Ga naar inhoud
GENEGEERD

Geen power test


phaelin

Aanbevolen berichten

Was het al een tijdje van plan, maar er kwamen steeds weer dingen tussen. Nu heb ik even geen gedoe dus ik ga vanaf morgenochtend een test doen om te zien wat ik tegenaanloop als ik geen gas, water en elektriciteit heb. Gas en water kan ik dichtdraaien, maar de elektriciteit niet helaas. Dat vind m'n alarminstallatie en de alarmcentrale niet leuk :( Om te beginnen doe ik 't vijf dagen. Dus vanavond gaat 't er af, en zaterdag ochtend gaat 't er weer op.

 

Dus, nog even op internet neuzen, dan alle stekkers overal uit, gas en water dicht en naar bed. Morgen maar eens kijken wat er dan gebeurt. Ik heb nog geen idee wat ik allemaal ga doen maar ik heb nog een aantal boeken liggen dus vervelen zal ik me niet. Misschien wandel ik naar de dichtstbijzijnde vijver om water te halen. Kijken wat me het beste bevalt, zuiveringstabletten, filters of koken of een combinatie. Ga ik dat heel stiekum in het donker doen :p En dan weet ik voor de toekomst ook direct welke van de twee bronnen die ik heb opgezocht 't beste is wat betreft bereikbaarheid, waterkwaliteit enzo.

Ik ga uit van een bugin dus ik zal die dagen ook niet naar winkels gaan. Hooguit als ik me toch ga vervelen zal ik wellicht een stukje het bos in wandelen.

 

Dat de stroom erop moet blijven heeft als voordeel dat ik de WiFi ook kan laten aanstaan dus ik kan met m'n laptopje (dat ik niet kan opladen zonder elektriciteit helaas) een kwartiertje per dag of zo even op het forum neuzen, het nieuws lezen en wellicht een update posten over hoe 't me vergaat. Als ie 't eerder opgeeft dan na vijf dagen kan ik zien of ik 't met m'n telefoon ook voor elkaar krijg. Die kan ik iig wel opladen met m'n slinger radiootje.

 

Tijdens de vijf dagen mag er natuurlijk op dit draadje gereageerd worden, alleen maar leuk. Maar mocht ik ergens tegenaanlopen of iets vertellen dat dom is ga dan niet adviseren hoe ik 't beter kan doen of iets op kan lossen. De test houdt immers ook in dat ik eigenlijk geen internet hebt. Dus heb je advies of op en aanmerkingen noteer die even en post ze als m'n test is afgelopen.

 

Als iemand wil dat ik iets probeer wat ik nog niet aan het doen ben (bijvoorbeeld, je ethanol koker is stukgegaan wat nu?) dan mag dat altijd maar maak 't me niet te moeilijk :D

  • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 111
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Ah, leuk!Succes. Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Ik doe het regelmatig. Soms zomers, soms in de winter. Weten waar je tegenaan loopt, en daar dan oplossingen voor bedenken en de volgende testperiode weer testen.

Maak het jezelf inderdaad niet te moeilijk. Slim om een kwartiertje internetten toe te staan. Het is een test immers, geen straftijd.

Zorg goed voor je humeur. Zeker in de winter kan die een klap krijgen heb ik gemerkt. Eet lekkere dingen, doe leuke dingen. Een van de eerste testdagen merkte ik dat ik muziek of mensenstemmen horen wel erg miste. Daarvoor heb ik een opwindradiootje gekocht. Heerlijk. Goede beslissing voor mij geweest. Verder blijkt knutselen van zelfmaakprojecten een goed tijdsverdrijf te zijn. Om die reden heb ik ook een Singer naaimachine gekocht.

 

Als je me in een PB je adres wilt geven(als je dat aandurft) stuur ik je wat leuks, met de ouderwetse post, zonder internet, zonder stroom.

Immers, de posterijen doen het nog steeds als je testperiode zonder wereldwijde SHTF hebt :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Veel succes @phaelin Ga je nog een dagboekje (al is het alleen maar voor jezelf) bijhouden?

