Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Recommended Posts

 

Interessant artikel, wel jammer dat de focus ligt op het vastleggen van CO2, want ze leggen niet uit waarom en hoe het werkt. (Beide onderwerpen echter net zo interessant... )

Als ik zelf mag gissen, dan kan me wel voorstellen dat het als substraat werkt en nuttige bacteriën er prima op groeien.

 

Puur als meststof zelf doet de kool echter weinig en als je er brokken van door je aarde krijgt is het zelfs vervelend bij het tuinieren, want snel afbreken doet het niet.

Link to post
Share on other sites
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Replies 74
  • Created
  • Laatste reactie

Top Posters In This Topic

Interessant artikel, wel jammer dat de focus ligt op het vastleggen van CO2, want ze leggen niet uit waarom en hoe het werkt. (Beide onderwerpen echter net zo interessant... )

Als ik zelf mag gissen, dan kan me wel voorstellen dat het als substraat werkt en nuttige bacteriën er prima op groeien.

 

Puur als meststof zelf doet de kool echter weinig en als je er brokken van door je aarde krijgt is het zelfs vervelend bij het tuinieren, want snel afbreken doet het niet.

 

Volgens mij ligt succesvolle bemesting bij een mix. Gebruiken wat er voorhanden is. De composthoop, houtas, houtskool, vloeibare meststof, het gebruiken van groenbemesters.... . Indien mogelijk mest van konijnen, kippen,geiten, ... . Persoonlijk zou ik die eerst op de composthoop doen. Geen idee of dat een goede stap is. Konijnenmest zou ik onmiddellijk in de groententuin gebruiken, Mest van grotere dieren en zeker van varkens, mensen, koeien, geiten, ... niet. Kan iemand dit wetenschappelijk staven ?

Link to post
Share on other sites

Heel vroeger strooide ze gebluste kalk op het land, dat werd gewonnen door mergel in een grote oven te bakken.

Vandaar de uitdrukking: Het land uitmergelen.

De mergelmeststof maakte de grond meer basis, door planten groei verzuurd de grond en word de vruchtbaarheid snel minder. Normaal konden ze maar 1 jaar oogsten en dan moest het land een bepaalde tijd braak liggen.

Door het strooien van mergel konden ze 3 jaar achter elkaar oogsten voordat het land braak moest liggen.

Link to post
Share on other sites
Gast Heksenboot
Interessant artikel, wel jammer dat de focus ligt op het vastleggen van CO2, want ze leggen niet uit waarom en hoe het werkt. (Beide onderwerpen echter net zo interessant... )

Als ik zelf mag gissen, dan kan me wel voorstellen dat het als substraat werkt en nuttige bacteriën er prima op groeien.

 

Puur als meststof zelf doet de kool echter weinig en als je er brokken van door je aarde krijgt is het zelfs vervelend bij het tuinieren, want snel afbreken doet het niet.

 

Toch interessant @lewieke.

 

Vrij nieuw concept ook, zo te zien.

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Terra_preta

 

http://www.wageningenur.nl/nl/project/BIOCHAR-koolstofopslag-en-grotere-bodemvruchtbaarheid.htm

Link to post
Share on other sites

 

Klopt helemaal @Heksenboot de techniek bestaat pas 2800 jaar en werd gebruikt door de Inca's. Ik hoorde er voor het eerst van in de lagere school in de jaren '70. :D

Link to post
Share on other sites
Gast Heksenboot
Klopt helemaal @Heksenboot de techniek bestaat pas 2800 jaar en werd gebruikt door de Inca's. Ik hoorde er voor het eerst van in de lagere school in de jaren '70. :D

 

Leuk, zo'n taal-grens. :D

 

De Inca's gebruikten het al en nu pas wordt het onderzocht. Zo goed? :p

Link to post
Share on other sites
Heb je geen geld voor meststoffen en geen compost, dan kan je takken verbranden en houtskool maken. Houtskool is erg vruchtbaar voor je grond.

