Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 08/10/14 in alle zones

  1. Dit wordt de laatste en derde posting over wondbehandeling i.h.b. als de SHTF. Eerdere postings zijn: Wondgenezing met kristalsuiker Bloedstelpende folies (Chitosan Lactaat) Deze posting gaat over de Dakin's Solution (Dakin's oplossing). Dakin's solution is een antiseptische oplossing welke natriumhypochloriet (dus gewone bleek) bevat met wat toevoegingen en is ontwikkeld om geïnfecteerde wonden te behandelen. Het is voor het eerst gebruikt in de 1e wereldoorlog. In beide wereldoorlogen heeft dit middel talloze levens gered. Het middel excelleert in de scheiding (oplossen) van dood of necrotisch weefsel van nog levend weefsel in wonden zonder het levende weefsel aan te tasten. Dunne bleek wordt normaliter gebruikt voor bleken, vlekken verwijderen en voor het ontsmetten van keukens, badkamers en zwembaden. Onverdunde dunne bleek is doorgaans 5% (natriumhypochloriet), terwijl de "full strength" Dakin's oplossing wordt vermarkt in 0,5% natriumhypochloriet, of 1/10 van de huishoud-concentratie. Dit is de concentratie die wordt aanbevolen door de "Centers for Disease Control and Prevention (CDC)" als desinfectant. Men onderscheidt in de praktijk een aantal basis-sterkten elk met specifieke toepassingen: "Full strength" of 0,5 % NaOCl (1/10 verdunning van "dunne bleek" (rigoreuze ontsmetting en zeer vervuilde wonden) "Half strength" of 0,25 % NaOCl (1/2 verdunning van "full strength" (schoonmaken en spoelen van wonden en voor wond-infuus) "Quarter strength) of 0,12 % NaOCl (1/4 verdunning van "full strength) (ook te gebruiken als desinfecterende spoelvloeistof voor mond, blaas en vagina) Het "geheim" van de Dakin's oplossing Waarin verschilt, afgezien van de verdunning, dunne bleek nu van de Dakin's oplossing? Dat zit'm in de hierboven genoemde "toevoegingen". Vroeger werd aan de 1/10 verdunning een beetje boorzuur toegevoegd om de oplossing wat "feller" te maken. Tegenwoordig wordt echter aan de verdunde bleek een beetje zelfrijzend bakpoeder (natriumbicarbonaat, NaHCO3) toegevoegd. Deze toevoegingen verlagen de pH van de oplossing iets en dat maakt een wereld van verschil. De alkalische natriumhypochloriet wordt door milde zuren in neutraal tot zwak zuur milieu omgezet in onderchlorigzuur (HClO). Dit deeltje is véél actiever tegen micro-organismen dan vrij chloor (Cl2) of het natriumhypochloriet zelf. Het is zelfs zó actief dat de houdbaarheid van vers gemaakte Dakin's oplossing, in tegenstelling tot dunne bleek, hoogstens een paar dagen is. Ook bij hoge verdunningen in water, zoals bv. 3 druppels dunne bleek op 1 liter water, zoals aanbevolen voor het ontsmetten van water, is de oplossing pH-neutraal en is de hypochloriet eigenlijk aanwezig in de vorm van het veel effectievere onderchlorigzuur (HClO). De bereiding van de Dakin's oplossing. "Full strength" of 0,5 % NaOCl (1/10 verdunning van "dunne bleek" Men giet ongeveer 1 deciliter (100 ml) in een maatbeker van 1 liter en vult deze aan met water tot 1 liter. Hieraan voegen we een afgestreken eetlepel natriumbicarbonaat (bakpoeder) toe en roert tot deze in oplossing is gegaan. Klaar! Je kunt ook minder maken met 10 ml dunne bleek aanvullen tot 100 ml met een afgestreken theelepeltje natrium bicarbonaat (baking soda). In verscheidene verwijzingen op het internet moet het water eerst worden gekookt, maar dit is gewoon "voodoo". Niet nodig en zelfs niet aan te raden omdat in de hitte het onderchlorig zuur (HClO) bij hogere temperaturen snel ontleedt. De oplossing (Full strength) is 3 dagen tot hoogstens 1 week houdbaar. Donker bewaren. Hogere verdunningen, zie hierboven, bereiden: "Half strength" of 0,25 % NaOCl (1/2 verdunning van "full strength" "Quarter strength) of 0,12 % NaOCl (1/4 verdunning van "full