Ga naar inhoud
GENEGEERD

JJ's survival draadje


JJ&A

Aanbevolen berichten

Een draadje voor mezelf, maar waar anderen natuurlijk ook mogen reageren.

 

Het eerste simpele onderwerp.

 

 

ORIËNTEREN ZONDER KOMPAS,

 

Horloge en meer oriëntering mogelijkheden.

 

(op het Noordelijk halfrond)

Om een kaart te kunnen gebruiken moet je wel weten waar het noorden ligt. Geen werkende dataverbinding voor je smartphone, batterijen leeg van je GPS en kompas vergeten mee te nemen of stukgevallen? Dan hier wat tips om je te navigeren zonder kompas.

Met behulp van de zon

 

2113009092_Zoneklok.jpg.f936c94a463cf985b8e54aad0d0b377a.jpg

 

De zon gaat op in het oosten en neer in het westen. Dit is ook zo op het zuidelijk halfrond. Alleen gaat de zon daar via het noorden in plaats van het zuiden.

Met een Horloge

 

5762519_noorden_vindenHorloge.png.5951b65978f742db91f6f420f87c8a2d.png

Richt de kleine wijzer van een analoog horloge op de zon. Het zuiden ligt in het verlengde van een denkbeeldige as in het midden tussen de 12 en de kleine wijzer. Dit is de basistheorie. In theorie staat de zon om 12 uur in het zuiden.

Echter staat de zon in Nederland om 13.00 uur in het zuiden in verband met de Middeneuropese tijd, wat GMT+1 is.

Daarom moet je de as nemen tussen de 1 op de wijzerplaat en de kleine wijzer. Is het ook nog zomertijd, dan moet er een extra uur gecorrigeerd worden. Neem dan de as tussen de 2 en de kleine wijzer. Het is zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Central European Time (CET) is handig omdat dan alle West-Europese landen, op Groot-Brittannië en Ierland na, dezelfde tijd hanteren. Echter kijk je naar de meridianen, dan zou in Nederland eigenlijk GMT, Greenwich Mean Time moeten gelden.

Tijdzones, Nederland is ingedeeld bij GMT+1

 

tijdzones.jpg.89cd45749068e8777ed7a90be8ac9d72.jpg

 

Door dit gehussel met de tijden, staat in de winter de zon om 13.00 uur in het zuiden en in de zomer om 14.00 uur (GMT). Hier moet je rekening mee houden als je wilt oriënteren zonder kompas of als je in verband met huidkanker de zon wil vermijden terwijl die op zijn hoogst staat.

De zon bereikt niet elke dag op exact hetzelfde moment het hoogste punt. Het tijdstip waarop de zon zijn hoogste stand in het zuiden bereikt, ligt in Nederland tussen 12.15 en 13.06 uur of tijdens zomertijd tussen 13.15 en 13.56. Als je precies wilt weten hoe laat elke dag de zon op zijn hoogst staat in welke plaats, kan je dit opzoeken op de site TimeandDate.

Met de horlogemethode kan je dus bij benadering de noord-zuid as aflezen. Deze methode wordt afgeraden in de buurt van de evenaar, in het bijzonder onder 20° noorder- of zuider breedte.

 

zon_schaduw.jpg.817fa5e0ced23f350ce556888a750a13.jpg

 

Met een stok: Schaduwmethode

Tweede methode: steek een rechte stok in de grond. Markeer de plek waar de schaduw valt van het uiteinde van de stok (bijvoorbeeld met een kiezel). Wacht minimaal 15 minuten, markeer wederom de schaduw van het uiteinde van de stok. De lijn die de twee markeringen verbindt is grofweg een oost-westas. De eerste markering is west. Haaks op deze lijn staat de noord-zuidas.

De schaduw methode wordt afgeraden in de poolgebieden, boven 60° noorder- of zuider breedte.

Mos

Mos heeft een vochtige ondergrond nodig. In Nederland groeit mos vaak aan de (zuid)westkant van de stam van een boom, omdat vanuit die richting meestal de regen tegen de boom waait.

In zonnige gebieden groeit mos meestal aan de noordkant, omdat die kant van de boom het minste zonlicht krijgt en daardoor het minst uitdroogt.

Mos op boom

 

@Sjuul hier is de mosboom waar je het over had, waar men zich ook aan kan oriënteren.

mos-op-boom.thumb.jpg.7eadc5c2edcbf927286627f446cc6ca0.jpg

 

Groeirichting bomen

Alleenstaande bomen die in een landschap staan waar veel wind staat, groeien krom in de richting van de overheersende windrichting. In Nederland is dat een (noord)oostelijke richting.

