Erelijst
Populaire inhoud
Toont inhoud met de hoogste reputatie op 09/11/14 in alle zones
-
Dit jaar voor het eerst snijbiet in de moestuin gezaaid en dit nu diverse malen gegeten. Snijbiet is erg simpel te kweken het groeit bijna op iedere grond, vergt weinig aandacht en zit bomvol vitamine C. Het leuke is dat je het in het voorjaar zaait, de bladeren oogst en het vanzelf doorgroeit voor de volgende maaltijd. Dit gaat zo'n beetje het hele jaar door totdat het kapot vriest. Ik ben dol op groenten die je het hele jaar door kan oogsten, net als de diverse soorten snijsla (Amerikaanse roodrand is hier favoriet), want je zit niet met een piekmoment in je oogst die je moet gaan inmaken of invriezen, nee, gewoon oogsten wanneer je zin hebt in een maaltje. Hoe simpel kan het zijn? Een groot voordeel is ook dat allerlei beestjes zoals slakken, rupsen en luizen, nagenoeg alles prefereren boven snijbiet. Erg makkelijke groente dus voor een beginnende moestuinier. Het laat zich zelfs eenvoudig kweken in potten, voor onze balkontuiniers: Er zijn diverse soorten, gele en rode snijbiet allemaal even makkelijk, de ouderwetse naam is Warmoes. De reden dat je deze 'vergeten' groente niet in de handel ziet is omdat het vrij snel verlept na oogsten, wat veel te lastig is voor de supermarkt. Je kunt het in de keuken gebruiken zoals je spinazie klaarmaakt en uiteraard zijn er legio recepten over te vinden: http://www.smulweb.nl/recepten/snijbiet Bij het oogsten snij ik de stengel laag bij de grond af, was de bladeren en gebruik die stengels als handvat om het water er af te slaan. Even naar buiten lopen en flink zwaaien met je bossen blad. De buren zullen me wel weer voor gek verklaren, maar gedoe met zo'n droogmolentje voor sla vind ik alleen maar lastig. Na wat experimenten ben ik erachter gekomen dat de stengel het meest bitter is van de plant, dus die verwijder ik door simpelweg het blad eraf te strippen. Daarna snij ik het in repen, een beetje net zoals andijvie. Een heel simpel recept vind ik nu het lekkerst. - Uitje fruiten in de pan, knoflookje erbij en dan een flinke hoeveelheid gesneden snijbiet blad, het spul slinkt zowat nog harder dan spinazie. Je hebt een flinke bos nodig per persoon, gelukkig groeit het even hard weer aan. - Wat peper en zout er bij en een scheutje room en dan laat ik het nog een minuut of 5 tot 10 langzaam garen. Creatievelingen doen er nog veel meer mee, het stevige blad is makkelijk te gebruiken om andere zaken in te pakken. Alles waar je spinazie voor gebruikt, kun je dit vervangen door snijbiet, soepen, hartige taarten, door de pasta, noem maar op. Naast makkelijk te kweken is het dus ook erg veelzijdig in de keuken en erg gezond. Echt een aanrader!4 punten
-
En dat we groentjes zijn, dat willen we weten, ongelofelijk, zoveel geleerd dit jaar, voornamelijk over wat je niet moet doen Kreeg van een vriendin bloemkoolplantjes, dus oke, die gingen gelijk de moestuin in. Ik gelijk slakkenkorrels er rond gestrooid, en ze groeiden voorspoedig. Vond het wel een beetje vreemd dat er niet een soort bloemachtig kooltje uitkwam............. Uiteindelijk werd het een soort bol achtig wittig ding, met hier en daar een stengel eruit groeiend, Charlie ook eens gekeken, en we snappen er niets van, moest dat nou bloemkool worden ? Tot we van iemand hoorden, dat het koolrabi was, nou, dan voel je je wel een duts hoor, hahahahahahaha Tomatenplanten, wel super, wel 12 planten, ook van de bolster (van Maarten, het VPRO programma), geweldig, alle zaadjes uit. Nog een paar planten erbij gekocht, en in de tuin gezet. Recht voor de courgetteplanten................. Uiteindelijk is het een tomatenplanten woestenij geworden, die zo groot werd, dat de courgettes veel te weinig zonlicht kregen............... Door de vochtige maand augustus zijn al mijn tomatenplanten ten onder gegaan door die schimmelziekte, zo triest, zo weinig tomaten eraf kunnen