Ga naar inhoud
GENEGEERD

Werken aan onafhankelijkheid : voedsel bewaren - roken


lewieke

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 94
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Vandaag heb ik bij wijze van experiment de volgende dingen aangeschaft :

 

- grof zeezout 3 kg à 1.16€/kg

- een koudrookspiraal : 24€

- rookmot en rookchips. Het verschil is dat rookchips op de houtskool worden gegooid. Rookmot is een soort stof, fijner van kwaliteit dat in de koudrookspiraal kan gebruikt worden om te roken.

 

Om snel van start te kunnen (het jeukt een beetje !) heb ik de volgende dingen geprobeerd :

- harde kaas gekocht 250g

- een droogworstje

- 2 bbq worsten

- 2 zalmmoten

 

De zalmmoten heb ik in een schaaltje gelegd met grof zeezout en bruine suiker. Ik heb er provinçaalse kruiden aan toegevoegd. Het schaaltje staat in de koelkast te drogen tot morgenochtend. Daarna laat ik de zalm nog wat rusten onder een doek zodat het laatste vocht er uit gaat. Daarna gaat ie in de rookoven om koud te roken.

 

Nu ligt er een stukje kaas en een droogworstje te roken, ik ben gewoon benieuwd hoe dat smaakt. Ik laat het spiraaltje rustig uitbranden, binnen een uur of 6-7 zou het roken klaar kunnen zijn. Morgenochtend snel al even proeven.

 

Donderdagmorgen ga ik naar de markt om :

- 1 makreel, 1 paling, 1 forel, een grote zalmmoot.

 

Die wil ik dan pekelen en laten rusten en dan zie ik nog wel hoe ik 't spul klaarmaak, koud of warm gerookt.

 

Van de houtchips heb ik de volgende meegebracht : appel, walnoot, eik. Aangezien ik veel eik heb liggen zal ik met de kettingzaag eens wat chips maken zodat ik die kan toevoegen aan de houtskool. Dat hoef ik dan in de toekomst niet meer te kopen.

 

Ik zag bij Aveve ook beukenchips liggen in een verpakking van 25 kg. Zou dat bruikbaar zijn om te gebruiken als rookchips? @Geert

 

[ATTACH=CONFIG]10842[/ATTACH]

De aankopen. Spiraal, 2 zakjes rookmot, 2 zakjes rookchips, grof zout. Bruine suiker hadden we nog staan. Best prijzig, ongeveer 40€. Als het meevalt even uitzoeken hoe het goedkoper kan. Tips welkom !

 

[ATTACH=CONFIG]10843[/ATTACH]

De spiraal

 

[ATTACH=CONFIG]10844[/ATTACH]

2 bescheiden zalmmootjes om morgenavond koud te roken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Na het pekelen zout af borstelen . Daar na nog wat laten rusten op keukenrol papier grotere stukken om hoog hangen . Wij ( mijn ouders en ik ) maakten onse hout schilfers zelf beuk eik allerhanden fruitbomenhout eigenlijk wat we hadden . We waren niet smaak gebonden . Dus waarom zou je die hout schilfers uit de boerenbond niet kunnen gebruiken ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Na het pekelen zout af borstelen . Daar na nog wat laten rusten op keukenrol papier grotere stukken om hoog hangen . Wij ( mijn ouders en ik ) maakten onse hout schilfers zelf beuk eik allerhanden fruitbomenhout eigenlijk wat we hadden . We waren niet smaak gebonden . Dus waarom zou je die hout schilfers uit de boerenbond niet kunnen gebruiken ?

 

Ik vraag het even voor de zekerheid omdat ik er namelijk weinig van ken. Het lijkt me logisch dat je de dingen gebruikt die voorhanden zijn. Ik las al dat eik een scherpe smaak geeft en dat naaldbomen te mijden zijn. Die beukschilfers kosten niet veel, dus dat wil ik wel proberen om warm te roken. Koop ik wel eens. Die pakken zout kunnen vast ook wel goedkoper. Bij Colruyt 1.16e/kg vanaf 3 kg. Zakken van 25 kg zijn bij de plaatselijke Aveve enkel per pallet van 1000 kg te krijgen. Toch nog maar eens rondkijken waar ik een grote zak bemachtig zonder het land rond te rijden.

 

Welke kruiden gebruik jij @Geert ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het roken van voedingsmiddelen wel te verstaan. Ik kocht vandaag een nieuw speeltje. Een rookoventje low budget van Barbecook. Ik vond er eentje op het net. Splinternieuw in de verpakking, 50€. Een minder geschikt verjaardagscadeau dat de verkoper kreeg. Bij mij was het alsof Sinterklaas weer eens was langsgekomen. Vandaag heb ik het ding in elkaar gezet. Deze week test ik 'm eens uit. Ik heb al wat recepten gevonden en manieren van roken. Ik probeer eerst met koudroken en haal morgen een rookspiraal en rookmot. Daarna ga ik experimenteren met eigen mengsels.

 

Nu nog grof zeezout vinden.

 

Dit is 'm

[ATTACH=CONFIG]10822[/ATTACH]

 

Leuk ding Lewieke. Ben benieuwd naar het resultaat. Als je wil, bewaar ik eikenschaafsel voor je, zodra ik weer eens eiken mag verwerken. :rolleyes:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast ghostwhiper

Ik haal altijd gewoon keuken zout bij de emte supermarkt.