Poolster

De poolster staat in het Noorden. Let op: dit is geen heldere ster. Je vind ‘m aan de hand van het sterrenbeeld Grote Beer dat de vorm van een steelpannetje heeft. Verleng de voorkant van de pan (het verst weg van de steel) vijf keer en je komt uit bij de poolster.

 

poolster.jpg.f5d017a2fe594b3cf183536c4c250292.jpg  

 

poolster1.gif.c8cd4785c3242a5a8a6196948c3837ca.gif

 

Maan

De sterren zijn ’s nachts niet het enige waaraan je de windstreken kan herleiden, ook aan de maan kun je zien in welke richtingen de windstreken liggen.

Een volle maan staat, op het noordelijk halfrond, om 12 uur ‘s nachts in het Zuiden.

de halve maan na de volle maan (Een afnemende maan) staat om 12 ’s nachts in het Oosten.

de halve maan voor de volle maan (Een wassende maan) staat om 12 uur ‘s nachts in het Westen.

Het verschil tussen eerste kwartier en laatste kwartier van de maan onthouden: zet een streepje aan de rechte kant van de maansikkel. Krijg je de P van premier, het Franse woord voor eerste, dan is het eerste kwartier (wassende maan). Krijg je de D van denier, het Franse woord voor laatste, dan is het een afnemende maan.

Tijdens nieuwe maan is het ’s nachts pikkedonker in streken zonder verlichting. De stand van de maan is overal op aarde hetzelfde. Dus als het hier volle maan is, dan is dit ook zo aan de andere kant van de aarde.

Water

Als je de hoogtelijnen van de kaart bekijkt, kan je zien welke kant het water vermoedelijk op stroomt. Sowieso is de kans groot om weer in de bewoonde wereld te komen als je water stroomafwaarts volgt. Iets als water volgen zorgt ook dat je niet in rondjes gaat lopen, dus is zeer handig als je verdwaald bent en een natuurgebied uit probeert te komen.

In stedelijk gebied

Kerken

Bijna alle oude kerken zijn gebouwd in een kruisvorm met het altaar aan de oostkant. De deur op het westen voor feestdagen en processies, de deur op het zuiden voor de gelovigen en de deur aan de noordkant voor de geestelijkheid. Behalve Mariakerken, die hebben afwijkende vormen (rond, vierkant, achthoekig) en hebben het altaar in het noorden. Deze kerken lijken meer op kastelen dan kerken.

Tv-schotels

Op het noorderlijk halfrond staan schotels gericht op het zuiden. De meeste satellieten draaien hun baan om de aarde ter hoogte van de evenaar.

Mensen

Aan plaatselijke bewoners kan je de weg vragen. Hou er rekening mee dat niet iedereen kaart kan lezen. Aanwijzingen van mensen die nooit fietsen maar alleen autorijden moet je met een korreltje zout nemen als ze beweren dat iets “niet ver” is. In afgelegen oorden kan je ook te maken hebben met mensen die eigenlijk nooit hun eigen dorp verlaten. Maar zij kennen soms wel alternatieve routes en voorzieningen die niet op de kaart staan.

Pagina voor het laatst bijgewerkt: februari 2021

https://kampeerwijzer.com/onderweg/navigeren/orienteren-zonder-kompas/?wref=tp

Ps, zie ook op de site de reacties van lezers die ook nog aanvullende info geven.

 • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ik nodig jullie uit ook deze topic tot een succes te maken.

Ik weet dat verschillenden leden de kennis bezitten.

Kennen jullie ook andere leden die de kennis bezitten of op het internet willen grazen naar goede info???

 

Misschien kan je met de anderen contact opnemen, ha mooi dat ik hier niet eerder op ben gekomen.

Jammer dat onze @janvanloon minder op het internet actief is, die heeft ook veel kennis.

 

We kunnen de topic ook verrijken met goede filmpjes over dit onderwerp, hoef je ook niet veel te schrijven, als je daar tenminste tegen op ziet.😉

Ook de natuur in je omgeving beheren met kruiden wilde groenten en eetbare knollen is heel goed, en als je ergens in het bos aardperen laat groeien, het is een vaste plant die een mooie opbrengst geeft, die zijn bovendien heel voedzaam en herten en wilde zwijnen zijn er gek op, winters al de boel onder de sneeuw ligt kunnen de aardparen ook nog worden geoogst.

 

Kant tekening.

Maar wees ook voorzichtig wat je allemaal in de natuur plant, het moet beheer baar blijven, nooit de Japanse duizendknoop ergens planten, dat word een ramp die woeker heel erg en de grond moet zelfs gesaneerd worden. 