 

Lijkt me niet de meest gelukkige manier van bemesten. Hele regenwouden worden bewust met brand vernield voor kortstondig verrijken van de bouwgrond. Voor de lange termijn niet zinvol. Ga dan gewoon voor een goedkope NPK meststof.

 

Je weet pas wat je in de grond mist als je een grondmonster analyse laat uitvoeren.

 

Ga er vanuit dat op iedere grondsoort een zekere opbrengst is, tenzij het klapzand is en geen vocht vast houd. Een aarde met structuur is al snel goed voor kweken van groente. Zeker als je niet voo kwantiteit maar kwalitet gaat.

 

Rumble met groene vingers

Link to post
Share on other sites

Houtskool vergaat niet of nauwelijks in de grond,ik kan me voorstellen dat als je een onbeperkte voorraad hebt het zeker een positieve uitwerking op je bodemgezondheid kan hebben.

Aangezien we dat niet hebben,lijkt het me uit prep en praktische overwegingen een no-go.

Bovendien zou ik wel eens een vergelijking willen zien tussen de bemestingswaarde van organisch materiaal tov die zelfde hoeveelheid organische stof omgezet in houtskool,die is sowieso lager gezien het verlies aan "energie" door de gedeeltelijke verbranding tot houtskool.

Link to post
Share on other sites
Houtskool vergaat niet of nauwelijks in de grond,ik kan me voorstellen dat als je een onbeperkte voorraad hebt het zeker een positieve uitwerking op je bodemgezondheid kan hebben.

Aangezien we dat niet hebben,lijkt het me uit prep en praktische overwegingen een no-go.

Bovendien zou ik wel eens een vergelijking willen zien tussen de bemestingswaarde van organisch materiaal tov die zelfde hoeveelheid organische stof omgezet in houtskool,die is sowieso lager gezien het verlies aan "energie" door de gedeeltelijke verbranding tot houtskool.

 

Je gebruikt daarvoor snoeihout dat anders niet kan dienen natuurlijk.

Link to post
Share on other sites
Zo dan! En ik maar denken dat IK de off-topic koning was van Preppers.nl!

 

This is important;someone is WRONG at internet:) @

[mention=1994]lewieke[/MENTION];

http://www.ivago.be/sites/default/files/u3/bestanden/OVAM/brochure_snoeihout_verwerken_in_de_kringlooptuin_-_definitief%5B1%5D.pdf

 

Vooral goed nat maken dus.

Als je het puur als bodembedekker gebruikt,moet je er rekening mee houden dat deze toplaag tijdens het onontkoombare rottingsproces zelfs bepaalde elementen tijdelijk zelfs onttrekt aan de bodem,de theorie hierachter weet ik niet meer precies maar wel weet ik dat indien gehakseld snoeihout als bodembedekker gebruikt wordt,er extra gemest word met bepaalde meststoffen.

  • Leuk 1
Link to post
Share on other sites

Door te lang hakselhout te gebruiken, rijk je de grond op termijn aan met voedingsstoffen. Vers hakselhout daarentegen verteert en onttrekt stikstof aan de grond. Jouw (jonge) planten hebben ook stikstof nodig en zullen hierdoor minder goed groeien of zelfs afsterven. Bij een te lang gebruik van houtsnippers tussen de beplanting, steken distels vaak hardnekkig de kop op:cool:

Link to post
Share on other sites
Dan doe ik iets verkeerd want bij mij composteert dat niet vlot. Ik haksel het en gebruik het als bodembedekker.

 

Waarschijnlijk doe je niets verkeerd, het composteren van snoeihout en ook sommige bladsoorten duurt een paar jaar.

Als je gebruik maakt van een enkele composthoop dan gooi je daar dingen om die redelijk snel composteren, zodat je het volgende jaar de compost kunt gebruiken.

 

Ik gebruik een compostzeef en dit jaar komt er ook een drietraps composthopen systeem. Alle grove delen gaan dan terug op de eerste 'verse' hoop, waardoor je deze meteen ent met de juiste bacteriën.

