Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Erelijst


Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 02/01/15 in alle zones

 1. 3 punten
  [Review] Fenix E25 deel 2 Lichtbeeld binnen De lamp staat op 1 meter van de muur en de camera op 1,5 meter. Fenix E25 Low (8 lumen) Medium (55 lumen) High (130 lumen) Turbo (260 lumen) Maglite Mini AA (12 lumen) Lichtbeeld buiten Helaas heb ik geen goede tegenstander voor deze lamp. Boom op 22,5 meter Fenix E25 Medium High Turbo Met het menselijk oog is deze schuur op exact 200 meter in het donker met de lamp nog goed te zien. Conclusie De Fenix E25 is een zeer goede "spotlight" op AA-batterijen voor een scherpe prijs. Ook zit er 2 jaar volledige garantie op en naarmate die verstreken is word sommige schade nog vergoed, anders gerepareerd tegen betaling. Ik vind hem echt z'n geld waard, een echte aanrader dus! *dit is mijn eerste review, ik hoor graag tips en tops.
 2. 2 punten
  Rede van aanschaf Sinds 3 maanden ben ik in bezit van deze lamp. Ik heb hem gekocht omdat ik een lamp zocht met een ver bereik, maar hij moest wel op AA-batterijen werken. Na wat zoekwerk kwam ik snel op het merk "Fenix", het merk staat algemeen bekend om de goede kwaliteit en grote verscheidenheid is het aanbod zaklampen. Mijn keuze werd uiteindelijk de Fenix E25, omdat het de lamp met het grootste bereik is van alle AA lampen en hij is niet al te duur. Waarom ik een goede "throw" lamp nodig had was, omdat ik vaak met de hond ga wandelen en in mijn buurt zijn veel grote open plekken i.v.m. het vele bollenland hier. Het is dan wel makkelijk om je hond goed in het zicht te houden, ook komt deze lamp goed van pas met kippen zoeken die weer eens niet het hok in kunnen, omdat ze de ren uitvliegen. http://www.knivesandtools.nl/nl/pt/-fenix-e25-led-zaklamp.htm Verpakking De verpakking is niet de meest luxe van allemaal, maar het voldoet. In de verpakking zitten: Fenix E25, 2x Pairdeer alkaline batterijen, handleiding, garantiekaart, reclameblaadje, reserve O-ring en een lanyard. Eigenschappen De eigenschappen van deze zaklamp zijn: Materiaal: Aircraft-grade aluminium met type 3 "hard-anodized anti-abrasive" afwerking Lichtopbrengst: Low (8 lumen voor 72 uur), Medium (55 lumen voor 10 uur), High (130 lumen voor 3 uur en 30 min.) en Turbo (260 lumen zolang je de knop vast kan houden) Waterbestendig: IPX8 (tot 2 meter diep voor 30 minuten) Bereik bundel: 180 meter (afstand tot 0,25 lux op dat punt) LED: XP-E2 Batterijen: 2x AA (alkaline, NI-MH of lithium) Schakelaar: Multifunctionele reverse-clicky (knop moet volledig ingedrukt worden voor activatie) Lens: Speciaal geharde, ultra-heldere glazen lens met anti-reflectiecoating en metalen reflector Afmetingen: 14,6 bij 2.4 cm Gewicht: 75 gram excl. en 132 gram incl. batterijen Digitaal gereguleerde spanning voor constante lichtsterkte Uiterlijk en gevoel De Fenix heeft een paar 6-hoekige segmenten welke het wegrollen verminderen. De kop is wat breder dan de staart en ligt goed in de hand. De achterkant heeft een inham waar mijn duim comfortabel in past waardoor hij lekker vasthoud op de "tactische" manier. Het schroefdraad is vierkant geslepen en geanodiseerd. Bediening Hij heeft een multifunctionele knop voor op de kop. Houd de knop 1 seconde ingedrukt voor activatie, daarna kan er worden gekozen tussen de 3 modi d.m.v. de knop in te drukken. Houd vanuit de aan of uit positie de knop 2 seconde ingedrukt en de lamp springt in de turbo modus, wanneer de knop word losgelaten gaat hij weer uit of naar een andere stand. De knop moet stevig worden ingedrukt, anders "schiet" hij uit de turbo modus, ook is de knop wat moeilijk te vinden met handschoenen aan.
