Ga naar inhoud
GENEGEERD

Vechtsport


Harmen Stap

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 94
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Alhoewel ik krav maga een mooie sport vind, is het een verdedigingssport. Soms is de aanval de beste verdediging en dan komt kick boksen om de hoek kijken. Heb het zelf 13 jaar gedaan, en in samenwerking met een aantal jaren judo vaak van grote waarde geweest in mijn leven. Maar ten alle tijde ben ik eveneens van mening dat je de sport moet doen die bij je past. Train heel (maar dan ook echt heel veel) jaren, en het zal altijd van onschatbare waarse zijn mocht je het ooit moeten gebruiken ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Jager ik heb weinig verstand van krav maga, maar ik heb net een paar filmpjes bekeken en daar laten ze zien dat je best wel mag uithalen als dat nodig is hoor, dus het is niet puur verdedigen :p

 

Zoals ik al zei Harmen vind het een mooie sport. Maar mijn hart ligt bij kickboksen. Door een autoongeluk is mijn knie slecht en moest ik het helaas opgeven. Niet dat ik er niks normaals mee kan doen, kan hele marathons lopen als ik dat zou willen. Maar voor de sport niet meer geschikt. Blijft een zwak punt en met kickboksen gebruik je veel je benen. Een blauwe maandag boksen geprobeerd (vind ik ook prachtig) ,.maar het is moeilijk om dertien jaar combinaties geven af te leren. Vb: twee keer links stoten 1 keer rechts stoten en maak hem af met een lowkick. Sta je tegenover een bokser deze combo te geven en als je gedrild die lowkick wil geven denk je oh shit nee mag niet. Dekking valt, je denkt een hondertste seconde te lang en voor je weet krjjg je em op je snufferd van een blok beton van 50+. Hahaha... Nee ik blijf bij mijn mening dat je moet zoeken naar de sport die je het meeste ligt en als je daar na jaren trainen goed in wordt ben je zowiezo een gevaar voor een ieder die jou probeert aan te vallen. By the way ik ben anti geweld, tenzij het nodig is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik doe Krav Maga, hoewel het inderdaad een verdedingssport is leer je ook wel aanvallen. Je moet immers met een partner sparren waardoor er 1 verdedigd en 1 aanvalt. Natuurlijk ligt de nadruk op verdedigen maar je leert ook een beetje aanvallen.

 

Veel mensen die bij ons trainen hebben andere vechtsporten gedaan maar over het algemeen vinden ze Krav het leukst.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor de meeste preppers is een vechtsport/zelfverdediging sport niet nodig. Ten eerste moet iemand zich afvragen of hij in een shtf bereid is om tot het gaatje te gaan voordat hij er aan begint. Ten tweede is een handgemeen wel het laatste waar je aan wilt beginnen, dan heb je jezelf in een situatie gemanoeuvreerd waar je als prepper niet in wilt zitten. De beste verdediging is op afstand, aanval trouwens ook. Altijd proberen te onderhandelen tot er geen andere uitweg is. Iemand die jou wil aanvallen denk dat hij een voordeel heeft of is wanhopig, in beide gevallen een slecht begin van een gevecht. In een shtf situatie zit je niet te wachten op botbreuken, open wonden, geperforeerde ingewanden, of erger.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@2erep Soms heb je gewoon geen keuze meer. Als iemand met een mes op je keel staat en je bedreigt is het handig om jezelf te kunnen verdedigen. Het klopt inderdaad dat dat de beste verdediging afstand is, dus na dat je je aanval hebt 'uitgeschakeld', voor lange of voor korte tijd is het het beste om weg te rennen. Het lijkt me toch wel wijs om een vechtsport te leren, aangezien honger mensen gek kan maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jammer dat er aan het mentale vlak word voorbij gegaan, die alle vecht / verdediging sporten bewerkstelligen.

Dit ongeacht welke je beoefend, krijg je meer zelfvertrouwen, straal je dit uit en weet je dat als het " moet " dat je kunt handelen.

Daders gaan nog steeds op zoek naar een makkelijk slachtoffer, dat is nu en zal dan niet anders zijn....en vooral als er te kiezen valt.

