Raycoupe Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 Misschien een rare vraag, maar hoe slacht je een cavia? Ik heb ervaring met kippen, konijnen en vissen, maar niet met cavia"s Inwendig lijken alle zoogdieren nogal op elkaar. 't Lijkt me niet veel anders dan een konijn, maar ik denk niet dat je iemand met praktijkervaring hierin gaat vinden. Filmpje voor de liefhebber: Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
longsurviver Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 Ze werden vroeger ook gegeten op schepen, omdat ze zich zo snel voortplanten en niet snel last hebben van ziektes Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 Was dat maar waar. ik dacht ook dat dat werkte, maar heb snachts cameras geplaatst in een varkensstal met cavia hokken, de ratten liepen er gewoon overheen, en probeerde de hokken in te komen. Beter gebruik je katten geur tegen ratten Zou het kunnen dat er een gigantisch verschil zit tussen de cavia's van /in Zuid Amerika en de gekweekte vorm dat wij hier zien? Groetjes Chin Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 Insecten als je het durft/lust zijn goedkoop gezond en duurzaam eiwit Kweek ze maar ! Duizenden krekels in je huis hmmm dan wordt zelfs kermis lawaai een geneugte. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 Ik leerde konijnen slachten van iemand die dat kent. Je kan maar beter vooraf eens oefenen, voor je het een beetje kent heb je er een tiental geslacht. Ik kan het wel maar dat betekent nog niet dat ik het graag doe. Ik kocht een heel klein gebogen mesje wat het gemakkelijker maakt om de slagader door te snijden. Het is een soort gebogen aardappelmesje. Let wel dat je de slagader vasthoudt of je zit onder het bloed. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 Kweek ze maar ! Duizenden krekels in je huis hmmm dan wordt zelfs kermis lawaai een geneugte. Ik heb een paar jaar m'n eigen krekels gekweekt tbv terraria en vivaria, want kopen in de dierenzaak is nogal duur. Dat is, om het zwak uit te drukken, een heel gedoe! Veel werk, veel stank, veel warmte bij nodig en wat je ze moet voeren is niet goedkoop. Je kunt ze wel opkweken op rommelvoer, maar dan is de voedingswaarde navenant. Mocht iemand dit willen proberen, heb ik nog wel tips..... Bij sprinkhanen heb je weer het probleem dat deze grove grassoorten eten en die zijn in de winter in NL dan weer niet voorradig. Misschien zijn meelwormen of regenwormen betere een optie.... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 @gasmasker. De Vlaamse reus is bij mijn weten niet heel geschikt voor consumptie, deze 3 rassen in ieder geval wel:de Californiër, de Witte Nieuw-Zeelander en de Witte van Dendermonde. Heeft dan te maken met de vlees/been verhouding. Maar de Vlaamse reuzen en de Lotharingers schijnen toch ook veel door particulieren gehouden te worden voor consumptie. Ach, alles met meer dan twee poten zal best smaken als je honger hebt. Elk konijn ( soort) dat in 6-8 weken slachtrijp is en denk dan aan 1.2 tot 1.5 kg geeft opbrengst tegenover voer consumptie. Een Vlaamse reus denk ik voldoet daar niet aan. Vraag me af wie dat ras heeft uitgevonden, zekers geen hongerige mens. Dus je moet geen echt ras kopen als je konijnen koopt van 6-8 weken en die hebben het juiste slacht gewicht dan zit je eigenlijk goed. Maar misschien wil je tijdens een SHTF toch nog een tentoonstelling mee pikken Tja dan heb je een probleem. :-) Chin Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 Misschien een rare vraag, maar hoe slacht je een cavia? Ik heb ervaring met kippen, konijnen en vissen, maar niet met cavia"s Hetzelfde als een konijn maar heel voorzichtig. Kijk is op utube "squirrel" slachten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 Ik leerde konijnen slachten van iemand die dat kent. Je kan maar beter vooraf eens oefenen, voor je het een beetje kent heb je er een tiental geslacht. Ik kan het wel maar dat betekent nog niet dat ik het