Ga naar inhoud

Erelijst

Populaire inhoud

Toont inhoud met de hoogste reputatie op 03/16/14 in alle zones

  1. Hier kan je gratis een zakje tomatenzaden "bestellen". Je hoeft er niets voor te doen, niet lid worden, geen postzegel te betalen, gewoon je postadres invullen. Is een lekker zoet klein tomaatje. http://www.vpro.nl/over-de-vpro/maartens-moestuin
    1 punt
  2. http://www.kapaza.be/nl/hengelsport-en-watersport/pierenpomp-82335967.htm
    1 punt
  3. ook jij mag wel eens op letten @Mr. Gold ; of je admin bent of niet ook jij niet dubbelposten he http://preppers.nl/forum/threads/9115-Gratis-Tomatenzaden-Zuckertraube
    1 punt
  4. Van een chinese vrouw kreeg ik de tip mee om gedroogd en verpulvert mormodica fruit (een soort meloen) te pakken. Met deze vrucht ben ik binnen 2 dagen van m'n verkoudheid en 3 dagen van m'n griepje af. Nadeel is wel dat deze vrucht behoorlijk zoet is wanneer deze gedroogd is. Maar werkt bij mij en mensen in m'n omgeving zeer goed In vele Toko's te verkrijgen onder de naam "Lo han kuo beverage" of luo han guo http://www.fleurdecafe.nl/contents/nl/p353_luo-han-guo.html http://www.amazingoriental.com/content/lo-han-kuo-beverage-168g
    1 punt
  5. Tja, daar loop je dan. Over het lege weiland, door het stille bos, in het uitgestorven stadspark, langs de verlaten weg. Wanhopig op zoek naar wat te eten, voor je hongerende kinderen, en je jammerende vrouw, of man. Geen dier te zien, niets dan gras, korstmos, en boomschors om te oogsten. Had je nu maar wat basiskennis van paddenstoelen. Want die kom je overal tegen. Sommigen zelfs het hele jaar door. Bijvoorbeeld de Judasoren. De watte? Voor al diegenen die hier afhaken, verbaast opkijken, met de mond vol tanden staan, en zich achter het (eigen) oor krabben: Het Paddenstoelenboek. Als de schrijver van een boek zegt dat het het beste is om de door hem gegeven informatie toch ook echt met een ander naslagwerk te vergelijken, dan kan dat twee dingen betekenen: – Hij vertrouwt zijn eigen kennis niet. – Hij weet donders goed waar hij het over heeft, maar wil absoluut niet dat zijn lezer(es) fouten maakt. Na het lezen van 'Het Paddenstoelenboek' ben ik overtuigd van het laatste. Dit boek is geschreven door een liefhebber, een kenner, en een lekkerbek. Dat merk je aan elke bladzijde, in veel alinea's, en in heel wat zinnen. Raak je hiervan niet overtuigd door de eerste 95 bladzijden, dan toch zeker door de heerlijke recepten in het laatste deel van het boek. Die recepten, daarover moet nog iets belangrijks vermeld worden. Ze zijn ontstaan uit een samenwerkingsverband met een meesterkok! Heerlijk! Gegrilde zeebaars op kruidenrisotto met eekhoorntjesbrood en wilde Hollandse cantharellen, verse tortellini met voorjaarspronkridderzwammen en weidekringzwammen, stoofschotel van riblappen met shiitakes en judasoren. Goed, ik stop hier even, en ren naar de koelkast. Dit boek behandeld het gehele spectrum betreffende de eetbare paddenstoel. Het vinden, determineren, de gevaren, zelf kweken, oogsten, conserveren, en het bereiden. Alles komt aan bod. Laten we beginnen bij het begin. De schrijver, Edwin Florés, heeft er bewust voor gekozen om slechts een klein aantal eetbare paddenstoelen te behandelen. Waarbij voorop staat dat deze niet of nauwelijks te verwarren zijn met giftige soorten. In hoofdstuk 1 wordt de basiskennis behandeld: Wat zijn paddenstoelen, in welke groepen worden ze verdeelt, wat doen ze, hoe leven ze. Hoofdstuk 2 geeft je alle benodigde informatie over het daadwerkelijke zoeken naar de paddenstoelen: De drie groepen die belangrijk zijn voor de zoeker, waar moet je op letten bij het determineren, wat heb je er voor nodig, waar en wanneer zijn ze te vinden, wat zijn de algemene spelregels bij het zoeken. Er wordt hier ook een klein lijstje gegeven met paddenstoelen waar je voor moet oppassen, incl. de gevaren ervan. Nu wordt het