Kost daar ongeveer 69 cent per kilo zak.

Verschil tussen keuken zout en zeezout proef ik niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik haal altijd gewoon keuken zout bij de emte supermarkt.

Kost daar ongeveer 69 cent per kilo zak.

Verschil tussen keuken zout en zeezout proef ik niet.

 

Het grof zout is niet nodig ? Het lijkt me wel een fijn en kwalitatief product om te gebruiken. Of vergis ik me.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik haal altijd gewoon keuken zout bij de emte supermarkt.

Kost daar ongeveer 69 cent per kilo zak.

Verschil tussen keuken zout en zeezout proef ik niet.

 

Niet voor 't roken, maar 't inmaken, haal ik het bij de Sligro (moet je wel iemand met een pasje kennen of er eentje hebben), 25 kg, 5 euro.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast ghostwhiper

Ik proef het verschil tussen duur zeezout en keuken zout echt niet.

Bij nat en bij droog pekelen voldoet goedkoop zout in mijn ogen prima

@Raycoupe goede tip ga ik eens vragen aan een tante ;)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vraag het even voor de zekerheid omdat ik er namelijk weinig van ken. Het lijkt me logisch dat je de dingen gebruikt die voorhanden zijn. Ik las al dat eik een scherpe smaak geeft en dat naaldbomen te mijden zijn. Die beukschilfers kosten niet veel, dus dat wil ik wel proberen om warm te roken. Koop ik wel eens. Die pakken zout kunnen vast ook wel goedkoper. Bij Colruyt 1.16e/kg vanaf 3 kg. Zakken van 25 kg zijn bij de plaatselijke Aveve enkel per pallet van 1000 kg te krijgen. Toch nog maar eens rondkijken waar ik een grote zak bemachtig zonder het land rond te rijden.

 

Welke kruiden gebruik jij @Geert ?

Voor grof zout probeer eens horeca totaal . En kruiden gedroogde tijm laurier jeneverbes gedroogde peterselie maar ook marjolien rozemarijn . Dat heb ik nog allemaal in de tuin staan .

 

Geert

ps. Dennen en sparren hout bevat te veel hars .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor grof zout probeer eens horeca totaal . En kruiden gedroogde tijm laurier jeneverbes gedroogde peterselie maar ook marjolien rozemarijn . Dat heb ik nog allemaal in de tuin staan .

 

Geert

ps. Dennen en sparren hout bevat te veel hars .

 

Ook voor particulieren ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast ghostwhiper

ps. Dennen en sparren hout bevat te veel hars .

 

Je kan bij het warm roken van paling wel verse dennentakken gebruiken om de ton af te dekken dat schijnt wel een bepaalde smaak te geven in combinatie met vochtige jute zakken.

 

Als hout om te roken is het zelfs giftig heb ik me laten vertellen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kan bij het warm roken van paling wel verse dennentakken gebruiken om de ton af te dekken dat schijnt wel een bepaalde smaak te geven in combinatie met vochtige jute zakken.

 

Als hout om te roken is het zelfs giftig heb ik me laten vertellen.

 

Ik heb wel een dennennaalden gebruikt bij het roken . Of het hout giftig is weet ik niet . Ik zou geen exotisch hout gaan gebruiken zoals meranti of merbau . Dat betrouw ik niet je moet maar eens een splinter in je vinger krijgen het zweert ongelooflijk .

 

Geert

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast ghostwhiper

Je kunt wel exoten gebruiken mits je er wel even onderzoek naar doet.

Voor wat ik doe voldoet eiken hout om te garen en beuk mot voor het roken prima.

Heb wel wat geëxperimenteerd met diverse houtsoorten en pistache en walnoot doppen maar vind het niet echt nodig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij nazicht van het oventje blijkt dat de thermometer niet werkt. Ik heb ter vervanging een vleesthermometer gebruikt. Intussen heb ik het thermometertje gedemonteerd, het glaasjes verwijderd, het metertje uitgedeukt en het wijzertje gecalibreerd. Het werkt niet helemaal precies naar mijn gevoel. Het lijkt erop dat het oventje tijdens het transport handhandig behandeld werd. Ik kocht het op een tweedehands site. Ik betrouw de verkoper omwille van zijn beroep. Het betreft waarschijnlijk een oventje uit één of ander lot.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast ghostwhiper

Gewoon op gevoel doen werkt beter dan een thermometer.

Na 3 gesloopte thermometers voel ik aan de buitenkant van mijn Rookoven Hoe warm of heet die is.

Nog net goed aan te raken prima temperatuur, makkelijk aan te raken te koud en niet aan te raken te heet.

Bij koud roken kun je op zich ook op gevoel roken en als je een electrische plaat gebruikt gewoon op de laagste stand wat die rook op produceert zetten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Idd, ik denk dat ik dat ga doen...

 

Je kunt eerst een kijkje nemen in de winkel hoe het er uitziet en voor de maten. Dan bouw je met jouw skills zelf een verbeterde versie (2.0 XYZ) die een leven lang mee gaat volgens mij.

 

Veel mensen gebruiken een oliedrum, biervat of iets degelijks maar ik zie ook wel rechthoekige modellen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...