graag doe. Ik kocht een heel klein gebogen mesje wat het gemakkelijker maakt om de slagader door te snijden. Het is een soort gebogen aardappelmesje. Let wel dat je de slagader vasthoudt of je zit onder het bloed. Een konijn doden en slachten is "Sorry" hoor kinderspel. Daar heb je geen speciaal mes voor nodig, het enige wat zou kunnen tellen is ga je de vacht prepareren of niet. Of je het leuk vind of niet, als je eten wil doe je dat gewoon. Ik heb nog nooit geweten of ervaren dat de slagader werd door gesneden bij een konijn dus dat is nieuw voor mij. Zou ik persoonlijk nooit doen want als er bloed op de vacht komt dan heb ik een extra probleem. Maar tja ieder zijn wijze waarschijnlijk. Chin Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
frank1964 Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 Ik leerde konijnen slachten van iemand die dat kent. Je kan maar beter vooraf eens oefenen, voor je het een beetje kent heb je er een tiental geslacht. Ik kan het wel maar dat betekent nog niet dat ik het graag doe. Ik kocht een heel klein gebogen mesje wat het gemakkelijker maakt om de slagader door te snijden. Het is een soort gebogen aardappelmesje. Let wel dat je de slagader vasthoudt of je zit onder het bloed. Ik mag toch wel hopen dat je ze eerst een flinke optater geeft tegen het achterhoofd? Zo niet, moet je misschien maar eens aan @Geert vragen hoe het moet. Zowel heb ik niets gezegd natuurlijk Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 Een konijn doden en slachten is "Sorry" hoor kinderspel. Daar heb je geen speciaal mes voor nodig, het enige wat zou kunnen tellen is ga je de vacht prepareren of niet. Of je het leuk vind of niet, als je eten wil doe je dat gewoon. Ik heb nog nooit geweten of ervaren dat de slagader werd door gesneden bij een konijn dus dat is nieuw voor mij. Zou ik persoonlijk nooit doen want als er bloed op de vacht komt dan heb ik een extra probleem. Maar tja ieder zijn wijze waarschijnlijk. Chin Hoe dood jij dan konijnen ? Met een mes . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 @frank1964 Tegenwoordig koop ik geslachte konijnen omdat ik het niet leuk vind. Al kan ik het wel. De konijnen krijgen een flinke klap in de nek, niet op het achterhoofd. Als je 't goed doet, dan is de halswervel gebroken, indien niet, dan zijn ze verdoofd. Het is geen hobby van me om konijnen te slachten maar ik heb er ooit wel wat nesten gehad. @Chinaka Het is ook geen speciaal mes. Het is een klein gebogen scherp schilmesje. Het doel is die dieren op diervriendelijke wijze in de pot te doen belanden. Zo snel, efficiënt en pijnloos mogelijk. Ik vind het mesje voor mij een praktisch dingetje, niets meer,niets minder. Met een ander mes gaat ook, maar toch ... . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
frank1964 Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 @frank1964 Tegenwoordig koop ik geslachte konijnen omdat ik het niet leuk vind. Al kan ik het wel. De konijnen krijgen een flinke klap in de nek, niet op het achterhoofd. Als je 't goed doet, dan is de halswervel gebroken, indien niet, dan zijn ze verdoofd. Het is geen hobby van me om konijnen te slachten maar ik heb er ooit wel wat nesten gehad. @Chinaka Het is ook geen speciaal mes. Het is een klein gebogen scherp schilmesje. Het doel is die dieren op diervriendelijke wijze in de pot te doen belanden. Zo snel, efficiënt en pijnloos mogelijk. Ik vind het mesje voor mij een praktisch dingetje, niets meer,niets minder. Met een ander mes gaat ook, maar toch ... . Ik kan me heel goed voorstellen dat je het niet leuk vind. Ikzelf zou het ook niet willen, totdat er werkelijk een SHTF is. Uit ervaring weet ik dat ik een dier kan doden en slachten, maar leuk vind ik het zeker niet. Zonder in religieuze discussies te willen belanden, kan ik ook zeggen dat ik ieder jaar weer kotsmisselijk wordt van het gebruik waarbij schapen ondanks alle goede afspraken, onverdoofd de strot afgesneden wordt. Van mij mogen ze dat met die gasten zelf doen, maar goed, das een persoonlijke mening Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