strength) Preppen Dakin's oplossing. Dakin's solution is uiteraard niet te preppen, maar is snel en gemakkelijk te bereiden ook onder primitieve omstandigheden als de SHTF. De hoeveelheden in de receptuur zijn niet erg kritisch. Men kan wel in een leeg 100 ml flesje 10 ml water doen en een etiket zodanig op het flesje plakken dat de onderkant van het etiket samenvalt met oppervlakte van het water in het flesje. Flesje legen en goed drogen. Hierna een afgesteken theelepel natriumbicarbonaat (baking soda) in het flesje doen. Flesje sluiten en op het etiket schrijven: Wond-ontsmettingsvloeistof. Dunne bleek doen tot onderkant etiket en verder aanvullen met water tot de hals. THT +3 dagen (donker). Verwijzingen: Google: 'Dakin's Solution' Making Dakin's solution For SHTF Wound Care (video) How to make Dakin's solution (PDF) Uses | Side Effects | Precautions | Interactions | Overdose Afgezien van het feit dat de Dakin's solution belangrijk kan zijn voor de prepper voor de wondbehandeling WTSHTF kan het middel (flinke scheut bleek in 1 liter water + afgestreken eetlepel zuiveringszout) gewoon in het dagelijkse leven zeer bruikbaar zijn voor ontsmetting van sanitair, tegelwanden en vloeren, snijplanken en keukenbladen. Zelfs de beruchte ziekenhuisbacterie MRSA legt hierbij het loodje. @vheeswijk (huischemicus)
    4 punten
  2. Zoals sommigen al hadden gezien in de Nederland na 2050... topic, was ik aan het stoeien met kaarten. Daar liep ik op een gegeven moment tegen verschillende dingen aan met mijn Photoshop bestand + ik vond een website waar ik gedetailleerder en preciezer kaarten mee kon maken. Ik besloot om weer op 0 te beginnen en het heel grondig en nauwkeurig aan te pakken. Hieronder het resultaat, deze illustraties zijn ook in het groot te downloaden. Wat cijfers: de losse bestanden zijn 3402x3203 pixels groot, ca. 7mb per stuk, het Photoshop bestand waarmee ik de kaarten heb gemaakt is inmiddels 302mb groot. Update Versie 2 (24 september 2014) Hier te downloaden: http://www.mijnbestand.nl/Bestand-S8D8PZR8HNYD.zip Hier de illustraties in het klein: 1.1 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7 2.8 2.9 edit, ga nu een 2e post maken met de rest van de kaarten....
    3 punten
  3. de jaren voordat ik hier op het forum zat ,heb ik al allerlei projecten gedaan van groot to klein. het leek me leuk om hiervan het een en ander met jullie te delen. dit project ben ik 6 jaar geleden begonnen, ik had nog nooit gelast of iets van metaal bewerking gedaan dus het was een behoorlijke uitdaging, deze is dus ook bijna een paar keer gestrand. oftewel ik zag ff door de bomen het bos niet meer en dacht naar de sloop met dat ding, je verlies pakken en weer verder. toch kon ik dit niet en heb me weer herpakt en doorgegaan, met dit als resultaat: een camper/bov zo was de bus toen ik hem kocht wel wat opknapwerk ook aan vervanging toe de oude inrichting de opbouw kan beginnen verhoogd 2dehands polyestherdak gemonteerd en nieuw plaatwerk voor de cabine balken zijn behandelt tegen roest, het plaatwerk in de anti corrosielak van de aldi en de isolatie (restanten uit een bouwafvalcontainer )aangebracht in de vloer, wand en het dak vervolgens schuren, plamuren etc. in de grondverf en weer plamuren en schuren etc. nu is hij klaar voor de kleurlaag en kan die verder worden afgewerkt aan binnen en buitenkant. vervolgens het technische gedeelte, wat ook compleet nieuw is voor mij. maar voorlopig tot zover. de rest volgt in Rata(bouw)plan deel 2: camper/bov groet Rataplan
    2 punten
  4. Haha ik bedoelde natuurlijk gepasteuriseerd appelsap. :-) Hoewel jouw tips ook waardevol zijn, denk ik dat ik in dit geval liever bij volle maan om de appelboom ga dansen en over de wortels ga piesen. Dan zou in mijn geval geplasteuriseerd appelsap een betere naam zijn.