 3. 2 punten
  Ik heb eigenlijk ook een perceeltje grond eigendom en huur . Samen met mijn zwager . Om precies te zijn 164ha . Om op te jagen . Redelijke lap grond . Bosjes weiden zaailand beekjes sloten vijvers enz. Nu mijn zwager is overleden en het huurrecht vervalt springen de geburen jagers maar ook vreemden niet als aasgieren maar al hyena op de landerijen . Nu ik de afgelopen week met de begrafenis in mijn achterhoofd zat en geen tijd en lust had mij met jacht bezig te houden ook omdat mijn voet nog in de gips zit . Ben ik in minder dan een week tijd meer dan 70ha kwijt . En is mijn jacht terrein bijna gehalveerd .
 4. 2 punten
  Heb kort geleden deze Ontario Afghan Bush in (waarschijnlijk) 5160 staal gereprofileerd & geslepen voor een forumlid, en de eigenaar heeft het mes meteen na ontvangst even goed door de mangel gehaald. De foto's tonen het mes met de nieuwe snede (voor de liefhebber; deze meet 35 graden inclusief) Dit bericht kreeg ik van de eigenaar nadat hij klaar was met testen: Hierbij de uitslag van de batontest: Mijn arm doet zeer en het mes lacht me gewoon uit. Ik ben begonnen met wat regulier brandhout, geen enkel probleem. Vervolgens een hardhouten paal met een grote knoop erin: dwars erdoorheen (met veel moeite van mijn kant). Ik heb mijn baton vervangen door een hardrubberen stoeptegelhamer voor wat meer comfort en slagkracht, en vervolgens heb ik hem nog een centimeter crossgrain naar binnen geslagen in een stuk tropisch hardhout, en toen ben ik m gaan schoonmaken. Puntjegave snede en hij maakt gewoon nog steeds pushcuts door papier ! Vergeten te vermelden, ik heb het mes ook met de punt schuin op het hakblok gezet en vervolgens 20+ harde klappen met de rubber hamer op de zijkant van het lemmet gegeven aan weerskanten. De punt heb ik getest door m in (hard)hout te steken en zijwaarts eruit te wrikken. Ik denk dat dit mes nu al meer te verduren heeft gehad dan ooit in de praktijk. Hierna kon ik nog makkelijk een kaal plekje op mijn been maken. Even een paar keer over de strop en hij schoor net als voorheen. Kwaliteit ? Ik zou het wel denken.
 5. 1 punt
  Geen eitje door de nasi of bami gemaakt, maar vanmorgen vanwege een gebrek aan verse eieren geprobeerd om er een heerlijk omeletje van te maken. Het lijkt in de aangegeven mengverhouding 1:3 iets te waterig te zijn om goed mee te kunnen bakken. Om de stolling te bevorderen heb ik er maar een roerei van gemaakt. Uiteindelijk zag het er iets minder smakelijk uit dan dat ik had gehoopt, maar goed genoeg om te serveren. Waarschijnlijk komt daarna de beoordeling van mijn 7 jaar oude dochter nog het meest in de buurt van de waarheid: 'het smaakt naar oude sokken waar iemand met schimmelvoeten een jaar lang in heeft gelopen'. Geen succes dus als "zelfstandig eiproduct"
 6. 1 punt
  En toen waren veel van je preps in huis, een beetje waardeloos, Hoe snel kan het gaan ?.. Hoe is het met je backup plan
 7. 1 punt
  @homerun? heb je toevallig een grote klap gehoord?
 8. 1 punt
  Ik zit in de bijstand en hoor eigenlijk afgekeurd te zijn. Nu is een hobby serieus oppakken of zelfs iets als een folder/krantenwijk nemen ronduit onverstandig. Met een basisinkomen waardoor deze beperkingen wegvallen wordt het bijverdienen van die zeg 50-100 euro/maand juist wel interessant.
 9. 1 punt
  euh nee. Een goede kydex schede kleppert niet, het mes zit vast en via de vorm van het handvat klikt deze in een lock. dus geen extra straps aan het handvat nodig om het mes op z'n plaats te houden. ga je naar gegoten plastic dan heb je een ratelende schede.
