Ga naar inhoud
GENEGEERD

Groep "Leven in Hongarije"


Flex

Aanbevolen berichten

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
Gast Heksenboot
Heb jij iets gehoord over onteigenen in Hongarije?

Kan ik me bijna niet voorstellen binnen Europa.

 

Yep, daar hoorde ik een paar mensen over, zo tussendoor, zonder referenties of zo, maar dat blijft dan toch hangen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot
Link naar reactie
Delen op andere sites

 

 

Ja, dit was me gedeeltelijk al bekend. We hebben het hier vanmiddag nog over gehad dat het nu voor buitenlanders moeilijk of onmogelijk is buiten de bebouwde kom grote grondstukken van meer dan 6000 m2 te kopen. Dit had toendertjd te maken met Chinezen die op grote schaal over de hele wereld landbouwgronden opkopen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De regels in Hongarije zijn allang veranderd. Als buitenlander kan je wel degelijk grond buiten de bebouwde kom kopen, geen probleem.

 

Allang? Vorig jaar in juli nog met een makelaar erover gehad en toen mocht dat niet, precies weet ik het niet meer maar het ging volgens mij over de grootte van het grondstuk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast Heksenboot
De regels in Hongarije zijn allang veranderd. Als buitenlander kan je wel degelijk grond buiten de bebouwde kom kopen, geen probleem.

 

Dank u wel mevrouw Ervaringsdeskundige. :)

Dat zal @vermoeid ook wel leuk vinden om te horen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het slechte nieuws is dat na 1 mei 2014 de aankoop van meer dan 1 hectare grond veel moeilijker wordt, zowel voor buitenlanders als Hongaren. In de praktijk komt het erop neer dat men alleen grotere oppervlakten landbouw- of bosgrond kan kopen of pachten als men een in Hongarije erkende agrarische opleiding heeft gevolgd, of als men minimaal drie jaar aaneengesloten als landbouwer in Hongarije is geregistreerd en voor eigen rekening en risico produceert. Tevens moet men bij voorkeur binnen dezelfde gemeente permanent wonen of het bedrijf hebben waar de grond is gelegen, of anders minimaal 3 jaar wonen in een gemeente die binnen een straal van 20 km. van de betreffende grond is gelegen.

 

http://www.affidata.com/sh/huizen-te-koop/aankoop-landbouwgrond-buitenlanders-hongarije

Link naar reactie
Delen op andere sites

Allang? Vorig jaar in juli nog met een makelaar erover gehad en toen mocht dat niet, precies weet ik het niet meer maar het ging volgens mij over de grootte van het grondstuk.

 

Het heeft ook met de locatie te maken. Maar er is inderdaad toestemming nodig van een lokale overheid. Een mogelijkheid om de regelgeving te omzeilen is door een vennootschap op te richten en het vastgoed daarin onder te brengen. Als de vennootschap in Hongarije is gevestigd is de rechtspersoon van Hongaarse oorsprong en is er dus geen probleem. Ook de creatie van werkgelegenheid is een afweging die wordt gemaakt. In de praktijk zijn buitenlanders die willen investeren graag geziene gasten. Wie ooit een topadvocaat nodig heeft, ik kan de mijne aanbevelen. (Die overigens nog fotomodel is ook.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je moet alleen wel binnen een straal van 30 km wonen als je grond aankoopt. (Wat heet je moet er een boerderijtje hebben staan waarop je staat geregistreerd.)

 

 

Sent from my iPad using Tapatalk

 

Klopt, ik zit midden in de procedure voor aankoop agrarisch land, zal het vanavond uiteenzetten, moet nu naar het vliegveld ... tot vanavond

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nog even de regels in Hongarije opgezocht over de aankoop van huizen en grondstukken. In het kort: vanaf 1 mei 2014 mag men (inwoners van de EU en Hongaren) in binnen of buitengebied grond kopen tot 1 hectare per persoon.

 

De (on)mogelijkheid tot aankoop van landbouwgrond door buitenlanders in Hongarije

 

Toen Hongarije op 1 mei 2004 toetrad tot de EU heeft het een voorbehoud gemaakt t.a.v. de mogelijkheden voor andere EU-burgers om landbouwgrond te kopen.

 

Dit moratorium was ingevoerd uit angst dat buitenlanders de Hongaarse landbouwgrond zouden opkopen en speculeren, met als gevolg dat de grond voor armere Hongaarse boerengezinnen onbetaalbaar zou zijn. Hongarije kreeg zeven jaar uitstel, met de mogelijkheid dit nog eens met drie jaar te verlengen. Daar heeft het land gebruik van gemaakt, met als gevolg dat buitenlanders momenteel geen landbouwgrond kunnen kopen; feitelijk betekent dit, dat men alleen binnen de bebouwde kom kan kopen of, bij wijze van uitzondering, een ’tanya’ in het buitengebied, met maximaal 6.000 m2 grond.

