Erelijst
Populaire inhoud
Toont inhoud met de hoogste reputatie op 11/30/14 in alle zones
-
4 punten
-
Voor de mensen die meer willen weten over de diverse 'permacultuur' technieken zal ik proberen om hier zo nu en dan wat nuttige informatie te posten. Het is de bedoeling om daarbij diverse onderwerpen aan bod te laten komen die nuttig zijn voor iedereen die geheel of gedeeltelijk in zijn eigen voedsel behoefte wil voorzien. Ook het produceren van bouwmaterialen behoort tot de mogelijkheden. Denk hierbij aan snelgroeiende bomen voor de productie van hout, wilgentwijgen voor het maken van manden, of planten met sterke vezels die gebruikt kunnen worden voor het maken van touw (yucca). Je kunt er heel veel kanten mee op en het kan zo simpel of ingewikkeld als jezelf wilt. Waar het uiteindelijk om draait is dat je een duurzaam systeem hebt met veel productie waar je als mens maar weinig aan hoeft te doen om alles in goede banen te leiden. In feite laat je de natuur het harde werk voor je doen. Dit kun je bereiken door te kijken naar de manier waarop de natuur werkt en dit in je eigen voordeel te gebruiken door dit na te doen in je eigen tuin. Denk maar aan het onkruid dat op verwaarloosde stukken land opschiet. De climax (het einddoel)van de natuur is in bijna elk geval een bos. Dit bos bevat heel andere planten en boomsoorten dan er in eerste instantie groeien op het verwaarloosde stuk land. (de onkruiden) Nu zou je kunnen denken waarom zou de natuur dan niet direct die soorten laten groeien die het volwassen bos vormen? Het antwoord is dat de planten die in volwassen ongestoord bos voor komen niet zullen gedijen op een open verwaarloosd stuk land. Dus wat is nou de rol van die onkruiden? Zij bereiden de grond voor en maken haar geschikt voor de planten die er uiteindelijk moeten groeien. Het zijn de pioniers van de plantenwereld. Iedere soort geeft zijn eigen toevoeging; de een haalt voedingsstoffen uit diepere lagen van de grond omhoog (smeerwortel), de ander bindt met behulp van bacteriën stikstof uit de lucht (klaver, luzerne, lupine). En zo zijn er nog veel meer manieren waarop deze zogenaamde 'onkruiden' bijdragen aan verrijking van de grond. Uiteindelijk zullen deze kort levende planten afsterven en met hun resten de bodem bedekken en voeden. Op dat moment begint het bodemleven op gang te komen om deze resten af te breken zodat zij weer beschikbaar komen voor de planten. De humus die daardoor ontstaat zal de grond steeds verder opbouwen waardoor er een steeds dikkere laag van donkere vruchtbare grond ontstaat die ook het water beter vast houdt. Zo kunnen grotere perioden van droogte worden overbrugd en zal het microklimaat steeds stabieler en gunstiger worden voor de planten en bomen die uit eindelijk de climax (het echte bos) vormen. Nu vaag je jezelf misschien af wat kunnen wij met deze natuurlijke cyclus? Het antwoord is simpel. We vervangen de onkruiden waar wij zelf geen baat bij hebben door planten die dezelfde natuurlijke functie hebben maar ook nuttig voor ons zijn of hun taak nog net iets sneller of beter uitvoeren dan de gangbare onkruiden. Op die manier vul je een natuurlijke nis en zullen bij voldoende aanplant de ongewenste onkruiden geen kans krijgen. Zo kan je voor het binden van stikstof ook een enorme verscheidenheid aan bonen en peulvruchten gebruiken die los van hun functie als stikstof bemester ook eetbare bonen en erwten kunnen leveren. Om snel anorganisch materiaal om te zetten in organisch materiaal (humus) kan je bijvoorbeeld Oost-Indische kers aanplanten waarvan je de bladeren en bloemen kan gebruiken in salades en al het overige materiaal af kan hakken en op de grond laten vergaan. (Chop n drop zoals ze dat op z'n Engels zeggen) Om voedingsstoffen dieper uit de grond te halen kan je smeerwortel gebruiken waarvan blad en wortel uitwendig kunnen helpen tegen gewrichtspijnen, of kudzu waarvan de bladeren en opslagorganen ook eetbaar zijn. (kudzu is ook te gebruiken voor de chop n drop methode door zijn snelle groei) Om het bodemleven nog eens extra te stimuleren kan je ook elders blad, houtsnippers en dergelijken verzamelen om in je tuin uit te spreiden en de bodem te bedekken. Vooral materiaal uit het bos is extra goed omdat je dan ook nuttige bodemdiertjes mee neemt die er anders veel langer over zouden doen om jouw systeem te bereiken. Wanneer alles een beetje op gang begint te komen kan je langzaam aan jonge struiken en bomen planten die je later van vruchten, noten en dergelijken kunnen voorzien. Ook bomen en struiken die stikstof binden zijn een must. Probeer bij het planten bomen en struiken van dezelfde soort zo veel mogelijk verspreid te planten zodat wanneer eentje door een plaag wordt getroffen niet direct alle exemplaren daar last van zullen hebben. Diversiteit in soorten is sowieso een must. Op deze manier kan je het systeem steeds verder uitbouwen. De volgende keer zal ik dieper ingaan op hoe je de grond op de juiste manier voorbereid en hoe je kan zien wat de behoeftes zijn. Mocht je nog vragen hebben of behoefte hebben aan de behandeling van een specifiek onderwerp laat het gerust weten:cool:. Groeten Permaculturist2 punten
-
Naast Sunlight zeep en Marseille zeep kan je ook 'citroen huishoudzeep' van het biologische merk 'de Traay' gebruiken. Volgens de beschrijving: 'Een zuiverende zeep, gemaakt van puur plantaardige oliën ... Door het hoge vetzuurgehalte (meer dan 80%) spaart het de huid en voorkomt het uitdroging ervan' Door de toegevoegde natuurlijke etherische oliën ruikt deze zeep heerlijk fris. Edit: @Stuudje volgens de vegan wiki is deze zeep ook geschikt voor veganisten http://www.debewustewinkel.nl/a-30032390/zeep/de-traay-zeep-huishoud-allerhande-doos-2-x-100-gr/2 punten
-
Zo te lezen kan je inmiddels ook al flink zweven, wel handig, heb je ook geen auto meer nodig! Er is nog altijd geen enkel bewijs dat telepathie bestaat. Tweelingen denken vaak dat ze wel zo'n band hebben maar ook dat is nog nooit bewezen terwijl 't toch echt uitgebreid onderzocht is (en nog steeds wordt). Dat iedereen het in 6 weken kan leren is dus ook gewoon pure onzin. Tot het tegendeel bewezen is vertrouw ik dus inderdaad liever op iets wat aantoonbaar ook echt werkt, dan op red bull achtige effecten.1 punt
-
Als je bv. met een vriend in een situatie belandt en allebei reageren automatisch en doen wat nodig is, zonder dat er een woord gesproken is, dan lijkt dat op een soort telepathie voor een buitenstaander. Dingen die lastig precies te verklaren zijn, zoals is dit voorbeeld de jarenlange gedeelde ervaringen van twee vrienden die bepaald wie welke taak aanpakt, kunnen lijken op een soort paranormaal verschijnsel. Menselijke hersenen en hun capaciteiten, bewust en onbewust zijn geweldig complex! Wat we hiervan zien en meemaken is niet altijd eenvoudig te begrijpen en te verklaren. Dit betekent echter niet dat het paranormaal is en meestal is zo'n vergezochte verklaring onjuist gebleken. Zie hierover ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ockhams_scheermes (had iemand dit al opgepikt?)1 punt