 10. 1 punt
  Mijn excuses dat mijn post zo heftig over kwam, het was zeker niet mijn bedoeling om je in het harnas te jagen. Ik ben blij dat jij niet zo iemand bent die ongefundeerd 'Boe' roept om het 'Boe'-roepen Ik ben het er geheel mee eens dat ieder systeem zijn profiteurs kent. Ook een systeem waarin iedereen een basisinkomen krijgt. En profiteurs roepen nogal wat negatieve emoties op bij veel mensen... Op dit moment (in dit systeem wat we nu hebben) hebben deze profiteurs een zwaar negatief effect; het kost klauwen met geld, tijd en energie om ze op te sporen, aan te sporen, te controleren en buiten het systeem te houden. Daarvoor wordt iedereen die zich meldt voor een uitkering onder de loep genomen, moet iedereen zich verantwoorden en wordt feitelijk iedereen geacht schuldig te zijn totdat onschuld bewezen is. Het is een belastend proces, zowel voor de uitkeringsverstrekker als voor de aanvrager. Het stigma dat een aanvrager krijgt is al bijna net zo zwaar als het slopend is om je constant te moeten bewijzen en verantwoorden. In een Basisinkomen systeem veranderd dit. Er gaan geen tijd, energie of geld meer naar de profiteurs, in de zin van opsporing. Niemand hoeft zich meer schuldig te voelen of zijn/haar onschuld te bewijzen. Vooral voor de mensen die werkelijk afhankelijk zijn van een uitkering, is dit een enorme verlichting. Zowel emotioneel als qua tijd en energie. Voor de profiteurs verandert er eigenlijk niets, alle moeite die er nu wordt gedaan, ontmoedigd hen op dit moment ook niet. Het grappige is dat, met een basisinkomen, het hele idee 'profiteur' eigenlijk niet meer bestaat. Er zijn dan mensen die werken (voor geld maar ook vrijwillig) naast hun inkomen en mensen die dat niet doen. Natuurlijk zullen er altijd zelfgenoegde mensen die de niet-werkenden zullen beschuldigen van profiteren. Maar aangezien iedereen in basis hetzelfde recht heeft, is het geen kwestie van profiteren, omdat er niemand te kort gedaan wordt. Dat wil niet zeggen dat er niet meer mensen zullen stoppen met hun werk, dat zal zeker gebeuren. Wat dan weer niet wil zeggen dat deze mensen niet zullen werken. Er zal een enorme shift op de arbeidsmarkt ontstaan. Het is inderdaad een goed punt dat sommige banen zo onwenselijk zijn, dat niemand ze meer zal willen doen. Is dat werkelijk erg? In menselijk perspectief gezien niet. Bedrijven zullen zich er wel op moeten voorbereiden. Ofwel door de menselijke banen te automatiseren (wat in veel gevallen geen probleem is en wellicht nog goedkoper ook) ofwel door de banen aantrekkelijker te maken. Persoonlijk lijkt het mij heerlijk om te weten dat in het land waar ik woon, geen mensen werk doen dat zo onwenselijk is dat wanneer er een werkelijke keus is, niemand het wil doen. Het invoeren van een basisinkomen zou sowieso enorme invloed hebben op het hele idee van werken en banen. Op dit moment móeten er banen zijn voor bijna iedere volwassene en moet iedere volwassene werken om te kunnen leven. Het is een munt met 2 kanten: Zonder werk geen geld, geen mogelijkheid om te leven (uitkeringen even daar gelaten), maar zonder geld om te leven, verliezen bedrijven hun klanten dus komen er minder banen (ik weet niet of ik het zo duidelijk verwoord, ik hoop dat de logica helder is) Het is een wip die in evenwicht gehouden moet worden. Daarentegen, wanneer mensen een basisinkomen krijgen, zijn bedrijven niet meer genoodzaakt banen te verschaffen om klanten te behouden (heel kort door de bocht gezien). Bedrijven zijn dus vrijer om banen te schrappen en te automatiseren. De arbeidsmarkt wordt smaller en minder mensen hóeven te werken. Wat de bedrijven besparen aan lonen, maakt de producten goedkoper. Het zou een spiraal kunnen zijn die leidt tot werkelijke innovatie en werkelijke vrijheid voor