 

Ik houd sowieso een dagboekje voor mezelf bij maar probeer ook iedere dag hier even te posten hoe het gaat. En als de test dan is afgelopen dan kan ik dat verslag wat uitgebreider doen. Ik heb een klein zonneopladertje voor aan een rugtas maar daarbij krijg ik overvolt op de batterij van de galaxy s4. Dus... Slingeren. Die laptop is net te groot, ik heb niks in huis waarmee ik dat zou kunnen opladen. Alleen een generator op 't balkon die gewoon 220 geeft. Die zou ik kunnen starten, m'n laptopje op kunnen laden en weer uit kunnen zetten. Maar dan weet iedereen gelijk dat er daar zo'n ding staat en dat heb ik voor een test niet over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben groot gebracht in een huis waar geen stromend water was geen stadsgas wel flessen gas . Verwarming met de kolen kachel . 10A elektriciteit . Net genoeg voor een paar peertjes te doen branden en een radio aan te zetten enkel om naar het journaal en het weerbericht te luisteren . We slaapten onder de dakpannen zomers bloed heet in de winter bar koud . Zelfs wakker geworden met sneeuw op mijn bed . En ijs op de pispot . Toen ik een jaar of 12 werd kwam daar verbetering in het huis werd verbouwd er kwam een badkamer in een wc binnen kregen stromend water ik de keuken en zelfs warm water . Er is een cv geplaatst en de kolenkachel werd vervangen door een houtkachel . Ja het waren harde tijden . Succes met jou 5 dagen zonder nutsvoorzieningen . Voor mij hoeft het niet meer .

 

Geert

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, dat snap ik helemaal. Ik ben vreselijk verwend opgegroeid natuurlijk dus voor mij is dat even helemaal nieuw. Maar ik wil stoppen met het zo vanzelfprekend nemen van al die voorzieningen die uit de muur en de kraan komen. Vandaar die test om te zien of 't ook zonder kan als het zou moeten.

 

Bij deze dan, wens ik jullie allen een goedenacht. Hier gaat 't licht uit.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Is goed, zal ik doen. Ik heb m'n muziekje uit m'n iPhone. Die houd 't heeeeeeel lang vol en ik kan 'm met een altijd opgeladen nood accu vier keer opladen dus daar kom ik die vijf dagen zeker mee door. Daarja is er altijd nog het slingerradiootje.

 

http://www.bol.com/nl/p/a-solar-xtorm-power-bank-11-000-11-000-mah/9200000008893224/

 

dit is ook een mooie back up voor opladen via usb...heb er zelf 2 van aangeschaft..en kan power bank opladen via mijn solar paneeltjes..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooie hee.

Dat soort dingen bestaan ook op (oplaadbare) AA batterijen.

 

Leuke actie @phaelin . Succes! :)

 

Precies! En je wilt niet weten hoe snel deze worden leeg getrokken door je smartphone! Je kan een Iphone 4 /5S met volle Eneleoops zo voor 50% bijladen. Voor nood ideaal......:D

 

Lekker bezig @phaelin ! Hou een dagboek bij met je ervaringen, heb je ook wat te doen op de dag (mits je niet bezig bent/ aan het werk bent)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een super test!

 

Ben erg benieuwd naar je bevindingen.

Ik zelf leef inmiddels ook alweer ruim twee jaar met permanent gas, water en elektra.

 

Je hebt jammer genoeg niet het voordeel dat er meerdere mensen zijn die zonder zitten, dan blijkt dat je al snel bij elkaar gaat zitten voor een beetje vermaak.

Want ondanks dat sommige simpele taken/dingen veel tijd kosten, heeft een dag zonder elektra wel erg veel uren. :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben erg benieuwd naar je bevindingen.

Ik wens jouw heel veel succes en hoop toe. Laat je hoofd niet hangen en ga ervoor! Wij leren allemaal bij van jouw experiment.

 

Wij hebben kasten vol gezelschapsspellen (voor alle leeftijden) en kaarsen. Altijd welkom ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag 1 -- NB: Niet helpen totdat m'n test afgelopen is. Ik wil geen 'spoilers' :)

 

Ik tik af en toe een stukje en sluit dan snel de laptop weer af. Later vandaag zal ik 't hele verhaal snel posten met wat foto's en dan gaat ie weer uit.

 

09:30 (geen wekker, en er niet aan gedacht de telefoon te gebruiken dus maar uitgeslapen)

Met frisse moed begonnen, eerst maar eens wassen. 1Ste jerrycan van 9 aangebroken, beetje water in een teiltje en 2 washandjes. Eentje met marseillezeep en eentje om mezelf zo goed mogelijk te ontzepen en klaar. Water in een emmer overgemikt voor later in 't toilet.

 

Had nog 8 bruine bolletjes in de vriezer, dus 4 eruit gehaald zodat ze sneller ontdooien. Vriezer is niet uit maar fictief doet ie 't natuurlijk niet. Zelfde met de koelkast dus die vleeswaren en oranjepudding moeten eerst op :) Daarna gaan we over op het ingeblikte brood met speculoos of pindakaas of leverpastei, of als ik vind dat ik nog water mag gebruiken instant noodles.