 

Ook als er weer een CS word gehouden kunnen we mooi dingen in de praktijk laten zien dat maakt het geheel nog interessanter en geen fijne afwisseling op zo'n dag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@JJ&A Mooie gemaakt, maar ik heb één kleine kanttekening. Ze zon komt i.d.d. op in het oosten en gaat onder in het westen.

Maar dat geldt maar voor twee keer per jaar. Voor de rest is het zo dat in de zomer de zon ten noorden van het oosten opkomt en in de winter ten zuiden van het oosten.

En daar moet je goed rekening mee houden als je aan de hand van de zon je richting wilt bepalen.

 • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

48 minuten geleden, Roel zei:

@JJ&A Mooie gemaakt, maar ik heb één kleine kanttekening. Ze zon komt i.d.d. op in het oosten en gaat onder in het westen.

Maar dat geldt maar voor twee keer per jaar. Voor de rest is het zo dat in de zomer de zon ten noorden van het oosten opkomt en in de winter ten zuiden van het oosten.

En daar moet je goed rekening mee houden als je aan de hand van de zon je richting wilt bepalen.

Héé beste @Roelbedankt voor je reactie,

 

Ik weet dat jij ook veel kennis van de natuur/bushcraft hebt ik zie ook uit dat jij ons van van je enorme kennis voorziet.

Zelf wil ik ook dolgraag meer van Bushcraft af weten.

 

Zou je ook willen helpen deze topic tot een succes willen maken.

Weet je ook hoe ik in contact kan komen met onze @janvanloon ik hoop dat hij niet meer zo ziek is triest voor de beste man, maar wat heeft hij ook een kennis, maar jij bent ook goed.

 

Mhg,

Jakob.

@JJ&A

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je in de natuur gaat bivakkeren, en je gaat een vuur maken, vergewis je dat op grond bezig gaat waar het vuur niet verder de grond in kan gaan en zo brand veroorzaakt, ga altijd berekend te werk anders kan het fataal worden en veroorzaak je een natuurbrand

===============================================================================.

 

Wat heel belangrijk is een hele goede rugzak voorzien van overlevingspullen en Bushcraft spullen.

Het is wel zo, hoe meer je afweet van Bushcraft hoe minder spullen je nodig bent.

 

Neem ook goede klittenband mee en naaigereedschap, een koppeling wil nog wel een stuk gaan en dan kan je mooi de klos zijn.

 

Klittenband kan je voor veel dingen gebruiken, je kan er ook in nood een been af arm mee afbinden mocht het erg bloeden door een ongelukje.

Ook als mitella.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

 

Wat kunnen we leren maken in dit filmpje:

1 Een driepoot kruk, een plak boom en drie takken.

 

Met paracord in elkaar gezet.

2 Een bankje.

3 Een draaibare in hoogte instelbare pannen ketel hangers, zie het galgje.

 

4 Het maken van touw van fijne struik wortels.

5 Een houten klopper.

 

6 Er word Tondel geplukt van de berkenboom en fijne takjes van de boom om een vuurtje te starten, er is al een warmte reflector gemaakt, goed maar want de winter is inmiddels ingevallen.

 

7 Met een  40 cm dikke handhoutboor  een goed mes kan je stokken snijden kan je van alles heel stevig in elkaar zetten je kan een zaagbok maken, stammetjes zagen en je maakt een huisje groot genoeg voor een gezin.

 

 

 

Hier zijn 10 verschillende bushcraftkampprojecten met eenvoudig handgereedschap.

De meeste hiervan kun je maken met alleen een bijl, mes zaag en handboor 40 cm.

Dit zijn geweldige projecten in je bushcraftschuilplaats of tijdens meerdere nachtelijke uitstapjes in het bos

 

TA Outdoors

1,78 mln. abonnees

 

 

 

Enkele gereedschappen die de man gebruikt.

Gereedschappen.thumb.png.e590ddf76f32e6116b6f24cbf913f083.png 

 

 

 

2021-03-08 (7).png

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 1 maand later...

Zo beste @Hermanusb dit is ook weer een begin van het preppen.

Zaden preppen.

 

Zaden aanschaffen via de "Zadenbibliotheek Drenthe | DNK" en er zijn veel maar Zadenbibliotheken in Nederland.

Je kan veel weer in de natuur uitzaaien op de juiste plekken, en weer wat terug brengen naar de Zadenbibliotheken in Nederland.

En je kan de zaden preppen voor wilde groenten kweken en kruiden om voor aansterken en genezen.

 

Wat heb je er zelf aan door kennis van de natuur kan je je zelf en je familie/gezin nog sterker en gezonder maken, de zaden zit veel kracht in maar ook in de natuur gewassen, je kan dan veel weerbaarder worden tegen invloeden van buiten af zoals virussen, schimmels en vele andere invloeden.