mensen. Het zou in ieder geval zorgen dat bedrijven meer verantwoordelijkheid moeten gaan dragen voor de omstandigheden van hun werknemers. Dat lijkt mij geen verkeerd idee Hoe het allemaal gefinancierd moet worden kan ik niet beantwoorden... ik snap te weinig van grote geldsystemen. Daarom verwees ik ook naar de docu's, omdat er mensen zijn die daar wel verstand van hebben, die het allemaal doorgerekend hebben. Waar ik het mee eens ben, is dat basisvoorzieningen niet ineens fors duurder moeten kunnen worden. Er moet inderdaad gezorgd worden dat zorg, onderwijs, huisvesting, gas/water/licht, voedsel en verzekeringen geen malle molen gaan draaien om mensen zo snel mogelijk van hun geld af te helpen. Dat vind ik in ons huidige systeem ook al, dat heeft niet zo veel te maken met wel of geen basisinkomen Het andere wat je zegt, 'de prikkel om te gaan werken' is complexer dan je denkt. Vooral omdat het hele idee dat mensen behoren te werken, in duigen valt met het idee van een basisinkomen. Dat beeld wat we allemaal met de paplepel ingeschoven krijgen, dat je als mens bar weinig waarde hebt als je niet werkt (lees: 'bijdraagt aan de samenleving'), is heel goed geweest voor de grote bedrijven en de overheid, maar begint achterhaald te raken. Met de automatisering van tegenwoordig is het niet meer zo dat een samenleving draait op de ruggen van de bevolking, het draait grotendeels op de motoren van machines. De waarde van een mens is niet meer het vakmanschap wat men levert in de oude beroepen, het is zwoegen en zweten voor een minimum inkomen... is dat werkelijk waarde? Of zijn we dan gereduceerd tot dure slaven? Als je niet meer hóeft te werken voor je levensonderhoud, maar vrij bent om je passie te volgen en je eigen meesterwerken te creëren, is dat niet waardevoller? Nu heb ik echt niet het idee dat iedereen meesterwerken zal creëren hoor maar ik wil de onderliggende gedachte van 'lijden is waardevol' even aan het licht brengen. Het is misschien lastig om dat soort cultuur-gedreven, diep-ingeslepen gedachtepatronen aan de kaak te stellen, maar in mijn ogen wel absoluut noodzakelijk.
 11. 1 punt
  @dubbel0 @ghostwhiper "Fijn"dat dit draadje zo onder mijn aandacht is gebracht, inclusief onderschrift van Dubbel0. Het deed mij plezier de uitleg te lezen hoe je een strik kunt maken, en met de initiele disclaimer en de eerste reakties dacht ik het draadje wel te kunnen laten staan ondanks dat het in een grijs gebied zit, maar nu zal het toch in de Modgroep gegooid worden en zit dit draadje dus dicht totdat we besloten hebben wat we ermee gaan doen. Update: zolang er respectvol met het onderwerp wordt omgegaan kan het draadje open blijven. Let wel, het gaat hier om de vaardigheid van het strikken, niet om heden ten dage vallen of strikken te zetten.
 12. 1 punt
  Het goedkoopste adresje in de buurt van Apeldoorn is in Doornspijk, 40 kilometer rijden en dan 1,40 per liter zuivere petroleum van ws. enigszins bedenkelijke oorsprong. Ik weet dat het in België goedkoper is, maar ja, de afstand maakt heen-en-weerrijden niet rendabel.
 13. 1 punt
  Precies! Wij als Nederlandse burger kunnen ook de staatsschuld niet terugbetalen. Die is namelijk op dit moment van schrijven: €56.124,= per werkzame inwoner van Nederland. En in totaal een schuld van € 463.441.601.673,= (zie http://www.destaatsschuldmeter.nl/) Die opmerking dat Griekenland financieel wordt gewaterboard (stikken of verzuipen i.p.v. slikken of verzuipen!!!) , geldt voor ons allemaal alleen wij hebben het over het algemeen nog net iets te goed. Maar we worden ook langzaam uitgeknepen, zoals een kikker in een pan die niet doorheeft dat de temperatuur stijgt. Hoe simpel is het dat sommigen alles op de Grieken afschuiven op dit moment, ik vind dat een zeer kortzichtige visie.