Er is geen enkele vechtsport / verdediging die heel de lading kan dekken, maar gebleken is dat de meeste conflicten overgaan van slaan in het vastgrijpen

van. Dus dan is het handig dat je jezelf kan bevrijden uit een greep en een klemtechniek kunt aanzetten, of dat je weet hoe je het grondgevecht moet voeren. Als je een mooie combinatie wilt uit de verschillende budo sporten en dus het betere uit de verschillende disciplines, dan moet je eens Google op

PSD ( practical self defense ) Maar veel oefenen en herhalen zal altijd de basis zijn om in nood zonder na te denken, te kunnen handelen.

 

Ushiro,

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

jammer dat er aan het mentale vlak word voorbij gegaan, die alle vecht / verdediging sporten bewerkstelligen.

Dit ongeacht welke je beoefend, krijg je meer zelfvertrouwen, straal je dit uit en weet je dat als het " moet " dat je kunt handelen.

Daders gaan nog steeds op zoek naar een makkelijk slachtoffer, dat is nu en zal dan niet anders zijn....en vooral als er te kiezen valt.

Er is geen enkele vechtsport / verdediging die heel de lading kan dekken, maar gebleken is dat de meeste conflicten overgaan van slaan in het vastgrijpen

van. Dus dan is het handig dat je jezelf kan bevrijden uit een greep en een klemtechniek kunt aanzetten, of dat je weet hoe je het grondgevecht moet voeren. Als je een mooie combinatie wilt uit de verschillende budo sporten en dus het betere uit de verschillende disciplines, dan moet je eens google op

psd ( practical self defense ) maar veel oefenen en herhalen zal altijd de basis zijn om in nood zonder na te denken, te kunnen handelen.

 

Ushiro,

 

ushhhh !!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dames en heren, heel bijzonder, ik heb nog nooit iemand Krav Maga als zelfverdedigingssport horen omschrijven. Hoe komen jullie daar in vredesnaam bij? Krav Maga is ontwikkeld door het Israëlische leger en bedoeld om in alle situaties zo snel en efficiënt mogelijk je tegenstander uit te schakelen. Twijfel je of je je tegenstander(s) onder controle kunt houden? --> dan neem je bij Krav Maga het zekere voor het onzekere en verwond of dood je hem of haar. Op zich een goede voorbereiding voor preppers.

Iets dergelijks vind je ook in Systema, een vechtsport ontwikkeld door het Russische leger. Hierbij krijg je een training die iets meer te vergelijken is met die van de traditionele oosterse vechtsport. Vergeleken bij Krav Maga ligt de nadruk hierbij meer op het afweren, incasseren, en omzetten van de aanval van de tegenstander.

Beide sporten maken gebruik van verschillende soorten wapen- en tactische training.

Een sport die ik vooral in groeps en gezinsverband zou willen aanraden is Capoeira. Iedere vechter kan je vertellen dat de meerderheid van de technieken in Capoeira niet optimaal zijn om te gebruiken in een gevecht, maar, met Capoeira train je wel vrijwel alle spieren in je lichaam, en het is heel goed voor de moraal en de groepsgeest.

Uiteindelijk is de meest effectieve vechtsport in een één op één gevecht het Braziliaans jui juitsui, een soort combinatie van worstelen en verschillende oosterse vechttechnieken. Het belangrijkste voordeel van deze sport is de loodzware training (ik ben nog nooit een andere sport tegengekomen waarbij ik al na de warming-up zo stond te hijgen en te zweten) en de kennis van het menselijk lichaam die erbij komt kijken. Je leert erg goed hoe je je gewicht en dat van de tegenstander kunt gebruiken, hoe arm been en hoofdklemmen werken, en hoe je de meeste kans maakt om eruit te ontsnappen.

Kickboksen / thaibocksen is en blijft natuurlijk effectief omdat het je rechttoe rechtaan voorbereidt op een echt hand tot hand gevecht, en alle belangrijke dingen die daarbij komen kijken: het gebruik van korte en lange aanvallen, evenwicht, zwakke en sterke punten op het lichaam, afweren, omgaan met angst en pijn, etc. Feit is wel dat een pure kickbokser het vaak aflegt tegenover een beoefenaar van Braziliaans jui juitsui o.i.d. Dit omdat controle technieken zoals grepen, en lage technieken zoals grondworstelen nooit geoefend worden bij kickboksen/ thaiboksen. Ook worden er in beide sporten niet of nauwelijks wapens gebruikt.