 

Een mens is uniek je kan het zelf genezende werking en weerstand geweldig activeren door de natuur ingrediënten, wees wijs doe er wat mee, en vertel hier je ervaringen, en wat je met deze kennis van plan bent te doen.

 

Mocht je zonder huis komen te zitten zorg dat je altijd ook zaden bij je hebt, dat helpt bij het overleven.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 6-3-2021 om 14:15, Roel zei:

@JJ&A Mooie gemaakt, maar ik heb één kleine kanttekening. Ze zon komt i.d.d. op in het oosten en gaat onder in het westen.

Maar dat geldt maar voor twee keer per jaar. Voor de rest is het zo dat in de zomer de zon ten noorden van het oosten opkomt en in de winter ten zuiden van het oosten.

En daar moet je goed rekening mee houden als je aan de hand van de zon je richting wilt bepalen.


als je een horloge hebt is het zuiden simpel te vinden.

om 12 uur staat de zon in het zuiden.

 • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 1 maand later...

Dit zijn wat tips van:

https://www.extremesurvival.nl/rechnieken-bij-survival/zelfvoorzienend-leven/eten-en-drinken-bij-preppen#BOB

Eten en drinken - Extreme Survival | Jaaropleidingen, Cursussen & Vakanties

 

Zet een een sterretje* achter het product wat je al hebt, en een vraagteken wat je nog niet hebt?,

Zo kan je bij houden en als stok achter de deur om het aan te schaffen.

 

Na het Quote van dit stukje kan je het gebruiken voor je persoonlijke Checklist.

Daar onder kan je kan ook extra dingen toevoegen die je als extra hebt, dat zal ik zelf ook doen.

Wij zullen je met tips en raad bij staan om het volledig te maken.

Ook kan je vragen stellen over wat de betrouwbaarste producten zijn, je kan je geld maar een keer uitgeven, dat is zeker belangrijk als Budget Preppers, houd daar bij ook rekening dat goedkoop duur koop is.

 

Een top product gaat veel langer mee en is betrouwbaarder, het je het geld er even niet voor verkoop dat spullen die je niet echt nodig bent, of stook een paar jaar minimaal trek wat extra kleding aan, zie voor meer besparing extreme tips van mij op het forum, het helpt je bespaard honderden €uro's per jaar, en het is ook nog eens gezonder om sober te leven.

 

 

Checklist persoonlijke BOB
•    Handig draagbare rugzak. (circa 35 tot 60 liter)
•    (4x) 1 liter waterflessen.
•    Waterzuiveringstabletten.
•    6 MREs.
•    Pannetje.
•    Brandertje.
•    Brandstof.
•    Bestek.
•    Zaklamp.
•    Horloge (niet digitaal).
•    3 breaklights.
•    3 meter dun sterk touw.
•    GPS.
•    Toiletpapier.
•    Toilettas gevuld met:

Tandenborstel

Tandpasta

Zeep

Scheerschuim

Scheermesjes

Signaal Spiegel

Zonnebrand

Insectenspray

(En wat jezelf denkt nodig te hebben voor persoonlijke hygiëne. Denk aan tampons enz.)

•    Kleine radio.
•    Reservebatterijen.
•    Handzaag.
•    Oplader mobiel en gps.
•    Aansteker en lucifers.
•    Ducktape.
•    2 broeken.
•    2 truien.
•    2 shirts.
•    2 onderbroeken.
•    3 paar schonen sokken.
•    Tiewraps.
•    4 spinnen.
•    Valuta van omringende landen en eigen land. Rond de honderd euro minimaal.
•    10 euro in klein geld.
•    Poncho.
•    Emercenqy blanket.
•    Slaapzak.
•    Kleine handdoek.
•    2 vuilniszakken.
•    EHBO tas.
•    2 slotjes.
•    1 riem.
•    Muts.
•    Handschoenen.
•    Fluitje.
•    Mes.
•    Tondel.
•    Visdraad en haakje.
•    Kaart van de omgeving.

Zet een een sterretje* achter het product wat je al hebt, en een vraagteken wat je nog niet hebt?,

 • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga de lange lijst nog onder verdelen in verschillen de tassen en berichtjes dat maakt het meer overzichtelijk.

Zoals in een Every Day Carry.

De BOB.

Een rugzak.

