Ga naar inhoud
GENEGEERD

Wat kan je buiten aan eetbaars vinden in de winter


Piroska
 Share

Recommended Posts

Ik weet niet of dit de juiste locatie is voor deze post, of dat hij wellicht verplaatst moet naar eten en drinken, dit laat ik aan de moddereters over :-)

 

Ik wist vandaag niet wat ik zou gaan eten dus ik dacht om 16 uur, ik ga gewoon naar buiten en dan neem ik een uur de tijd om wat eetbaars te zoeken..

 

Dit kwam ik tegen in dat uur, maar ik heb niet alles gebruikt voor mijn avondeten.

 

Foto-FRE44ZIF-D.jpg

 

botteltjes

 

Foto-3Y4BPCDD-D.jpg

 

brandneteltoppen

 

Foto-OZZTVASK-D.jpg

 

distel, steel en wortel goed eetbaar

 

Foto-QXPUKXXQ-D.jpg

 

madeliefjesblad

 

Foto-HTRE8WPX-D.jpg

 

judasoor

 

Foto-HLSRLO4D-D.jpg

 

gans, hard rennen dan krijg je hem wel :-)

 

Foto-AP3MRFMH-D.jpg

 

oesterzwammen

 

Foto-ONU6TJHV-D.jpg

 

nog meer oesterzwammen

 

Foto-NNYQBXXD-D.jpg

 

mijn soepie van judasoor, oesterzwam en brandneteltopjes

  • Leuk 5
Link naar reactie
Share on other sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Replies 82
  • Created
  • Laatste reactie

Top Posters In This Topic

Waar is de gans;).

Ziet er goed uit dat soepje en wat het je met de bottels en madelief gedaan.

 

 

Gans loopt nog in het Vondelpark, krijg daar probleem als ik die ook pluk...

 

Bottels niets mee gedaan, ik heb nog veel siroop van vorig jaar over, de madeliefjes ook niet, maar die blaadjes kan je als sla eten of anders ook in een soepje doen, je kan eigenlijk alles in een soepje gooien! :-)

 

Rozenbottels kan je ook verwerken in hartige gerechten, een soort tomatensaus maken zegmaar, met tijm, basilicum, rozemarijn, duizendblad, knoflook ui... bijvoorbeeld.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Share on other sites

Die zwammen , ik vindt ze moeilijk uit elkaar te halen , hoe kan je ze scheiden en hoe erg is het als je 1 verkeerde tussen de rest verwerkt in bijv. een soep

Ik durf het nog steeds niet aan.

 

Heeft iemand tips/ervaringen

 

Groeten

Neoclyps

 

Helemaal mee eens ik durf geen paddestoelen uit de natuur te eten, is al zo vaak misgegaan, ook bij mensen die experts zijn.

Link naar reactie
Share on other sites

Koszönöm szépen Piroska,

 

Ik zou net als de anderen graag van een aantal veel voorkomende eetbare paddestoelen willen weten hoe je ze kunt onderscheiden van hun slecht verteerbare tweelingbroertjes en zusjes... Vroeger had mijn vader een heel mooie geillustreerde gids over paddestoelen en kruiden, maar ik heb geen idee waar die gebleven is en hoe dat boek heette helaas!

Je kunt natuurlijk altijd eerst een theetje ervan trekken, een heel klein slokje proberen, twee uur wachten, en dan òf besluiten om er soep van te maken òf om ze te bewaren voor een speciale gelegenheid. ;) Maar ik heb altijd het liefst een bodempje in mijn maag VOORDAT ik mezelf vergif toedien.

Wie weet er overigens hoe lang gedroogde paddestoelen ongeveer houdbaar zijn? (Ik vind het trouwens nog steeds een gek idee dat schimmel kan bederven lol)

 

Szià,

 

DaVinci

Link naar reactie
Share on other sites

Ik krijg nou al weer trek!

Alleen dat van die paddenstoelen idd lijkt me zo eng!

Hoe zie je het verschil tussen goede en foute?

 

Ja dat kan je niet zomaar, wel bij een aantal hoor, er zijn een aantal smakelijke die je erg makkelijk leert kennen, maar dan moet je echt een paar keer met een kenner op pad gaan.

 

Ik studeer er al jaren op, dus ik weet wat ik eet, en als ik het toch niet weet of maar een fractie twijfel dan eet ik het niet.

Link naar reactie
Share on other sites

Koszönöm szépen Piroska,

 

Ik zou net als de anderen graag van een aantal veel voorkomende eetbare paddestoelen willen weten hoe je ze kunt onderscheiden van hun slecht verteerbare tweelingbroertjes en zusjes... Vroeger had mijn vader een heel mooie geillustreerde gids over paddestoelen en kruiden, maar ik heb geen idee waar die gebleven is en hoe dat boek heette helaas!

Je kunt natuurlijk altijd eerst een theetje ervan trekken, een heel klein slokje proberen, twee uur wachten, en dan òf besluiten om er soep van te maken òf om ze te bewaren voor een speciale gelegenheid. ;) Maar ik heb altijd het liefst een bodempje in mijn maag VOORDAT ik mezelf vergif toedien.

