Ga naar inhoud

Het forum is weer online!

Welkom mede-preppers, zoals jullie zien is het forum na 4 jaar weer online. Tijd voor een feestje! Je kunt met je oude gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Als dit is gelukt, pas dan gelijk je e-mailadres aan. Deze klopt namelijk niet meer omdat we die 4 jaar geleden hebben verwijderd.

Weet je je wachtwoord niet meer? Dan kan je de wachtwoord vergeten functie NIET gebruiken, omdat we je e-mailadres dus niet meer hebben. Mail in dat geval naar forum@preppers.nl en noem je gebruikersnaam en voeg een notificatiemail bij van het oude forum als je die nog hebt.

Mocht je echt niks hebben mail ons dan sowieso je gebruikersnaam, we zullen je dan verdere instructies geven!

lewieke

Werken aan onafhankelijkheid : kiemen

Recommended Posts

Om even terug op topic te komen, ik ben nu ook volop kiemen aan het kweken. Nu ik minder in de tuin kan werken met de winter in aankomst, ben ik maar kiemen gaan kweken.

 

Heb al geprobeerd: fenegriek, alfalfa, brocolli, chinese kool, paarse radijs, prei, daikon, klaver.

En op watten: tuinkers, rucolakers, mosterdkers en amaranth. Amaranth lukt niet zo goed, dus die ga ik toch eens op potgrond zaaien, zoals eigenlijk werd aangeraden.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Op zoek naar viruspreventie-producten, waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga snel naar www.prepshop.nl!
Bedankt voor je info. ik ga achter dat boek aan dat je noemt.

Heb je ook (nu het nog kan) een betrouwbaar adres voor meerjarige Brocolli?

(zou er nu gewoon op gaan googelen en kom dan ook vast ergens uit, maar je lijkt een informatie voorsprong te hebben die ik graag gebruik.

Volgens mij kan onze SHTF in Nederland wel eens veel sneler komen dan we denken: het is net weer een beetje rustig en we zijn zo zlef overtuigd met ons 'geen wapens'beleid...

 

erg kwetsbaar.

 

In Nederland is er een winkel met webshop die zeer veel meerjarige planten-zaden verkopen, waaronder de brocolli en chinese yam vine. Hier een linkje: hhttps://www.vreeken.nl/

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Merk op dat we ook de wijnkurken sparen. Een decoratief element in huis, gratis bij de fles én kurk wordt zeldzaam. Altijd handig als je een fles wil afsluiten. Wel confronterend want je krijgt een zicht op je drankgebruik.

 

@lewieke Dat confronterende gevoel krijg ik ook als ik al die wijnflessen in de glascontainer deponeer :)

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

@ Amero, dat woekeren is een beetje mijn bedoeling om meer voedsle in tijden van nood te hebben: het gazon en het terras daar houd ik ze wel weg.

Deze soort is toch niet zo erg als die uitheemse soorten die nooit meer te beteugelen zijn: gewoon een stevig onrkuid? Of...(?)

 

@ Sakura Op de lastige site van Vreeken vind ik neit de meerjarigen groente waarover jij spreekt. wellicht neit geneog mijn best gedaan, maar toch zeker een paar minuten zitten heen en weer klikken en lezen op die site..

Bij sht the fan is deze bron overigens weg...

 

ga eens onderzoeken hoe biologische kwekeers in de buurt dit oplossen...

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

@Tanfana @boynextdoor

 

Wij hebben sinds 10 jaar aardperen in de tuin en eten ze af en toe.

Ooit geplant vanwege dat zich zelf vermeerderen en dat ze winterhard zijn.