halen, en de planten stonden ook veels te dicht op elkaar...... De hele bende eruit gesnokt, en warempel, de courgette planten kregen weer licht, met als gevolg, dat ik me vorige week rot schrok, want er groeide een monster in mijn tuin, een reuze courgette, hahahahahaha Tijdens de perenpluk struikelde ik er bijna over. De boerenkool doet het prima, de knoflook in de bakken komt nu ook ineens nog boven (of dat nog iets word.....), en de courgettes, misschien krijg ik nog wel een paar late. Boontjes heb ik ook nog kunnen oogsten, dacht alleen dat het lage plantjes werden, waren het stokbonen................. Augurkenplantjes kreeg ik van mijn vader, en ook daar heb ik van geoogst, had ze alleen veel te groot laten worden........... De pompoen deed trouwens ook raar, die is wild gaan groeien de fruitbomen in, hing er ineens een pompoen in de lucht, echt bizar...... Afijn, dit waren dat de eerstejaars moestuin perikelen van Dree en Charlie, hoop dat jullie het net zo vermakelijk vonden als wij, en volgend jaar een nieuwe poging Een paar fotootjes....... Wel veel peren van drie peer-leibomen. Mijn kraampje, hahahahahahahahaha, met natuurlijk mijn monster courgette Peren ingemaakt. Voor t eerst in mijn leven augurken ingemaakt, hoop dat ze gelukt zijn, ongeveer @Raycoupe zijn recept gevolgd, maar zonder geelwortelpoeder en mosterdzaadpoeder, niet te krijgen hier, dus maar inmaakkruiden van Silvo gekocht. Groetjes Amazing Dree2 punten
-
Right! Ik leef nu anderhalf jaar min of meer zelfvoorzienend in de natuur, eet vrijwel alles uit tuin en natuur en ben nog geen enkele keer ziek geweest al die tijd. ( let wel, ik ben chronisch ziek, toen ik nog in de stad woonde en eten bij de supermarkt kocht en tussen de uitlaatgassen en industrie-uitwerpselen leefde kwam ik elke maand wel bij de huisarts voor het een of ander) Afgelopen anderhalf jaar heb ik wel eens een uitslagje hier of een klein ontstekinkje daar gehad maar zo gering dat dit gewoon met kruidjes op te lossen was In de stad destijds was daar geen denken aan, de klachten waren zo groot dat er echt wel een "vieze pil" gehaald moest worden bij de huisarts want een kruidje werkte daar echt niet tegen. Ik denk hoe smeriger je leeft hoe smerigere de medicijnen moeten zijn om je gezond te houden. Bovendien, de plantjes daar, waar je smerig leeft zijn net zo smerig als de omgeving, dus daar wordt je niet blij en beter van. Overigens heb ik nog steeds medicijnen nodig uit de farmaceutische industrie en die neem ik dan ook grif ( anders ga ik dood haha) en voor het geval WTSHTF, heb ik die meteen ook maar in zeer grote hoeveelheden in huis. Voor de rest van de kwaaltjes ga ik voor kruiden, al is het maar om de kennis niet verloren te laten gaan en te oefenen voor als het eens nodig blijkt.2 punten
-
Ik geloof dat er nu wel aardig wat meningen hierover gaan. Zelf ben ik altijd wel een voorstander als het met planten lukt dat ik deze dan ook veel liever pak en zo min mogelijk met medicijnen te maken wil hebben. Inmiddels gebruik zelf wel de reguliere medicijnen waar ik nog geen 3 dagen zonder kan en dan al hele vervelende klachten krijg. Wanneer ik deze medicijnen op de natuurlijke manier via voeding in m'n lichaam moet krijgen zal ik absoluut niet meer gevarieerd kunnen eten en alleen maar vastzitten aan een bepaald soort voedsel, waardoor er een andere aandoening van mij weer erger wordt die ik juist nu na een aantal jaren met natuurlijke middelen en voeding goed onder controle heb en daar geen medicijnen meer voor hoeft te gebruiken. Ik denk dan ook dat het voor elke situatie, ziektebeeld of persoon weer totaal anders kan zijn.2 punten
-
