Ga naar inhoud
GENEGEERD

Wollen deken


AWOL

Aanbevolen berichten

Ik heb laatst een dump militaire wollen deken aangeschaft.

http://www.militarycollectibles4u.nl/a-27764053/slaapzak-amp-deken/wollen-deken-groen-origineel/

 

Het idee is om die in de auto te leggen "voor het geval dat", en dan denk ik met name aan stranden in de winter langs de weg.

Ik had het liefst een 100% wollen deken gehad maar die zijn nogal prijzig, wie weet komt het nog eens er van.

 

Navraag leerde dat deze deken uit 65% wol en verder uit chlorofibre bestaat. Dat laatste zei mij niets dus ben wat gaan zoeken en ik lees interessante dingen over deze vezels.

http://www.negativeionclothings.com/nic/ChloroFibre.pdf

 

Is er iemand die ervaring heeft met deze dekens en/of materiaal combinatie? Wellicht ook vergeleken met 100% wol?

Enig idee tot welke temperaturen een deken als deze zou moeten kunnen beschermen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ook hier hebben wij wollen dekens in de auto. (100%) Aangezien mijn route werk-thuis behoorlijk file gevoelig is.

Maar ook met eventuele pech kan je warm blijven.

Bij -5 kun je nog een wolkendeken zonder matje gebruiken maar het is dan wel te koud om in diepe slaap te vallen.

Mocht je eventueel nog 100% wollen dekens willen aanschaffen, bijvoorbeeld op onderstaande link kosten ze nog geen €25.

Hier hebben wij ook onze dekens vandaan.

http://www.dumpcompany.com/index.php?item=dekens&action=page&group_id=83&lang=NL

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook hier hebben wij wollen dekens in de auto. (100%) Aangezien mijn route werk-thuis behoorlijk file gevoelig is.

Maar ook met eventuele pech kan je warm blijven.

Bij -5 kun je nog een wolkendeken zonder matje gebruiken maar het is dan wel te koud om in diepe slaap te vallen.

Mocht je eventueel nog 100% wollen dekens willen aanschaffen, bijvoorbeeld op onderstaande link kosten ze nog geen €25.

Hier hebben wij ook onze dekens vandaan.

http://www.dumpcompany.com/index.php?item=dekens&action=page&group_id=83&lang=NL

 

Dank je voor de tip, waarom heb ik potverdomme deze verkoper niet gevonden? Mijn deken is overigens wel ongebruikt verder.

Zijn de Abee en/of Bemo kriebel dekens of niet?

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik zou zoeken naar een 100%wol deken. ze zijn heel divers bruikbaar. hier een paar gebruiktips, en hij verteld ook iets over verschil tussen 100%wol en gemengde dekens.

 

 

Precies dat filmpje van Dave was de reden dat ik besloot zo'n deken te willen :) @Vempain, thx for the info

Link naar reactie
Delen op andere sites

zijn die gebruikte dekens van dumpcompany dan nog in goede staat? Ik kan me voorstel na enkele buitenlandse acties dat die beschadigd raken of niet?

 

En wat is het verschil tussen aabe, Bemo en manta?

 

Die van ons (Bemo) zijn in zeer goede staat en lijken zeer weinig te zijn gebruikt.

Het verschil weet ik alleen niet tussen de dekens.

We hebben de meest voordelige gepakt van de dekentassen met 3 dekens.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kerel... dan had je ook geweten dat je voor 100% moest gaan haha

 

Dat zeg ik toch ook al in mijn openingspost. Ik was echter onder de indruk dat dat mij veel meer zou kosten, onterecht blijkt dus.

Maar, dat chlorofibre is nog steeds een erg interessant bestanddeel, lees die pdf maar eens. Naast goede isolerende heeft het ook waterafstotende eigenschappen (en nog meer worden er toegekend) en dat kan nog best een voordeel zijn.

Zeker als je de deken als mantel wilt gebruiken (?)

