Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

Verzamel plek van Survival en Bushcraft kennis, alles onder één dak.


Recommended Posts

Ik hoop dat dit een plek word waar veel Survival en Bushcraft kennis word geplaatst wat nu verspreid op het forum terecht komt, dan is het mooi bij elkaar.

Ook zie ik naar de kennis uit, want dat kan ook nog voor een redding zorgen in een tijd van een SHTF, tevens probeer ik mijn maatje gezonder te krijgen door voedsel en kruiden uit de natuur.

En het is ook zo fijn helemaal je zelf te kunnen zijn in de natuur.

 

Het eerste simpele onderwerp.

 

 

ORIËNTEREN ZONDER KOMPAS,

 

Horloge en meer oriëntering mogelijkheden.

 

(op het Noordelijk halfrond)

Om een kaart te kunnen gebruiken moet je wel weten waar het noorden ligt. Geen werkende dataverbinding voor je smartphone, batterijen leeg van je GPS en kompas vergeten mee te nemen of stukgevallen? Dan hier wat tips om je te navigeren zonder kompas.

Met behulp van de zon

 

2113009092_Zoneklok.jpg.f936c94a463cf985b8e54aad0d0b377a.jpg

 

De zon gaat op in het oosten en neer in het westen. Dit is ook zo op het zuidelijk halfrond. Alleen gaat de zon daar via het noorden in plaats van het zuiden.

Met een Horloge

 

5762519_noorden_vindenHorloge.png.5951b65978f742db91f6f420f87c8a2d.png

Richt de kleine wijzer van een analoog horloge op de zon. Het zuiden ligt in het verlengde van een denkbeeldige as in het midden tussen de 12 en de kleine wijzer. Dit is de basistheorie. In theorie staat de zon om 12 uur in het zuiden.

Echter staat de zon in Nederland om 13.00 uur in het zuiden in verband met de Middeneuropese tijd, wat GMT+1 is.

Daarom moet je de as nemen tussen de 1 op de wijzerplaat en de kleine wijzer. Is het ook nog zomertijd, dan moet er een extra uur gecorrigeerd worden. Neem dan de as tussen de 2 en de kleine wijzer. Het is zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Central European Time (CET) is handig omdat dan alle West-Europese landen, op Groot-Brittannië en Ierland na, dezelfde tijd hanteren. Echter kijk je naar de meridianen, dan zou in Nederland eigenlijk GMT, Greenwich Mean Time moeten gelden.

Tijdzones, Nederland is ingedeeld bij GMT+1

 

tijdzones.jpg.89cd45749068e8777ed7a90be8ac9d72.jpg

 

Door dit gehussel met de tijden, staat in de winter de zon om 13.00 uur in het zuiden en in de zomer om 14.00 uur (GMT). Hier moet je rekening mee houden als je wilt oriënteren zonder kompas of als je in verband met huidkanker de zon wil vermijden terwijl die op zijn hoogst staat.

De zon bereikt niet elke dag op exact hetzelfde moment het hoogste punt. Het tijdstip waarop de zon zijn hoogste stand in het zuiden bereikt, ligt in Nederland tussen 12.15 en 13.06 uur of tijdens zomertijd tussen 13.15 en 13.56. Als je precies wilt weten hoe laat elke dag de zon op zijn hoogst staat in welke plaats, kan je dit opzoeken op de site TimeandDate.

Met de horlogemethode kan je dus bij benadering de noord-zuid as aflezen. Deze methode wordt afgeraden in de buurt van de evenaar, in het bijzonder onder 20° noorder- of zuider breedte.

 

zon_schaduw.jpg.817fa5e0ced23f350ce556888a750a13.jpg

 

Met een stok: Schaduwmethode

Tweede methode: steek een rechte stok in de grond. Markeer de plek waar de schaduw valt van het uiteinde van de stok (bijvoorbeeld met een kiezel). Wacht minimaal 15 minuten, markeer wederom de schaduw van het uiteinde van de stok. De lijn die de twee markeringen verbindt is grofweg een oost-westas. De eerste markering is west. Haaks op deze lijn staat de noord-zuidas.