interessant, want hoofdstuk 3 bevat de lijst van 21 eetbare paddenstoelen die niet te verwarren zijn met giftige paddenstoelen, mits je je aan de regels houdt. Van elke paddenstoel wordt beschreven wat de kenmerken zijn, waar je ze kunt vinden, het seizoen, hoe ze te verwerken, waar je op moet letten bij mogelijke verwarring met een schadelijke soort. Inclusief hele duidelijke foto's. En dat vind ik wel een pre voor een boek over paddenstoelen. Ik geef een voorbeeld: Cantharel Waar te vinden Op zure zandgronden in heel Nederland, vooral op de Veluwe, in Utrecht, en in Drenthe. Ze leven in symbiose met bomen als ........ Seizoen van eind juni tot in ........ Verwerken Het lekkerst is deze paddenstoel als je hem bakt in wat boter en serveert bij ........ Let op! Je zou de gele cantharel kunnen verwarren met de valse hanenkam (Hygrophoropsis aurantiaca) ........ Hij ziet eruit als een cantharel, maar je kunt hem niet verwisselen, want cantharellen groeien niet op bomen. Kenmerken Volgt een lijstje met kenmerken. Hoofdstuk 4 gaat in op het kweken van paddenstoelen. Dat lijkt wel wat voor mensen die denken makkelijk aan paddenstoelen te komen, maar er komt het een en ander bij kijken. Vooral geduld. Maar ook wat arbeid. Nu goed, als het eenmaal groeit, komen de paddenstoelen je al snel de neus uit. Je vindt hier ook de beste adressen (in Nederland en België) voor het aanschaffen van het 'broed'. Zeg maar, de schimmel waar de paddenstoel uit groeit. Diverse soorten paddenstoelen zijn heel goed zelf te kweken. Het aanschaffen van kant en klare 'groeibaaltjes' is ook een optie. Dan, als kroonstuk op het werk, het koken met paddenstoelen in hoofdstuk 5. Zorg ervoor als je dit hoofdstuk leest dat je wat te eten bij de hand hebt. Of op z'n minst een handdoekje voor het kwijlen. Ik kreeg er in ieder geval ontzettend veel zin van om het bos in te rennen, en gelijk aan het koken te slaan. In ieder geval heb ik hiermee het boek gevonden waarmee ik als beginner aan de slag ga. Luisterend naar de tip die Edwin Florés aan zijn lezers geeft, begin ik met 1 soort. En ga ik verder met een volgende als ik wat ervaring heb opgebouwd. Na het lezen van dit boek heb ik er alle vertrouwen in dat ik het onder de knie ga krijgen zonder met paars aangelopen hoofd op de keukenvloer gevonden te worden. Natuurlijk zijn er ook wat nadelen. Ik zou dit boekje graag als pocket zien. Dan loop je er wat makkelijker het bos mee in. Op pagina 18 vroeg ik me af bij de zin "Deze twee groepen hebben een totaal verschillende vorm." wat die vormen dan wel zijn. Nu ja, ik had ook de moeite kunnen nemen om even wat verder te bladeren. Of de prijs van € 17,95 ook een nadeel is, dient een ieder voor zich uit te maken. Je krijgt een hoop kennis voor die prijs. Al met al, in mijn ogen hét ideale boek om te beginnen met het zoeken van paddenstoelen. En minstens zo belangrijk, het bereiden ervan. Het Paddenstoelenboek, € 17,95, op Bol.com. Leuker is het natuurlijk om het boek op de website van Edwin Florés zelf aan te schaffen, want: "inclusief een Koningsoesterzwam groeibaaltje" Hardcover, 128 pagina's. Schrijver: Edwin Florés, www.casaforesta.nl Becht's Uitgevers-Maatschappij, H.J.W. November 2012 ISBN10 9023013719 ISBN13 9789023013716 NUR 440
    1 punt
  6. Voor gebruiksmessen kun je prima uit de voeten met alleen korrel 400/600/800/1000 Kan natuurlijk netjes op volgorde, maar probeer bijvoorbeeld ook eens uitsluitend korrel 400 en dan meteen afbramen. Dit laatste werkt zowel prima op messen uit zachter staal als op diverse carbiderijke staalsoorten. Probeer en experimenteer, daar leer je het meeste van, en geloof zeker geen zelfbenoemde expert op zijn blauwe ogen (ik heb trouwens groene) Voor fijnere snedes gebruik ik zelf daarna nog korrel 1200/1500/2000 en daarna eventueel nog (diamant) polijstpasta op de achterkant van het gebruikte korrel 2000 schuurpapier.
