Ga naar inhoud

Flex

Lid niveau 2
 • Items

  123
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  2

Alles dat geplaatst werd door Flex

 1. Voor wie nog twijfelt om de stap naar het buitenland te maken vanwege baan of andere (financiele) factoren, zie hier een interessant verhaal hoe je kan maximaliseren op 400m2, je hebt dus niet veel grond nodig om zelfvoorzienend te zijn, en je houdt nog geld over ook (afh. van hoeveel je er voor krijgt) http://www.freedomunity.pw/deze-familie-verbouwd-2721-kg-aan-voedsel-op-400m2-en-verdient-er-e18373-per-jaar-ermee/ @Piroska heeft dit ook reeds bewezen in Hongarije, maar het voorbeeld in dit artikel/video gaat nog een stap verder. Land is erg goedkoop in Hongarije (maar ook in Spanje en Portugal), dus pak je biezen, op naar het buitenland :-)
 2. Goede keuze! Andere manier van leven, meer natuur, schonere lucht, vriendelijkere mensen, minder stress, wellicht eigen voedsel verbouwen, etc..Ik zie dit steeds vaker gebeuren (al dan niet in de planning of reeds de stap genomen), en je hoeft niet krankzinnig hiervoor te sparen, aangezien deze nieuwe manier van leven vaak samen gaat met een lager budget (doordat men minder gaat consumeren, ook slimmer zelf dingen regelt, enz..)
 3. Mijn strategie, maar ik realiseer me dat dit niet voor iedereen geldt, is om van je Bug-out location je hoofd-locatie te maken, dat zorgt ervoor dat je die lokatie beter leert kennen, de mensen in de buurt (maar zorg dat je niet in een dicht bewoond gebied je Bug-out plaatst), je prepareert alvast een ander manier van leven (bijv. voedsel verbouwen op je eigen land), enz... Als SHFT, en je bent nog in een dicht bewoond gebied, dan vraag ik mij af of je ooit op tijd zal zijn om je Bug-out te bereiken, en mocht je het bereiken, of je echt voorbereid zal zijn. Dus, mocht je de financiele middelen hebben, bouw alvast aan een alternatief leven, nu kan het nog, je geld is nu nog wat waard, en leer om anders te leven. Dan ben je er echt klaar voor ....
 4. @b5141975 Ben er weer! Tijdje offline geweest, maar niet qua emigratie-plannen. De huidige planning is Feb 2016 voor definitieve vestiging in Hongarije. We zijn al ingeschreven in de gemeente, dat ging lekker gemakkelijk, 50 Euro gemeentebelasting per jaar (incl vuilnis-ophaal, enz..), dat is te doen :-) We kunnen niet wachten, zoveel ideeen! Ik wil niet zeggen dat het een preppers-heaven is, maar je komt redelijk ver met de ideeen om zelfvoorzienend daar te leven, vele mensen in Hongarije weten niet anders, je kan er dus veel van leren. En als SHTF, dan zit je daar redelijk goed, niet te veel mensen, genoeg voedsel van het land, en vriendelijke mensen die zichzelf kunnen bedruipen, dus je zal niet snel in de problemen komen. Geen garanties natuurlijk, maar ik vind dit een beter alternatief dan in NL blijven, en alleen een BOL creeren (met alle problemen van dien als je weg moet komen).
 5. @Waterval welkom op dit forum en ook met je plannen om je in Hongarije te vestigen, maar eigenlijk nog belangrijker, de manier waarop je wil leven. Er zijn natuurlijk geen garanties in het leven, ook niet in Hongarije, maar proberen je droom te laten uitkomen, is misschien wel het belangrijkste in ieders leven. Veel mensen in NL voelen aan dat er meer is in het leven, maar weten niet los te geraken uit het dagelijkse ritme van werk en consumeren. Dus, geweldig dat je het gaat proberen. Ja, klopt, de taal is moeilijk, maar ik ken iemand die het in 2 jaar heeft geleerd, als je maar integreert, dan lukt het wel, in het begin met handen en voeten. Over medische verzorging, er zijn zoveel verhalen als er mensen zijn, sommige zijn tevreden, anderen weer niet. Ook hier geldt, integreer, leer Hongaren kennen, en leer hoe het werkt. Bijvoorbeeld in mijn dorp, heeft de buurvrouw een zoon die arts is in Pecs, en zodoende heb ik een directe "lijn", mocht er iets zijn, enz... Zoiets kom je alleen te weten, als je de Hongaren opzoekt. Hoe dan ook, probeer je droom gestalte te geven, dat geeft energie, en de mens is flexibel genoeg, als je iets echt wil, lukt het (linksom of rechtsom), en loopt het ten einde, dan voel je je in ieder geval gesterkt dat je het geprobeerd hebt. Heel veel succes!!