De schaduw methode wordt afgeraden in de poolgebieden, boven 60° noorder- of zuider breedte.

Mos

Mos heeft een vochtige ondergrond nodig. In Nederland groeit mos vaak aan de (zuid)westkant van de stam van een boom, omdat vanuit die richting meestal de regen tegen de boom waait.

In zonnige gebieden groeit mos meestal aan de noordkant, omdat die kant van de boom het minste zonlicht krijgt en daardoor het minst uitdroogt.

Mos op boom

 

@Sjuul hier is de mosboom waar je het over had, waar men zich ook aan kan oriënteren.

mos-op-boom.thumb.jpg.7eadc5c2edcbf927286627f446cc6ca0.jpg

 

Groeirichting bomen

Alleenstaande bomen die in een landschap staan waar veel wind staat, groeien krom in de richting van de overheersende windrichting. In Nederland is dat een (noord)oostelijke richting.

Poolster

De poolster staat in het Noorden. Let op: dit is geen heldere ster. Je vind ‘m aan de hand van het sterrenbeeld Grote Beer dat de vorm van een steelpannetje heeft. Verleng de voorkant van de pan (het verst weg van de steel) vijf keer en je komt uit bij de poolster.

 

poolster.jpg.f5d017a2fe594b3cf183536c4c250292.jpg  

 

poolster1.gif.c8cd4785c3242a5a8a6196948c3837ca.gif

 

Maan

De sterren zijn ’s nachts niet het enige waaraan je de windstreken kan herleiden, ook aan de maan kun je zien in welke richtingen de windstreken liggen.

Een volle maan staat, op het noordelijk halfrond, om 12 uur ‘s nachts in het Zuiden.

de halve maan na de volle maan (Een afnemende maan) staat om 12 ’s nachts in het Oosten.

de halve maan voor de volle maan (Een wassende maan) staat om 12 uur ‘s nachts in het Westen.

Het verschil tussen eerste kwartier en laatste kwartier van de maan onthouden: zet een streepje aan de rechte kant van de maansikkel. Krijg je de P van premier, het Franse woord voor eerste, dan is het eerste kwartier (wassende maan). Krijg je de D van denier, het Franse woord voor laatste, dan is het een afnemende maan.

Tijdens nieuwe maan is het ’s nachts pikkedonker in streken zonder verlichting. De stand van de maan is overal op aarde hetzelfde. Dus als het hier volle maan is, dan is dit ook zo aan de andere kant van de aarde.

Water

Als je de hoogtelijnen van de kaart bekijkt, kan je zien welke kant het water vermoedelijk op stroomt. Sowieso is de kans groot om weer in de bewoonde wereld te komen als je water stroomafwaarts volgt. Iets als water volgen zorgt ook dat je niet in rondjes gaat lopen, dus is zeer handig als je verdwaald bent en een natuurgebied uit probeert te komen.

In stedelijk gebied

Kerken

Bijna alle oude kerken zijn gebouwd in een kruisvorm met het altaar aan de oostkant. De deur op het westen voor feestdagen en processies, de deur op het zuiden voor de gelovigen en de deur aan de noordkant voor de geestelijkheid. Behalve Mariakerken, die hebben afwijkende vormen (rond, vierkant, achthoekig) en hebben het altaar in het noorden. Deze kerken lijken meer op kastelen dan kerken.

Tv-schotels

Op het noorderlijk halfrond staan schotels gericht op het zuiden. De meeste satellieten draaien hun baan om de aarde ter hoogte van de evenaar.

Mensen

Aan plaatselijke bewoners kan je de weg vragen. Hou er rekening mee dat niet iedereen kaart kan lezen. Aanwijzingen van mensen die nooit fietsen maar alleen autorijden moet je met een korreltje zout nemen als ze beweren dat iets “niet ver” is. In afgelegen oorden kan je ook te maken hebben met mensen die eigenlijk nooit hun eigen dorp verlaten. Maar zij kennen soms wel alternatieve routes en voorzieningen die niet op de kaart staan.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: februari 2021

https://kampeerwijzer.com/onderweg/navigeren/orienteren-zonder-kompas/?wref=tp

Ps, zie ook op de site de reacties van lezers die ook nog aanvullende info geven.