 

Net als jij gebruik ik het ook graag als bodembedekker, want wieden is niet mijn grootste hobby. :p

Link to post
Share on other sites

Bedankt voor alle reacties. We hebben ze - soms met open mond - allemaal gelezen. Bedankt voor alle inhoudelijke reacties: we hebben er veel aan. Bedankt voor het meedenken en ook bedankt voor de privéberichtjes die we van sommigen hebben ontvangen.

 

Moest wel even lachen, ik denk dat het door mij genoemde 'stadsmeisje' ietwat verkeerd is begrepen. Ik bedoelde er mee; in Nederland heb je binnen - of buiten - de centrumring geen plek voor een tuin. Of je moet er een huren van 10 vierkante meter voor een prijs even hoog als de maandhuur - om vervolgens te genieten van zogenaamd ''biologische'' groenten, want hoezeer je ook je best doet, dankzij chemtrails, vervuilde bodem en (grond)water zal ons eten toch altijd wel weer worden vergiftigd. Tsja. Get over it, stadsmeisje.

Overigens nooit geld gehad voor het ov en mijn fiets begaf het sneller dan ik kon trappen, dus: ik ben wel wat (lopen) gewend. ;-) Nooit geprofiteerd van (of drang gehad naar) luxe. Niks voor mij.

 

Afijn, ik ben er ook achter dat ik wellicht niet helemaal thuis ben op een site als deze. Kennelijk ben ik meer een ''mentale prepper''. Mijn voorbereidingen vinden voornamelijk geestelijk plaats - de rest volgt dan vanzelf. Nou, en nu zit ik hier. Wat is het leven toch leuk. :-)

 

Voor iedereen, wat jullie droom ook mag wezen: we gunnen het jullie deze na te streven. Het kan altijd. Overal.

Ja. Ook na een zogenaamd foutieve schoolkeuze. I am living proof. ;-)

Link to post
Share on other sites
Ha iedereen!

 

Wij zijn onlangs geëmigreerd naar Hongarije, wonen nu op de Puszta (of Pusta, of Poesta, of...) en hier willen we onze eigen ''society'' opzetten. Wel nu, mijn vriend wordt opgewonden van oude motoren, het in- en uit elkaar halen ervan, van alle ''eladó-tractors'' (te koop - en vééél) en de waterpomp waar hij nu al dagen mee aan de knutsel is. En ik? Ik krijg dezelfde kwijlneigingen, maar dan bij het denken aan mijn eigen moestuin, met kruiden, groenten, noten- en fruit(bomen). Maar ik ben een meisje uit de stad, pas 21 en heb het moeten doen met een achtertuin van 2 bij 2. Zo nu en dan ontvluchtte ik de drukte van studie/werk en ging naar de moestuin van mijn oma (ongeveer 3 keer de grootte van de mijne - maar voldoende voor flinke pompoenen, courgettes, aarbeien, boontjes en dergelijke).

 

Nu ben ik hier en kan ik eindelijk mijn droom verwezelijken. Alleen... gezien het verschil in klimaat en grond(vruchtbaarheid), weet ik gewoonweg niet waar te beginnen. Onze dichtstbijzijnde buren zitten 2 km verderop, de prijzen in de winkels schieten omhoog bij het aanzien van een Nederlandse kentekenplaat (ja, echt) en bovendien heb ik geen budget voor nieuwe spullen (en dat wil ik ook niet hebben: mama natuur doet het immers ook zonder). Ik kan dus geen advies vragen bij de 'kenners' hier (zonder het spreken van de Hongaarse taal is dat ook een grote uitdaging moet ik zeggen). :-)

 

De Poesta is zogezegd de Hongaarse zandvlakte en van wat ik heb geleerd is dat zandgronden veelal meer zuur bevatten. Ik weet iets over pH-waarde en hoe deze verhoogd of verlaagd kan worden met behulp van bekalking (of bemesting). Maar oh........... ik ben nog zo'n broekie. En het probleem is, ik heb geen beschikking tot biobliotheek met (door mij) leesbare boeken en daarnaast beperkt internet. Ik kan dus niet rustig op mijn gemakje opzoeken, rondneuzen, lezen en leren (en dat terwijl ik dat het liefst doe. Shit).