 

Dit zijn wat tips van:

https://www.extremesurvival.nl/rechnieken-bij-survival/zelfvoorzienend-leven/eten-en-drinken-bij-preppen#BOB

Eten en drinken - Extreme Survival | Jaaropleidingen, Cursussen & Vakanties

 

Zet een een sterretjeachter het product wat je al hebt, en een vraagteken? wat je nog niet hebt,

Zo kan je bij houden en als stok achter de deur om het aan te schaffen.

 

Checklist persoonlijke BOB
•    Handig draagbare rugzak. (circa 35 tot 60 liter)* . .  ((( Ik moet nog een betere kopen, groter 120L en sterker.
•    (4x) 1 liter waterflessen*
•    Waterzuiveringstabletten* . . .  Ik moet weer verse kopen, die van mijn zijn al wel dertig jaar oud.
•    6 MREs.?
•    Pannetje. ?
•    Brandertje* . . . . . . . . . . . . . . . . Aan de grote kant.
•    Brandstof*  . . . . . . . . . . . . . . . .  Ook aan de grote kant.
•    Bestek*
•    Zaklamp*
•    Horloge (niet digitaal)?
•    3 breaklights*
•    3 meter dun sterk touw*
•    GPS.? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  Wel de Tomtom GO 940 Live en de Tomtom 6100
•    Toiletpapier*
•    Toilettas met:

Tandenborstel*

Tandpasta*

Zeep*

Scheerschuim ?

Scheermesjes ?

Signaal Spiegel*

Zonnebrand*

Insectenspray*

(En wat jezelf denkt nodig te hebben voor persoonlijke hygiëne. Denk aan tampons enz.)

•    Kleine radio*
•    Reservebatterijen* . . . . . .  Oplaatbare accu's die lekken niet.
•    Handzaag*
•    Oplader mobiel en gps*
•    Aansteker en lucifers* Magnesium vuur maak stick, met schraper.
•    Ducktape*
•    2 broeken.?
•    2 truien*
•    2 shirts*
•    2 onderbroeken.*
•    3 paar schonen sokken.*
•    Tiewraps*
•    4 spinnen.?
•    Valuta van omringende landen en eigen land. Rond de honderd euro minimaal.*
•    10 euro in klein geld*
•    Poncho* . . . . . . . . . . . . . Van dunne doorzichtige plastics. Voor nood kan in de extra reddingdeken gebruiken.
•    Emercenqy blanket*
•    Slaapzak*
•    Kleine handdoek*
•    2 vuilniszakken*
•    EHBO tas*
•    2 slotjes.?
•    1 riem*
•    Muts*
•    Handschoenen*
•    Fluitje*
•    Mes* . . . . . . . . . . . . . . . .  Meerdere zakmessen,

nog geen hele goede mes geschikt voor Bushcraft?, Juist het belangrijkste
•    Tondel* . . . . . . . . . . . . . . Tampons, vuurwerk lot 5 mm dik
•    Visdraad en haakje* . . . . Houten hengel met alles er aan.
•    Kaart van de omgeving.?

Zet een een sterretje* achter het product wat je al hebt, en een vraagteken? wat je nog niet hebt,

 

Wat wij als extra hebben voor 120L rugzak en tassen.

Als je goed wat van Bushcraft af weet, hoef je niet veel bij je te hebben, dan kan je al genoeg hebben een Top Bushcraft mes, een goed kapmes en losse boomzaagblad, die je weer met boomtakken tot een complete boomzaag kan maken, twee stalen pinnen is wel handig.

•   Multi Purpose Survival Tool rvs*
•   Diamant staaf slijper*

•   DMT Diamanten slijpsteen, ftijn, A4F*
•   EHBO tas:

Pleisterspray 75 ml

Norit* 

O.R.S*

Jodium poeder Oraal*

Tabletten tegen Kernramp om schildklier te beschermen, Jodid-ratiopharm 100 mg 100 stuks*

Cetirinine diHCI RXT 10 mg*

Rietjes met *Borium* zie Tip heer @vheeswijk

ENETORPET teken tang RVS Verwijderraar: Op geniaal eenvoudige wijze verwijderen van teken. Dit systeem werkt simpel en is enig in zijn soort. Nooit meer een afgescheurd tekenlichaam, de kop komt altijd mee.

