Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 12/17/19 in alle zones

  1. Na zeven jaar ziet onze ha bos er inmiddels heel aardig uit. Er is al voor het derde jaar op rij een reekalfje geboren en we hebben de eerste zaailingen van wilg, eik, hazelaar en tamme kastanjes ontdekt.
    3 punten
  2. Op dit moment al bijna 8 jaar autonoom, maar mijn tractie accubank 620Ah is slecht geworden (destijds brand gehad in schuur ernaast). Woensdag dus nieuwe accubank met 5x 2.4Kw Lithium power 48V. Hoop dat capaciteit voldoende is. Moet er wel aanpassingen voor doen, zoals firmware update omvormer/lader, extra lcd scherm voor installatie en uiteraard instellingen nasr Lithium wijzigen. Maar daarna kan ik via de app overal ter wereld de stand van zaken zien en/of meldingen ontvangen.
    2 punten
  3. Er zijn er vast veel onder ons die thuis zonnepanelen op hun dak hebben. Ik vraag mij af of jullie dan ook iets in huis hebben zodat je wat met de zonnepanelen kan doen tijdens een langdurige stroomstoring. Zelf heb ik accu, omvormer en een losse laadregelaar in huis die ik als het nodig is aan kan sluiten op de zonnepanelen. Wel belangrijk om dan eerst op het dak de serieschakeling anders in te delen omdat ik nu 300 volt binnenkrijg als de zon schijnt, en dat is teveel voor mijn maximaal 100 volt laadregelaar. Benieuwd of er nog meer zijn die hierover hebben nagedacht ?
    1 punt
  4. Gaaf! Compleet autonoom zou ik ook wel willen zijn, maar met dat beetje zon hier in de winter en mijn belachelijke verbruik gaat het helaas niet lukken zonder het net. Post vooral wat foto's van je oude en nieuwe accubank. Benieuwd of je nieuwe toereikend is!
    1 punt
  5. Mijn ervaring op klei is dat je beter niet kan spitten, je sloopt niet alleen de bodemstructuur waardoor de grond eerder dichtslaat maar daarmee ook het bodemleven dat nodig is voor een goede groei (planten en bodemleven wisselen grondstoffen uit). Na 2 jaar no-dig met jaarlijkse compostgift blijft er geen water meer staan en krioelt het van de regenwormen. Merk ook dat planten sterker zijn dan voorheen. Bijkomend voordeel is dat je veel minder last van onkruid hebt omdat je de grond afdekt met een laag compost. En compost is in Nederland niet duur als je het afzet tegen de uren die je per jaar besteed aan spitten en schoffelen/wieden. Kijk op youtube eens op de kanalen van Charles Dowding en Richard Perkins, daar is enorm veel info te vinden.
    1 punt
  6. Vooral voor harde kleigrond is het aan te raden deze met veel natuurlijk materiaal te verrijken (proces van jaren). Dit doe je bijvoorbeeld door te mulchen. Je legt een laag bladafval (geen eik) en grasmaaisel, kleine takjes, etc op de grond. De pieren trekken dit lekker de grond in en bemesten daardoor je grond. Onder de mulch komt er dan ook bodemleven. Lees je hier maar eens over in, bv op het Moestuinforum. De kwaliteit en vruchtbaarheid van je grond gaan echt enorm vooruit. Als je aan oude paardemest (verse mest is nog niet goed, die leg je op een bult zodat je die over een jaar kunt gebruiken) kunt komen kun je hier ook een lekkere laag van op je moestuin gooien. Pas in het voorjaar spit je deze dan onder. Deze bemestte stukken zijn dan vooral geschikt voor vruchtgewassen- en koolgewassen-teelt want die hebben een grote mestbehoefte. Zelf compost maken is ook erg aan te raden, is goud voor je tuin. Dus alle bladeren, takjes, snoeiafval, keukenafval, grasmaaisel, wat mest etc op een bult, zo af en toe mengen en omgooien. En als het mooi gecomposteerd is dit over je tuin verdelen. Vooral bij je fruitstruiken zou ik ook een lekkere laag bladafval gooien.
    1 punt
  7. Ik onderhoud zelf ook al mijn fietsen (tour, stads, wielren en MTB). Als er ergens een barrel staat met goeie onderdelen en ik kan de eigenaar vinden wil ik die nog wel eens opkopen om op te knappen of te strippen. Meestal krijg ik ze overigens gratis mee. Ik heb geen professionele ervaring met fietsenmaken, alleen hobbymatig doen en falen ? Goed om te weten dat hier ook fietsfanaten zijn!
    1 punt
  8. Zonnepanelen zijn inderdaad een interessante systemen voor preppers, ben een kleine 2 jaar geleden de panelen wereld binnengerold om de wereld een stukje beter te maken. En ik verbaas me dagelijks over de technieken die erbij komen, en de mogelijkheden die een paneel met zich mee brengt. Toen ik begon in het wereldje waren de maximale opbrengst per paneel zo een rond de 280 watt piek per uur, en nu zie ik al panelen voorbij komen die richting de 350 watt piek per uur aan. Zelf ben ik van mening dat er meer werk van het opslaan in accu's gemaakt moeten worden, dan kan je pas de efficiency van het paneel volledig benutten en heb je in de nacht ook wat aan de panelen. Doe heel veel nieuwbouw tegenwoordig en je wordt praktisch gewoon verplicht om zonnepanelen te nemen, omdat de huizen geen gas aansluiting meer hebben. Nu zijn er talloze systemen die gemaakt worden en is de vraag wat past het beste bij je, zit het dak in de goeie richting wat is het hellingspercentage van het dak. Moet ik een string systeem nemen met binnen een omvormer, of is het beter om elk paneel een eigen micro omvormer te geven. Er zijn ook panelen waar je direct een stekker in kan doen, deze zullen voor preppers handiger zijn om dat ze mobiel zijn en niet veel ruimte in beslag nemen. Laten we het zo zeggen de keuze is enorm, maar mocht je vragen hebben dan ben ik de moeilijkste niet om je te helpen. Linker foto hebben we de eerste prijs gewonnen bij LG, en de rechter is me grootste project tot nu toe 1860 panelen.
    1 punt
  9. Hier hebben we ons autonome systeem ook nog (2 zonnepanelen en deepcycle accu met laadregekaar) al is die momenteel niet aangesloten. Omdat wij op het zuiden zitten en veel zonuren hebben willen we dit voor de zomer wel weer gaan aansluiten al is het maar voor de lampen/laptop en dat soort zaken. We zijn ook aan het oerienteren om te zien hoe efficiƫnt zonnepaneel-folie is voor op het raam of dat wellicht een zonnescherm met zonnepaneel-functie beter is omdat die in een andere hoek komt te staan.
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...