xxmarijnw Geplaatst: 14 november 2013 Delen Geplaatst: 14 november 2013 DroogMachine: Ik raad aan de Severin Droogmachine die je op Collishop kunt bestellen (75 Euro) Hoe droog je je eigen voedsel? (Kip, Vlees en Vis) Eerst wat tips: 1. Maar zo klein mogelijke stukjes 2. Zorg er voor dat de stukjes goed verspreidt zijn 1. Het vlees, de vis en de kip in kleine en fijne stukken snijden. 2. Marineren gedurende ongeveer 24u. Langer mag uiteraard. Bij kip doen we dit met kipkruiden en zo de koelkast in. Vis marineren we met zout. Vlees met zout en basilicumazijn. Het hoofddoel is dat het vlees, de vis of de kip zout opneemt (dit versnelt het droogproces en verlengt de houdbaarheid). Gebruik ook niet té veel zout want dat smaakt serieus door. Kruiden, honing, olie, azijn… zorgen voor extra smaak. Eigenlijk heb je keuze te over als je wil marineren. 3. Na het afdeppen van de marinade, kunnen vlees en vis meteen gedroogd worden. Kip moet omwille van de voedselveiligheid eerst gestoomd of geblancheerd worden vooraleer je ze in de droogmachine legt. 4. De droogtijd kies je wat in functie van de weersomstandigheden. In de zomer droog je best zo goed mogelijk (vezelige structuur). In de winter kan je wat minder drogen, het vlees blijft dan nog eetbaar in droge vorm. We merken dat als het vlees echt door en door droog is, het moeilijk is om het weer helemaal gerehydrateerd te krijgen. We hebben er nog geen oplossing voor gevonden. Reken op 8 uur droogtijd, maar dit hangt af van de grootte van je stukken. Bijt er eens in om te zien hoe droog het is. 5. Bij het drogen van vlees, vis en kip is het belangrijk om in het begin een voldoende hoge temperatuur te hebben van ongeveer 70°C om mogelijke contaminatie te vermijden, daarna kan je eventueel de droogtemperatuur wat zakken naar pakweg 50°C. Bewaren Je moet het voedsel zo droog mogelijk afsluiten en in een koele en donkere omgeving bewaren. (Als je een VacuumMachine gebruikt werkt het nog beter) Ik hoop dat dit een beetje handig was! Groetjes Marijn Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepass Geplaatst: 14 november 2013 Delen Geplaatst: 14 november 2013 Leuk! En heb je het zelf al uitgetest? Hoe was het vlees? Droog genoeg? Smaak? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 14 november 2013 Delen Geplaatst: 14 november 2013 Heb het ook al eens geprobeerd met rundvlees was niet 100% gelukt . Na een paar dagen kwam er schimmel op . Vermoedelijk te weinig gezouten . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 14 november 2013 Delen Geplaatst: 14 november 2013 Heb het ook al eens geprobeerd met rundvlees was niet 100% gelukt . Na een paar dagen kwam er schimmel op . Vermoedelijk te weinig gezouten . Geert Of het was paardenvlees (schimmel). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
driehart Geplaatst: 14 november 2013 Delen Geplaatst: 14 november 2013 Of het was paardenvlees (schimmel). :D Heeft iemand ervaring met het drogen in een hete luchtoven? Zal dat hetzelfde werken? Driehart Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Richa Geplaatst: 14 november 2013 Delen Geplaatst: 14 november 2013 Goede post @xxmarijnw Het is voor mij ook even experimenteren hoe dat werkt. Ik heb appeltjes, kruiden en sperziebonen gedroogt in zo'n zelfde soort droger. Alles is gelukt, behalve de sperziebonen, die waren na een maand in een afgesloten pot ineens beschimmeld. Ik heb ze 8 uur gedroogd, maar ik vraag me af of dat wel lang genoeg was. Misschien moeten ze niet in een afgesloten pot bewaard worden, maar in een papieren zak, zodat het eventuele vocht weg kan. Iemand hier een idee over? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 14 november 2013 Delen Geplaatst: 14 november 2013 :D Heeft iemand ervaring met het drogen in een hete luchtoven? Zal dat hetzelfde werken? Driehart Ook ik droog ( allee probeer althans ) in een heteluchtoven . Normaal moet het werken . Wand appel en banaan was geen probleem . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 14 november 2013 Delen Geplaatst: 14 november 2013 Of het was paardenvlees (schimmel). In België weet je nooit he . Of het nu rundvlees of paardevlees is Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