Nagelknipper, desinfecteer gel, vitamine K poeder, zuiveringszout Natriumbicarbonaat,

 

•    Toilettas met extra's: 

Deodorant antiperspirant -deodorant stick van Clinique,*

Easy-pick voor tussen de tanden*

50 meter Waxed Floss, Ultra Clear Spray*

Haarspray extra strong 50 mg*


•    Verstelbare brillen glazen, adjustable focus van -6D tot +3D merk ODLENS, voor korte en verre afstanden*

•    Oplaad stekker 220 USB/mini usb*
•    Simpele mobile prepaid extra*

•    Olympus Digital voice recorder VN-713PC 4GB

•    Oortjes
•    Tablett Galaxy Tab A (2016) met simkaart wordt ook als modem gebruikt*
•    Een oog verre kijker LUXON Full coated 8X20 96m/100m +Brillendoekje*

•    Laadkabeltjes*
•    Secondelijm x2*
•    Magnesium vuur maak stick, met schraper,*

Tondel viltjes, vuurwerklont 5 mm en Berkenbast*

•    USB laad kabeltjes*
•    Mapje met pasjes:

Rond plak stikker CARGLASSE om sterretje schoon en vocht vrij te houden.*

Donorregisterpas, Zorgpas, Raster etiketten Loupe,

mobile telefoon simkaart houden met telefoonnummer en unlock nummer*
•   Wielslotboud sleutel voor het T5-campertje*

•   Tomtom GO 940 Live met snoertjes en houder*

•   Lampen:

Twee hooft LED lampen*

Twee krachtig LED oplaadbaar en power-bank met mini usb*

Olight M 19 Maverick E 112 70631*

Twee extra mini dynamo led lampjes, en tal van kleine LED lampen*
Uitklapbare mini zonnepaneel power-bank met ledlamp*

•  Krachtige telescoop magneetje 1 meter*

• Kleding:

Een hele goed jagers jas, geschikt voor bushcraft*

Twee bushcraft broeken, sokken en schoenen volgen.?
•  Zakje met naai gerei:

Verschillende soorten garen en dikke visdraad transparant en donker getint 250m + 11,0kg 040mm dik .

Voor dik-leer, zeildoek en stoffen.

Vele soorten naalden en *handnaaiapparaat*: https://www.dennisdeal.com/products/professional-speedy-stitcher-naaien-awl-tool-kit-voor-leather-zeil-canvas-zware-reparatie_1219649?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=gss&gclid=Cj0KCQjw2tCGBhCLARIsABJGmZ7kH8wbiREq4Z701gb9h51fyoLxYgqDZl6ieSIXwbErv3AT145af0UaAlZVEALw_wcB

Een grotere *vingerhoed* geschikt voor niet te grote mannen vingers, ik heb het trouwens iets opgerekt*

Radeerwieltje om voor afstand gaatjes naaiwerk leer te vergemakkelijken*

Victorinox zakmes*
•  Prof Klittenband voor reparatie kapotte koppelingen rugzak, afbinden van heftige bloeding arm of been*

•   Markering Paint, color Fluor Pink*

•  1 x Gas vul bus voor aanstekers 135 Gr. 250 ml, 1 x 100 ml*

   Deze *Borium Tip* van de heer @vheeswijk, daar door is mijn vrouw geen gebroken invalide geworden.

 

De lijst is redelijk lang maar we hebben hier jaren over gedaan, als budget preppers komen de dingen langzaam in orde, maar het moet wel gebeuren.

 

 

 

80d35bdc-ed9a-4278-981b-df8dd7323cc4@2x (2).jpg

842e83fd-31cd-4a20-a5b8-9aca5040e7d6@2x (2).jpg

 

 

 

Vingerhoed1.JPG

Vingerhoed2.JPG

 

 

 

 • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo kan jij je uitrusting gebruiken:

 

My Wilderness Survival Kit & Camping Gear

A cheeky look at the gear that we carry with us into the wild. Fire Starters, Shelter, Water Purification, First Aid, Navigation, Rescue, Cooking, Food, and more.

 

Google vertaling:

Een brutale blik☹️ op de uitrusting die we met ons mee de wildernis in nemen.

Vuurstarters, onderdak, waterzuivering, eerste hulp, navigatie, redding, koken, eten en meer.

 

Attentie

Misschien zal op de meeting van @Floesh dingen gedemonstreerd gaan worden, dat is wel vaak het geval op onze meetings.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op 23-6-2021 om 08:01, JJ&A zei:

Dit zijn wat tips van:

https://www.extremesurvival.nl/rechnieken-bij-survival/zelfvoorzienend-leven/eten-en-drinken-bij-preppen#BOB

Eten en drinken - Extreme Survival | Jaaropleidingen, Cursussen & Vakanties

 

Zet een een sterretje* achter het product wat je al hebt, en een vraagteken wat je nog niet hebt?,

Zo kan je bij houden en als stok achter de deur om het aan te schaffen.

 

Na het Quote van dit stukje kan je het gebruiken voor je persoonlijke Checklist.

Daar onder kan je kan ook extra dingen toevoegen die je als extra hebt, dat zal ik zelf ook doen.

Wij zullen je met tips en raad bij staan om het volledig te maken.