-
Ik probeer heel erg je mening op te vangen, en wacht, ja, er komt iets binnen denk ik, nog ff fine tunen...ja ik weet het zeker --> je vindt het bullshit! Am I right?1 punt
-
Ja. Maar misschien dat die (mag ik dat zeggen? Hmmm... denk het niet... ik zal het netjes en forumgerelateerd houden...) tentstok ook wel wat weg geeft. Ik doe zo vaak aan telepathie. Altijd als ik naar de bar loop denk ik heel hard *ik wil bier, ik wil bier, ik wil bier*, en als ik daar dan sta vraagt de barman altijd "Nog een biertje?".1 punt
-
Ik denk even heel hard aan mijn mening over dit onderwerp.... ......... Eens kijken of iemand hem opvangt.1 punt
-
wat nou als je partner heel veel aan seks denkt, krijgt de andere dat dan door? ennn weer on-topic.1 punt
-
1 punt
-
Een hond laten luisteren adhv gebaren terwijl hij/zij rustig is en naar je kijkt is simpel, hem/haar laten luisteren wanneer ze/hij opgewonden is of met veel externe stressfactoren aanwezig, dat is andere kak1 punt
-
Hunza: Hoe gezond zou je kunnen zijn?.. de Hunza Vallei in Pakistan HOE GEZOND ZOU JE KUNNEN ZIJN? Hanza map pakistanReeds in 1920 onderzocht de Britse onderzoeker Sir Robert McCarrison de relatie tussen het dieet, wat mensen gebruikten en de ziektes, waaraan ze leden en stierven. Hij verbleef vele jaren in het Himalaya gebergte, waaronder in de Hunza vallei, waar zijn aandacht getrokken werd door de uitstekende gezondheid van de mensen. Schijnbaar moeiteloos werd men daar 100, 110, 120 jaar oud, met een zeldzame uitschieter naar 140 jaar. HUNZA's Toch kan het veel beter. Als we leven volgens de biologische wetten, heeft het lichaam een normale levensverwachting van 120 jaar. Dat dit ook in werkelijkheid mogelijk is, bevestigen de Hunza’s.In de jaren 30 van de vorige eeuw deed de Engelse arts dr. Robert McGarrison onderzoek bij de Hunza’s, een volk dat hoog in het Himalaya-gebergte leeft en dat in het geheel geen ziekte kent (zie ook bijlage 2). Deze mensen worden moeiteloos 100 tot 130 jaar. Dr. Henri Coanda, een Roemeense wetenschapper, bestudeerde naast deze Hunza’s nog een aantal volkeren die nauwelijks ziekte kennen en heel oud worden. Deze volkeren leefden verspreid over de wereld nl. in Georgië, Mongolië, Equador en Peru ( Hoe komt het dat deze primitieve en geïsoleerde volkeren zou oud werden? Als je kijkt naar hun levenswijze, dan zien we steeds een aantal dingen: - Ze eten voedsel van de eigen streek, gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en eten het meestal vers en onbewerkt. - Ze gebruiken zeer zuiver water dat uit de bovengelegen gletsjers via bergbeekjes naar beneden stroom - De korte tijd tussen de nieuwe oogst en het opraken van de voorraden van het jaar daarvoor verplicht hen tot een relatieve vastenperiode, een periode van reiniging voor lichaam en geest.- Iedereen levert dagelijks een behoorlijke fysieke inspanning - Geen blootstelling aan straling - Leefwijze volgens de biologische wetten van ons lichaam (Dr. Hamer): shocks lossen zichzelf snel en op een natuurlijke wijze opKortom, een voor onze lichaam ideale levensstijl in overeenstemming en in samenwerking met de natuur, die resulteert in een bijna ongelooflijke gezondheid en een probleemloze samenleving: - gemiddelde leeftijd van 120 jaar, met uitschieters van 140 jaar - geen ziekten, zelfs verkoudheid is een zeldzaamheid - geen criminaliteit De Hunza’s, een van de gezondste volken. Wat eten zij en wat eten zij