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb een 100% wollen jas/mantel met kap aan. hij is te warm en eigenlijk ook te groot :D

deze dus

http://www.sportsmansguide.com/net/cb/cb.aspx?a=585812

 

hij is vanbinnen wel gelined (hoe zegje dat in het nl?) dus niet echt helemaal wol, wel lekker aangenaam zacht jeukt niet zo als wol tegen je huid. zelf in de strengste winter heb ik het rap te warm buiten en heb er deze winter nog een nacht mee in me tent overnacht. het is een deken/jas/mantel en hij is het ale 3 just perfect :p ik heb wel een rijbewijs maar geen wagen en wil deze ook niet hebben hij hangt dus in de kast maar ik kom raar of zelden mijn dorp uit ik werk zelf op wandel afstand ^^ al moet ik dan wel wat vroeger vertrekken :D meestal verplaats ik me met de fiets.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 maanden later...
En wat is er mis met een ordinaire slaapzak ? Waarom willen jullie onder die wollen dekens terwijl een slaapzak net zo goed kan ? Of heb ik weer wat gemist ?

 

Er is niets mis met een "ordinaire" slaapzak, waarom een wollen deken?,... Gezien de positieve eigenschappen die wol bezit (zie eerder in dit draadje), maakt dit product juist heel veelzijdig in tegenstelling tot een "ordinaire" slaapzak,...

Negatieve eigenschap hiervan is het gewicht en volume, maar dit wordt dan grotendeels opgeheven door de eerder genoemde veelzeidigheid, ofwel minder items om mee te nemen, waardoor je meer multifunctionele items in je uitrusting krijgt.

 

Persoonlijke noot,... Ik prefereer persoonlijk natuurlijke boven synthetische materialen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij temperaturen onder 0C is dons beter dan eigenlijk alles en daarnaast zelf te herstellen + aan te vullen.

 

Grootste voordeel aan wol is dat het nog isoleert als het nat is in tegenstelling tot bijna alle andere materialen, daarnaast is het een perfect bij een kampvuur.

 

Kijk dat wist ik echt niet. En idd, wol brandt niet he, terwijl een slaapzak gemakkelijk in de fik gaat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heeft een van de ex-militairen of iemand anders met legerkennis enig idee waar deze dekens oorspronkelijk werden gebruikt die ik heb gekocht?

 

Dat kan deze ouwe stomp je wel vertellen. Toen ik in 1978 als marinier op kwam in de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn, kregen we allemaal twee Aabee marinedekens verstrekt. Iets beters bestaat niet. Ze liggen nu nog -vrijwel in nieuwstaat- in mijn auto. In de kazerne sliepen we onder deze dekens. In het veld in een slaapzak. Bij de varende vloot waren de kooien opgemaakt met deze dekens. Voor je slaapzak moest je een bruikleen bon tekenen, die bleef dus rijkseigendom, voor je dekens tekende je een ontvangst bon. Die werden dus jouw eigendom. Als mensen me nu nog vragen hoe het was om in dienst te gaan, dan laat ik ze mijn dekens zien en roep ik: geweldig!

 

PS Mijn vader kwam in 1947 bij de marine op. Zijn marine dekens zijn ook nog in uitstekende staat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat Dick Berts gelijk heeft als hij stelt dat er weinig boven de legerdekens gaat. Helaas echter hebben dumpzaken dit ook door.

 

Zelf heb ik thuis voor noodgevallen een paar (west-)Duitse dekens met opdruk 'Bund' en een paar dekens afkomstig van de Nationale Volksarmee (DDR). Ze zijn, denk ik, vergelijkbaar. Rangershop.de verkocht ze destijds.