  • Leuk 4
Link to post
Share on other sites
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ik nodig jullie uit ook deze topic tot een succes te maken.

Ik weet dat verschillenden leden de kennis bezitten.

Kennen jullie ook andere leden die de kennis bezitten of op het internet willen grazen naar goede info???

 

Misschien kan je met de anderen contact opnemen, ha mooi dat ik hier niet eerder op ben gekomen.

Jammer dat onze @janvanloon minder op het internet actief is, die heeft ook veel kennis.

 

We kunnen de topic ook verrijken met goede filmpjes over dit onderwerp, hoef je ook niet veel te schrijven, als je daar tenminste tegen op ziet.😉

Ook de natuur in je omgeving beheren met kruiden wilde groenten en eetbare knollen is heel goed, en als je ergens in het bos aardperen laat groeien, het is een vaste plant die een mooie opbrengst geeft, die zijn bovendien heel voedzaam en herten en wilde zwijnen zijn er gek op, winters al de boel onder de sneeuw ligt kunnen de aardparen ook nog worden geoogst.

 

Kant tekening.

Maar wees ook voorzichtig wat je allemaal in de natuur plant, het moet beheer baar blijven, nooit de Japanse duizendknoop ergens planten, dat word een ramp die woeker heel erg en de grond moet zelfs gesaneerd worden. 

 

Ook als er weer een CS word gehouden kunnen we mooi dingen in de praktijk laten zien dat maakt het geheel nog interessanter en geen fijne afwisseling op zo'n dag.

Link to post
Share on other sites

@JJ&A Mooie gemaakt, maar ik heb één kleine kanttekening. Ze zon komt i.d.d. op in het oosten en gaat onder in het westen.

Maar dat geldt maar voor twee keer per jaar. Voor de rest is het zo dat in de zomer de zon ten noorden van het oosten opkomt en in de winter ten zuiden van het oosten.

En daar moet je goed rekening mee houden als je aan de hand van de zon je richting wilt bepalen.

  • Leuk 3
Link to post
Share on other sites
48 minuten geleden, Roel zei:

@JJ&A Mooie gemaakt, maar ik heb één kleine kanttekening. Ze zon komt i.d.d. op in het oosten en gaat onder in het westen.

Maar dat geldt maar voor twee keer per jaar. Voor de rest is het zo dat in de zomer de zon ten noorden van het oosten opkomt en in de winter ten zuiden van het oosten.

En daar moet je goed rekening mee houden als je aan de hand van de zon je richting wilt bepalen.

Héé beste @Roelbedankt voor je reactie,

 

Ik weet dat jij ook veel kennis van de natuur/bushcraft hebt ik zie ook uit dat jij ons van van je enorme kennis voorziet.

Zelf wil ik ook dolgraag meer van Bushcraft af weten.

 

Zou je ook willen helpen deze topic tot een succes willen maken.

Weet je ook hoe ik in contact kan komen met onze @janvanloon ik hoop dat hij niet meer zo ziek is triest voor de beste man, maar wat heeft hij ook een kennis, maar jij bent ook goed.

 

Mhg,

Jakob.

@JJ&A

Link to post
Share on other sites

Als je in de natuur gaat bivakkeren, en je gaat een vuur maken, vergewis je dat op grond bezig gaat waar het vuur niet verder de grond in kan gaan en zo brand veroorzaakt, ga altijd berekend te werk anders kan het fataal worden en veroorzaak je een natuurbrand

===============================================================================.

 

Wat heel belangrijk is een hele goede rugzak voorzien van overlevingspullen en Bushcraft spullen.

Het is wel zo, hoe meer je afweet van Bushcraft hoe minder spullen je nodig bent.