 14. 1 punt
  Campinggaz is verschrikkelijk duur in verhouding tot andere gasflessen, en tov kerosine. Dan heb je nog andere factoren, zoals bevriezen, verdroogde gasslangen vervangen, explosie gevaar, drukregelaars die vervangen moeten na enkele jaren. Kerosine heeft die problemen niet. Als je het ruikt is het voornamelijk bij aan en uit zetten. De Zibro heeft in tegenstelling tot oude type's zoals Alladin of Valor een schonere verbranding door hogere temperaturen in het 'vuurtorentje' en daardoor minder geur. Een kous, sok of lont kan heel lang meegaan bij juist gebruik. En ook de olie is heel lang houdbaar bij juiste opslag. Campinggaz kan je op veel lokatie's kopen, maar ze hebben niet altijd jouw type gasfles. Kerosine kan je in vrijwel elke bouwmarkt, supermarkt, en jachthaven krijgen. En zelfs pompstations verkopen het nog wel eens. Maar wat dacht je hier van? op alcohol? er zijn ook kooktoestellen van. Alcohol kan je zelf maken en heeft meerdere toepassingen zoals ontsmetten en reinigen, het stinkt niet, en brand heel schoon. Als voorbeeld, gewoon om het perspectief breed te maken:
 15. 1 punt
  Diesel is in NL te krijgen voor circa 1,16 euro. Petroleum (type C) zit daar met wat gezoek onder qua prijs. In Belgie is het nog beter. Qua Aladdin: een Blue Flame Heater (let op roest of restaureer) met wat lonten zijn een leuke basis. (heb er zelf twee) Marktplaats heeft er voor circa 50 euro. Er zijn wellicht goedkopere moderne alternatieven (aankoopprijs maar ook lonten etc).
 16. 1 punt
  Ik wordt niet gelukkig als de druk van de ketel is. Ik ben dus verhuisd naar een land waar geen uitkeringen zijn voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, of wat dan ook. Wij als gezin zullen dus onze eigen broek op moeten houden, maar hoeven niet gedwongen andermans broek op te houden. Erg goed voor je algehele gelukstoestand, en keuze vrijheid van hoe je inkomen te besteden.
 17. 1 punt
  Is maar een voorbeeld eh ik vond persoonlijk een minimum van enkele posts een beetje zuur tegenover de mensen die op een jaar tijd veel meer hebben bijgedragen... Niet om de slechte verliezer uit te hangen maar ik heb gewoon gemerkt dat karma via het forum niet voor mij weggelegd is (met uitzondering van de handige titaniumbrander van @Nickx die alle deelnemers eentje heeft voorzien waarvoor nogmaals dank)
 18. 1 punt
  Misbruik ga je altijd vinden en in België zijn de grootste poenpakkers van destijds nu de achterpoortjes aan het toedoen voor de mensen die het nu echt kunnen gebruiken. Profiteurs vind je vooral in de mazen van een wankel beleid van justitie en immigratie. bij de autochtone bevolking zullen er zeker mensen zijn die heel hun leven nog niet al te veel gewerkt hebben en niets te kort komen aan de andere kant heb je zelfstandigen die bijna verdrinken door onbetaalde facturen en bij een faillissement moeten ze eerst 18 maand gaan werken eer ze recht hebben op een uitkering terwijl ze al serieus hebben bijgedragen tot de overheidskas. echter zijn er veel meer gevallen bekend van mensen die hier toekomen, nog niets hebben bijgedragen en meer voordelen krijgen tegenover mensen die zich al krom gewerkt hebben. Ik ben zelf een paar jaar zonder vast werk, maar heb voordien me echt de krom gewerkt met arbeidsongevallen tot gevolg, nu doe af en toe tijdelijke opdrachten als ze binnen men mogelijkheden liggen maar ik heb een uitkering onder het leefloon, dankzij enkele niet zo'n toffe werkgevers in het verleden die nogal lange tenen en nog een groter ego hadden... als ik dan kijk dat bepaalde schoolverlaters uit een bepaalde bevolkingsgroep na 5 jaar geen reet te hebben uitgestoken het dubbele van uitkering hebben dan mij, met een recente auto rijden. minstens 2 kinderen hebben... vraag ik echt af hoe rot het huidige systeem nu wel is..