We denken dat we nooit aan de bedelstaf raken en de meesten van ons zullen ook nooit hoeven te bedelen. Vooral in Nederland met ons sociale vangnet kun je eigenlijk nooit aan de bedelstaf raken, maar de situatie kan veranderen we kunnen in den vreemde geraken waar we geen vak kunnen uitoefenen of gewoon een handicap krijgen zonder dat er iets verdient kan worden. Nu is er op de Amerikaanse site http://www.wikihow.com/Panhandle een soort cursus bedelaar. Hopelijk nooit nodig maar kennis van zaken is wel handig. "Het is de trots van een bedelaar die hij is geen dief," zegt een oud Japans spreekwoord. Je kunt ook nooit opgepakt worden zoals een dief, immers een bedelaar is overal ter wereld een bekend verschijnsel en heeft recht op bedelen. Het leren van een paar eenvoudige technieken om mensen veilig te benaderen en vragen om geld kan een groot verschil maken in hun reactie, dus giften. Hier de korte schriftelijk cursus bedelen http://www.wikihow.com/Panhandle (KLIK) En wat "verdiend" dat nu zo'n beetje, welnu ongeveer 4 euro per uur in een grote Nederlandse stad. [video=youtube;IBd6r9d-kyc]1 punt
-
1 punt
-
Oftewel ik/wij krijgen binnenkort foto's te zien haha. EDIT: Vandaag is het bod geaccepteerd en nu is het wachten op de notaris. ook vandaag een afspraak gemaakt bij de gemeente @Heksenboot dus ik zal mijn beste pak uit de kast halen en vragen wat voor ongein ik allemaal mag uithalen haha:)1 punt
-
Check ook even popcorn time (een programmaatje) dat direct vanaf de torrent streamed. je hoeft dus niet meer te downloaden... gewoon 30 seconden bufferen & tijd voor popcorn;) Zoals Netflix maar dan gratis, tenminste nog even (VVD wil hierover al Kamervragen gaan stellen & dit aan banden gaan leggen!) On topic: - Elysium - The End1 punt
-
1 punt
-
Een ander item in mijn keuken dat een geheel ander tweede leven kreeg: een enorm blik van Douwe Egberts, zelfs met twee deurtjes. Ze werden voor de oorlog in winkels gebruikt om, links, koffie uit te verkopen en, rechts, thee. Ik heb er al mijn kwetsbare prepperts-elektronica in gedaan, volledig EMP-proof en ik heb zelfs nog ruimte over! Bijkomend voordeel: ik vind het ontwerp erg mooi, het toen gebruikte design, en kijk er graag naar.1 punt
-
Ik heb even gekeken naar de vraag of penicilline productie haalbaar is. Hieronder volgt een uitleg over de soorten penicilline en hoe het aangemaakt kan worden. Dit overzicht is heel kort, en het resultaat van een korte literatuur zoektocht. Om echt succesvol dit uit te voeren zijn er nog vele uren leeswerk nodig om alle practische details uit te klaren. Een verder probleem is dat de meeste bacteriën reeds resistent zijn tegen natuurlijke penicillines. Tegenwoordig worden de natuurlijke penicillines dan ook weinig gebruikt. Penicilline-derivaten zoals amoxicilline worden veel vaker gebruikt. Verder wordt er tegenwoordig vaak clavulaanzuur toegevoegd omdat dit het enzyme (beta-lactamase) inhibeert dat sommige bacteriën gebruiken om penicilline en zijn beta-lactamase-gevoelige derivaten onschadelijk te maken. Verder zijn niet alle penicillines geschikt voor oraal gebruik. Penicilline G, ontdekt door Alexander Fleming (1), wordt door het maagzuur afgebroken na orale inname (2). Orale inname is mogelijk maar mits voorzieningen genomen worden om de afbraak tegen te gaan (geen zure fruitsappen drinken met het antibioticum). Alhoewel het BCFI stelt dat penicilline G enkel via injectie zou moeten toegediend worden (3) vind je op de Mayo Clinic website wel een orale dosis (5) en beschrijft ook de Desk Reference of Clinical Pharmacology het orale gebruik. Dit handboek raad aan om het geneesmiddel minstens 30 minuten voor of 2 uur na een maaltijd in te nemen (4). En thuis zelf injectievloeistof maken is niet zonder risico (als er bacteriën inzitten injecteer je deze namelijk rechtstreeks in de bloedbaan). Je kan het ook niet steriliseren door het op te koken want penicilline is hittegevoelig. Verder is penicilline G enkel actief tegen gram-positieve bacteriën (zoals staphylococcen en pneumococcen infecties). Een hele reeks aan semi-synthetische penicillines (methicilline, oxacilline, ampicilline, en carbenicilline) gemaakt