 

De grond zou hier erg moeilijk moeten zijn, een enkele boer die we hebben ontmoet zei ons dat hij een stuk wilde omploegen voor me, maar voegde er een 'you're going to have trouble with your kitchen garden anyway' toe, dus het wordt een uitdaging. En dat voor een broekie. Zonder vruchtbare grond. Iek.

 

Om een lang verhaal kort te maken....... met het schaamrood op mijn kaken durf ik openlijk te vragen, of er preppers zijn die deze newbie een beetje op weg kan of wil helpen...? Waar moet ik beginnen? Wanneer moet ik de grond omploegen, als ik deze zomer (een paar?) vruchten wil plukken (letterlijk)? Moet ik deze mengen met bemeste grond, kalk, ....? En misschien het belangrijkste: is het heel naïef om te denken dat ik ergens deze zomer kan genieten van mijn eigen groenten? Een paar? Oke, een beetje? Oke, één maaltijd bereiden is genoeg........? *trekt pruillip*

 

Ik kijk uit naar jullie reacties - mochten jullie niet ogen rollend doorgescrollt hebben, ik zal vast niet de eerste zeurende onwetende nono zijn :confused:

Oh, ik ben trouwens wel heel leergierig en verschrikkelijk eigenwijs, maar niet wanneer iemand mij de les kan lezen. In deze, dus. :)

 

Bedankt en veel liefs vanuit Hongarije,

 

Rowan (en sleutel- en knutselaar Gijs)

 

Ja die grond... daar staat de poesta om bekend.

Je moet vooral weten dat je een vruchtbare moestuingrond langzaam opbouwt. Elk jaar wordt hij beter.

 

Je begint met (eenmalig) spitten, dit het liefst in het najaar, maar omdat het wat zanderig is bij jullie kan je het nu ook in het vroege voorjaar doen. Laat een boer er een ploeg doorheen gooien. Als dit gedaan is strooi je kalk (Mesz in het hongaars) en harkt een beetje in. Het best is om de boel af te dekken met zoveel mogelijk blad van loofbomen maar neem geen kastanje of eik, gewoon wat fruitbomen, acacia of populier en wilg, dat vergaat lekker snel) Dit laatste het liefst in het najaar zodat het tijd heeft te verteren. Wij gooien er ook wel hooi op (zonder zaden van onkruid, dus gewoon gedroogd gras, of stro kan ook) Wat er in het voorjaar nog niet verteerd is als je gaat planten (april, mei) gaat de composthoop op, ff harken en weg ermee

 

Maak een composthoop en in het voorjaar leg je over je tuinbedden een laagje compost. LOOP NOOIT over je tuinbedden heen. Spit na de eerste keer ook niet meer, je verwoest het bodemleven, gewoon een beetje met een hak alles losmaken is genoeg.

Qua mest kan je oude paardenmest in het najaar op je bedden gooien, ik doe het nooit, het is hier erg vruchtbaar en niet alle gewassen zijn er blij mee.

 

IEDER jaar doe je weer aan het einde van het jaar blad op je bedden, in het voorjaar compost, niet spitten en niet op lopen, dan heb je na enkele jaren een vruchtbare tuin.

 

Ik kan jullie helpen, heb al PB gestuurd maar niets meer van jullie gehoord... laat maar weten.

Link to post
Share on other sites
Ja die grond... daar staat de poesta om bekend.

Je moet vooral weten dat je een vruchtbare moestuingrond langzaam opbouwt. Elk jaar wordt hij beter.

 

Je begint met (eenmalig) spitten, dit het liefst in het najaar, maar omdat het wat zanderig is bij jullie kan je het nu ook in het vroege voorjaar doen. Laat een boer er een ploeg doorheen gooien. Als dit gedaan is strooi je kalk (Mesz in het hongaars) en harkt een beetje in. Het best is om de boel af te dekken met zoveel mogelijk blad van loofbomen maar neem geen kastanje of eik, gewoon wat fruitbomen, acacia of populier en wilg, dat vergaat lekker snel) Dit laatste het liefst in het najaar zodat het tijd heeft te verteren. Wij gooien er ook wel hooi op (zonder zaden van onkruid, dus gewoon gedroogd gras, of stro kan ook) Wat er in het voorjaar nog niet verteerd is als je gaat planten (april, mei) gaat de composthoop op, ff harken en weg ermee

 

Maak een composthoop en in het voorjaar leg je over je tuinbedden een laagje compost. LOOP NOOIT over je tuinbedden heen. Spit na de eerste keer ook niet meer, je verwoest het bodemleven, gewoon een beetje met een hak alles losmaken is genoeg.