Een andere mooie sport, waar ik zelf eigenlijk nog te weinig vanaf weet is penciak silat. Een Indonesische vechtsport die volgens mij zeer effectief is. En dan is er nog een hele heftige vechtsport uit Sri Lanka waarvan ik de naam vergeten ben maar die ik ook graag een keer zou willen leren kennen. Heeft iemand hier ervaring met een van deze twee sporten? Ik zou het wel leuk vinden om hier een Poll van te zien... Is dat mogelijk?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik bedoel met het stukje zelfvertrouwen het geen je uitstraalt richting de omgeving zonder dat je provoceer, en dus niet juist het gevecht opzoekt omdat je wel denkt dat je dat gaat redden.

Dit is dan ook een stuk wat hoort bij het " slim " vechten, je moet nooit de ander overschatten maar zeker ook niet onderschatten.

Het belangrijkste binnen alle budo sporten is dat je traint naar realiteit. Lange tijd heb ik het aikibudo beoefent ( anders dan Aikido ) en Yoseikan waarbij veel werd getraind in Randori.

Randori is een vorm van training waarbij je door meerdere tegenstanders word aangevallen in alle mogelijke vormen, dit maakt dat je niet de tijd hebt om na te denken over welke techniek

je gaat inzetten, maar zorgt er wel voor dat je in de automatische mode gaat. Beter een slechte techniek dan geen techniek en verstijven!

Dit laatste stukje is misschien wel een van de belangrijkste aspecten die worden getraind binnen alle budo sporten en waarvan ik vindt dat het een zwaar onderbelicht stuk is.

Dit maakt dat je het goed of slecht van af gaat brengen, de meeste mensen verstijven en kunnen in zo'n situatie niet meer handelen, train dit veel en je bent op de helft.

Het hier vergelijken van de budo sporten is onzin, je kan ze niet met elkaar vergelijken in de zin van " dat is het beste ' Ieder lichaam is ook anders en iedereen heeft zijn eigen specialisatie

en voorkeur van technieken. Daarnaast is niet alleen de budo vorm belangrijk maar ook de wijze waarop er word lesgegeven, de sfeer en omgeving waarin je de dingen leert.

Iedere budo vorm kan zowel worden ingezet als verdediging en aanval, Judo heeft een verdediging als basis maar neem van mij aan dat als een goede judoka je zou willen aanvallen, je het er slecht van afbrengt.

Budo staat niet zomaar voor een vechtsport, maar is een manier van leven.

 

Ushiro,

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dames en heren, heel bijzonder, ik heb nog nooit iemand Krav Maga als zelfverdedigingssport horen omschrijven. Hoe komen jullie daar in vredesnaam bij? Krav Maga is ontwikkeld door het Israëlische leger en bedoeld om in alle situaties zo snel en efficiënt mogelijk je tegenstander uit te schakelen.

 

In het civiele leven staat zelfverdediging centraal. Dat is anders dan legers die legaal agressie mogen plegen. Sommige mensen hebben bij 'zelfverdediging' het idee dat het primair om het afweren van de aanvallen van de tegenstander gaat. Dat is natuurlijk onzin. Op die manier lig je binnen 5 seconden op de grond, eventueel met een mes in je lever. Als wegrennen geen optie is, dan is inderdaad het zo snel mogelijk uitschakelen van je tegenstander(s) de beste manier. Dat wilt echter niet zeggen dat het geen zelfverdediging meer is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Ushiro: Niks aan toe te voegen. Mooi gezegd! @Rothbard: Volgens mij denken we daar hetzelfde over. Alleen vind ik dat je alle vechtsporten dan een zelfverdedigingssport kan noemen, dan hoef je geen onderscheid te maken.

 

Maar heeft iemand iets interessants te vertellen over penciak silat? Of Kalaripayattu (want zo heette dat andere, ik heb ff gegoogeld...) dat volgens Wikipedia uit India komt en niet perse van Sri Lanka? Ik was trouwens de Filipijnse vechtsporten Eskrima en Kali vergeten, die vind ik ook erg interessant!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Ushiro: Niks aan toe te voegen. Mooi gezegd! @Rothbard: Volgens mij denken we daar hetzelfde over. Alleen vind ik dat je alle vechtsporten dan een zelfverdedigingssport kan noemen, dan hoef je geen onderscheid te maken.