    2 punten
  5. Zo, net klaar met het maken van 25 potjes courgettes in 't zuur. Na het zouten, 2 uur het vocht eruit laten trekken en afspoelen, is het 4,7 kg schoongemaakte courgettes + gesneden ui. Dit keer een beetje variatie t.o.v. het originele recept, kruidnageltje erbij, wat extra mosterdzaad en zwarte pepers en een deel van de azijn vervangen door citroenzuur. Uiteraard ook minder suiker dan in 't originele recept, dit keer een kilo rietsuiker. Nu 1 a 2 maandjes wachten voor ze geproefd kunnen worden:
    2 punten
  6. We hebben in de tuin enkele klein fruitboompjes. Die schandelijk werden verwaarloosd omdat we er niets van kennen en te weinig tijd hadden. Dit jaar worden we door de natuur beloond met een uitzonderlijk mooie oogst. De boompjes moeten dringend gesnoeid worden, dat wel, daarvoor heb ik al een buurman aangesproken. Ook onze voortuin willen we 'nuttiger' gaan inrichten. En zo onze oogst vergroten, onze beschikbare ruimte optimaler benutten en onafhankelijker, gezonder en prettiger leven. De oogst zal te groot zijn voor onze consumptie en te klein voor investeringen in duur materiaal. Ik vertik het om de appelen weg te gooien en niet alles kan in de vriezer. Wecken willen we voorlopig nog niet doen, al zal dat er wel van komen in de toekomst. De meest voor de hand liggende oplossing is het recupereren van het sap uit de appels. In de winkel kost biologisch appelsap om en bij de 2.5-3€ per liter. Ik rekende even na en ik vermoed dat je uit 1 kg appels/peren ongeveer 600 ml sap haalt. Een fruitpers zou logisch zijn maar daarvoor is onze oogst te klein. Daarnaast heb je dan nog eens een breker nodig. Die is nauwelijks tweedehands te vinden en kost nieuw minstens 200€. Voor de kleine hoeveelheden die wij momenteel hebben kan ik gebruik maken van de sapextractor van mijn ouders. Het is een apparaat dat ze niet meer gebruiken en dat werkt met warmte en stoom. Het voordeel is dat het sap warm is. Als je het onmiddellijk in opgewarmte glazen flessen met deksel doet, hoef je het niet meer te pasteuriseren. Het sap zou 2 jaar te bewaren zijn, al gaat de kwaliteit na een jaar achteruit. Aangezien dit een gratis oplossing is en de glazen flessen van vruchtensap kunnen gebruikt worden zal ik hiervoor kiezen. Ik moet alleen nog een gasbek voorzien om de ketel op te kunnen plaatsen omdat dit wellicht niet zal werken op onze inductieplaten. Ik test dat eerst eens uit voor ik wat bijkoop. [ATTACH=CONFIG]12052[/ATTACH]
    1 punt
  7. Tsss, ik noem jou geen Belg, wil je mij dan niet over één kam halen met die kille mensen?
    1 punt
  8. alleen familie? nee dat hoeft niet, je kan best je eigen survival ploeg bij elkaar sprokkelen alleen gelijk gestemden zoeken duurt alleen langer dan zomaar "even" met een forum op een camping te gaan zitten en dat als instant groep zien
    1 punt
  9. We zijn op preppers.nl een mooie doorsnede van het gemiddelde volk en dat met zijn voor- en nadelen komt al op bvb een SC naar boven, wie houdt met wie rekening, wie plant er zaken, wie volgt, wie heeft aandacht nodig, waar zit kennis, aanpassingsvermogen, groepsdynamiek enz. Heel boeiend allemaal maar niet altijd zo positief. Dus alleen met de familie in je huis blijven, is misschien nog zo geen onzinnig plan
    1 punt
  10. Daar zie je al van een paar mensen dat blind ervan uitgaan dat we honderden samen brengen erg moeilijk wordt. Natuurlijk is het streven nobel en moet je altijd proberen het maximale eruit te halen. Nah de tijd zal het leren. Nee @Stuudje ben nog nooit op een sc geweest. Sta met mijn partner nog niet helemaal op een lijn wat preppen betreft. En om dan zomaar een weekend weg te gaan, nee te vroeg.