Ook kan je vragen stellen over wat de betrouwbaarste producten zijn, je kan je geld maar een keer uitgeven, dat 

 

 

Checklist persoonlijke BOB
•    Handig draagbare rugzak. (circa 35 tot 60 liter)
•    (4x) 1 liter waterflessen.
•    Waterzuiveringstabletten.
•    6 MREs.
•    Pannetje.
•    Brandertje.
•    Brandstof.
•    Bestek.
•    Zaklamp.
•    Horloge (niet digitaal).
•    3 breaklights.
•    3 meter dun sterk touw.
•    GPS.
•    Toiletpapier.
•    Toilettas gevuld met:

Tandenborstel

Tandpasta

Zeep

Scheerschuim

Scheermesjes

Signaal Spiegel

Zonnebrand

Insectenspray

(En wat jezelf denkt nodig te hebben voor persoonlijke hygiëne. Denk aan tampons enz.)

•    Kleine radio.
•    Reservebatterijen.
•    Handzaag.
•    Oplader mobiel en gps.
•    Aansteker en lucifers.
•    Ducktape.
•    2 broeken.
•    2 truien.
•    2 shirts.
•    2 onderbroeken.
•    3 paar schonen sokken.
•    Tiewraps.
•    10 euro in klein geld.
•    Poncho.
•    Emercenqy blanket.
•    Slaapzak.
•    Kleine handdoek.
•    2 vuilniszakken.
•    EHBO tas.
•    2 slotjes.
•    1 riem.
•    Muts.
•    Handschoenen.
•    Fluitje.
•    Mes.
•    Tondel.
•    Visdraad en haakje.
•    Kaart van de omgeving.

Zet een een sterretje* achter het product wat je al hebt, en een vraagteken wat je nog niet hebt?,

Een BOB is voor 3 dagen en 3 nachten. Ik heb je lijstje even aangepast, voor wat je echt nodig hebt. De rest is niet nodig en gaat je na een aantal kilometers kapot maken....

 

Checklist persoonlijke BOB
•    Handig draagbare rugzak. (circa 35 tot 60 liter)
•     1 liter waterfles. (Je hebt waterzuiveringstabletten. 4 flessen water van 1 liter is fokking zwaar. Zorg ervoor dat je een fles hebt die je ook op het vuur kan zetten om te koken.
•    Waterzuiveringstabletten.
•    6 MREs. (Uitgaand van 2 personen en 2500 calorieën p.p. per dag)
•    Pannetje.
•    Brandertje. (Mag als dit je persoonlijke voorkeur heeft. Hoeft niet als je een kampvuur kan maken. Scheelt gewicht....)
•    Brandstof. (DIY magische koekjes, berkenschors of andere schors van naaldhoudende bomen)
•    Bestek. (Spork. Simpel en doeltreffend)
•    Zaklamp.
•    Horloge (niet digitaal).
•    3 meter paracord
•    Toiletpapier. (Hemels in SHTF situaties. Haal de closetrol er uit en het is makkelijk opvouwbaar en mee te nemen.
•   Zakje met:

Tandenborstel

Tandpasta

Signaal Spiegel

Insectenspray: rook van een vuur houd insecten weg. Geen spray nodig.

(En wat jezelf denkt nodig te hebben voor persoonlijke hygiëne. Denk aan tampons enz.)

•    Kleine radio.
•    Reservebatterijen.
•    Handzaag.
•    Oplader mobiel en gps. (Oftewel powerbank)
•    Aansteker en lucifers.
•    Ducktape.
•    Tiewraps. (Optioneel, wel altijd handig)
•    10 euro in klein geld. (Als je je er beter door voelt)
•    Poncho.
•    Emercenqy blanket.
•    Slaapzak.
•    2 vuilniszakken.
•    EHBO tas.
•    1 riem.
•    Muts.
•    Handschoenen.
•    Fluitje.
•    Mes.
•    Visdraad en haakje.(als je kan en tijd hebt om te vissen)
•    Kaart van de omgeving.

Zet een een sterretje* achter het product wat je al hebt, en een vraagteken wat je nog niet hebt?,

Link naar reactie
Delen op andere sites

 • Sterredag wijzigde de titel naar JJ's survival draadje
 • Sterredag sloot dit topic
 • Sterredag opende dit topic
 • 4 weken later...

Wat doe je bij alarm?               POMPOENKLEUR, ***Rood word gebruikt door het leidinggevende team***.

 

Wij hadden weer dat het Brandalarm af ging in de ouderen flat.

 

De kleding en schoenen aan de BOB meer en naar ons overlevings-campertje.

