Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

bjo1998

Fallkniven F1 geroest

Recommended Posts

hallo allemaal,

tot mijn verbazing ontdekte ik dat mijn fallkniven geroest is

ik heb er niets mis mee gedaan is enkel wat nat geworden

ik dacht nochtans da gelamineerd vg10 goed was tegen roest

is dit normaal of moet ik hem terugsturen?

mvg bjorn8esa7upa.jpggade5ebe.jpg8e7upyzu.jpg

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ik woon in een klimat waar alles roest.ik bewaar messen in een poot met heel Fijn zand met een liter olie erbij.niks roest.

Ook voor tuin geredenschaap werk dat goed ,flinke emmer met zand,afgewerk olie erbij,alles blijf schoon,sherp en roest vrij.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

In een shtf kun je niet alles perfect houden en fallkniven heeft een goede reputatie dus ik de k dat dit toch niet zou mogen , kan moeilijk mijn mes telkens helemaal gaan onderhouden na iedere keer snijden en vind dit toch erg na amper 24uur

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
In een shtf kun je niet alles perfect houden en fallkniven heeft een goede reputatie dus ik de k dat dit toch niet zou mogen , kan moeilijk mijn mes telkens helemaal gaan onderhouden na iedere keer snijden en vind dit toch erg na amper 24uur

 

Als je 'm nat in de schede hebt op geborgen lijkt me dit niets bijzonders. Ik veeg altijd m'n messen af na ermee gewerkt te hebben. Dus gewoon langs m'n broek/t-shirt oid. Hierdoor heb ik nog nooit last gehad van roest, ook op m'n 1095 mesjes. Persoonlijk maak ik me niet zo druk om dit soort hoeveelheden roest op die F1. Mijn F1 heeft nog geen roest gezien, mocht dit ooit gebeuren dan is dat helaas zo. :D

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

@bjo1998: Echt roestvrij staal bestaat niet. Vandaar dat voor bv. duikersmessen wel eens titanium gebruikt wordt, hoewel dit vrij zacht is.

 

Staal is verkrijgbaar in vele soorten en samenstellingen. Technisch gesproken is er niet zoiets als roestvrij staal (Stainless steel). Alle staalsoorten zullen roesten als ze niet op de juiste manier behandeld worden. Sommige staalsoorten weerstaan ​​corrosie beter dan anderen. Een betere term is de Engelste term "Stainless" (vlekbestendig). In principe zorgt chroom voor de roestbestendigheid, messen met een chroomgehalte van 11% of meer zijn goed vlekbestendig.
Bron: http://www.japansemessen.nl/c-1843909/staalsoorten/

 

Het is altijd een compromis tussen roestvastheid, hardheid en taaiheid van de legering. Door meer koolstof wordt het harder, maar minder roestbestendig.

 

VG10

 

Een hoogwaardige staalsoort met een fijne structuur afkomstig van de Japanse fabrikant Takefu.

Is vrij gemakkelijk zeer scherp te slijpen, heeft een prima standtijd, en is goed corrosie- en slijtagebestendig.

Wordt in grotere messen vaak gelamineerd met een zachtere staalsoort vanwege een niet al te hoge taaiheid.

 

Koolstof: 0,95 - 1,05 %

Chroom: 14,50 - 15,50 %

Kobalt: 1,30 - 1,50 %

Koper: --

Mangaan: 0,50 %

Molybdeen: 0,90 - 1,20 %

Nikkel: --

Stikstof: --

Fosfor: 0,03 %

Silicium: 0,60 %

Zwavel: --

Tungsten: --

Vanadium: 0,10 - 0,30 %

Bron: http://www.messenspecialist.nl/index.php?action=extra&extra=A_staalsoorten&lang=NL

 

Ik persoonlijk zou me over die paar roestspikkeltjes geen zorgen maken. :)

 

@kwakster is bij uitstek de man die je meer kan vertellen, of je kunt je vraag op het messenforum.nl voorleggen.

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
In een shtf kun je niet alles perfect houden en fallkniven heeft een goede reputatie dus ik de k dat dit toch niet zou mogen , kan moeilijk mijn mes telkens helemaal gaan onderhouden na iedere keer snijden en vind dit toch erg na amper 24uur

 

Ieder staal kan roesten, sommigen sneller dan anderen, RVS of niet. Je hoort een mes goed te drogen en als het kan ingevet of geolied te houden. Geen fout van Fallkniven in dit geval maar de gebruiker zonder dat vervelend te bedoelen.

Een flacon met daarin olijfolie of bijvoorbeeld Ballistol (als het maar voedsel veilig is - dus geen WD40) hoort eigenlijk bij je toolkit in je BOB net als een slijpsteentje. Je mes schoonmaken en invetten na gebruik hoort er gewoon bij en jouw mes is die aandacht zeker waard zou ik zeggen.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

@prepass echt nat was hij niet gewoon enkele druppels op het lemmet @Raycoupe, ik weet het maar zou toch denken dat het voor een mes met die reputatie geen kwaad kon

ik zit te denken aan misschien een fout in het mes (heb namelijk een abonnement op de wet van murphy)

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Ik smeer m'n wat duurdere messen zo nu en dan even in (na gebruik meestal) met wapenolie. Werkt hier prima.

 

20140609_185906.jpg.182893e76cbcc0c2389dda57bf3a0546.jpg

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Ik smeer m'n wat duurdere messen zo nu en dan even in (na gebruik meestal) met wapenolie. Werkt hier prima.