 19. 1 punt
  In een wereld waar meer werk te verrichten valt dan dat er arbeiders zijn gaat deze vlieger misschien op, maar dat is hier al lang en breed niet meer het geval volgens mij. Het probleem is (imho) niet dat er te weinig middelen zijn om iedereen te kunnen verzorgen. Het probleem is (imho) niet dat er te weinig mensen zijn om iedereen te kunnen verzorgen. Het probleem is (imho) dat het huidige systeem is ingesteld op een situatie waarbij levensbehoeften alleen voorzien kunnen worden dmv arbeid. Die situatie is echter al lang en breed achterhaald. Door de hele automatisering kost het nog maar een fractie van de tijd die het vroeger kostte om het zelfde werk te verrichten. Prijzen van levensonderhoud zijn ondertussen echter wel gericht op twee-verdieners, terwijl het hele arbeidssysteem gericht was op slechts een kostwinnaar. Door die prijzen worden gezinnen haast gedwongen om beiden te werken om in hun levensbehoeftes te kunnen voorzien, heb je dus meer arbeiders, terwijl er in feite minder noodzakelijk werk is. Dus krijg je mensen die dolgraag willen werken, maar niet aan de bak kunnen, en financieel in de shit raken. En nogmaals, de middelen zijn er gewoon om iedereen in de basisbehoeften te kunnen voorzien. Wat gebeurt er als iedereen een basisinkomen krijgt? Men kan in de basisbehoeften voorzien, dus HOEFT niet te werken. Wil je meer dan alleen basisbehoeftes, dan kun je er voor kiezen wel te werken. Heb je een passie voor een of andere baan, dan kun je er voor kiezen wel te werken. Word je gek van heel de dag binnen zitten, dan kun je er voor kiezen te gaan werken. Maar je kunt er ook voor kiezen voor je gezin te zorgen. Om tijd te hebben om fatsoenlijk te koken zodat niet meer het halve land aan overgewicht, diabetes of een of andere andere "welvaartsziekte" lijdt. Om je kinderen op te voeden zodat er niet overal potjes open getrokken hoeven te worden om ontspoorde jeugd op te kunnen vangen. Om voor je zieke of zwakke of gewoon oude ouders te zorgen zodat ze niet in een volgescheten luier pyjamadag vieren in een of ander tehuis. Om niet de tijd tussen je quarterlifecrisis en je midlifecrisis te hoeven overbruggen met een burn out, maar om ergens de rust en de tijd te vinden om zelfbewust je leven te leiden. Of voor een combinatie van dat alles. Wederom puur mijn eigen nederige visie, en misschien zit ik er volkomen naast. Nou heb ik overigens nog steeds die docu's niet gekeken. Schaam me diep.
 20. 1 punt
  Hm, interessant. Punt twee zie ik zelf anders. Allereerst denk ik dat "eigendom" dus puur een leeg idee is, gebaseerd op de huidige consensus. Wat maakt dat iets "van mij" is? Het feit dat ik er gebruik van maak? Dat ik het als eerste zag? Dat ik het gekocht heb? Dat mijn ouders het gekocht hebben? Dat mijn groot- groot- groot- grootouders er toevallig een hekje omheen gezet hadden? Kijk naar de "ontdekking" van Amerika, dat illustreert denk ik mooi mijn probleem met "eigendom". Ik denk dat een verzinsel als "eigendom" mensen stimuleert tot machtsgeilheid, hebzucht, egoïsme, jaloezie, nalatigheid, onzorgvuldigheid, onverdraagzaamheid, onverantwoordelijkheid en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat nou als mensen niet respect zouden hebben voor andermans eigendom, maar gewoon in zijn algemeen met respect zouden handelen? Met respect voor anderen, voor jezelf, voor je omgeving, de omgeving van anderen? Als mensen niet alles als vanzelfsprekend zouden zien, niet dingen zouden willen "hebben om het hebben" maar ergens gebruik van maken omdat het een nut dient? Het klinkt als zoiets simpels, respect hebben voor jezelf en je omgeving, maar blijkbaar zit dat niet "in ons systeem". Of heel ver weggestopt. Ik voel me altijd in ieder geval enorm naïef als ik me een wereld voorstel waarin men zo leeft.
 21. 1 punt
  Beetje hoe je het bekijkt. Doordat we één van de rijkste landen in de wereld zijn is het hier in vergelijking prima geregeld, helemaal eens. Maar als ik zie hoe goed het hier had kunnen zijn als we bekwame bestuurders en een efficiente organisatie hadden gehad dan is het hier best wel kut geregeld ja.