 

Laptopje opgestart om even snel de mail te controleren. Terwijl ik wacht op het opstarten van het trage ding snel een radio 1 app geinstalleerd op de oude iPhone. Geen simkaart meer maar als radio functioneerd ie prima en de batterij gaat een stuk langer mee dan die van de Galaxy S4.

 

Beslist windows dat er absoluut updates gedraaid moeten worden. Dat kost al snel 10% van m'n batterij en 't ding is er dan zo druk mee dat ik niet veel anders meer kan dus die updates komen volgende week wel.

 

Ik voeg hier en daar een fotootje bij, niet van alles want ik moet ze naar mezelf mailen. Anders moet ik de telefoon aan de laptop hangen en die zuigt nogal stroom weg omdat ie dan gelijk gaat opladen.

 

11:00

Ik had gisteren expres niet afgewassen, het gebeurt me vaak genoeg dat er 's morgens nog afwas is dus nu ook. Bord met aangekoekte rijst en saus van gister maar in het teiltje waswater gelegd, dat scheelt straks weer schrobben.

Water opwarmen op een petroleum pit (ook weer uit de oude doos van opa en oma). Ik heb drie van die dingen, maar de andere twee hebben geen lont zag ik. Een van die is een dubbele pit maar daarvan is het roostertje waar de pan op moet zo goed als weggeroest. Lonten kopen dus en op zoek naar een vervanging voor 't rooster.

 

Water-verwarmen.jpg.6103275326190631509d3e53dc107501.jpg

 

Duurde wel erg lang dus ik kreeg zin in koffie.

 

Maarja, ik heb een senseo en die doet 't dus niet. Wel een aantal potten met oploskoffie in huis maar die wil ik eigenlijk niet openmaken want die zitten in de voorraad. Dus twee padjes opengeknipt en een mok water in m'n alcohol brander setje gedaan. Er zat nog water in 't senseo reservoir dus bonus.

Al roerend aan de kook gebracht en dan maar door een zeef en een vel keukenrol in m'n mok.

Maar... Bij dat pannetje van het alcohol setje zit zo'n klemmetje waarmee je de pan van 't vuur haalt.

Gaat prima, totdat je gaat gieten. Na zo'n 2 derde schiet 't klemmetje los en de rest van de koffie inclusief prut gaat over 't aanrecht en m'n keukenvloer. Gloeiende gloeiende.....

Waarom moest ik nu ook weer zo interessant doen met dat pannetje... facepalm.

Volgende keer dus gewoon een steelpannetje uit de kast halen.

 

Koffie-maken.jpg.6201f372fd4dcb2e6b4d6b93f38d4c2f.jpg

 

Gelukkig was de mok blijven staan dus koffie was er. Handel schoongemaakt met wat oude doeken die ik altijd in de keuken heb voor dit soort mini rampjes. Onderwijl gadegeslagen door m'n katten die niet begrijpen wat baasje nu weer allemaal aan het doen is. Als ze konden lachen....

Kattenbak moet ook schoon grit hebben dus straks maar even doen. Stofzuigen gaat niet dus ik gooi 'm leeg en weer vol op het balkon. En dan maar even met de swiffer over m'n laminaat.

 

Ondertussen wel weer drie doeken die ik straks moet gaan uitkloppen en vervolgens moet gaan wassen. En er moeten nog wat handdoeken gewassen worden plus die washandjes. Dat gaat weer water kosten.

 

Vieze-doeken.jpg.68ba46a1eff4f4b616073b44094c1886.jpg

 

Koffie (ondertussen lauw geworden) opgedronken en peukje gerookt. Koffiemelk gebruik ik gelukkig zelden want 't was er ook niet meer. Maar ik had zin in een lekker bakje dus maar een scheutje chocomel er in.

 

Ondertussen ruzie bij de onderburen ergens over (goed voor 't realisme zullen we maar zeggen)

 

Twee stormlampjes van m'n balkon gehaald en met een vochtig brillendoekje een beetje schoongemaakt. Olie erin en even getest. Vanavond ook nog een beetje licht zonder dat ik direct allerlei batterijen moet gaan gebruiken.

 

Water begint goed heet te worden dus straks afwassen in een teiltje en 't water weer bewaren voor in 't toilet. Daarna herhalen en maar eens aan de slag met de wonderwash.

 

Ik spoel m'n urine niet door, gooi er een klein beetje baking soda bij elke keer en ik moet zeggen dat de geur erg meevalt. Natuurlijk kan ik 't raam open laten want het is zomer.

Voelt wel heel onnatuurlijk. Ik heb een spuitbus op de knop van de stortbak staan om te zorgen dat ik niet automatisch doortrek.