 

Maar wapenolie is niet voedsel veilig dus ik zou dat persoonlijk niet aanraden. Je wilt je mes toch ook kunnen gebruiken voor voedsel, zelfs als je daar een apart mes voor hebt moet je misschien terugvallen op je primaire.

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
@prepass echt nat was hij niet gewoon enkele druppels op het lemmet @Raycoupe, ik weet het maar zou toch denken dat het voor een mes met die reputatie geen kwaad kon

ik zit te denken aan misschien een fout in het mes (heb namelijk een abonnement op de wet van murphy)

 

Pak eens zo'n sponsje met groene ruwe kant. Vliegen die spikkeltjes eraf? Waarschijnlijk wel, je zou het even met je nagel kunnen proberen.

Oppervlakkige spikkels zijn niet erg, echte ingeroeste putjes wel!

 

Mocht je er vanaf willen, ik bied 20 euro voor je roestige mes. ;) (just a joke)

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Pak eens zo'n sponsje met groene ruwe kant. Vliegen die spikkeltjes eraf? Waarschijnlijk wel, je zou het even met je nagel kunnen proberen.

Oppervlakkige spikkels zijn niet erg, echte ingeroeste putjes wel!

 

Mocht je er vanaf willen, ik bied 20 euro voor je roestige mes. ;) (just a joke)

 

Gaat er niet af :(

Wat je bod betreft is niet veilig, heb altijd pech en in een shtf wil je dat echt niet in de buurt hebben als het " besmet" is ;)

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Maar wapenolie is niet voedsel veilig dus ik zou dat persoonlijk niet aanraden. Je wilt je mes toch ook kunnen gebruiken voor voedsel, zelfs als je daar een apart mes voor hebt moet je misschien terugvallen op je primaire.

 

Da's een goed punt. Nu denk ik niet dat je snel ziek wordt van een minieme hoeveelheid, en ik veeg ze goed af voordat ze mee gaan maar da's wel waar. Ik zal eens kijken of die olie die ik bij m'n katana set heb wel veilig is.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Da's een goed punt. Nu denk ik niet dat je snel ziek wordt van een minieme hoeveelheid, en ik veeg ze goed af voordat ze mee gaan maar da's wel waar. Ik zal eens kijken of die olie die ik bij m'n katana set heb wel veilig is.

 

Denk aan bijvoorbeeld olijfolie of ballistol. Die laatste kun je ook voor wapens gebruiken (en veel veel meer) maar is volkomen veilig. Sommigen vinden de geur vies maar persoonlijk vind ik het wel lekker. De olijfolie kun je ook gebruiken om mee te koken.

http://www.ballistol-shop.nl/Ballistol_Olie_en_Spray.html

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Ik gebruik lijnolie. Kun je gewoon over de roest heen smeren. Die pikjes die jij op je mes ziet moet je je vooral niet druk om maken, want dan heb je de rest van je leven geen plezier meer. Mes gebruiken betekent krasjes, viezigheid, roest, soms schilfers eraf. Onderhoud vervolgens maakt het mes weer als nieuw. En zeker jouw mes heb je relatief gezien weinig onderhoud aan met maximaal plezier.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Ballistol heb ik nog wel... Ergens... :p Maar volgens mij is die olie van de katana sets ook prima. Ik heb drie setjes, kreeg er voor de katana 1, voor de wakizashi en voor de tanto. Alledrie van Paul Chen Hanwei, alleen de tanto is rood, de andere twee zijn zwart en horen bijelkaar. Er zat geen tanto bij de set dus ik heb die er apart bij besteld, samen met een stand voor aan m'n muur.

 

20140609_203753.jpg.f0fecff721989bab73629ee21e7b7436.jpg

 

20140609_203759.jpg.068de718dc3ae246637fa5a80ce167c5.jpg

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Ik smeer m'n wat duurdere messen zo nu en dan even in (na gebruik meestal) met wapenolie. Werkt hier prima.

 

20140609_185906.jpg.182893e76cbcc0c2389dda57bf3a0546.jpg

 

Oei oei, dat is OX13. Is al een tijdje niet meer in gebruik bij defensie.....kankerverwkkend.....voor (vuur)wapens misschien nog wel ok, maar voor messen waarmee je voedsel bereidt absoluut niet gebruiken. Zoals genoemd; olijfolie of Ballistol oid werkt wel,goed/veilig.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

LOL mijn leraar op de MTS kreeg vroeger een woede aanval als wij spraken over roestvrij staal, het was roestvast staal! Elke soort staal waar geen roest op zit, is roestvrij staal, zei hij dan.

Moet er nog vaak aan denken als ik advertenties zie waarin producten van roestvrij staal aangeboden wordt ;-)

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Oei oei, dat is OX13. Is al een tijdje niet meer in gebruik bij defensie.....kankerverwkkend.....voor (vuur)wapens misschien nog wel ok, maar voor messen waarmee je voedsel bereidt absoluut niet gebruiken. Zoals genoemd; olijfolie of Ballistol oid werkt wel,goed/veilig.

 

Geen idee wat dat is maar ik zal 't niet meer op m'n edc mesje smeren :) Trouwens, als je denkt dat dat oud is: Deze bus heb ik nog gevonden in de beruchte kist van m'n opa:

 

20140609_210214.jpg.d677094f655bd47cc63ee0b4d4d50221.jpg

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Hoe hou je je mes roestvrij in shtf zonder middelen ?

 

Tja, vet is vet. Dus als je een beestje vangt en slacht, het vet daarvan gebruiken op je mes?

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...