niet? Wat moet je eten om gevrijwaard te blijven van ziektes? Steeds meer bewijzen gaan richting de voeding als het aankomt op het ontwikkelen van ziektes. De voeding blijkt echter ook vele ziektes tot staan te kunnen brengen of zelfs om te kunnen keren. Dit is eens te meer aangetoond in de grootste dieetstudie aller tijden in China. Kijken we naar de leefgewoontes van de Westerse bevolking, dan zien we grote gebreken, zowel mentaal als lichamelijk, met onvoorstelbaar veel leed, waar de medische wereld geen antwoord op heeft. Er zit echter een andere kant aan de medaille. De Hunza vallei, het land van vitaliteit! Reeds in 1920 onderzocht de Britse onderzoeker Sir Robert McCarrison de relatie tussen het dieet, wat mensen gebruikten en de ziektes, waaraan ze leden en stierven. Hij verbleef vele jaren in het Himalaya gebergte, waaronder in de Hunza vallei, waar zijn aandacht getrokken werd door de uitstekende gezondheid van de mensen. Schijnbaar moeiteloos werd men daar 100, 110, 120 jaar oud, met een zeldzame uitschieter naar 140 jaar. Stel je een land voor waar mensen geen slopende ziektes ondervinden en ook geen ziekenhuizen, criminaliteit en andere excessen van onze moderne maatschappij kennen. Dokter McCarrison, die gespecialiseerd was in ziektes en voeding, ging op zoek naar hun ‘geheim’. In 1927 werd hem de kans geboden, toen hij werd aangesteld als Directeur voor Voedingsonderzoek op een laboratorium in India. Laboratorium studie. De dokter deed een hele serie onderzoeken met ratten over het effect van de voeding op hun gezondheid: 1189 ratten werden vanaf hun geboorte gevoed met de voeding die de mensen in de Hunza vallei tot zich namen: een dieet voornamelijk bestaande uit volkorenbrood met een beetje verse boter, onbewerkte plantaardige producten zoals rouwe wortelen en koolsoorten, eens per week een kleine portie vlees, niet gekookte melk en verder werd er veel water gebruikt, zowel om te drinken als voor het baden. De ratten kregen dit dieet 27 maanden, vergelijkbaar met 45 mensenjaren. Gedurende de 27 maanden werden er regelmatig ratten gedood en volledig onderzocht: geen enkel spoor van ziektes werden aangetroffen in deze tijdsspanne. Dit onderzoek bracht in die tijd echter geen enkele reactie teweeg in de wereld. Nu nog steeds worden deze onderzoeken liever niet in de openbaarheid gebracht door de ‘moderne’ geneeskunde, waar men meer belangstelling heeft voor ziektes dan het voorkomen ervan. Het fenomeen “gezondheid” en hoe men dat in stand kan houden, krijgt al helemaal geen aandacht. Dieet en gedrag De meest schokkende ontdekking deed Dokter McCarrison echter later in Engeland, toen hij de testen met ratten herhaalde met het gebruikelijke dieet van de werkklasse: een dieet onder andere bestaande uit wittebrood, margarine, thee met kristalsuiker, gekookte groentes en goedkoop vlees uit blik. Op dit dieet reageerde de ratten niet alleen fysiek slecht, maar op de zestiende dag van het experiment begonnen de ratten de zwakkeren in de groep aan te vallen en te doden. Het dieet waar de werkklasse zich mee voedde in de dertiger jaren, was echter nog een stuk rijker aan essentiële bouwstoffen, dan waar de gemiddelde Amerikaan (en Europeaan) zich heden ten dagen mee volstopt. Voeding en gezondheid. Een correlatie tussen voeding en gezondheid past niet binnen de medische denkwereld, waar onderzoekers als Dokter Moerman afgeschilderd worden als kwakzalvers met hun onderzoeken naar voeding en ziektes. Zo werden de mensen in de