 22. 1 punt
  Voor allen die het Engels minder machtig zij, hier de vertaling van de brief van Tsipras. Verbeteringen zijn welkom, want ook ik ben geen vertaler van beroep. Door Alexis Tsipras, via Syriza.net De meesten onder u, beste (Duitse) lezers, zullen hun oordeel over de inhoud van dit artikel al klaar hebben, voordat u het werkelijk gelezen hebt. Ik smeek u niet te zwichten voor zulke vooroordelen. Vooringenomenheid is nooit een goede gids, zeker niet ten tijde dat een economische crisis clichés versterkt en hypocrisie, nationalisme en zelfs geweld voedt. In 2010 was Griekenland niet meer in staat haar schulden te betalen. Helaas besloten de Europese instanties dat dit probleem te verhelpen was met de grootste lening uit de geschiedenis, op voorwaarde van fiscale bezuinigingen die, met wiskundige precisie, het nationale inkomen zou verkleinen, waarvan zowel de nieuwe als de oude leningen moesten worden betaald. Het faillissementsprobleem werd dus behandeld als een liquiditeitsprobleem. Met andere woorden, Europa adopteerde de tactiek van de minst respectabele bankiers, welke het bestaan van slechte leningen ontkennen, die liever nieuwe leningen toekennen aan de failliete partij, en aldus doen voorkomen dat de oorspronkelijke lening wordt ingelost, terwijl het faillissement naar de toekomst wordt doorgeschoven. Meer dan gezond verstand was er niet nodig om in te zien dat de toepassen van de tactiek van ‘verder uitbreiden en doen of je neus bloed’, zou leiden tot de tragische staat waarin mijn land nu verkeerd. In plaats van het stabiliseren van de Griekse situatie, creëerde Europa de omstandigheden voor een zichzelf versterkende crisis, die de fundamenten van Europa zelf aantast. Mijn partij, en ik persoonlijk, zijn een fel tegenstander van de kredietovereenkomst van mei 2010, niet omdat jullie, Duitse burgers, ons niet genoeg geld gaven, maar omdat jullie ons veel en veel meer gaven dan jullie hadden moeten doen en onze regering accepteerde veel en veel meer dan waartoe ze recht hadden. Geld dat noch de Griekse bevolking zou helpen (omdat het in een zwart gat van onhoudbare schuld werd gegooid), noch kon voorkomen dat de Griekse staatschuld verder werd opgeblazen, tegen zeer hoge kosten voor de Griekse en Duitse belastingbetaler. Inderdaad, voor het jaar voorbij was, vanaf 2011 en verder, werden onze voorspellingen bewaarheid. De combinatie van gigantische nieuwe leningen en strenge bezuinigingen op de overheidsuitgaven die de inkomens drukte, faalden niet alleen de schuld te verlichten, maar strafte ook de zwakste onder de burgers, veranderde mensen die tot dan een afgemeten, bescheiden leven leidde, in paupers en bedelaars, ontzegde hen bovenal van hun waardigheid. De terugval in inkomsten dreef duizenden bedrijven tot bankroet, en stimuleerde de oligopolistische macht van de grote overlevende bedrijven. (Een oligopolie is een marktvorm met zo weinig aanbieders dat ze elkaars gedrag merkbaar beïnvloeden.) Aldus zijn de prijzen gaan dalen, maar langzamer dan de lonen en salarissen, de vraag naar goederen en diensten drukkend, de nominale inkomens verpletterend, terwijl schulden onverbiddelijk bleven stijgen. In deze setting nam wanhoop snel toe en, voor we er erg in hadden, kwam het ei van het serpent uit: het resultaat was patrouillerende neo-Nazi’s in onze buurten, hun boodschap van haat verspreidend. Ondanks de overduidelijke mislukking van de logica van ‘verder uitbreiden en doen of je neus bloed’, wordt het vandaag de dag nog steeds toegepast. Het tweede reddingsplan voor Griekenland, dat in het voorjaar 2012 in werking trad, voegde weer een enorme lening toe aan de verzwakte schouders van de Griekse belastingbetaler, snoeide onze fondsen voor sociale zekerheid en financierde een nieuwe meedogenloze kleptocratie. Gerespecteerde commentaren hebben verwezen naar de recente Griekse stabilisatie en zelfs tekenen van groei. Helaas het ‘Griekse herstel’ is slechts een waanbeeld dat we zo snel mogelijk los moeten laten. De recentelijke