 

In mijn auto echter heb ik een paar z.g. fleecedekens liggen. Ze laten zich tot een klein pakketje samenpersen en ze behouden uitgepakt erg goed warmte. De Aldi en de Lidl hebben ze vaak voor wat kleingeld in de aanbieding. Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Vladimir. Ik ga mezelf zeker niet uitgeven voor marine-dekenspecialist. Maar ik kan wel mijn best doen, om de beperkte kennis die ik heb met je te delen, daarvoor zitten we op deze site. De marine (mariniers) dekens die ik heb, zijn helemaal egaal grijs, zonder wat voor streep dan ook. Die van mijn vader (vloot) gebroken wit met een paar rode strepen erdoor. De dekens van mij en van mijn vader zijn veel dikker dan de dekens op jouw foto. Er werd altijd gezegd, dat marine-dekens het beste zijn, maar dat zou ook iets met de arrogantie van de marine te maken kunnen hebben. Vroeger kocht ik regelmatig witte overhemden, zwarte sokken en onderbroeken in het kledingmagazijn van de marine in Den Helder. Onverwoestbare kwaliteit tegen spot prijzen. De kwaliteit was altijd op niveau, maar het ene jaar hadden ze toch veel beter spul dan het andere jaar. Ik heb hier nog vijf groene marine handdoeken uit 1978. Gebruik ik al 35 jaar elke dag en ze zijn nog in nieuwstaat. Het zou me dus niet verbazen als de kwaliteit van de dekens niet alleen verschilt per legeronderdeel, maar ook per productie jaar.

 

Hierbij een Van Wijk marine-deken uit 1967 die ik ken. Als hij de tand des tijds overleefd heeft -en daar is alle kans op- dan gaat het om een top deken;

 

http://www.brocante-webwinkel-aldennij.nl/files/6630/products/2076378/deken_koninklijke_marine_2.jpg

 

Ik zie ook modernere marine-dekens op het net staan, met eenzelfde kleur en patroon, die lijken veel dunner te zijn. Ze doen me een beetje denken aan de dekens waar de sergeant van onze opleidingsklas het altijd over had. Die riep: "Haal die deken van je baret", als er een enkele haar op zat. Mogelijk heeft de dikte van de dekens ook te maken met de leefomstandigheden in kazerne's. Daarin is nogal wat verbeterd. In de ijskoude winter van 1978-79 sliepen wij op het Amfibisch Oefenkamp Texel nog in nissenhutten *). Rond gebogen platgeslagen platen blik, meer was het niet. Ik herinner me nog, dat ik een keer mijn stapelbed niet in een klap uit kwam, omdat mijn haar aan de wand vastgevroren was. Dat vergt andere dekens dan een moderne kazerne met spouwmuren en cv.

 

Conclusie; KM,KL en Klu dekens bestaan in verschillende kwaliteiten en diktes. Op zich kan wol de tand des tijds goed doorstaan. Voor een shtf heb je waarschijnlijk het meeste aan een wat oudere en dikkere deken, maar die kunnen wat minder fris zijn dan een modernere deken. Maar ook daar zijn weer oplossingen voor.

 

Potverdrie, dit verhaal wordt steeds wolliger. Ik realiseer me weer nieuwe dingen. Aan het einde van dit lul verhaal ben ik misschien toch nog dekenspecialist geworden :) Nee, kijk, weet je wat het punt is; eigenlijk ken ik die dunne marine-dekens niet. Mogelijk is het te kort door de bocht om te stellen dat dunne dekens van mindere kwaliteit zijn, ook al zou dat best kunnen. Twee dunne wollen dekens op je bed, die samen dezelfde isolatiewaarde hebben als EEN dikke, heeft voordelen. Je kunt met twee dekens de temperatuur beter regelen. Ga je met een te dikke deken slapen en daardoor transpireren, dan bevriest dat weer, als de temperatuur later op de nacht daalt. Dan is het beter om de nacht met een deken in te gaan en er later nog een bij te pakken.

 

Met warme groet, Dick Berts, tot kletskolonel bevorderde kletsmajoor, tevens deken van de wollige taalgebruikers, die er nu toch een eind aan gaat breien. Ik had beter op kunnen schrijven; die er nu toch een einde aan gaat breien. Want als je schrijft; er een eind aan gaat breien, dan kun je het verhaal juist nog gaan verlengen. Deze laatste zinnen bewijzen het.

 

*) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/G%C3%B6ttelborn_Nissenh%C3%BCtte.jpg (Deze nissenhut is overduidelijk van de landmacht :))

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...