Wie weet er overigens hoe lang gedroogde paddestoelen ongeveer houdbaar zijn? (Ik vind het trouwens nog steeds een gek idee dat schimmel kan bederven lol)

 

Szià,

 

DaVinci

 

 

Jó estét DaVinci

 

Je kan ze beter niet proberen te proeven, er zitten een aantal erg vervelende dodelijke tussen, je zal dat theetje niet overleven en het lastige is ook dat het best een week of 2 kan duren voor je echt helemaal dood bent.. of je lever raakt onherstelbaar beschadigd, dus doe maar niet.

 

Gedroogde paddenstoelen bewaar ik hooguit een jaar, een jaar later kan je ze toch weer vinden en weer drogen..

 

Om te leren welke je kan eten zal je met een ervaren persoon mee moeten gaan, die kan het je leren.. Ik wil wel een workshop geven maar dat zal dan in Hongarije zijn :-)))

Na 1 dag bos met veel paddenstoelen weet je er zo een aantal die je kan eten en hoe je die niet verwisselt met een andere giftige.

 

Ook is het mogelijk om zelf te oefenen, koop minimaal 2 veldgidsen,( paddenstoelen zien er vaak anders uit terwijl het om dezelfde gaat, 2 boeken geeft 2 plaatjes en omschrijvingen) ) in elk geval : de grote paddenstoelengids voor onderweg door E. Gerhardt en een kleinere bijvoorbeeld Elseviers, , ik heb zelf 30 boeken ongeveer :-)

 

Lees ze van begin tot eind, dan krijg je een idee van plaatjes, buisjes, sporen, ringen, sporenpoeder etc.. Leer de dodelijke uit je hoofd, het zijn er maar een stuk of 10 dus dat valt mee...Je bent dan een eind op weg al. Daarna ga je het bos in en als je een paddenstoel vindt zoek je hem op in de boekjes.. Dit doe je net zo lang tot je zonder een boek weet welke je te pakken hebt, en dan zoek je hem alsnog op om te zien of je gelijk had.. Dit doe je een jaar lang elk weekend bijvoorbeeld en daarna moet het ook gaan lukken om eetbare te onderscheiden van de giftige. .

 

1 kan ik je al verklappen, die grote witte bol die op een voetbal lijkt en vaak in gras groeit, die kan je eten! Er is er geen andere die daar op lijkt, dus verwisseling is ONMOGELIJK. Hij heet de reuzenbovist, en is alleen eetbaar als hij van binnen helemaal wit is, je bakt hem liefst nadat je hem gepaneerd hebt in plakken in de pan..hij kan ook gedroogd. Gedroogde en verse plakken kan je op een bloedende wond drukken, dat stopt dan met bloeden, handig ding is het! Alleen plukken vanaf een diameter van 10 cm

 

nah! nu weet je er al 1, de rest kan niet geleerd zonder echt bos/veld erbij :-))

Link naar reactie
Share on other sites

Ik heb van een Italiaan gehoord, dat je bij het "proef"trekken een teentje knoflook er bij in kan doen. Indien het water dan groen kleurt, is het af te raden de paddo's te consumeren.

 

Ik weet niet in hoeverre deze kennis accuraat is, maar zou deze methode accuraat genoeg zijn??

Link naar reactie
Share on other sites

Gast Heksenboot

Lekker soepie, @Piroska. Zo ziet hij eruit en zo smaakt hij ongetwijfeld ook.

Mooie foto's idd, waar doe je dat mee?

 

Ja, daar was ik al bang voor, een hele biep en met echt experts mee.

Dank je voor die boleet. Dat is toch die stuifzwam?

 

Zieja! ;)

Link naar reactie
Share on other sites

koop minimaal 2 veldgidsen,( paddenstoelen zien er vaak anders uit terwijl het om dezelfde gaat, 2 boeken geeft 2 plaatjes en omschrijvingen) ) in elk geval : de grote paddenstoelengids voor onderweg door E. Gerhardt en een kleinere bijvoorbeeld Elseviers, , ik heb zelf 30 boeken ongeveer :-)

 

JAAAA dat was het: E. Gerhardt heette die auteur! Die gids had mijn vader voeger. Wat cool! hahaha

En dank je wel voor alle informatie. Ik zei dat van die thee natuurlijk als grapje, maar dat kan ik er inderdaad maar beter bij zeggen in zo'n geval. Hoewel kennissen van me wel eens wat vliegenzwam hebben geproefd (om te trippen) Het lijkt me hardstikke leuk om een keer op de puszta naar paddestoelen te zoeken, maar ik weet niet of het me gaat lukken om dat in te plannen momenteel... Als het wel gaat lukken dan hoor je nog van me! :)

 

Viszontírjásra!

 

DaVinci

 

PS: Magyarországban származik?

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share


×
×
  • Nieuwe aanmaken...