    1 punt
  7. Dit jaar is het precies dertig jaar geleden dat Ann Christy kwam te overlijden. Die vakantie hielp ik mee de ruine opbouwen die vlamingen in de provence kochten. Nu dertig jaar later is men nog altijd bezig met bouwen.Ik wil maar aangeven,verwacht geen mirakels. Tik in Bras D'asse le vieux, prachtige streek,zeer warm in juli en augustus.We werkten van s'morgens vroeg tot de middag dan stevig eten.Dan 2 uur siesta,en dan nog twee uur werken.Dan verkoeling zoeken in de rivier beneden. Manu Verreth was 1 van die mensen die het project hadden opgestart,hij bracht mij keien die ik op metselde. grtn verkenner.
    1 punt
  8. Nou kijk eens naar mijn avatar, da's een Optimus 00 Of het de moeite waard is om hem op te knappen is moeilijk in te schatten, als de brander goed brand zou ik zeggen ja. Om functioneel te zijn hoeft ie niet mooi te zijn. Het gaat om de conditie van de afdichtingen, de verstuiver, de pomp, de vuldop/ontluchting. Op het eerste gezicht missen alleen de pandragers die je vrij gemakkelijk zelf kunt maken van bijvoorbeeld tent haringen. Daarnaast mis je een dop om het tankje te kunnen transporteren als de brander eraf geschroefd is, normaal wordt deze op het uiteinde van de pomp handle geschroefd om hem niet kwijt te raken. Overigens zijn zeer veel onderdelen van dergelijke branders uitwisselbaar, onderdelen van een SVEA of Primus passen vaak prima op de Optimus. Meer info over klassieke branders: http://www.spiritburner.com/fusion/index.php Onderdelen onder andere te koop hier: http://www.fettlebox.co.uk/ En hier een post van mij op bovenstaand forum over het opknappen van mijn Optimus 00 en Enders 9060: http://www.spiritburner.com/fusion/showtopic.php?fid/399/tid/33776/pid/285724/post/last/#LAST Hoe een dergelijke brander aan te steken (graag buiten voor de eerste keer, voorzichtig): http://www.youtube.com/watch?v=13xf6ZFj7pc Denk er om: alleen lampolie gebruiken zoals farmlight, geen benzine! Als je vragen hebt hoor ik het wel.
    1 punt
  9. Dat je nog een Europese variant vangt is uitgesloten hoor, die zijn er niet meer. Er is nog wel een plek in Nederland waar het Europese rivierkreeftje nog zit maar dat is zeker niet in de omgeving van Dordrecht. In 2012 of zo? is men zelfs begonnen met het kweken van de zeldzame kreeft om de originele bewoners van ons land veilig te stellen en om een aantal jaren later ze weer uit te kunnen zetten in de rest van Nederland. Zinloos volgens mij want de Clarcii is door het hele land verspreid inmiddels en sterker dan onze Nederlandse vriend. Wel zou je ook nog een andere exoot kunnen vangen : Orconnectes Limosus de gevlekte kreeft die lijkt ietwat op onze europees. En heel misschien zelfs marmerkreeftjes ook een Amerikaanse exoot. Ik heb met beide gekweekt maar dat leverde te weinig op voor een zinnig maal. (niet dat dat de bedoeling was hoor). Als je een kreeft vangt dan is het 99% zeker dat het een Clarcii is. Daar, waar je in een sloot ineens een raar kaal, niet begroeid met waterplanten zoals waterpest ziet, daar zitten zéker Clarcii's ! Overigens is het vangen van Clarcii's óók verboden hoor, niet alleen onze Europese variant. Raar, maar ja. Er is in Nederland 1 visser die een vergunning heeft om ze te vangen maar die werkt dan ook mee aan een onderzoek.
