Voor voedingsmiddelen die behalve koolhydraten ook vetten en eiwitten bevatten gebruik ik zowel een droogmiddel (calciumchloride, CaCl2) als zuurstofadsorbers. Voor mij zijn flessen ideaal gebleken voor opslag, zowel van glas (met schroefdop) als PET. Zuurstofadsorbers laten zich nog wel wurmen door een flessehals, maar droogzakjes met calciumchloride bleken vaak een probleem, deze scheurden snel.
Hierdoor onstond de behoefte om een andere vorm te ontwikkelen die gemakkelijk door de flessehals was in te brengen.
Een vultrechter voor het vullen van flessen is beschreven in een eerdere post.
Deze oplossing is getoond in FOTO hieronder.
Men omwikkelt bv. een permanent-marker met 8x8cm papier geknipt uit bv. de "Teefilter" van de ALDI en verlijmt deze met een niet op water gebaseerde hobbylijm (herkenbaar met het brandbaar symbooltje).
Het verkregen papieren kokertje wordt van de permanent-marker afgetrokken voordat de lijm geheel droog is.
Het papieren kokertje wordt aan één kant dichtgeknoopt met bv. katoenkoord.
Het verkregen eenzijdig gesloten kokertje wordt deels gevuld met calciumchloride, genoeg ruimte latend voor dichtbinden van de andere zijde van het kokertje.
De andere kant van het kokertje wordt ook stevig dichtgebonden. De verkregen droogpatroon is gereed voor toepassing.
Droogpatronen kunnen worden bewaard in bv. een HAK-potje, maar ik doe ze direct in nog te vullen lege flessen. Eén patroon in elke lege fles. Uit ervaring als chemicus weet ik dat bv. een glas-oppervlak relatief veel vocht adsorbeert. Dus dit probleem wordt gepareerd nog vóór het vullen van van uw lege flessen met prepvoer. Dit moet u overigens niet doen met uw zuurstofadsorbers! Deze voegt u pas toe tijdens het vullen van uw flessen!
Het een en ander wordt gedemonstreerd (zie FOTO) met een PET-fles deels gevuld met tarwekiemen. Een product dat koolhydraten, eiwitten en (onverzadigde) vetten en tal van nutriënten bevat. Je kunt er werkelijk op leven! Dit product waarvan doorgaans 2 jaar wordt opgegeven voor de houdbaarheid wordt nagenoeg onbeperkt houdbaar met droogmiddel en zuurstofadsorber mits u deze bovendien in het donker bewaart. Flessen goed etiketteren met THT-datum van oorspronkelijke verpakking en datum waarop u heeft "gebotteld". Uiteraard kunt u de officiële THT-datum nu vergaand overschrijden. Om glasbreuk te voorkomen bij een schokgolf (kern-explosie ver weg) kunt u nog de glazen flessen voorzien van 2 elastiekjes, zoals (overigens overbodig bij PET-flessen) is getoond in FOTO:
@vheeswijk