 

Nu de tien jaar komend voorjaar voorbij zijn mag vanaf 1 mei 2014 geen onderscheid meer gemaakt worden op basis van nationaliteit: alle EU-burgers hebben dezelfde rechten als Hongaren op dit punt. De Hongaarse regering heeft echter besloten zeer strenge regels in te stellen, om te voorkomen dat bedrijven, grootgrondbezitters of andere rijke Hongaren of buitenlanders de landbouwgrond kopen. Er geldt binnenkort een zeer streng beleid voor het (ver)kopen of (ver)pachten van landbouwgrond, ongeacht de ligging binnen of buiten de bebouwde kom of op de zogenoemde ’wijnheuvel’.

 

De belangrijkste regels voor buitenlanders zijn: voor alle objecten die niet officieel zijn geregistreerd als landbouwgrond (waar geen agrarische waarde voor is opgenomen) verandert er niets: deze kan iedereen onbeperkt kopen, zowel privé als ook op naam van een bedrijf. In de praktijk betekent dit, dat men binnen de bebouwde kom (’belterület’) ca. 99,9% van de percelen kan kopen. Als de tuin is aangemerkt als ’erf’ (’udvar’) gelden dus géén beperkingen aan de oppervlakte. Ook voor losse woningen buiten de bebouwde kom, zonder agrarische waarde (bijv. (voormalige) bos- of spoorwachterswoningen of schuren) geldt geen beperking.

 

1 hectare per persoon

Vanaf 1 mei 2014 kan men ook als EU staatsburger (dus niet als rechtspersoon) ongeacht de ligging binnen of buiten de kom of in de ’wijnheuvel’ tot maximaal 1 hectare landbouwgrond (incl. wijngaard, boomgaard, bos, volkstuin enz.) per persoon kopen en bezitten. Hierbij telt alle landbouwgrond die men reeds in bezit heeft mee! Rekening wordt gehouden met het eigendomsaandeel dat men bezit: als men bijv. met drie personen in gelijke delen een perceel van anderhalve hectare koopt, telt dit per persoon als een halve hectare. Vermoedelijk hoeft men in de meeste van deze gevallen, met name indien het gaat om grond binnen de ’wijnheuvel’ ook straks geen procedure te volgen om de grond aan te bieden aan iedereen die een eerste recht van koop heeft. Kleine stukken landbouwgrond kan men straks dus kopen en in geval van een ’tanya’ (d.w.z. een boerenbehuizing met landbouwgrond, gelegen in het buitengebied) is de grens straks dus niet meer 6.000 m2, maar 10.000 m2 (per persoon). Deze vrijstelling geldt niet voor staatsburgers van andere landen dan de Europese Economische Ruimte (EER)!

 

Het slechte nieuws is dat na 1 mei 2014 de aankoop van meer dan 1 hectare grond veel moeilijker wordt, zowel voor buitenlanders als Hongaren. In de praktijk komt het erop neer dat men alleen grotere oppervlakten landbouw- of bosgrond kan kopen of pachten als men een in Hongarije erkende agrarische opleiding heeft gevolgd, of als men minimaal drie jaar aaneengesloten als landbouwer in Hongarije is geregistreerd en voor eigen rekening en risico produceert. Tevens moet men bij voorkeur binnen dezelfde gemeente permanent wonen of het bedrijf hebben waar de grond is gelegen, of anders minimaal 3 jaar wonen in een gemeente die binnen een straal van 20 km. van de betreffende grond is gelegen. Zoals de regels er nu uitzien zal het voor verreweg de meeste buitenlanders in de praktijk zeer moeilijk zijn om aan deze regels of de uitzonderingen te voldoen; dat geldt overigens ook voor veruit de meeste Hongaren. In de praktijk zullen straks alleen lokale landbouwers of hun directe familieleden landbouwgrond kunnen kopen of pachten. Daarnaast geldt er een zeer complex systeem dat een hele rij gegadigden een voorkeursrecht geeft bij koop of pacht, alsmede aan de Hongaarse Staat. Op dit alles wordt (vermoedelijk streng) toegezien door diverse instanties, waaronder nieuwe lokale raden van landbouwers. Op het overtreden van de regels of het maken van onderhandse afspraken om de wetgeving te omzeilen staan diverse sancties, waaronder hoge boetes.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...