Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 04/07/20 in alle zones

  1. Na jaren puzzelen met de gemeente is het eindelijk gelukt, sinds 1 maart zijn Enki en enkele collega's eigenaar van een echte bunker! Deze bunker is gebouwd door de Zweedse overheid, in het begin van de jaren 70, voor het geval de Russen zouden komen. Aangezien die nooit gekomen zijn is de bunker nooit gebruikt, behalve voor wat oefeningen. Deze bunker is van het type HC, "HuvudCentral" in 't Zweeds, oftewel "hoofd centrale" of leiding centrale. Met 2 verdiepingen van zo'n 235 m2 per stuk, is er aardig wat ruimte voor verschillende projecten. Ons primaire doel is dan ook zakelijk gebruik, deels als kleinschalig datacenter en deels voor speciale backup diensten. Helaas is er een paar jaar geleden iets mis gegaan binnen waardoor er in een aantal ruimtes flink wat schimmel zit. Ons eerste project is dus ook om die te verwijderen, dat is nu zo'n 3/4 klaar. Daarnaast is de waterpomp in de geboorde bron kapot (of zit vast ofzo, de zekeringen knallen in ieder geval direct zodra we 'm aan zetten), het volgende project is dus om die pomp naar boven te halen en te repareren of vervangen. Helaas zit dat ding wel zo'n 100 meter diep, met allemaal koperen buizen van 2 meter lang, dus dat wordt nog een uitdaging. Derde project is om te zorgen voor de internet verbinding; dat zal voorlopig eerst een radiolink worden naar ons kantoor, zo'n 5 km verderop. Bij de bunker hoort een radio antenne mast van 60 meter hoog, vanaf waar we vrij zicht hebben op het dak van kantoor, dus de verwachting is dat dat een goede verbinding oplevert. In dit topic zal ik regelmatig wat foto's plaatsen met info en waar we mee bezig zijn!
    1 punt
  2. Nu weet ik niet of ik de massa hamsterende nederlanders als beginnende preppers zou willen zien. De massa raakte in paniek en deed de andere na, zoals een massa dat pleegt te doen. En of de noodzaak van het preppen, of in ieder geval een beetje voorbereiding zoals een paar dagen voedsel in huis, nu echt doorgedrongen is bij de massa durf ik ook te betwijfelen. Men leidt gewoon rustig zijn leventje en als straks het normale leven weer zijn weg heeft gevonden is men het snel genoeg vergeten. We zullen nog een tijdje de WC papier grappen horen maar dat is het dan ook verwacht ik. Juist de preppers hamsteren niet, want die hebben zich in de goede tijden al voorbereidt. Hooguit hebben zij wat aanvullingen gedaan en nog wat zaken in huis gehaald die nuttig of bederfelijk zijn. Zo hebben wij het althans gedaan, en nu al doende komen we er achter wat we wellicht anders hadden kunnen doen of nog tekort komen. Hier zullen we dus, zodra de kans zich voor doet of in betere tijden, aandacht aan besteden. O.
    1 punt
  3. Ik denk dat het een mooi stukje kan worden ook waarin het preppen wat meer wordt uitgelegd. En omdat het telefonisch is en niemand in beeld komt, dan is het behoorlijk anoniem.
    1 punt
  4. flatbread heeft maar 3 ingredienten; meel, water en zout.
    1 punt
  5. Goede vraag. Ik wist het ook niet maar er is redelijk veel over te vinden. Ik plaats maar even de link. https://broodsmakelijk.nl/verschil-bloem-patentbloem Wat is het verschil tussen bloem en patentbloem? In dit artikel behandelen we het verschil tussen bloem en patentbloem. Het belangrijkste verschil is dat patentbloem betere glutenvormende eiwitten heeft dan normaal tarwebloem. Dit is eigenlijk alleen van belang voor het bakken van brood en broodproducten zoals bijvoorbeeld rozijnenbrood. Een brood of broodproduct gemaakt van patentbloem zal doorgaans hoger, luchtiger en malser worden dan gemaakt van tarwebloem, maar let op: de verschillen tussen de verschillende patentbloemsoorten zijn groot. Die verschillen zien we ook tussen verschillende tarwebloemsoorten. Zijn patentbloem en tarwebloem uitwisselbaar? Stel, je hebt een recept waarin patentbloem staat maar je hebt tarwebloem in je keukenkastje staan. Kan je het patentbloem uit het recept zonder problemen vervangen voor tarwebloem? Ja, meestal wel. Mogelijk wordt het te bakken product iets minder luchtig maar de verschillen zijn vaak klein. Patentbloem is vrijwel altijd uitwisselbaar met tarwebloem. Als een recept tarwebloem voorschrijft kan je zonder probleem dit vervangen door