bescheiden stijging van het werkelijke BBP (bruto binnenlands product) ter waarde van 0,7%, geeft niet het einde van de recessie weer (zoals het wordt uitgelegd), doch eerder de voortzetting daarvan. Denk eens na: Dezelfde officiële bronnen rapporteren over hetzelfde kwartaal, een inflatiepercentage van -1,80%, d.w.z. deflatie. Dat betekent dat de 0,7% stijging van de werkelijke BBP werd veroorzaakt door een negatief groeipercentage van de nominale BBP! Met andere woorden, al wat er gebeurde was dat de prijzen sneller daalden dat het nominale inkomen. Niet direct een reden voor het verkondigen van het einde van 6 jaar recessie! (Nominaal inkomen = mijn salaris in euro’s (op mijn loonstrook ) reëel inkomen = mijn inkomen vertaald naar hoeveel spullen ik daarvoor kan kopen = mijn koopkracht). Sta mij toe u de volgende slappe poging van een nieuwe versie van de ‘Griekse statistieken’ voor te leggen, om de Griekse crisis tot een einde te kunnen verklaren, hetgeen een belediging is voor alle Europeanen die, uiteindelijk de waarheid verdienen omtrent de Griekenland en Europa. Dus laat ik eerlijk zijn: De schuld van Griekenland is momenteel onhoudbaar en zal nooit worden voldaan, vooral omdat Griekenland onderworpen wordt aan een continue vorm van financiële ‘waterboarding’. Het aanhoudende doodlopende beleid en de ontkenning van simpele rekenkunde, komt de Duitse belastingbetaler duur te staan, terwijl tegelijkertijd een trotse Europese natie permanent wordt vernederd. Wat nog erger is: Op deze manier zullen de Duitsers zich weldra tegen de Grieken keren, de Grieken tegen de Duitsers en, niet verrassend, zal het Europese Ideaal catastrofale verliezen lijden. Duitsland, en met name de hardwerkende Duitse arbeiders, hebben niets van de overwinning van SYRIZA te vrezen. Het tegenovergestelde geldt. Het is onze taak niet tegenover onze partners te komen staan. Het gaat niet over het bemachtigen van grotere leningen of het recht op hogere schulden. Ons doel is de stabilisatie van het land, uitgebalanceerde begrotingen en natuurlijk, een einde maken aan het grote uitknijpen van de zwakkere Griekse belastingbetaler in context van een steunleningen die simpelweg niet uitvoerbaar zijn. Wij hebben ons verplicht de logica van ‘verder uitbreiden en doen of je neus bloed’ te beëindigen, niet als strijd tegen de Duitse burgers, maar met het vooruitzicht tot wederzijds voordeel voor alle Europeanen. Beste lezers, ik begrijp dat achter uw ‘eis’ dat uw overheid aan al haar financiële verplichtingen moet voldoen, de angst schuil gaat, dat als u de Grieken wat lucht geeft, wij zullen terugkeren naar onze oude en slechte gewoontes. Ik begrijp deze bezorgdheid. Het was echter niet SYRIZA die de kleptocratie heeft uitgebroed, die vandaag de dag nog steeds ‘hervormingen’ nastreven, zolang die ‘hervormingen’ hun onrechtvaardige privileges niet aantasten. Wij zijn klaar en bereid tot het introduceren van grote hervormingen waarvoor we nu een mandaat zoeken bij de Griekse kiezer om deze door te voeren, natuurlijk in samenwerking met onze Europese partners. Het is onze taak een Europese New Deal in te voeren waarbij ons volk kan ademen, creëren en in waardigheid leven. Een grote kans voor Europa staat op het punt geboren te worden in Griekenland. Een kans die Europa zich niet kan veroorloven te missen. Charlie namens Tsipras
 23. 1 punt
  Om heel eerlijk te zijn zie ik weinig bevindingen maar vooral vragen. Omdat er vragen zijn wil dit nog niet zeggen dat het zaakje meteen stinkt. Greener
 24. 1 punt
  Klopt, mijn vakkundigheid komt niet van Twitter. Ik beoordeel wel vaker iets. Kijk de rest van de beelden die vrij gegeven zijn en probeer zonder Twitter zelf eens een analyse te maken. Maar bedankt voor je waardeloze opmerking, en twitterse.
 25. 1 punt
  Nutella...mmmmmijn favoriete chocopasta. Ik ben in Augustus jarig
 26. 1 punt
  *Mompelt iets over het bedroevende aantal schrijf-, stijl- en spelfouten in de (slechts) twee posts van @Froukje"...
×
×
 • Nieuwe aanmaken...