Ga naar inhoud
GENEGEERD

Inmaken


Scavenger

Aanbevolen berichten

wat ik weet bij inmaken (wecken) is dat je de potten voor je ze gebruikt eerst uit kookt, dan uit laten lekken op 1 droge schone doek. doe dan je product in de potten draai de deksel dicht en verhit de pot inclusief de inhoud weer in 1 pan met water voor ongeveer 1 uur. zorg er wel voor dat de deksels niet onder water verdwijnen heb op deze manier van de week nog perenmoes ingemaakt. ik doe dit in jam potjes van de C1000 de goedkoopste

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 101
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

wecken is vrij makkelijk en een goede manier ook nu ,om eten te bewaren. ik heb gister 7 kg sukade gekocht en heb nu 6 potten met hachee staan en nu is de boeuf bourgignon in de ketel. ik gebruik een hoge druk pan ,in een uur is het klaar en dit soort gerecht worden alleen maar lekerder na een paar manden. je heb altijd iets lekker in huis. wij eten ook van onze prep en prep onze gewoon eten.

morgen maak ik chili zo als het hoor met echte bonen en vlees , niks gehak en blikjes. ook daar van grote hoevelheid inmakken.

trouwens het is een goedkoopere manier om te eten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat ik nog vergeten te melden was:

 

Let erop dat de weckpotten en glazen deksel heel zijn. Als er beschadigingen zitten op de plek waar ze moeten aansluiten op de weckring dan heb je kans dat er lucht doorheen kan en sluit de pot niet goed. Een kleine beschadiging op een andere is geen probleem (mensen hebben de neiging om alle potten met beschadigingen wegtegooien terwijl dit niet nodig is). De ring moet naadloos kunnen sluiten, dan is het goed.

 

@rlsailer Niet elk gerecht/groente moet je 1 uur koken op 100 graden. Dit verschilt sterk per product wat je wilt inmaken. 30, 60 of 120 minuten of 80, 90 of 100 graden. Er zijn veel combinaties dus ik raad aan mensen aan die willen wecken een goed weckboek te kopen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

als je goed sterilliser en ook goed kijk dat alles vacum is zijn er weinig rissico aan gebonden, ik heb meer vertrouw in mijn eigen klein schaal keuken dan in grote fabriekken.je heb ook goede instructies boeken erover ,eentje die ik leuk vind is canning for a new generation.

alles met een ph beneden 4.6 moet in een waterbad, er zijn andere tijden voor ieder soort product.darom is jam en pickles leuk om mee te beginnen.

de site van ball's fresh preserving heeft veel info. er is ook de national center for home food preservation.

kijk ook bij de biblioteek. je moet secuur te werk gaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...
Een vraagje, ik maak standaard teveel aan zuurkool en andijvie enzo.

 

Wat ik over hou vries ik in, lekker makkelijk als ik een keer niet wil/kan koken.

 

Kan ik wat ik over heb aan zuurkool (dus als stamppot) ook wecken?

 

Ik heb wel stampot zuurkool in potten gekocht van HAK..onder zitten de aardappels en boven op ligt de zuurkool. Als het al gemengd is weet ik niet of dit ook kan, lijkt mij papperig worden in de pot. Anders 1 x proberen en observeren wat het gaat doen na verloop van tijd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Fluitketel je kan zuurkool heel goed inmaken en er is heel veel te vinden via google, mocht je er niet uitkomen heb ik wel recepten en werkwijze's voor je maar die moet opzoeken in mijn niet digitale archief .

 

Ik heb alleen recepten gevonden over hoe je kool zuurkool laat worden. Maar niet hoe je reeds klaar gemaakte zuurkool kunt inmaken. (of ik heb met mijn neus gezocht)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
Gast Pretletter

@Vlinder

Zoals ik hier enige malen heb gelezen, zijn geweckte producten NIET steriel. Het wordt gewoon niet heet genoeg. Wat je bij traditioneel wecken doet is pasteuriseren. Daarbij is de kans op botulisme dus erg reeel. Dat is wat ongemakkelijk tijdens een SHTF situatie, want je gaat er dood aan. (overigens alleen bij niet zure producten want daar gaat de bacterie die botulisme veroorzaakt in dood.) De bacterie die botulisme veroorzaakt (Clostridium botulinum) is gek op een eiwitrijk en zuurstofarme omgeving. Wat te doen? Als je geweckte producten wil consumeren, dien je de nog afgesloten pot 20 tot 30 minuten te koken, altijd. Daarna kan je de inhoud veilig consumeren omdat dit niet alleen de bacterie doodt, maar ook het door de bacterie afgescheiden toxine (gif) afbreekt, en het dus ongevaarlijk maakt.

Ik was dit echter niet van plan, als SHTF plaats vindt, wil ik niet mijn beperkte brandstofvoorraad gebruiken om potten voedsel uit te koken.