 

Ik denk dat het verschil vooral zit in de nadruk; bij zelfverdedigings'sport' ligt die op 'zelfverdediging', terwijl die bij vechtsport vooral op 'sport' ligt. Bij overleven is niets ongeoorloofd om je tegenstander uit te schakelen, terwijl je bij vechtsport geleerd wordt om *binnen de regels* je tegenstander uit te schakelen. Zo ook ga je bij het beoefenen van een vechtsport uit van een gecontroleerde omgeving met specifieke omstandigheden, terwijl je bij het beoefenen van een zelfverdedigingssport uitgaat van allerhande bedreigingen op straat. Daarmee is niet gezegd dat bijvoorbeeld kickboksen niet handig is bij allerlei bedreigingen op straat, maar minder, en je zult sowieso buiten je boekje moeten gaan wil je je overlevingskansen maximaliseren, maar nadeel is dat je tijdens kickboks-trainingen niet wordt geconditioneerd op afwezigheid van regels.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Krav maga natuurlijk ;)

 

Maar daar wel even een noot bij: vele sportscholen beoefenen dit puur als sport en verwateren de oorsprong en basis wat. Begrijpelijk maar voor mensen die juist het onderste uit de kan willen halen, niet handig. Ook verteld men niet zelden dat het voor iedereen geschik is, ook dat is waar maar wel onder een paar voorwaarden. Je kunt niet verwachten dat het aanleren van welke vechttechnieken dan ook je algehele fysieke conditie als vanzelf in orde krijgen of compenseren. Natuurlijk helpt iedere fysieke bezigheid je conditie, maar verwacht geen wonderen. Als je nu nauwelijks een kratje bier kunt tillen.......juist, .......Hoe beter je conditie en hoe gezonder je bent, des te effectiever zal Krav maga voor je zijn, en dan kun je de basis ook heel snel aanleren, echt in een periode van een paar weken. Krav maga is logisch, fel, woest, intimiderend, (bij gebrek aan betere termen ;) ) vrij van "-no offense- zweverig gedoe en is min of meer "open source"

 

 

Yoni

Link naar reactie
Delen op andere sites

Krav Maga is verdedigen in de zin van reageren op een aanval...maar de reactie is dan wel bedoelt om (zo effectief en eenvoudig mogelijk) de tegenstandig uit te schakelen..

Het trainen ervan moet beheerst en gecontroleerd. De laatste jaren is het in opkomst, dus er is inmiddels onderscheid tussen het serieuzere werk en de lichte varianten bij sportcentra.

Naast Kickboxen en een beetje MMA heb ik ook aan Jiujitsu/ Ju jitsu gedaan en de laatste is zeker een complete sport. Hoe dan ook is het vanuit vele oogpunten waardevol om vechtsportervaring te hebben!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dames en heren, heel bijzonder, ik heb nog nooit iemand Krav Maga als zelfverdedigingssport horen omschrijven. Hoe komen jullie daar in vredesnaam bij? Krav Maga is ontwikkeld door het Israëlische leger en bedoeld om in alle situaties zo snel en efficiënt mogelijk je tegenstander uit te schakelen. Twijfel je of je je tegenstander(s) onder controle kunt houden? --> dan neem je bij Krav Maga het zekere voor het onzekere en verwond of dood je hem of haar. Op zich een goede voorbereiding voor preppers.

Iets dergelijks vind je ook in Systema, een vechtsport ontwikkeld door het Russische leger. Hierbij krijg je een training die iets meer te vergelijken is met die van de traditionele oosterse vechtsport. Vergeleken bij Krav Maga ligt de nadruk hierbij meer op het afweren, incasseren, en omzetten van de aanval van de tegenstander.

Beide sporten maken gebruik van verschillende soorten wapen- en tactische training.

Een sport die ik vooral in groeps en gezinsverband zou willen aanraden is Capoeira. Iedere vechter kan je vertellen dat de meerderheid van de technieken in Capoeira niet optimaal zijn om te gebruiken in een gevecht, maar, met Capoeira train je wel vrijwel alle spieren in je lichaam, en het is heel goed voor de moraal en de groepsgeest.

Uiteindelijk is de meest effectieve vechtsport in een één op één gevecht het Braziliaans jui juitsui, een soort combinatie van worstelen en verschillende oosterse vechttechnieken. Het belangrijkste voordeel van deze sport is de loodzware training (ik ben nog nooit een andere sport tegengekomen waarbij ik al na de warming-up zo stond te hijgen en te zweten) en de kennis van het menselijk lichaam die erbij komt kijken. Je leert erg goed hoe je je gewicht en dat van de tegenstander kunt gebruiken, hoe arm been en hoofdklemmen werken, en hoe je de meeste kans maakt om eruit te ontsnappen.