 6. mee eens @Flow -- ik ga hier zeker verder mee (skills ontwikkelen in zelfvoorzienendheid) : eerst Zonnepanelen, Groente verbouwen, en wijn :-)
 7. Ik heb dit soort lijstjes vaak gemaakt, maar wel met meerdere criteria: (a) Krijg je gemakkelijk een VISA om daar permanent te wonen? Thailand valt af, daar moet je continu aantonen waar je woont, en opnieuw visa verlengen (b) Is het dun-bevolkt (bijv. India valt zo af, ook NL) © Is het klimaat gunstig voor zelfvoorziening en lage kosten in energie en water (d) Wordt je qua belasting en overheidsbemoeienis met rust gelaten? In sommige landen zijn uitstekende pensionado regelingen (e) Is de veiligheid goed geregeld? Zo viel Turkije bij ons af, omdat we Erdogan niet vertrouwen, en je kan zo opgepakt worden (f) En ja, Cost of Living moet affordable zijn, maar dit is dus zeker niet het enige criteria (g) Kan je gemakkelijk land krijgen Na heel lang nadenken en vergelijken, kwamen wij uit op Zuid-Hongarije, de best mix van bovenstaande criteria !!
 8. Ik behoud mijn NLse paspoort, maar schrijf mij in de gemeente waar ik ga wonen. NL is en blijft een van de beste landen ter wereld, ik heb veel buitenlandse expats ontmoet rondom de wereld die graag in NL bleven, vooral Amsterdam. Alleen als je eerder wilt stoppen met de rat-race, en je hebt zelf gespaard hiervoor, dan is NL niet voordelig. De recente SP voorstellen spreken boekdelen .... Op den duur zal alles wel afgestemd worden in de EU, maar op het moment, levert Hongarije een prettige omgeving, iets was je je kan veroorloven. Integreren is wel een kunst, heel veel mensen vergissen zich daar in, die zien alleen de mooie plaatjes, maar het kost heel wat energie om een taal te leren, om te integreren, een sociaal netwerk op te bouwen, maar wij vinden dat leuk, reeds gedaan rondom de wereld en je houdt er goede vrienden aan over, die zeker langs gaan komen in Hongarije :-)
 9. Ik weet niet precies hoe die persoon het gedaan heeft, ik geloof dat ze een post-adres aanhouden in NL, en eventuele zaken via familie oplossen, en zodoende simuleren dat ze in NL verblijven. Schijnbaar werkt het, als die persoon al meer dan 5 jaar in Hongarije is, maar goed, ik ken die persoon verder niet, gewoonweg gezien toen ik aan het rondkijken was. Verder ben ik al meer dan 10 jaar weg (en uitgeschreven) uit NL, dus ik ken de recente regels niet. Ik ga mij gewoon inschrijven in Hongarije, en heb verder geen enkele binding met NL (niet eens AOW, of zoiets, nooit bij verzekerd geweest). Ik heb wel gecheckt wat het zou betekenen om weer terug te gaan naar NL, maar zoals je al aangaf, dat vrije leven zoals in Hongarije mogelijk is, is moeilijk te bekostigen in NL. Ik zie dat verder niet als profiteren van de Hongaarse situatie, tenslotte als je je daar vestigt, besteed je geld aldaar, en dat komt de lokale economie ten goede. En als je verder de taal leert, en integreert, wordt dat ook sociaal gezien, gewaardeerd door lokale bevolking. Daar heb ik enkele goede voorbeelden van gezien toen ik aan het rondkijken was.
 10. @Raycoupe wow, respect hiervoor, om zo te kunnen en willen leven ! Wat trouwens @HongLL zegt over enkele NLse mensen die "onderduiken" in Hongarije en het willen misbruiken ... ik heb maar 1 geval gezien toen ik rondkeek (iemand die uitkering had in NL, en dit aanhield door in NL ingeschreven te blijven, terwijl ze volledig in Hongarije woonde), maar over het algemeen heb ik veel aardige Nlers ontmoet, die daar gewoon zijn geintegreerd, de taal hebben geleerd, en niet daar zijn om de boel te flessen. Ze zoeken gewoon de rust en willen ook niet te veel regels. Maar goed, ik ben er nog niet al te vaak geweest, en die 8 jaar ervaring van HongLL is natuurlijk een betere indicatie.