CrossbowClan Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 Ik kan me heel goed voorstellen dat je het niet leuk vind. Ikzelf zou het ook niet willen, totdat er werkelijk een SHTF is. Uit ervaring weet ik dat ik een dier kan doden en slachten, maar leuk vind ik het zeker niet. Zonder in religieuze discussies te willen belanden, kan ik ook zeggen dat ik ieder jaar weer kotsmisselijk wordt van het gebruik waarbij schapen ondanks alle goede afspraken, onverdoofd de strot afgesneden wordt. Van mij mogen ze dat met die gasten zelf doen, maar goed, das een persoonlijke mening Hoi Frank, Onverdoofd de strot doorsnijden noemen we ritueel slachten. Daarin kun jij je mss niet vinden, maar is voor Joden en Moslims uitermate belangrijk. Tevens heeft het een aantal voordelen m.b.t. de kwaliteit van het vlees, wanneer men zich aan ALLE regels houdt. Iets wat helaas nauwelijks gebeurt in NL. Een kort uitleg.... enkele regels zijn : - het dier moet een goed leven hebben gehad ; - het dier moet goed gevoed en gezond zijn, dus alles uit de bio-industrie kan niet Halal (geschikt om te eten) zijn maar is Haram (verboden)(denk aan de kwaliteit) ; - het slachtmes moet vlijmscherp zijn ; - de slokdarm, de keel, de luchtpijp en de slagaders moeten in 1 beweging doorgesneden worden ; - het dier mag geen pijn lijden, dus de slachter moet vakbekwaam zijn. Nu zijn er genoeg tegenstrijdige onderzoeken gepubliceerd, dus ik ga niet mee in een debat/discussie over wel/geen pijn die het dier zou kunnen lijden. Het enige wat ik zeggen wil is dit... wanneer je een Halal(!) kip op je bord krijgt weet je zeker dat je een gezond stukje vlees eet. Gr. en suc6, Martin. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 Hoe dood jij dan konijnen ? Met een mes . Geert Ik zing ze dood "Bright eyes, Burning like fire. Bright eyes, How can you close and fail How can the light that burned so brightly Suddenly burn so pale? Bright eyes." Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 Ik heb een paar jaar m'n eigen krekels gekweekt tbv terraria en vivaria, want kopen in de dierenzaak is nogal duur. Dat is, om het zwak uit te drukken, een heel gedoe! Veel werk, veel stank, veel warmte bij nodig en wat je ze moet voeren is niet goedkoop. Je kunt ze wel opkweken op rommelvoer, maar dan is de voedingswaarde navenant. Mocht iemand dit willen proberen, heb ik nog wel tips..... Bij sprinkhanen heb je weer het probleem dat deze grove grassoorten eten en die zijn in de winter in NL dan weer niet voorradig. Misschien zijn meelwormen of regenwormen betere een optie.... Ray het verschil is dat krekels wel verdomd lekker zijn . Maar het is gewoon niet te doen ze te kweken en deze die voor terraria gekweekt worden hebben sowieso geen voedings waarden voor mensen, als ik goe ben ingelicht zelfs niet voor reptielen, spinnen etc. En worden steeds bijgevoerd. Misschien is een stukje geschiedenis hier wel van pas. Sorry mijn zwakte. Voordat de Europeanen de Natives uitroeide enof beziekte, waren krekels een basis voedsel voor deze die aan zowel de oost als westkust leefde. Op gepaste tijden gingen ze met dekens over het hoge grasland en dreven de krekels in zee. Die verdronken daar en spoelde terug aan waar ze te drogen werden gelegd en een lekkere gezonde zoute chip werden. Groetjes Chin Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 Hoe dood jij dan konijnen ? Met een mes . Geert IK denk dat je mijn text nogmaals moet lezen, " Met een mes" Welk mes. maar zoals ik reeds vermelde ik zing ze dood ! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 Ray het verschil is dat krekels wel verdomd lekker zijn . Maar het is gewoon niet te doen ze te kweken en deze die voor terraria gekweekt worden hebben sowieso geen voedings waarden voor mensen, als ik goe ben ingelicht zelfs niet voor reptielen, spinnen etc. En worden steeds bijgevoerd. Misschien is een stukje geschiedenis hier wel van pas. Sorry mijn zwakte. Voordat de Europeanen de Natives uitroeide enof beziekte, waren krekels een basis voedsel voor deze die aan zowel de oost als westkust leefde. Op gepaste tijden gingen ze met dekens over het hoge grasland en dreven de krekels in zee. Die verdronken daar en spoelde terug aan waar ze te drogen werden gelegd en een lekkere gezonde zoute chip werden. Groetjes Chin Klopt, veel mensen gooien extra vitamine poeder over hun krekels, voor ze gevoerd worden. De krekels die je namelijk bij de dierenzaak koopt, zitten al een paar dagen zonder voer en zijn nagenoeg uitgehongerd. 't Beste kun je gekochte krekels eerst een paar dagen bijvoeren. Vandaar ook dat ik opmerk dat het kweken van kwalitatief goede krekels, ook kwalitatief goed voer vereist, iets waar de professionele kweker al snel op bezuinigd. Wil je gezonde reptielen/amfibieën, dan kweek je je krekels zelf. In landen als Indonesie, zetten ze gewoon een afwasteiltje 's avond buiten in 't bos, met een rand plakband aan de binnenkant (= glad) en een stukje fruit in 't midden. 's Morgens heb je dan krekels! Oh ja, voor iedereen die het proberen wil, krekels smaken nogal naar pinda's en de veldkrekel (die donkere) zijn lekkerder dan de huiskrekels (die bruine). (red.) Weideplankton vangen heb ik ook veel gedaan, dus een zeer fijnmazig schepnet door het gras trekken, maar de moeite afgezet tegen de opbrengst is voor menselijke consumptie, dus preppers, in NL niet interessant. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 @Raycoupe: Dus als het weer blijft veranderen in opwaartse zin gaan we waarschijnlijk ook meer krekels krijgen ( Hoop hoop) Ik vind ze alvast kei lekker. Volgende prepper item, een wasteil Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 19 augustus 2013 Delen Geplaatst: 19 augustus 2013 IK denk dat je mijn text nogmaals moet lezen, " Met een mes" Welk mes. maar zoals ik reeds vermelde ik zing ze dood ! Chin ik heb je altijd als een serieus persoon beschouwd , maar nu is het beste er toch af . Al zit je aan de andere kant van de plas . Een dier kan men niet dier vriendelijk doden zonder mes al is het met de kromme patatten schilder van lewieke . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 20 augustus 2013 Delen Geplaatst: 20 augustus 2013 cavia zijn net zo makkelijk als konijn te houden maar de besten schoon maken is een ellende. de ingewanden enzo ,zijn niet zo makkelijk eruit te halen. ik vind kip en konijn het makelikste schoon te maken en te slachten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 20 augustus 2013 Delen Geplaatst: 20 augustus 2013 @Mrsjones Smaakt papegaai zoals kip ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 20 augustus 2013 Delen Geplaatst: 20 augustus 2013 @Mrsjones Smaakt papegaai zoals kip ? heb nog nooit een papegaai gegeten, er vliegen flink wat rond ,de meeste zijn bescherm en ik kom bijna om in de kippen.heb wel eens fregat vogel geproef en dat was echt smerig. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Davena Geplaatst: 20 augustus 2013 Delen Geplaatst: 20 augustus 2013 Denk ik toch eerder aan een vijver met forellen: http://www.poseidongent.be/index.php/artikels/vijver/vissen/136-forellen-als-vijvervissen En hier wat lekkere recepten http://www.okokorecepten.nl/recept/vis/forel/ Heb je gelijk water dat je zelf nog kunt filteren als drinkwater. Maar over die eetbare vissen is er volgens mij al een andere post... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
xinix Geplaatst: 20 augustus 2013 Delen Geplaatst: 20 augustus 2013 Nog ff over dat konijnen slachten. Flinke klap met een hamer oid op zijn kop. Daarna breek je zijn nek. hand op zijn schouders en twee vingers langs zijn nek. andere hand over zijn kop en ook twee vingers langs zijn nek. (je vingers zitten nu tegen elkaar)( Dan knokkels tegen elkaar duwen . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.