 

Neem ook goede klittenband mee en naaigereedschap, een koppeling wil nog wel een stuk gaan en dan kan je mooi de klos zijn.

 

Klittenband kan je voor veel dingen gebruiken, je kan er ook in nood een been af arm mee afbinden mocht het erg bloeden door een ongelukje.

Ook als mitella.

Link to post
Share on other sites

 

 

Wat kunnen we leren maken in dit filmpje:

1 Een driepoot kruk, een plak boom en drie takken.

 

Met paracord in elkaar gezet.

2 Een bankje.

3 Een draaibare in hoogte instelbare pannen ketel hangers, zie het galgje.

 

4 Het maken van touw van fijne struik wortels.

5 Een houten klopper.

 

6 Er word Tondel geplukt van de berkenboom en fijne takjes van de boom om een vuurtje te starten, er is al een warmte reflector gemaakt, goed maar want de winter is inmiddels ingevallen.

 

7 Met een  40 cm dikke handhoutboor  een goed mes kan je stokken snijden kan je van alles heel stevig in elkaar zetten je kan een zaagbok maken, stammetjes zagen en je maakt een huisje groot genoeg voor een gezin.

 

 

 

Hier zijn 10 verschillende bushcraftkampprojecten met eenvoudig handgereedschap.

De meeste hiervan kun je maken met alleen een bijl, mes zaag en handboor 40 cm.

Dit zijn geweldige projecten in je bushcraftschuilplaats of tijdens meerdere nachtelijke uitstapjes in het bos

 

TA Outdoors

1,78 mln. abonnees

 

 

 

Enkele gereedschappen die de man gebruikt.

Gereedschappen.thumb.png.e590ddf76f32e6116b6f24cbf913f083.png 

 

 

 

2021-03-08 (7).png

Link to post
Share on other sites

Geneeskrachtig kruiden is zeker een onderdeel van Bushcraft.

 

Kopieer dit en plak het ook een zoekprogramma

Geneeskrachtige kruiden (astrologie.ws)

 

Kan je dan de snelkoppeling hier neer zetten???

Het lukt mij niet meer.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Zo beste @Hermanusb dit is ook weer een begin van het preppen.

Zaden preppen.

 

Zaden aanschaffen via de "Zadenbibliotheek Drenthe | DNK" en er zijn veel maar Zadenbibliotheken in Nederland.

Je kan veel weer in de natuur uitzaaien op de juiste plekken, en weer wat terug brengen naar de Zadenbibliotheken in Nederland.

En je kan de zaden preppen voor wilde groenten kweken en kruiden om voor aansterken en genezen.

 

Wat heb je er zelf aan door kennis van de natuur kan je je zelf en je familie/gezin nog sterker en gezonder maken, de zaden zit veel kracht in maar ook in de natuur gewassen, je kan dan veel weerbaarder worden tegen invloeden van buiten af zoals virussen, schimmels en vele andere invloeden.

 

Een mens is uniek je kan het zelf genezende werking en weerstand geweldig activeren door de natuur ingrediënten, wees wijs doe er wat mee, en vertel hier je ervaringen, en wat je met deze kennis van plan bent te doen.

 

Mocht je zonder huis komen te zitten zorg dat je altijd ook zaden bij je hebt, dat helpt bij het overleven.

 

 

Link to post
Share on other sites
Op 6-3-2021 om 14:15, Roel zei:

@JJ&A Mooie gemaakt, maar ik heb één kleine kanttekening. Ze zon komt i.d.d. op in het oosten en gaat onder in het westen.

Maar dat geldt maar voor twee keer per jaar. Voor de rest is het zo dat in de zomer de zon ten noorden van het oosten opkomt en in de winter ten zuiden van het oosten.

En daar moet je goed rekening mee houden als je aan de hand van de zon je richting wilt bepalen.


als je een horloge hebt is het zuiden simpel te vinden.

om 12 uur staat de zon in het zuiden.

  • Leuk 1
Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...