xxmarijnw Geplaatst: 14 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 14 november 2013 Leuk! En heb je het zelf al uitgetest? Hoe was het vlees? Droog genoeg? Smaak? De smaak was wel verminderd ik had appels geprobeert en het smaakte naar appelmoesstroop Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Simurgh Geplaatst: 14 november 2013 Delen Geplaatst: 14 november 2013 Niet duur de machine, maar hoeveel kun je tegelijk doen en hoelang duurt dit? Ik heb zelf een sedona, daar kan heel veel (7a8 kilo rundvlees uit mijn hoofd) en een in een nachtje/ dag afhankelijk van hoe droog je het wilt is het klaar Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 14 november 2013 Delen Geplaatst: 14 november 2013 Goede post @xxmarijnw Het is voor mij ook even experimenteren hoe dat werkt. Ik heb appeltjes, kruiden en sperziebonen gedroogt in zo'n zelfde soort droger. Alles is gelukt, behalve de sperziebonen, die waren na een maand in een afgesloten pot ineens beschimmeld. Ik heb ze 8 uur gedroogd, maar ik vraag me af of dat wel lang genoeg was. Misschien moeten ze niet in een afgesloten pot bewaard worden, maar in een papieren zak, zodat het eventuele vocht weg kan. Iemand hier een idee over? Eerst losjes in glazen potten doen. Bewaren op donkere plaats. Elke dag schudden en kijken of er nog vocht vrijkomt. De vochtige nog een keer drogen. Doe dat ongeveer 7 dagen. In luchtdichte weckpotten kan dan ook. Wel helemaal volproppen, dicht op elkaar, zo weinig mogelijk lucht erbij. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 14 november 2013 Delen Geplaatst: 14 november 2013 In België weet je nooit he . Of het nu rundvlees of paardevlees is Geert In Nederland ook niet hoor. En als er ineens een schimmel op komt.... Hiiiiiiha! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
xxmarijnw Geplaatst: 14 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 14 november 2013 Niet duur de machine, maar hoeveel kun je tegelijk doen en hoelang duurt dit? Ik heb zelf een sedona, daar kan heel veel (7a8 kilo rundvlees uit mijn hoofd) en een in een nachtje/ dag afhankelijk van hoe droog je het wilt is het klaar Weet ik niet precies. Maar wel redelijk veel het heeft 5 "Droogplaten". Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
xxmarijnw Geplaatst: 14 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 14 november 2013 :D Heeft iemand ervaring met het drogen in een hete luchtoven? Zal dat hetzelfde werken? Driehart Het het voor je opgezocht resultaat: Als je groenten wilt drogen in de oven kunt u het beste een conventionele of heteluchtoven gebruiken en geen gasoven. De heteluchtoven zal het vocht veel minder laten verdwijnen dan een conventionele oven. Je kunt echter wel drogen met uw heteluchtoven alleen minder effectief. Voor appels en peren is de heteluchtoven wel geschikt. Drogen in een gasoven zal niet goed gaan omdat een gasoven te vochtige lucht produceert. Als het drogen niet goed lukt (door te veel vocht in het voedsel) kunt je de ovendeur een heel klein beetje open laten staan door er bijvoorbeeld een houten lepel tussen te zetten. Hierdoor kan het vocht beter ontsnappen. Zo verbruik je natuurlijk wel veel meer energie maar anders zal het droogproces niet lukken. Het gebruik van een bakplaat met anti- aanbaklaag is aan te raden. Daardoor blijft uw voedsel niet op de bakplaat plakken. Als je geen bakplaat heeft kunt u ook keukenpapier gebruiken. Bakpapier is wel minder geschikt omdat het voedsel natuurlijk niet moet bakken maar drogen. Ik hoop dat dit je verder helpt. Groetjes Marijn Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 15 november 2013 Delen Geplaatst: 15 november 2013 Zo'n machine wil ik ook een keer aanschaffen en ze schijnen er ook te zijn die op solar werken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