    1 punt
  10. Wij deden het altijd met roadkill, in een jute zak met wat stenen en wat kleine openingen. De jute zak dichtbinden en een lang stuk touw eraan. Inderdaad de volgende dag vol met paling. Maar wel opletten op het touw, danwel de zak niet gezien werd, anders had je weer een probleem erbij.
    1 punt
  11. stiekem hoopte ik dat de dikste vis boven op die knakker ze hoofd lande en ben dan wel heel erg aan het dromen als ze nekkie knak zei
    1 punt
  12. Verder kun je ook aan een kruisnet en een werpnet denken! Met een kruisnet vang je ineens veel kleine visjes, hiervoor heb je weinig oefening nodig. Voor een werpnet heb je veel oefening nodig, lijkt mij mooi om te kunnen: hiermee kun je namelijk ook gericht op grote vis vissen!
    1 punt
  13. @Raycoupe ik heb nooit in zoetwater gevist enkel in zee en ik snap waarom men dat zo doet m maar dat vind ik niks en ik denk dat zoutwater vis dan toch anders is ik heb mijn halve leven op platvis ( als schar , schol en bot ) ,kabeljauw en geep (deze laatste wel met blinkers of stukjes vis en alles wat aan het haakje ging was dood en ik vind dat een stuk dier vriendelijker ook Ik ben geen een prof visser (was meer een hobby visser die of bot ving of achter het net vistte;) ) maar ik mis het hoofdstuk haakjes ,en die zijn wel degelijk net zo belangrijk als het aas zelf . zoals je aangeeft het haakje mag niet te groot zijn , liever te klein dan te groot Ik weet niet hoe het zit met haakjes bij jullie maar aan zee (wat ik ervan ken ) heb je een schar haak , palinghaak en kabeljauw haak en de grotere net als voor zeebaars maar dat zijn echt grote haken vaak met nog een kort stuk stalen lijn eraan vast ook de vislijn tegenwoordig zie ik hier 35 /100 maar in mijn tijd visten je met 45/100 en echt op de kabeljauw/zeebaars met 50/100 maar de meesten hadden net als ik 45/100 , wellicht dat de vislijn van tegenwoordig sterk verbeterd is dat weet ik niet gr will
    1 punt
  14. Vissen op zee wordt in 99% gedaan met zagers en zeepieren als aas. In Noord-holland zijn die beesten volgens mij niet te vinden op het strand zodat je ze altijd moet kopen. In tijden van hoge nood zal de aanvoer van de beesten er zeerhoogstwaarschijnlijk niet zijn en zal je aangewezen zijn op kunstaas. Maar welk kunstaas en voor welke vis?? Ik heb hiet totaal geen ervaring mee, wie wel??
    1 punt
  15. Dat komt gewoon omdat ik teveel tijd heb om rare programma's op Discovery e.d. te bekijken.
    1 punt
  16. Vangen is één maar vaak vang je een heleboel tegelijk vooral met makreel. Je zult dus ook andere skill moeten leren om de houdbaarheid te vergroten. Bijv. Roken van makreel, zouten of lekker vispotje en soep maken en deze Wecken (inmaken). Dan is het bijna onbeperkt houdbaar.
    1 punt
  17. Deze voorn's smaakten goed (naar mijn idee). Wel veel graatjes. Zie: http://dezelfredzamebuitenmens.blogspot.nl/2012/04/witvis-eten.html. Baars vind ik erg lekker. Deze soort is ook makkelijk te fileren, zonder dat er dan nog graten in zitten. Zie de op één na onderste afbeelding: http://dezelfredzamebuitenmens.blogspot.nl/2013/08/vijf-dagen-leven-van-het-land.html. Baars is ook een vette vis (vetkringels in het kookvocht na afkoken van kop, vinnen en graten met vleesresten, dit in tegenstelling tot voorn).
    1 punt
×
×
  • Nieuwe aanmaken...