lewieke Geplaatst: 11 juni 2014 Auteur Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Zou je 't erg vinden om dit draadje niet te vervuilen met rondzwervende blikken ? @houthe @Lion Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 11 juni 2014 Auteur Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Vandaag heb ik bij wijze van experiment de volgende dingen aangeschaft :  - grof zeezout 3 kg à 1.16€/kg - een koudrookspiraal : 24€ - rookmot en rookchips. Het verschil is dat rookchips op de houtskool worden gegooid. Rookmot is een soort stof, fijner van kwaliteit dat in de koudrookspiraal kan gebruikt worden om te roken.  Om snel van start te kunnen (het jeukt een beetje !) heb ik de volgende dingen geprobeerd : - harde kaas gekocht 250g - een droogworstje - 2 bbq worsten - 2 zalmmoten  De zalmmoten heb ik in een schaaltje gelegd met grof zeezout en bruine suiker. Ik heb er provinçaalse kruiden aan toegevoegd. Het schaaltje staat in de koelkast te drogen tot morgenochtend. Daarna laat ik de zalm nog wat rusten onder een doek zodat het laatste vocht er uit gaat. Daarna gaat ie in de rookoven om koud te roken.  Nu ligt er een stukje kaas en een droogworstje te roken, ik ben gewoon benieuwd hoe dat smaakt. Ik laat het spiraaltje rustig uitbranden, binnen een uur of 6-7 zou het roken klaar kunnen zijn. Morgenochtend snel al even proeven.  Donderdagmorgen ga ik naar de markt om : - 1 makreel, 1 paling, 1 forel, een grote zalmmoot.  Die wil ik dan pekelen en laten rusten en dan zie ik nog wel hoe ik 't spul klaarmaak, koud of warm gerookt.  Van de houtchips heb ik de volgende meegebracht : appel, walnoot, eik. Aangezien ik veel eik heb liggen zal ik met de kettingzaag eens wat chips maken zodat ik die kan toevoegen aan de houtskool. Dat hoef ik dan in de toekomst niet meer te kopen.  Ik zag bij Aveve ook beukenchips liggen in een verpakking van 25 kg. Zou dat bruikbaar zijn om te gebruiken als rookchips? @Geert  [ATTACH=CONFIG]10842[/ATTACH] De aankopen. Spiraal, 2 zakjes rookmot, 2 zakjes rookchips, grof zout. Bruine suiker hadden we nog staan. Best prijzig, ongeveer 40€. Als het meevalt even uitzoeken hoe het goedkoper kan. Tips welkom !  [ATTACH=CONFIG]10843[/ATTACH] De spiraal  [ATTACH=CONFIG]10844[/ATTACH] 2 bescheiden zalmmootjes om morgenavond koud te roken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Lion Geplaatst: 11 juni 2014 Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Zou je 't erg vinden om dit draadje niet te vervuilen met rondzwervende blikken ? @houthe @Lion  Sorry, Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 11 juni 2014 Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Wij kunnen ook bijna niet wachten. Vis lijkt me prima om mee te beginnen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
The Barber Geplaatst: 11 juni 2014 Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Kip filet roken, makkelijk en lekkerder dan als je gerookte kip koopt. Â Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 11 juni 2014 Auteur Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Kip filet roken, makkelijk en lekkerder dan als je gerookte kip koopt. Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk  Dat staat op de planning. Morgen naar de markt om wat verse vissoorten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 11 juni 2014 Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Na het pekelen zout af borstelen . Daar na nog wat laten rusten op keukenrol papier grotere stukken om hoog hangen . Wij ( mijn ouders en ik ) maakten onse hout schilfers zelf beuk eik allerhanden fruitbomenhout eigenlijk wat we hadden . We waren niet smaak gebonden . Dus waarom zou je die hout schilfers uit de boerenbond niet kunnen gebruiken ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 11 juni 2014 Auteur Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Na het pekelen zout af borstelen . Daar na nog wat laten rusten op keukenrol papier grotere stukken om hoog hangen . Wij ( mijn ouders en ik ) maakten onse hout schilfers zelf beuk eik allerhanden fruitbomenhout eigenlijk wat we hadden . We waren niet smaak gebonden . Dus waarom zou je die hout schilfers uit de boerenbond niet kunnen gebruiken ? Â Ik vraag het