Qua mest kan je oude paardenmest in het najaar op je bedden gooien, ik doe het nooit, het is hier erg vruchtbaar en niet alle gewassen zijn er blij mee.

 

IEDER jaar doe je weer aan het einde van het jaar blad op je bedden, in het voorjaar compost, niet spitten en niet op lopen, dan heb je na enkele jaren een vruchtbare tuin.

 

Ik kan jullie helpen, heb al PB gestuurd maar niets meer van jullie gehoord... laat maar weten.

 

Eenmalig spitten is reeds een achterhaald principe.

Bodemleven komt zelfs tot bloei door de extra zuurstof in de bodem en het losmaken van lagen die steeds meer samenklonteren.

 

Ik adviseer dus juist wel elk jaar de grond om te zetten.

Als het eenmalig spitten beter was dan zouden ze er in de landbouw het er een stuk makkelijker mee hebben :)

 

Greener

  • Leuk 1
Link to post
Share on other sites
Eenmalig spitten is reeds een achterhaald principe.

Bodemleven komt zelfs tot bloei door de extra zuurstof in de bodem en het losmaken van lagen die steeds meer samenklonteren.

 

Ik adviseer dus juist wel elk jaar de grond om te zetten.

Als het eenmalig spitten beter was dan zouden ze er in de landbouw het er een stuk makkelijker mee hebben :)

 

Greener

 

 

Hier zijn de meningen dan nogal over verdeeld, het is in elk geval NIET achterhaald. Juist door de intensieve landbouw en het jaarlijkse ploegen over de hele wereld zijn enorme landbouwgebieden vrijwel dood van bodemleven. Hierom wordt er overal enorm met kunstmest gestrooid.

 

Kijk eens als een boer ploegt: 30 jaar geleden vlogen de vogels achter de ploeg aan om de wormen te pakken, tegenwoordig, geen vogel te bekennen want er is geen worm meer in een akker te vinden..

 

Nee, het eenmalig spitten is NIET makkelijker, juist het ploegen is makkelijker, je gaat op een ploeg zitten en ragt ff over je land, klaarrrrr.

Met eenmalig spitten moet je hakken, mulchen, compost strooien onkruid wieden etc..

 

greener, je moet je hier maar eens iets beter in verdiepen om er achter te komen wat er werkelijk aan de hand is in de landbouw.

 

edit: het losmaken en zuurstof toevoegen doe je dus met je hak, met spitten en ploegen gooi je je hele grond om met als gevolg, doden van het bodemleven. Met hakken heb je je zuurstof en je losse bodem ook maar dat is de boeren te veel werk en te duur dus vernaggelen ze de grond die ze ter compensatie dan maar vol kunstmest gooien. Het werkt hoor, daar niet van, maar het is maar wat voor groente en graan je wil eten.

  • Leuk 2
Link to post
Share on other sites
Eenmalig spitten is reeds een achterhaald principe.

Bodemleven komt zelfs tot bloei door de extra zuurstof in de bodem en het losmaken van lagen die steeds meer samenklonteren.

 

Ik adviseer dus juist wel elk jaar de grond om te zetten.

Als het eenmalig spitten beter was dan zouden ze er in de landbouw het er een stuk makkelijker mee hebben :)

 

Greener

@Greener, ik moet @Piroska gelijk geven en daarom hier een linkje over de film A farm for the future, hierin laat men zien waarom het eeuwige omploegen schadelijk is voor het bodemleven, ongeveer vanaf minuut 23.

 

  • Leuk 2
Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...