 

Stortbak.jpg.cb770931d2f5aadae229c99cbe0fe1ed.jpg

 

Ik bewaar wel al het water dat ik gebruik voor het wassen, afwassen, de was doen etc.. voor in het toilet maar toch. Ik denk dat ik met al die was al zo'n beetje door m'n eerste jerrycan heen ben.

Ik heb voor het gemak wel tien liter van een 20 liter jerry overgegoten in een 10 liter opvouwbaar jerrycan van de action. Dan heb ik 't kraantje en 't is beter te hanteren om even een flesje of bekertje te vullen. Wel opletten om na 't gebruik de opvouwbare jerry met 't kraantje naar boven te zetten want als ik 't laat staan lekt 't.

 

En ik moet op zoek naar een percolatortje of iets dergelijks om gemakkelijker koffie te zetten. Deze keer ging 't dan goed, maar voor 't zelfde geld had ik 't over mezelf gemikt en een brandwond opgelopen. Dan ben ik verder van huis.

 

17:00

Krijg weer trek. Was hangt te drogen (als 't ophoud met motregenen tenminste). Ik heb nog een magnetronmaaltijd die ik maar in een pan water ga opwarmen. Daarna kan ik dat water eerst gebruiken om me een beetje af te sponzen, ik heb lopen zweten met al dat gedraai aan die wonderwash.

Dan kan ik er de afwas mee doen en daarna gaat 't weer in de stortbak. Dan zien we wel weer verder. Morgen een rustiger dagje. Geen afwas of was. Vanavond maar eens m'n koplampje opzoeken en kijken hoelang de e-reader 't volhoud voor ik weer moet slingeren.

 

Goeie grutten, ik begin nu te begrijpen waarom m'n oma eens opmerkte (goede mens is al 12 jaar niet meer bij ons maar is wel 93 jaar geworden) dat ze niet begreep waarom wij zoveel vrije tijd hebben.

En dan is er nu nog niet eens echt iets aan de hand. Als ze me nu eens kon zien stuntelen :)

 

Tot nu toe dus geleerd: Water gaat een stuk harder dan ik dacht, voornamelijk door het wassen. Twee keer water heet maken (wachten, want ik ben nog steeds een beetje huiverig om open vuur in een geval dat ik anders nooit gebruik alleen te laten), en dan wassen en spoelen. En dan nog eens want er gaat maar zoveel in de wonderwash.Wasverzachter sla ik maar over voor nu anders gaat m'n water wel heel erg hard. Regenton project krijgt meer prioriteit. En ik moet op zoek naar twee emmers met een deksel om een rudimentair koolstof en zand waterfilter te maken. Dan staat dat vast klaar. Toch wel lekker als ik water uit een vijver haal om het een beetje te kunnen filteren voordat ik ermee ga wassen. Al is 't maar zodat m'n was er niet groen uit komt :)

 

Ik merk ook dat ik door al die activiteiten die normaal gesproken vanzelf gaan meer trek krijg. Ik heb een stuk meer gegeten vandaag dan ik normaliter doe.

 

De 10 liter opvouwbare jerrycans van de action zijn prima om water in te doen zodat je 't daarna gemakkelijker in flesjes kan doen maar je moet 't er niet in laten staan. Ik heb er 4, en eentje loopt heel langzaam leeg nu. Niet voor opslag langer dan een dag geschikt dus. Ik markeer de slechte even met een marker. Dan kan ik die als eerste gebruiken om vuil water in te doen.

 

Hoor op de radio dat er weer onweer, zware regenbuien en windstoten komen vanavond en vannacht. Zal m'n emmer en teiltjes op het balkon zetten met een steen erin. 'ns Kijken of er wat water in zit morgen. Kan natuurlijk een zeil spannen en zo veel meer opvangen maar ik ga geen show voor de buurt opvoeren :) Als 't nu koningsdag was geweest had 't gekunt. Zeil is oranje...

 

Nou, genoeg voor vandaag. Ik post 't. Morgen misschien meer als 't laptopje het volhoud.

 

Wonderwash.jpg.5821e473c900473df5b566e9371974a1.jpg

 

Droogrek.jpg.daefe7aa3c825ebc97d0a17af5a684da.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik blijf je experiment volgen, erg interessant en wel leuk omdat ik nog niet te lang geleden zelf zo vaak zat te kloten in een stacaravan.

 

's Winters pakten een hoop bewoners er een elektrisch kacheltje bij, met als resultaat dat de stoppen eruit vlogen. En dan maar hopen dat de camping eigenaar ergens in 't weekend tijd en zin had om langs te komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...