Kickboksen / thaibocksen is en blijft natuurlijk effectief omdat het je rechttoe rechtaan voorbereidt op een echt hand tot hand gevecht, en alle belangrijke dingen die daarbij komen kijken: het gebruik van korte en lange aanvallen, evenwicht, zwakke en sterke punten op het lichaam, afweren, omgaan met angst en pijn, etc. Feit is wel dat een pure kickbokser het vaak aflegt tegenover een beoefenaar van Braziliaans jui juitsui o.i.d. Dit omdat controle technieken zoals grepen, en lage technieken zoals grondworstelen nooit geoefend worden bij kickboksen/ thaiboksen. Ook worden er in beide sporten niet of nauwelijks wapens gebruikt.

Een andere mooie sport, waar ik zelf eigenlijk nog te weinig vanaf weet is penciak silat. Een Indonesische vechtsport die volgens mij zeer effectief is. En dan is er nog een hele heftige vechtsport uit Sri Lanka waarvan ik de naam vergeten ben maar die ik ook graag een keer zou willen leren kennen. Heeft iemand hier ervaring met een van deze twee sporten? Ik zou het wel leuk vinden om hier een Poll van te zien... Is dat mogelijk?

 

 

Prima post die ik even kort ga samenvatten; Er is geen vechtsport die het BESTE is.

 

Straatvechten bestaat uit een combinatie van vechtsporten en de situatie bepaalt welke handeling op dat moment het beste is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pencak Silat? Das lang geleden :o

Sommige van vechtkunst beoevenaar worden geiriteerd als je ze als 'vechtsport' noemen. Maar ja meningen verschillend ;)

Pencak Silat links waar ik zelf heb gezeten http://www.setiahati.nl/wat-is-pencak-silat/ en http://www.panglipur.nl Hier vind je genoeg officiele info.

 

Ik heb in mijn jonge jaren (de 90) op Setian Hati gezeten, een stijl uit Midden Java.

Erg lage 'paarde' stand, afkomstig van de rijstvelden boeren die vechten in moddirige velden, vandaar lage stand.

Zeer gericht op zwiepen op ogen, steken op keel en schop op je kl@te (genoeg gehad). De stijl is erg mooi en sierlijk waar veel mannen deze stijl wijverig vinden.

Niet is wat het lijk.

 

Later verhuisde ik naar Amsterdam daar heb ik op Panglipur gezeten, een stijl die meer naar mijn hart ligt omdat het komt uit regio waar ik ben geboren, West Java.

Een practische stijl iets minder sierlijk en effectief. In verdediging en aanval wordt beoevend en met stokken (kort en lang), waaier, messen en uiteraard golok. Helaas heb ik niet veel met wapen geoevend. Toen zat ik in wedstrijd training, veel conditie training pffff moet ik nu niet aan denken haha

 

In Pencak Silat zijn er aantal onderdelen, zoals kunstvorm, verdediging, wedstrijd en mental spiritueel.

In Kunstvorm wordt met muziek begeleid en geef je een show, met of zonder partner. Hier komt meeste sierlijke dansvormen in Indonesia ook vandaan. Voornamelijk wanner door de dames wordt gedans dan zie je echt niet dat het een vechtkunst is.

Verdediging: naam zegt t al, je beoefend de kunst van het vechten.

Wedstrijd: Trainen voor wedstrijden, veel conditie, punten scoren zonder poespas

Mental spirit:...tjah Ik zou zeggen... laat dat maar aan bijgelovige Indonesier over, "De stille kracht" Wel erg leuk verhalen hierover. Hoewel ik zelf niet erg in geloofd, ik krijg toch vaak rillingen als ik het verhalen hoor.

 

Ik kan niet zo veel over vertellen over Pencak Silat, maar dat is mijn stukje ervaring. Ik doe wel eens wat bewegingen thuis, maar toch mis ik partner. Misschien maar weer terug naar Panglipur.

 

Oh ja, waar ik nu woon heb ik ook op Capoeira gezeten, erg leuk. Je leert inderdaad in groeps verband en muziek instrumenten. Jammer na een jaar te weinig animo, waar de groep uit elkaar viel, het was geen sterk groep ;)

 

Mocht er iemand nog wat te vertellen hebben over Pencak Silat, graag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...