 11. Okay, begrepen, en ja, het klopt dat ze proberen wat extra belastinggelden te verkrijgen, dus via telefoon en internet-toeslag, maar ik zie dit meer als BTW dan bemoeizucht. Ik zal pas echt bezorgd raken als het belastingkantoor in Hongarije vragen gaat stellen, of dwingen je van alles in te vullen. Mocht dat gebeuren, dan ben ik weg daar !
 12. Je stelt terechte vragen op je blog, en het klopt, nergens is veiligheid gegarandeerd, ook niet in Hongarije (maar ook niet in NL), en dus is het maar goed dat we ons NLse paspoort behouden en kunnen "vluchten" naar NL mocht het fout gaan in Hongarije. Ik persoonlijk acht het risico laag als je ergens in het zuiden van Hongarije op je "landgoed" woont, en gewoon een simpel leven wil houden. Niemand vraagt iets van je, geen overheid die aan je deur klopt, en zolang je maar niet te opvallend woont, en wat integreert (goede sociale binding) in het dorp, kan er weinig fout gaan. Natuurlijk als je gaat protesteren richting de Hongaarse overheid, tsja... dan verwacht ik problemen, die vrijheid is inderdaad wat minder dan in NL, maar je gaat niet naar Hongarije om daar de regering te wijzen op hun tekortkomingen of de fraude, maar juist om je terug te trekken. Ook financieel is er een laag risico, het is een simpel rekensommetje. Als ik mij in NL zou vestigen, dan betaal ik een X bedrag aan belasting, in Hongarije belasten ze mij niet (ze stellen niet eens vragen over je vermogen in het buitenland). Als ik 4 jaar in Hongarije woon (en mij dus daar vestigt - dus uitschrijven NL), dan heb ik mijn land en huis "gratis" in Hongarije (dat zou ik namelijk kwijt zijn in NL aan belasting in 4 jaar tijd), dus als SHTF in Hongarije, dan kan ik in principe het huis/land verlaten, en ik ben er financieel niet echt door benadeelt t.o.v. het wonen in NL. Na 4 jaar, mocht Hongarije gewoon redelijk blijven, woon ik dus daar gratis en relatief terug getrokken.
 13. Wow, inderdaad doorgeslagen regelgeving en controle in Nederland, maar ook "big data" - we worden steeds meer geanalyseerd en benaderd als consumenten, "slaven" zou ik het willen noemen. Of het nou de overheid is of bedrijven, aan alle kanten wordt aan ons gesnuffeld om ons leeg te zuigen, maar ook om ons in het gareel te houden, zodat we als goede slaven het systeem in hand houden. Dit is een van de belangrijkste redenen om weg te gaan naar een land dat minder overheidsbemoeienis heeft of minder interessant voor bedrijven. Niet dat je kan ontsnappen aan dit wereldwijde systeem, maar je kan proberen zoveel mogelijk afstand te nemen. Het belastingskantoor is trouwens de grootste "Big Data" company in Nederland, die weten in principe alles over je (als je in het NL systeem zit), ze koppelen informatie-bestanden en er is weinig dat ons hier tegen beschermt. Erg beklemmend ... ook 1 van de redenen dat ik niet voor Spanje koos, daar moet je ook van alles invullen richting belastingkantoor over je wereldwijde investeringen en vermogen. Niet dat het veel is,daar gaat het niet om, het heeft met privacy te maken --> ik wil zo min mogelijk informatie verstrekken, je weet gewoonweg niet wat ze er mee doen .... Ik vertrouw geen enkele regering en zijn ambtenaren-machinerie. Lijkt mij trouwens ook typisch iets voor een prepper -- dat ze zo weinig mogelijk over je weten... anyway ... goedemorgen :-) ik moest even wat kwijt op de vroege ochtend !
 14. Het zal begrensd worden met 700 forint per maand, dus 2.30 Euro per maand, te verwaarlozen bovenop Internet account, en dat alleen als de wet wordt aangenomen, er zijn veel protesten.... dus het zal wel meevallen in de praktijk. In een breder perspectief, de kosten voor levensonderhoud zijn bijzonder laag in Hongarije (althans voor westerlingen) , medisch, autorijden, enz... allemaal goedkoper, dus tsja... die 2.30 euro betaal ik wel ;-)
 15. Flex