even voor de zekerheid omdat ik er namelijk weinig van ken. Het lijkt me logisch dat je de dingen gebruikt die voorhanden zijn. Ik las al dat eik een scherpe smaak geeft en dat naaldbomen te mijden zijn. Die beukschilfers kosten niet veel, dus dat wil ik wel proberen om warm te roken. Koop ik wel eens. Die pakken zout kunnen vast ook wel goedkoper. Bij Colruyt 1.16e/kg vanaf 3 kg. Zakken van 25 kg zijn bij de plaatselijke Aveve enkel per pallet van 1000 kg te krijgen. Toch nog maar eens rondkijken waar ik een grote zak bemachtig zonder het land rond te rijden. Â Welke kruiden gebruik jij @Geert ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Charlie Geplaatst: 11 juni 2014 Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Het roken van voedingsmiddelen wel te verstaan. Ik kocht vandaag een nieuw speeltje. Een rookoventje low budget van Barbecook. Ik vond er eentje op het net. Splinternieuw in de verpakking, 50€. Een minder geschikt verjaardagscadeau dat de verkoper kreeg. Bij mij was het alsof Sinterklaas weer eens was langsgekomen. Vandaag heb ik het ding in elkaar gezet. Deze week test ik 'm eens uit. Ik heb al wat recepten gevonden en manieren van roken. Ik probeer eerst met koudroken en haal morgen een rookspiraal en rookmot. Daarna ga ik experimenteren met eigen mengsels. Nu nog grof zeezout vinden.  Dit is 'm [ATTACH=CONFIG]10822[/ATTACH]  Leuk ding Lewieke. Ben benieuwd naar het resultaat. Als je wil, bewaar ik eikenschaafsel voor je, zodra ik weer eens eiken mag verwerken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast ghostwhiper Geplaatst: 11 juni 2014 Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Ik haal altijd gewoon keuken zout bij de emte supermarkt. Kost daar ongeveer 69 cent per kilo zak. Verschil tussen keuken zout en zeezout proef ik niet. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 11 juni 2014 Auteur Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Ik haal altijd gewoon keuken zout bij de emte supermarkt. Kost daar ongeveer 69 cent per kilo zak. Verschil tussen keuken zout en zeezout proef ik niet. Â Het grof zout is niet nodig ? Het lijkt me wel een fijn en kwalitatief product om te gebruiken. Of vergis ik me. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 11 juni 2014 Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Ik haal altijd gewoon keuken zout bij de emte supermarkt. Kost daar ongeveer 69 cent per kilo zak. Verschil tussen keuken zout en zeezout proef ik niet. Â Niet voor 't roken, maar 't inmaken, haal ik het bij de Sligro (moet je wel iemand met een pasje kennen of er eentje hebben), 25 kg, 5 euro. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast ghostwhiper Geplaatst: 11 juni 2014 Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Ik proef het verschil tussen duur zeezout en keuken zout echt niet. Bij nat en bij droog pekelen voldoet goedkoop zout in mijn ogen prima @Raycoupe goede tip ga ik eens vragen aan een tante Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 11 juni 2014 Auteur Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Sligro hebben wij niet. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 11 juni 2014 Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Ik vraag het even voor de zekerheid omdat ik er namelijk weinig van ken. Het lijkt me logisch dat je de dingen gebruikt die voorhanden zijn. Ik las al dat eik een scherpe smaak geeft en dat naaldbomen te mijden zijn. Die beukschilfers kosten niet veel, dus dat wil ik wel proberen om warm te roken. Koop ik wel eens. Die pakken zout kunnen vast ook wel goedkoper. Bij Colruyt 1.16e/kg vanaf 3 kg. Zakken van 25 kg zijn bij de plaatselijke Aveve enkel per pallet van 1000 kg te krijgen. Toch nog maar eens rondkijken waar ik een grote zak bemachtig zonder het land rond te rijden. Welke kruiden gebruik jij @Geert ? Voor grof zout probeer eens horeca totaal . En kruiden gedroogde tijm laurier jeneverbes gedroogde peterselie maar ook marjolien rozemarijn . Dat heb ik nog allemaal in de tuin staan .  Geert ps. Dennen en sparren hout bevat te veel hars . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 11 juni 2014 Auteur Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Voor grof zout probeer eens horeca totaal . En kruiden gedroogde tijm laurier jeneverbes gedroogde peterselie maar ook marjolien rozemarijn . Dat heb ik nog allemaal in de tuin staan . Â Geert ps. Dennen en sparren hout bevat te veel hars . Â Ook voor particulieren ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 11 juni 2014 Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Ook voor particulieren ? Â Ik heb daar al gekocht als particulier . Er is er een brugge . Waarschijnlijk hebben ze een site ook maar als computer domoor kan ik dit nu niet vinden . Â Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast ghostwhiper Geplaatst: 11 juni 2014 Delen Geplaatst: 11 juni 2014 ps. Dennen en sparren hout bevat te veel hars . Â Je kan bij het warm roken van paling wel verse dennentakken gebruiken om de ton af te dekken dat schijnt wel een bepaalde smaak te geven in combinatie met vochtige jute zakken. Â Als hout om te roken is het zelfs giftig heb ik me laten vertellen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 11 juni 2014 Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Je kan bij het warm roken van paling wel verse dennentakken gebruiken om de ton af te dekken dat schijnt wel een bepaalde smaak te geven in combinatie met vochtige jute zakken. Â Als hout om te roken is het zelfs giftig heb ik me laten vertellen. Â Ik heb wel een dennennaalden gebruikt bij het roken . Of het hout giftig is weet ik niet . Ik zou geen exotisch hout gaan gebruiken zoals meranti of merbau . Dat betrouw ik niet je moet maar eens een splinter in je vinger krijgen het zweert ongelooflijk . Â Geert 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast ghostwhiper Geplaatst: 11 juni 2014 Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Je kunt wel exoten gebruiken mits je er wel even onderzoek naar doet. Voor wat ik doe voldoet eiken hout om te garen en beuk mot voor het roken prima. Heb wel wat geëxperimenteerd met diverse houtsoorten en pistache en walnoot doppen maar vind het niet echt nodig. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 11 juni 2014 Auteur Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Bij nazicht van het oventje blijkt dat de thermometer niet werkt. Ik heb ter vervanging een vleesthermometer gebruikt. Intussen heb ik het thermometertje gedemonteerd, het glaasjes verwijderd, het metertje uitgedeukt en het wijzertje gecalibreerd. Het werkt niet helemaal precies naar mijn gevoel. Het lijkt erop dat het oventje tijdens het transport handhandig behandeld werd. Ik kocht het op een tweedehands site. Ik betrouw de verkoper omwille van zijn beroep. Het betreft waarschijnlijk een oventje uit één of ander lot. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
tothemax Geplaatst: 11 juni 2014 Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Zelf maken en meenemen naar de SC, dan verzinnen we wel wat er allemaal in kan. Â Idd, ik denk dat ik dat ga doen... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast ghostwhiper Geplaatst: 11 juni 2014 Delen Geplaatst: 11 juni 2014 Gewoon op gevoel doen werkt beter dan een thermometer. Na 3 gesloopte thermometers voel ik aan de buitenkant van mijn Rookoven Hoe warm of heet die is. Nog net goed aan te raken prima temperatuur, makkelijk aan te raken te koud en niet aan te raken te heet. Bij koud roken kun je op zich ook op gevoel roken en als je een electrische plaat gebruikt gewoon op de laagste stand wat die rook op produceert zetten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 12 juni 2014 Delen Geplaatst: 12 juni 2014 Idd, ik denk dat ik dat ga doen... Â Je kunt eerst een kijkje nemen in de winkel hoe het er uitziet en voor de maten. Dan bouw je met jouw skills zelf een verbeterde versie (2.0 XYZ) die een leven lang mee gaat volgens mij. Â Veel mensen gebruiken een oliedrum, biervat of iets degelijks maar ik zie ook wel rechthoekige modellen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 12 juni 2014 Delen Geplaatst: 12 juni 2014 Tijdens SC Nunspeet was ik daar in een winkeltje waar ze tientallen soorten rookovens verkochten . Misschien kan een computer nurts eens een link plaatsen van de site . Kunnen de dommies ook nog eens kijken . Â Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.