Naar het hooft apparaat van de brandmeldsysteem daar gekeken op welke afdeling de brand zou kunnen zijn, daar kan je zien op welke afdeling de brand zij kunnen zijn, het was de woonlaag waar wij wonen, maar het zou op de linker gedeelte zijn.

Ik ging het aan mijn vrouw vertellen, en ging snachts naar buiten om te kijken of ik ergens wat geflikker van brand kon zien, en ja het was op de derde verdieping het was dus niet op het rechtse gedeelte zoals het systeem aan gaf.

Maar nog geen vijf bewoners hadden hun kleding aan en waren naar buiten gegaan, ik wees ze op het brand geflikker, die ze toen ook zagen, toen kwam de brandweerwagen en reed de andere kant van de flat, dat had het systeem aan de brandweer gemeld, dus ik er achteraan en vertelde dat ik brand geflikker had gezien op de derde verdieping we gingen binnen via de linker afdeling waar de brand zou zijn, naar de hooft kast om te zien waar de brand zou kunnen zijn, waar we liepen was niets te zien of te ruiken, toen gingen ze met mij mee weer naar buiten, en zagen ook iets van brand geflikker, wij bleven buiten staan, een brandweerman ging de woning binnen rook niets en heeft het waxine LED lampje uit gedaan, haha wat een bak.

 

Het was dus loosalarm, maar tegelijk voor ons een brandoefening.

Wat we de volgende keer anders doen, beiden onze telefoon aan zodat we elkaar op de hoogte kunnen houden, met verandering van omstandigheden.

 

Reageer altijd op waarschuwingen en wees altijd voorbereid, ook in de planing hoe met alarm of signalen om te gaan, het kan van levensbelang zijn zowel voor je zelf, gezin, mede mens.

Ben jij goed voor bereid, doe daar wat mee, wees nooit passief, wij zijn wezens met intelligentie maak daar gebruik dan.

Zo nu ga ik ook slapen, ik wilde jullie even dit mee geven.

Wees een goede survivalist en prepper, en je heb er zeker voordeel bij.

 • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hahaha dat klinkt bij mij bekend in de oren, waar mijn ouders woonden ging het brandalarm ook vaak af, wat was de oorzaak, tja hele gevoelige brandmelders, 

zelfs als je met de strijkijzer een wolkje stoom gebruikte, was het al raak, gemiddeld 1 keer per week kwam de brandweer, gelukkig is het brandmeld systeem veranderd, 

en zijn er geen echte branden geweest.

Optische brandmelders zijn de meest gangbare,zijn het gevoeligst.

Thermische brandmelders werken echt op warmte, gaan die af, dan is er vaak echt iets aan de hand, maar zijn trager dan de optische.

 • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

3 uur geleden, Yin en yang zei:

Hahaha dat klinkt bij mij bekend in de oren, waar mijn ouders woonden ging het brandalarm ook vaak af, wat was de oorzaak, tja hele gevoelige brandmelders, zelfs als je met de strijkijzer een wolkje stoom gebruikte, was het al raak, gemiddeld 1 keer per week kwam de brandweer, gelukkig is het brandmeldsysteem veranderd, en zijn er geen echte branden geweest.

Optische brandmelders zijn de meest gangbare, zijn het gevoeligst.

Thermische brandmelders werken echt op warmte, gaan die af, dan is er vaak echt iets aan de hand, maar zijn trager dan de optische.

Bedankt voor je reactie @Yin en yang

 

De brand installatie is hier nog geen drie jaar geleden geheel vernieuwd, en zijn heel wat vals alarmeringen geweest, de ouderen komen niet eens meer hun bed uit ze geloven er niet meer in.

Wij stonden met nog geen vijf personen buiten te kijken naar het flikkerend LED lampje wat de warme kleur heeft van een kaars vuur dus.

 

Zelf de brandweerwagen kwam er heel rustig aan rijden zonder sirene en zwaailampen, haha die geloven ook niet meer in het systeem.

We wonen op de begane grond, en je ziet van binnen uit alleen maar veel schuren en achter in wonen dan een paar bewoners

 

Wel weer het gevolg dat mijn maatje weer een hele nacht niet heeft geslapen.

 

 • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 3 weken later...

Hoe navigeer je in de praktijk met een mini kompas, stel in het buitenland moet je om een bergketen heen en die ligt niet op jou route die om weg of zeg maar kilometers kan je op de eind doel wel een hele afwijking geven denk ik zo, ik heb altijd een ((kompasje liniaal waterpasje)) in mijn victorinox mes setje bij mij al wel haast veertig jaar, ook al is het een klein ding ik wil het wel kunnen gebruiken.😉

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
 • Nieuwe aanmaken...