  Huis gekocht

  Veel NLers in het gebied is prima (gezellig), maar in ons dorp zitten er niet veel, qua privacy wel prettig :-) We gaan zeker langs bij @Piroska zodra we er zijn, ben ben erg beniewd hoe zij het hebben aangepakt (kunnen we zeker van leren, ik ben als kantoor-slaaf nog niet veel gewend qua boerenbedrijf, maar wel snel lerend, geen 2 linker-handen). Zodra we er echt zijn, zal ik het melden, wil graag meer preppers ontmoeten, goed om een netwerkje te hebben, en elkaar te helpen zo nu en dan.
 16. Flex

  Huis gekocht

  @Lion Wij gaan (als alles goed komt) in de buurt van Szigetvar en Pecs wonen (er tussen in, zogezegd), het is daar mooi heuvel-achtig (vandaar dus ook de wijn-heuvel). We zitten onder de 1 Ha per persoon, dus dan zit je goed qua regels, maar je moet wel een procedure door (van minimaal 2 maanden waarin lokale bewoners kunnen reageren op de verkoop, zij hebben het 1ste recht om te kopen, maar de kans is nihil dat iemand zich meldt, en daarna komt het op je eigen naam). Mocht alles rond komen, dan zal ik wat foto's delen (nu nog niet, wil de goden niet verzoeken :-) ) Uiteindelijk wil ik proberen om zelfvoorzienend te worden (grotendeels), hoe zit dat met jullie, gaan jullie hier ook echt wonen (permanent)?
 17. Flex

  Huis gekocht

  @Lion gek genoeg pas nu je bericht gezien over je aankoop in Hongarije, en inderdaad mooi huisje, erg herkenbare stijl :-) Ik kom graag eens buurten zodra wij er zijn, ergens in 2de helft 2015. Onze overdracht moet nog plaats vinden (vanwege agrarische gronden wat vertraagd), we zitten iets verder van het Balaton, maar wel in hetzelfde gebied. Die 12k euro is een zeer mooie prijs, en gooi er nog eens 12k tegenaan, en alles is gerenoveerd, niet slecht! Ik ben wat meer kwijt (maar het is dan ook al gerenoveerd) en er zit ook een wijngaard bij. Gefeliciteerd !
 18. Flex