Heel makkelijke teelt. Woekeren? Gewoon in het voorjaar en de zomer wegschoffelen daar waar je ze niet wilt hebben. Dat is bij ons heel makkelijk omdat we op zandgrond zitten. Nadeel van aardperen is dat je er inderdaad nogal winderig van wordt :(

 

Sent from my PM-2 using Tapatalk 2

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Zoals enkele mensen wel al weten ben ik nogal in de weer met kiemen. Elke dag wordt hier een kommetje kiemen gegeten. We doen ze op het brood samen met kaas of vlees of gewoon bij de warme maaltijd als bijkomende groente. Nu probeer ik de kost wat te drukken door in grotere hoeveelheden te kopen.

 

Alfalfa is luzerne. Luzerne is een gewas dat gezaaid wordt als groenbemester en als voer voor paarden. Bij wijze van experiment heb ik een zak van 500g gekocht die verkocht wordt om te zaaien. Het spul kost ongeveer 10€/kg maar daar kan je gigantisch veel van kiemen. Aan een van mijn leerlingen, uit een landbouwgezin, heb ik gevraagd of ie eens wil kijken of ze luzerne hebben. Die kopen ze in zakken van 25 kg in. Wellicht ligt de prijs daar gunstiger.

 

Dezelfde vraag stelde ik voor klaver. Volgens mij zijn ook dat lekkere kiemzaden, net zoals nog wel meer groenbemesters. Ik test het even uit en hou je op de hoogte.

  • Leuk 2

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Voor het aankopen van kiemzaden is het moeilijk om in België tegen een redelijke prijs je gading te vinden. Ik vond een aantal prijsgunstige voorstellen in Nederland bij : De Bolster en de Peuleschil. 2 gespecialiseerde bedrijven. Ik plaatste een bestelling voor grootverpakkingen via de webshop. Ook de leverkost is best betaalbaar. Daarnaast zoek ik nog verder via mijn piste van de landbouwzaden.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Het probleem is dat luiers behoorlijk duur zijn of dat je gebruikte hebt. Geen van beide wil ik gebruiken voor het kiemen van mijn groentjes.

 

Je krijgt er nochtans gratis mest bij :-)

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Je krijgt er nochtans gratis mest bij :-)

 

Ik geloof niet dat je dergelijke 'verse' mest wil om te kiemen. Als je mest wil gebruiken dan moet ie eerst een eind 'teren'. Het is ook een werkje dat wat aandacht vraagt. Ik heb vanmorgen nog een lading mungbonen die niet goed kiemden in de vuilnisbak gegooid.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Ik heb vanmorgen nog een lading mungbonen die niet goed kiemden in de vuilnisbak gegooid.

Ik heb regelmatig het probleem dat er schimmel tussen de kiemen komt, waarschijnlijk gebruik ik teveel vocht?

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Ik heb regelmatig het probleem dat er schimmel tussen de kiemen komt, waarschijnlijk gebruik ik teveel vocht?

 

Wellicht is het geen schimmel maar zijn het fijne haarwortels. Je kan het eens bekijken met een loupe. Als je kiem'bakjes' gebruikt en je spoelt geregeld om dan heb je dat probleem niet.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Voor het aankopen van kiemzaden is het moeilijk om in België tegen een redelijke prijs je gading te vinden. Ik vond een aantal prijsgunstige voorstellen in Nederland bij : De Bolster en de Peuleschil. 2 gespecialiseerde bedrijven. Ik plaatste een bestelling voor grootverpakkingen via de webshop. Ook de leverkost is best betaalbaar. Daarnaast zoek ik nog verder via mijn piste van de landbouwzaden.

 

Het luierspul kun je ook los kopen. http://www.tuingoedkoop.nl/Product/dcm-aquaperla-waterkristallen-bloembakken-uitdroging-potgrond/

Ik heb een kilo gekocht om de potten en de bakken wat minder gevoelig voor droogte te maken.

Om kiemen op te kiemen lijkt het mij niet geschikt, je wilt het immers niet opeten.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Zoals enkele mensen wel al weten ben ik nogal in de weer met kiemen. Elke dag wordt hier een kommetje kiemen gegeten. We doen ze op het brood samen met kaas of vlees of gewoon bij de warme maaltijd als bijkomende groente. Nu probeer ik de kost wat te drukken door in grotere hoeveelheden te kopen.