patentbloem. Het bakresultaat zal doorgaans zelfs iets beter worden. Waarom wordt niet alleen patentbloem verkocht als dit toch beter is dan tarwebloem? Dat je twee verschillende soorten bloem kan kopen, tarwebloem en patentbloem, heeft alles te maken met de prijs van het product. Tarwebloem kost meestal in de supermarkt zo'n 35 tot 50 cent per kilogram. Patentbloem verwisselt van eigenaar zo tussen de 80 en 170 cent. het ene patentbloem is het andere patentbloem niet Grote kwaliteitverschillen bij bloem en patentbloem In een recept word meestal patentbloem opgenomen in plaats van tarwebloem omdat het een iets betere bakaard heeft. Het te bakken product wordt dan iets luchtiger en malser. Maar... het ene patentbloem is het andere patentbloem niet. In onze grote meel- en bloemtest, waarbij we meer dan 100 meel- en bloemsoorten hebben getest en broden van hebben gebakken, kregen we soms onverwachte bakresultaten. Zo zou je mogen verwachten dat alle patentbloem soorten beter bakken dan tarwebloem soorten. soms is een bepaald soort bloem beter dan een veel duurder patentbloem, maar als je gaat bakken moet je wel weten welke dat is. Maar het tegendeel bleek soms waar, soms is een bepaald soort bloem beter dan een veel duurder patentbloem, maar als je gaat bakken moet je wel weten welke dat is. Daarom hebben we het voor je getest en kan je de uitslagen zien in onze grote meel- en bloemtest inclusief foto's. Hieronder zie je als voorbeeld drie foto's van de bakresultaten van tarwebloem en patentbloem, waarbij het Jumbo tarwebloem (maar dan wel van Polskie-mlyny) beter presteert dan bijvoorbeeld het veel duurdere tarwebloem van Markant. Ook opvallend, hoewel patentbloem normaalgesproken veel duurder is dan gewone bloem, blijkt het patentbloem van Lidl dat erg goedkoop is, beter te presteren dan de meeste andere bloemsoorten. Lidl patentbloem zonder toevoegingen markant-vomar-coop patentbloem zonder toevoegingen Jumbo - polskie-mlyny tarwebloem zonder toevoegingen Hoe ontstaat het verschil tussen tarwebloem en patentbloem? Tarwebloem en patentbloem worden beiden gemaakt van de tarwekorrel. Die bestaat uit grofweg drie onderdelen: de zemel, de kiem en het meellichaam. Dat laatste is "het witte poeder" dat je ziet als je tarwe met een vijzel fijnwrijft. fijngestampte tarwekorrel, waar de zemel (lichtbruin) en het bloem (wit) duidelijk zichtbaar zijn Dat witte poeder, dat we bloem noemen, bestaat weer uit twee delen: eiwitten en zetmeel. Het verschil tussen tarwebloem en patentbloem zit hem in de kwaliteit van het eiwit. Het bloem dat vlak onder de zemel zit heeft minder goede eiwitten dan het bloem dat in het midden van de tarwekorrel zit. De traditionele molenaar kan alleen maar tarwebloem maken. Hij maakt eerst volkorentarwemeel van de tarwekorrels door deze te malen. Vervolgens gaat hij met zeven alle zemelen en de kiem uit het meel zeven. Wat dan overblijft heet tarwebloem. De manier waarop de tradionele molenaar het tarwe maalt noemt men een vlakmaalderij. In de meelfabriek, en dat wordt ook een hoogmaalderij genoemd, is men in staat het buitenste en binnenste deel van het bloem uit de tarwekorrel van elkaar te scheiden. Het buitenste deel (of een combinatie van deze twee) noemt men tarwebloem. Als men alleenhet bloem uit het midden van de tarwekorrel gebruikt wordt het patentbloem genoemd. Om het meer technisch te beschrijven, patentbloem beschikt, normaal gesproken, over betere glutenvormende eiwitten dan tarwebloem. Die gluten geven het deeg voor een brood elasticiteit en is in staat de kooldioxide belletjes die de gist maakt tijdens het rijzen vast te houden waardoor het deeg rijst. Hoe beter die gluten zijn, hoe hoger het brood kan rijzen zonder te scheuren. Witbrood Witbrood kan je maken van tarwebloem én van patentbloem. In zijn algemeenheid heeft patentbloem betere gluten vormende eiwitten. Daarom kan je van patentbloem, normaal gesproken, hogere en malsere broden bakken dan van tarwebloem, maar dat is geen wet van Meden en Perzen. Voor tarwebloem en patentbloem bestaan in Nederland geen kwaliteitseisen of wettelijke normen en mede daarom zijn de verschillen groot. Ja een copy past maar doen of ik het verzonnen hebt is ook niet goed
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...