driehart Geplaatst: 15 november 2013 Delen Geplaatst: 15 november 2013 @xxmarijnw en @Geert Dank. moet ik gewoon eens proberen en kijken wat het wordt. Driehart Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
12gauge Geplaatst: 15 november 2013 Delen Geplaatst: 15 november 2013 :D Heeft iemand ervaring met het drogen in een hete luchtoven? Zal dat hetzelfde werken? Driehart in zon huis tuin en keuken ding bedoel je? dat heb ik een keer gedaan duurt meer dan 24h voor het goed droog is dit heb ik met biefstuk geprobeerd Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Johnny BravoNL Geplaatst: 15 november 2013 Delen Geplaatst: 15 november 2013 @xxmarijnw Wel ff aan bronvermelding doen de volgende keer ;-) In het kader van "beter goed gejat dan slecht verzonnen" vergeven we het je Leuke post verder! Grtn., JB 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Jalemari Geplaatst: 15 november 2013 Delen Geplaatst: 15 november 2013 Wil ook zo'n ding. Kun je er ook wiet in drogen? Grapje. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
xxmarijnw Geplaatst: 15 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 15 november 2013 @xxmarijnw Wel ff aan bronvermelding doen de volgende keer ;-) In het kader van "beter goed gejat dan slecht verzonnen" vergeven we het je Leuke post verder! Grtn., JB Zal ik de volgende keer doen. Bedankt voor de tip Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
xxmarijnw Geplaatst: 16 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 16 november 2013 @xxmarijnw en @Geert Dank. moet ik gewoon eens proberen en kijken wat het wordt. Driehart En is het gelukt? Of heb je het nog niet geprobeerd Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
driehart Geplaatst: 16 november 2013 Delen Geplaatst: 16 november 2013 En is het gelukt? Of heb je het nog niet geprobeerd Ik heb het nog niet geprobeerd Gaat een dezer dagen wel gebeuren. Ik zal mijn bevindingen posten. Driehart Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Tanfana Geplaatst: 12 december 2013 Delen Geplaatst: 12 december 2013 Op mijn vorige werk hebben we deze zonnedroger van de 12 ambachten gemaakt. Het voordeel hiervan is dat de droger geen elektriciteit nodig heeft. En veel tegelijk kan drogen. We hebben het alleen voor groente, fruit en kruiden gebruikt. Ging prima. De maat van de kast hebben we aangepast aan het raam dat we nog hadden liggen. http://www.de12ambachten.nl/beter1x/beter1x100-03-00-zonnedroger.php Het lukt me niet om een plaatje te plaatsen. Het nadeel van onze kast is dat hij nogal groot is. In de zomer wordt het warm genoeg. In voorjaar en herfst duurt het lang voor groente droog is. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Schatkist Geplaatst: 13 december 2013 Delen Geplaatst: 13 december 2013 Wij hebben ook zo'n droger als de TS, erg fijn en je kan er makkelijk Jerkey in maken. Goedkoper als een oven, maar we gebruiken hem tot nu toe te weinig. Hij is ooit aangeschaft ivm hikes die we doen en dan soms een lekkere snack te hebben ipv alleen het astronauten voer Belangrijkste is dat je kleine stukjes droogt en geen blokken, dan droogt het gelijkmatiger en is het binnenin niet nog vochtig. Ps. In Duitsland is hij rond de 50,- Verzonden vanaf mijn iPad met behulp van Tapatalk Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 13 december 2013 Delen Geplaatst: 13 december 2013 ik droog ook maar in de buiten lucht tijdens de droog sezoen, nu is het iedere dag bakken regen en flashflow, maar ik droog voornamelijk groeten.ik rijg de tomaten ,maar ook pepers en okras en hang ze te drogen.andere groenten snij ik en hang ik ook op. voor mais maar ook koffie heb ik grote droge rek waar je alles op gooi en met een hark 2/3 keer per dag verspieden. ik heb vrienden met droog machine en vroeger gebruik ik de exalibur ,daar heb ik goede evaring mee.ook fijn om te drogen is fruit puree ,in america heet dat fruit leder. jerky gaat goed, kip heb ik nog nooit geprobier, dat is meer is wat ik inmaak. ok ,nu heb ik zin in jerky. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.