QUOTE=Tom;354885]Dit wordt het 3e jaar. En zie voor het eerst deze baby-druifjes;)
Dit zijn gewoon de bloemen van de druif. Die bloempjes moeten eerst bevrucht worden, en dan zullen het druiven worden.
Maar daar moet jij niets voor doen, dat zullen de bijen en de hommels wel doen. Die moet je dus vooral hun job laten doen en met rust laten.
Bij druiven heb je dan ook nog zoiets als krenten, dwz als je grote vruchten wilt, dun je de trossen uit, zodanig dat je minder, maar dikkere vruchten krijgt.
Anders krijg je kleinere, maar meerdere vruchten.
Maar voor de smaak heeft dat geen belang. Voor de smaak is eerder van belang dat ze bij het afrijpen voldoende zon krijgen, zodanig dat de zuren in het fruit worden omgezet in suikers.
En dat is zelfs voor wijnboeren afwachten. Vorig jaar waren mijn druiven ook redelijk zoet, het jaar daarvoor helemaal niet. Hangt ervan af of je een zonnige septembermaand gaat krijgen of niet.
Wat ik ook doe is mijn druiven altijd terug snoeien op 1 of max 2 trossen per uitloper. Anders heb je een massa groen (de druif wordt in de bijbel al geroemd voor zijn groeikracht) maar dat gaat helaas ten koste van de kwaliteit van de vruchten. De sapstroom die anders naar de vruchten zou kunnen gaan, gaat dan veel te veel naar die scheuten.
Maar dat hangt van je persoonlijk systeem af, er zijn verschillende manieren om druiven te snoeien.
Ik heb op de scheiding van mijn tuin nogal een grote blinde muur van de loods van de buren. Die muur is gericht op het zuidwesten. Ideaal dus voor druiven, heb daar dan een aantal draden gespannen, en daar langs gesteltakken laten leiden. Op die gesteltakken laat ik de druivelaars elk jaar opnieuw uitlopen.
Ondertussen zijn deze toch al tien jaar oud.