu wonen. Nu is Duitsland niet het land waar veel preppers aan denken, maar om te leven is het in het gebied waar ik woon, niet verkeerd.
 10. Het zijn vooral winkelmedewerkers die je wat proberen te verkopen. Een moestuinier niet, waarom ook? 😉 Gewoon beginnen met een paar bloembakken voor op het Franse balkon en eens op een moestuinvereniging gaan kijken.
 11. Bijen trek ik liever met bloemen aan ipv suikerwater. Suikerwater is niet zo gezond voor bijen, vandaar. En van nematoden heb ik geen last. Daarom laat ik die tip van het suikerwater sproeien aan mij voorbij gaan. Heb al jaren een moestuin, maar extra werk (zoals het suikerwater besproeien) heb ik er liever niet van. 😉 Daarvoor doe ik al genoeg in de tuin.
 12. Zonder tuin en balkon wordt het lastig! Moestuinplanten hebben licht en ruimte nodig, in huis zal dat niet lukken zonder extra licht. op je Franse balkon kun je wel een paar bloembakken ophangen en dan wat aardbeienplantjes erin zetten. Dan heb je volgend jaar (voor dit jaar is het wat te laat ben ik bang) in ieder geval lekkere aardbeien. En kruiden kun je natuurlijk ook op de vensterbank op het zuiden in een potje planten. De binnenplanten zijn wel gevoeliger voor ziektes, maar proberen kan altijd. En kiemgroenten zoals tuinkers lukt altijd. Gewoon op met water doorweekte watten zaaien en zodra ze een paar cm hoog zijn, oogsten. Als beginneling is dat goed te doen en mocht je het echt leuk vinden, dan kun je eens kijken bij een moestuinvereniging. Klets met de moestuinierders, zodat je ook een idee krijgt hoeveel tijd het kost om een moestuin bij te houden. En klinkt dat goed, dan kun je daar wel een moestuin huren en zelf aan de slag gaan.
 13. Waarom alleen kijken naar de kust? In het binnenland is meer dan genoeg te vinden voor prima prijzen. Je moet de taal dan wel absoluut leren (hier in NL / BE alvast met cursussen beginnen!). Vrienden van mij hebben dat gedaan en het grote voordeel is, is dat als je je best doet met het integreren, dat je in een dorp goed opgenomen wordt. De mensen zijn behulpzaam en er is nog sociale controle op een goede manier. Lijkt mij veel prettiger dan anoniem ergens aan de kust te zitten, tussen de vakantiewoningen die meestal leeg staan.
 14. Een moestuin is wel heel prettig. Je weet wat je eet en het smaakt veel beter ook! Daarnaast heb je variatie. Waar je in de winkel slechts een paar tomatensoorten kunt kopen (die standaard niet de lekkerste zijn), kun je zelf de meest gekke tomatensoorten kweken. Voor professionele kwekers niet rendabel, maar voor een hobbytuinder maakt dat niet uit. De smaak is in ieder geval stukken beter!
 15. Wat ik mis is dat de grip genoemd wordt. Een mes moet goed in de hand liggen en bij de multitools vind ik Leatherman duidelijk beter dan Victorinox. Dat is wel iets dat je voor de koop even moet testen. Een multitool kan nog zo goed zijn, als het niet goed in de hand ligt, is het waardeloos.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...