  Ideale BOL

  Iedereen heeft een andere focus, en sommige zijn "light" preppers (bijv. zelf voorzienend worden), andere die-hard "preppers" die op zombies voorbereid willen zijn, en dat heeft ook zijn invloed op je BOL keuze. Mijn voorkeur is een combinatie van (a) zelfvoorzienend zijn en (b) rustige omgeving (qua mensen en regels). Mocht W3 uitbreken, dan kan je beter op een klein eiland ergens in the middle of nowhere zijn ... dus niet echt realistisch. Voor de meeste scenario's die min of meer gematigd zijn (zoals melt-down van financiele systeem), dan kan je beter wat land hebben, met solar-power, niet te veel mensen per km2, je eigen voedsel verbouwen, genoeg hout voor extra energie (naast solar power), enz... Velen zullen zeggen, dat alleen de "rijke" preppers zich dit kunnen veroorloven, maar dat hoeft niet. Als je grotendeels zelfvoorzienend bent (geheel is moeilijk), kan je van minder dan 1000 euro per maand (per koppel) leven in goedkope landen met niet veel mensen, laten we zeggen 10k euro per jaar, dan hoef je niet veel te sparen om die stap te zetten. Natuurlijk zal je het deels in goud moeten omzetten indien het financiele stelsel mocht inzakken, deels kan je het omzetten in land, voedsel en zaden-voorraden en energie-voorraad. Al met al niet zo moeilijk, zolang je het ook maar echt wil. Ik ken veel mensen die niet in een rustig landelijk gebied zouden willen leven (ze zouden zich vervelen), of ze sparen te weinig om de stap echt te zetten, of ze hebben gewoon het lef niet. En ergens ook maar goed ook, als teveel mensen op hetzelfde idee komen, dan kan het nog wel eens druk worden op die BOL lokaties ;-) Zoals met veel dingen in het leven, leer jezelf goed kennen en heb een duidelijke strategie voor ogen, en wees flexibel in de uitvoering (om teleurstellingen te voorkomen).
 19. Hongarije heeft een mild klimaat : lange zomers (veel zonuren), warm overdag, mild 's avonds, toch genoeg regen in zuiden (goed voor landbouw). De winter is kort en koud (3 maanden), maar wel vaak met zon (en droge kou). Als je zelfvoorzienend wil worden, is dit ideaal klimaat. Ik weet niet hoe dit zit in Spanje, sommige delen van Spanje zijn aan het verdrogen, maar wellicht is Noord-Spanje goed.
 20. Vergeet ook Zuid-Hongarije niet, voor 20k kan je erg veel krijgen, land en boerderij inbegrepen, en levensonderhoud is laag, en je wordt er ook met rust gelaten (niet te veel overheidsbemoeienis, weinig bevolking per m2, geen belasting over buitenlands vermogen, enz..). Alleen taal is lastig.
 21. Ik nodig iedereen die interesse heeft, lid te worden van de "Leven in Hongarije" Groep : http://preppers.nl/forum/group.php?groupid=61
 22. Ik nodig iedereen die interesse heeft, lid te worden van de "Leven in Hongarije" Groep : http://preppers.nl/forum/group.php?groupid=61
 23. Aangezien dit een "preppers" site is, en ik zelf nog een leek ben, zou ik graag meer willen horen over de preppers aanpak en technieken die in Hongarije zin hebben!
 24. Ik zit er midden in, en zal ik in Januari weten of dit allemaal echt goed werkt! Als het goed is, krijg ik de percelen direct op naam (tenzij andere - eerst-gerechtigde in het dorp - zich melden om het te kopen). Ik zal het laten weten :-)
 25. @HongLL Interessante vraag, tenslotte als iedereen zelfvoorzienend zou willen leven (zoals in Hongarije, met genoeg land en weinig bemoeienis van overheid), dan zou de wereld te klein zijn! Ik had overigens al jouw blog enkele maanden geleden gevonden, even google-en over "leven in Hongarije" en je komt jou vaak tegen, en ook genoten van de verhalen :-)
×
×
 • Nieuwe aanmaken...