die andere eigenschappen hebben. Zo zijn methicilline, oxacilline en ampicilline zuur-resistent en kunnen oraal gebruikt worden. Methicilline en oxacilline zijn ook resistent tegen beta-lactamase. Verder zijn ampicilline en carbenicilline wel werkzaam tegen sommige gram-negatieve bacteriën (5). De aanmaak van penicilline begint met de groei van de schimmel Penicillium chrysogenum in groeimedium (een soort soep met nutriënten die de schimmel nodig heeft om te groeien). De opbrengst als je het thuis probeert te doen zal laag zijn omdat je niet start met een stam van de schimmel die geoptimaliseerd is voor antibioticaproductie (zoals het geval is bij professionele productie). De farmaceutische industrie haalt 20-35mg penicilline per liter medium. Volwassenen en tieners nemen typisch 125 tot 312mg penicilline G elke 4 tot 6 uur (6). Wetende dat jouw rendement vele malen lager zal liggen dan dat van de farmaceutische industrie kun je dus zien hoe de behandeling van één patient toch al snel honderden liters groeimedium zal vereisen. De schimmel heeft zuurstof nodig om te groeien en moet dus gegroeid worden in ondiepe schalen anders moet zuurstof toegevoegd worden (zoals in een aquarium). Penicilline wordt geproduceerd nadat de koolstofbron (glucose) bijna op is. In vergelijking, tijdens de groei wordt er heel weinig penicilline gemaakt. Door een klein beetje glucose en ook een stikstofbron toe te voegen nadat de groei is gestopt, genoeg om de schimmel in leven te houden zonder groei te stimuleren, zal de productie verhoogd kunnen worden (5). Het ideale groeimedium bestaat uit corn steep liquor (een soort ingedikte vloeistof verkregen na het weken van maïs) en lactose (melksuiker) samen met andere nutrienten (7,8). Glucose verlaagd de productie van penicilline terwijl lactose dit niet doet. Daarom wordt slechts een kleine hoeveelheid glucose gebruikt en veel lactose. Na de productiefase worden de cellen uit het medium gefiltreerd. De natuurlijke penicilline is aanwezig in het groeimedium. De pH van dit medium wordt verlaagd (tot pH 2 tot 2.5) en de penicilline wordt geextraheerd met een organisch solvent. Deze stappen moeten snel uitgevoerd worden want penicilline is onstabiel bij lage pH (5,9). Voor de extractie kan een mengsel van 1-hexanol met butylacetaat gebruikt worden (10). Andere solventen die gebruikt kunnen worden zijn amylacetaat en methyl-iso-butylketon (9). Na extractie van de penicilline in het organisch solvent wordt nu een nieuwe extractie gedaan naar een waterige buffer met pH 7.5 (9). Een goede uitleg over de productie van penicilline, in veel groter detail dan ik hier heb neergeschreven, kan gevonden worden in referentie 9. De schimmel Penicillium chrysogenum kan verschillende penicillines maken (G, V en O) afhankelijk van de precursor (fenylazijnzuur, phenoxyazijnzuur, of allylmercaptoazijnzuur) die je aan de schimmel geeft (11). De penicillines gemaakt door de toevoeging van een specifieke precursor worden de biosynthetische penicillines genoemd. Penicilline V is meer zuur resistent dan penicilline G en kan bijgevolg oraal gebruikt worden (12). Aan deze precursors geraken is een ander probleem. In mijn opinie is de productie van penicillines thuis een haalbaar doel maar enkel indien je beschikt over de kennis op het vlak van microbiologie en chemie (extractietechnieken). Je zal echter beperkt blijven tot de aanmaak van natuurlijke en als je echt kennis hebt misschien biosynthetische penicillines. De semisynthetische penicillines (waartoe ook deze tegen gram-negatieven behoren) liggen buiten de mogelijkheid van iedereen die geen synthetisch lab heeft. Tenslotte is de grootste limitatie de enorme hoeveelheid aan schimmelcultuur en extractievloeistoffen nodig om één patient te behandelen. Bronnen: (1) McMurry J (2011). Fundamentals of organic chemistry, 7th edition. Brooks/Cole, California. (2) Patel SP, Jarowski CI (1975). Oral absorption efficiency of acid-labile antibiotics from lipid-drug delivery systems. J Pharm Sci 64(5): 869-872. (3) http://www.bcfi.be/GGR/MPG/MPG_KAAAA.cfm (4) Ebadi M (2008). Desk Reference of Clinical Pharmacology, 2de editie. CRC Press, Florida. (4) Madigan MT et al. (2009). Brock Biology of Microorganisms, 12th edition. Pearson,California. (5) http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/penicillin-oral-route-injection-route-intravenous-route-intramuscular-route/proper-use/drg-20062334 (6) Moyer AJ, Coghill RD (1946). Penicillin. VIII. Production of penicillin in surface cultures. J Bact 51: 57-78. (7) Moyer AJ, Coghill RD (1946). Penicillin. IX. The laboratory scale production of penicillin in submerged cultures by Penicillium notatium Westling (NRRL 832). J Bact 51: 79-93. (8) Najafpour GD (2007). Biochemical Engineering and Biotechnology, 1st edition. Elsevier, Amsterdam. (9) Yang ZF et al. (1994). Synergistic extraction of penicillin G with aliphatic alcohols and butyl acetate. J Chem Technol Biotechnol 61(3): 247-250. (10) Hillenga DJ et al. (1995). Penicillium chrysogenum takes up the penicillin G precursor phenylacetic acid by passive diffusion. Appl Environ Microbiol 61(7): 2589-2595. (11) Keeler RF, Tu AT (1983). Handbook of Natural Toxins, Volume 1. Plant and Fungal Toxins. Marcel Dekker Inc., New York.1 punt
-
. Al heel snel kwam hij tot de conclussie dat het vrijwel onmogelijk is om met 1 arm in een mitella te overleven als je alleen bent. Dit bewijst nogmaals hoe belangrijk familie en vrienden zijn, maar ook het nut van de ph, de diverse sc, evt gezamelijke bol e.d. waar gefundeerde contacten gelegd kunnen worden, die op de momenten dat het nodig is het grote verschil kunnen maken.1 punt
-
Hier een verslagje van het gebruik van de Piteba, in dit geval het maken van walnootolie. Allereerst kan je het best een paar preppers uitnodigen om de grote hoeveelheden noten te kraken ( @Raycoupe @Heksenboot @Highway ) Vervolgens crush je de noten wat met een vijzel. Alles klaarzetten op tafel, wij hebben de pitebak op een dikke plank geschroefd zodat hij stevig staat. Alle onderdelen worden ingevet met plantaardige olie, daarna wordt hij inelkaar gezet. Op de vulopening hebben wij een afgesneden plastic fles gezet. Hierin gooien we langzaam wat noten tijdens het draaien. De fles helemaal vullen met noten en dan draaien werkt niet vanwege de grilige vormen van de noten, het loopt niet door dan. Je kan het dus het best met zijn 2 doen onder het genot van een goed glas wijn ofzo. In het flesje in het midden zit lampolie met een lontje, dit verwarmt het apparaat zodat de olie makkelijker vrijkomt. De temperatuur van de olie zelfs blijft vrij laag waardoor het nog een koude persing is. Als je na enig prutsen de stelknop goed afgesteld hebt en de juiste draaisnelheid hebt loopt het als een trein. De olie loopt in het glaasje en de droge koek komt er aan de achterkant als een worstje uit. Wij gieten het glas leeg in een fles en schrapen het residu van de bodem van het glas uit en dat gaat in een oude honingpot. Hier gaat wat honing nog bij en je hebt een heerlijk broodbeleg. De volgende dag ziet de fles met olie er zo uit, de olie is helder geworden en onder zit wat residu, je kan hem nu overhevelen zodat je een fles met heldere olie hebt maar wij laten het zo. Het restje uit de fles is heerlijk in de sla. Het droge residu, de worst, bewaren we in een pot. Dit wordt gebuikt in cakes, broden, taarten, toetjes en op de sla. De notendopppen en tussenschotten worden bewaard en die worden gebruikt om de kachel aan te steken. Er gaat dus 0% verloren van de walnoot, alles wordt gebruikt!1 punt
-
je kan de APV van de gemeente waar het bos onder valt hier opzoeken: http://zoekdienst.overheid.nl/CVDR/CVDRResultaat.aspx?searchtype=Simple&sortby=alternativetitle%2fascending&onderwerp=Openbare+orde+en+veiligheid&gemeente=1 punt