Hunza vallei ook niet beroemd om hun uitstekende gezondheid. Vanwege onze grote aantallen kunnen wij niet, net zoals de bevolking van de Hunza vallei, onze eigen groenten kweken en het ontbreekt ons vaak aan de tijd om de noodzakelijke zorg te besteden aan de bereiding van de maaltijd. Wij kunnen echter wel lering trekken uit de basisvoorwaarden om gezond oud te worden, door veel meer natuurlijke onbewerkte voeding te gaan gebruiken en door de bewerkte rommel in de schappen van de supermarkt te laten staan en de fabrikanten dwingen betere producten te gaan produceren en leveren. Nu staan de schappen van de supermarkt overwegend vol met maagvulling, voorzien van schreeuwende gezondheidsclaims, die niets meer of minder zijn dan junkfood. Deze ‘plastic’ producten vullen ons, maar voeden ons niet en zijn een zeer belangrijke oorzaken van onze slechte gezondheid. Terwijl de meerderheid denkt redelijk gezond te leven, wijzen de feiten in een heel andere richting. Wij doen het, vergeleken met de ‘primitieve’ bevolking in de Hunza vallei, bijzonder slecht met een gemiddelde leeftijd tussen de 75 en 80 jaar. Met feiten valt nu eenmaal niet te twisten. Ik zie nogmaals uit naar Jullie reacties Heb dit met goede bedoelingen geschreven. (((Hopelijk is het vertrouwen een stukje terug gekomen))) Opbouwende Tips zijn altijd welkom. Mvg, J.J Ps, lees vooral de originele verzie. In dit stuk is veel tussen uit gehaald. Henk Mutsaers, bewerkt door Mies Kloos Bron: http://www.gedachtenvoer.nl/page/hoe-gezond-zou-je-kunnen-zijn.html Bedankt voor je Tip STUUDJE, heb er nu vrijwel één alinea van gemaakt, maar vind het nu onprettiger te lezen.(max 1 alinea dus) En wat snelkoppelingen tussen weg gehaald.1 punt
-
Mensen die hier in de volle grond een Kudzu uitplanten weten niet waar ze mee bezig zijn. Hebben we over een paar jaar de zoveelste invasieve soort die op de zwarte lijst komt... Greener (die al wekelijks tegen de zaailingen van de hemelboom vecht, gemeentes in Nederland, dank u dat ze nog steeds worden aangeplant)1 punt
-
Ik koop veel zaken bij Berten in België en bij Boomsma Breda en Das Lederhaus in Duitsland. Er zijn er nog enkele maar dit zijn mijn hofleveranciers,haha Ik denk dat ik de slotjes bij Boomsma kocht.1 punt
-
En hoe is het afgelopen? Mijn ouders hebben een oud Duitse herder. Echt een superhond , rustig en zeer goed trainbaar. De witte is mijn inmiddels overleden Turkse herder. Deze was soms te slim en dominant.1 punt
-
Let wel even op dat de Sunlight die tegenwoordig in de winkels ligt niet meer de befaamde Sunlight is zoals je die nog bij je oma in de kast kon vinden. Het is meer de naam die veel mensen nog wat zegt. Om die reden gebruik ik dan ook liever Savon de Marseille voor het maken van wasmiddel.1 punt
-
Donderdag klusavond! @hurbie kwam op de koffie en had ideeën over het maken van de titanium spork. Uitslag maken: [ATTACH=CONFIG]14892[/ATTACH] Dmv gaatjes plaat diepte bepalen en overzetten op hardhout: [ATTACH=CONFIG]14893[/ATTACH] Figuurkloppen: [ATTACH=CONFIG]14894[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]14895[/ATTACH] Schuren en polijsten: [ATTACH=CONFIG]14896[/ATTACH] Klaar: [ATTACH=CONFIG]14897[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]14898[/ATTACH] Hebben de spork nog een extra zetting gegeven waardoor deze veel sterker zijn dan het origineel en zaagtandjes toegevoegd net als de kunststof uitvoering. Gewicht is 14 gram en deze uitvoering is perfect gelukt. Op naar het volgende project1 punt