Kan het ook anders dan Pretletter? Ja dat kan!

In Amerika kan je (ook via internet) hele grote hoge drukpannen kopen ( tot een liter of 40). In die pannen kan je je potten verhitten tot boven de 120 graden celcius. Dan zijn alle bacterien dood, ook de bacterie die botulisme veroorzaakt. Eigenlijk is je product dan net zo goed houdbaar als producten uit de winkel. ( en hopelijk lekkerder, er zitten in ieder geval alleen de ingredienten in die jij wil en geen chemicalien).

Tip van mij; je moet rekening houden met je hoogte t.o.v. zeenivo, hoe hoger, hoe hoger de druk moet zijn. Alles is te vinden op internet.

Hopelijk is dit nuttige info. gr. uw Pretletter

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Vlinder

Zoals ik hier enige malen heb gelezen, zijn geweckte producten NIET steriel. Het wordt gewoon niet heet genoeg. Wat je bij traditioneel wecken doet is pasteuriseren. Daarbij is de kans op botulisme dus erg reeel. Dat is wat ongemakkelijk tijdens een SHTF situatie, want je gaat er dood aan. (overigens alleen bij niet zure producten want daar gaat de bacterie die botulisme veroorzaakt in dood.) De bacterie die botulisme veroorzaakt (Clostridium botulinum) is gek op een eiwitrijk en zuurstofarme omgeving. Wat te doen? Als je geweckte producten wil consumeren, dien je de nog afgesloten pot 20 tot 30 minuten te koken, altijd. Daarna kan je de inhoud veilig consumeren omdat dit niet alleen de bacterie doodt, maar ook het door de bacterie afgescheiden toxine (gif) afbreekt, en het dus ongevaarlijk maakt.

Ik was dit echter niet van plan, als SHTF plaats vindt, wil ik niet mijn beperkte brandstofvoorraad gebruiken om potten voedsel uit te koken.

Kan het ook anders dan Pretletter? Ja dat kan!

In Amerika kan je (ook via internet) hele grote hoge drukpannen kopen ( tot een liter of 40). In die pannen kan je je potten verhitten tot boven de 120 graden celcius. Dan zijn alle bacterien dood, ook de bacterie die botulisme veroorzaakt. Eigenlijk is je product dan net zo goed houdbaar als producten uit de winkel. ( en hopelijk lekkerder, er zitten in ieder geval alleen de ingredienten in die jij wil en geen chemicalien).

Tip van mij; je moet rekening houden met je hoogte t.o.v. zeenivo, hoe hoger, hoe hoger de druk moet zijn. Alles is te vinden op internet.

Hopelijk is dit nuttige info. gr. uw Pretletter

 

Zeer nuttige informatie, zeker omdat ik al op het internet zat te struinen naar een 'weckpan'. Bálen dat die hogedrukketels in NL niet te koop zijn zeg! Dichtste bij wat ik heb gevonden is Engeland.

Dank voor deze info, bespaart me niet alleen weggegooid geld maar ook een botulisme-aanval ;)!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zeer nuttige informatie, zeker omdat ik al op het internet zat te struinen naar een 'weckpan'. Bálen dat die hogedrukketels in NL niet te koop zijn zeg! Dichtste bij wat ik heb gevonden is Engeland.

Dank voor deze info, bespaart me niet alleen weggegooid geld maar ook een botulisme-aanval ;)!

 

Ik weet nog wel een winkel waar je voor 45 euro een weckketel kunt kopen MET 6 weckflessen. Laat maar weten als je interesse hebt

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Pretletter

Guinan, probeer t is op ebay..... ( zoek op pressure canner of zo)

Je hebt voldoende volume nodig, én genoeg druk (zijn tabellen voor).....

Enné, je krijgt geen botulisme aanval...... botulisme=dood

100 gram botuline (botulisme "gif") is ruim voldoende om de hele wereldbevolking te doden.... ( ja echt een tiende kilo)...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Guinan, probeer t is op ebay..... ( zoek op pressure canner of zo)

Je hebt voldoende volume nodig, én genoeg druk (zijn tabellen voor).....

Enné, je krijgt geen botulisme aanval...... botulisme=dood

100 gram botuline (botulisme "gif") is ruim voldoende om de hele wereldbevolking te doden.... ( ja echt een tiende kilo)...

 

Dank voor de tip, ga ik proberen! :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Pretletter

@ Mrsjones pasturiseren is prima, voor de korte termijn dan. Lekker is subjectief, ik zou t is proberen ^^. Vitamineverlies, is niet meer of minder als ingeblikte artikelen.

Bekijk aub deze tabel http://www.stoommachine.info/tabel.html

Boven de 2 Bar zitten we dus op 120,2 graden Celcius. ( ik heb het nog niet over hogere druk)

Hoezo niet steriel en alleen een gangbaar woord? Geloof me álles is dood boven zon temperatuur....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...