    1 punt
  11. Gelukkig gaat het tot nu toe op elke SC en meeting op rolletjes, zonder grote schema's en planningen of leiders. Als je heel kritisch wordt, bv t.a.v. religie of andere zaken, zal je merken dat een groep vormen onder preppers niet mogelijk is. Wellicht vindt je een paar 'eensgestemden' zoals jij het noemt, maar wonen die tien mensen verspreid van Groningen, Den Helder, Terneuzen tot Maastricht. Er is echter in de afgelopen paar jaar al een hoop gebrainstormd over groepsvorming. Omdat nieuwe mensen dit nooit hebben meegekregen en dus een heleboel zaken opnieuw naar boven komen, heb ik laatst bij een vergelijkbaar draadje een soort samenvatting proberen te tikken, met links naar belangrijke stukken. Zie: http://preppers.nl/forum/threads/10391-Prepper-groep-community-WTSHTF?p=268696&viewfull=1#post268696
    1 punt
  12. ik heb geinvesteerd in een partij harken en een paar bussen verf ik heb er tactische harken van gemaakt [video=youtube;tbd4t-ua-WQ]
    1 punt
  13. Vandaar dat ik ook om de paar beurten de garage inschakel. Waar haal je die vaatjes olie ? Heb je een goeie leverancier ? Vanzelfsprekend gebruik ik de voorgeschreven olie. We wilden bij aankoop geen auto met katalysator. Dat bleek achteraf de juiste keuze, alleen zijn die vandaag niet meer te krijgen. Nuttige tips waarvoor dank.
    1 punt
  14. hoho, ik heb niet gezegd dat ze lekker zijn. ze zijn eetbaar maar wel droger dan gewone rookkaas.
    1 punt
  15. Courgette's zijn heel leuk en makkelijk om te kweken. Weinig last van ongedierte, groeit als een tierelier en elke dag zie je de vruchten aanzienlijk groter worden. Het werkt zelfs in bakken. Resultaat, in korte tijd heel veel courgette's. Nu vind ik ze hartstikke lekker gevuld met een gehaktmengseltje in de oven, of in stukjes door de pasta saus, maar dat komt ook na een tijdje je neus uit. Invriezen of wecken is een optie, maar ik hou niet zo van slappe courgette. Courgette soep heeft mij ook nooit kunnen bekoren, dus dat invriezen is ook geen optie voor mij. Al mijn overschot courgette's uit eigen tuin en die van m'n vader, komen terecht bij zijn buurvrouw. Zij maakt ze in op zuur, zonder te wecken en ze zijn dan minimaal een jaar houdbaar, waarschijnlijk veel langer. Laatst heb ik daar van drie verschillende recepten courgette's in 't zuur geproefd en 1 recept stak met kop en schouders boven de rest uit. Ik vond het nogal zoet, maar dat ik uiteraard aan te passen door minder suiker te gebruiken. Nodig: 1kg courgette's 2 uien (rood of wit of gecombineerd) 60 gram zout 0,5 liter inmaakazijn 400 gram suiker (als je behoorlijk zoetig zuur wilt, anders een stuk minder) 1 theelepel selderijzaad 1 theelepel mosterdzaad 1 theelepel geelwortel poeder 1/3 theelepel mosterd poeder Werkwijze: De groenten in stukken snijden (redelijk grof, ook afh. van persoonlijke smaak) Zout erover strooien, door elkaar husselen en twee uur laten trekken Mengsel maken van inmaakazijn en kruiden, dit aan de kook brengen en de suiker toevoegen (proeven om te bepalen hoe zoet of zuur je het wilt hebben) Zout van de groenten afspoelen en in het azijn/kruidenmengels 15 a 20 minuten laten koken (als je het wat korter doet, blijft het steviger) Afvullen in schone potjes (oude schoongemaakte groentenpotjes, etc, gewoon je oude glaswerk) en op de kop wegzetten. Na een paar weken zijn de kruiden lekker er doorheen getrokken en heb je zoet/zuur voor bij de stamppot oid. Uiteraard kun je ook nog paprika of andere stevige groenten toevoegen en wat spelen met de kruiderij. Dit recept is ook heel bruikbaar voor augurken en komkommers. Veel plezier!
    1 punt
  16. http://www.tractorverf.nl Niet duur, makkelijk te verwerken met kwast, roller of spuit. Snelle levering !! Geen aandelen
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...