 

Alfalfa is luzerne. Luzerne is een gewas dat gezaaid wordt als groenbemester en als voer voor paarden. Bij wijze van experiment heb ik een zak van 500g gekocht die verkocht wordt om te zaaien. Het spul kost ongeveer 10€/kg maar daar kan je gigantisch veel van kiemen. Aan een van mijn leerlingen, uit een landbouwgezin, heb ik gevraagd of ie eens wil kijken of ze luzerne hebben. Die kopen ze in zakken van 25 kg in. Wellicht ligt de prijs daar gunstiger.

 

Dezelfde vraag stelde ik voor klaver. Volgens mij zijn ook dat lekkere kiemzaden, net zoals nog wel meer groenbemesters. Ik test het even uit en hou je op de hoogte.

 

Ik koop biologische mungbonen en linzen bij AH, die kiemen prima en zijn een stuk goedkoper dan die kleine zakjes.

Alfalfa is hier ook favoriet, ik zal ook eens zoeken naar luzerne.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites
Ik koop biologische mungbonen en linzen bij AH, die kiemen prima en zijn een stuk goedkoper dan die kleine zakjes.

Alfalfa is hier ook favoriet, ik zal ook eens zoeken naar luzerne.

 

Slim van je. Zelf koop ik die bij Delhaize. AH is niet mijn favoriete winkel omdat ik altijd vrees voor bomgordels als ik het clientèle bekijk.

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Wat een timing... @Toverlevingsdrang Heel toevallig heb ik net vanavond mn eerste bakjes weer gevuld en ter kieming neergezet (gewoon met laag keukenpapier in bakje op de verwarming tot het kiemt, daarna onder lampje voor rechtop groeien als gewenst).:)

Tegenwoordig heb ik TLlampjes en warmtematjes tot mijn beschikking, ten tijde van de foto's nog net niet.

Kiemgroente is natuurlijk erg lekker maar helpt me ook de winter door tot het zaaien van de eerste groenten weer begint (jan/feb).

 

Even de bestaande kiemtopics doorgenomen en denk dat ik mijn foto bijdrage (2013) het best hier kan plaatsen.

Als ik deze foto's bekijk heb ík er wel weer zin in. :D Voor degenen die niet van foto's houden is het waarschijnlijk slimmer om de volgende berichten over te slaan want het zijn er wel veel. ;)

 

TUINKERS (uit zelf gekweekt zaad)

 

IMG_1645_800x600_zpsmqb0ciap.jpg

 

15 uur later:

 

IMG_1647_800x600_zpsotikdabr.jpg

 

Van iets dichter bij:

 

IMG_1647mm_800x494_zpsmxvjuie2.jpg

 

En weer 22 uur later: Goed te zien is de kring van wortelaanzet... dat is dus géén schimmel...

 

IMG_1672mm_366x600_zpskba3ptty.jpg

 

En de tuinkers nog eens 32 uur later dus in totaal 69 uur na de eerste foto.

 

IMG_1741_800x600_zpsmedcqh9j.jpg

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

vervolg:

 

IMG_1742_800x600_zpssc0e83dp.jpg

 

Eerder gezaaid bakje... ook tuinkers... in een iets verder stadium:

Worteltjes weer goed te zien....

 

IMG_1634k.jpg.ccb56211ed7b5e11e5d15760a05b79e1.jpg

 

IMG_1704_800x600_zpsm0uwsrmx.jpg

 

IMG_1713_800x600_zpsj6di4aqx.jpg

 

IMG_1737_800x600_zpsknodaovf.jpg

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

MOSTERDZAAD (ook uit eigen oogst):

 

Half bakje met links Mosterd en rechts half met Fenegriek... maar die laatste kan beter niet op deze manier heb ik ontdekt (zie aan het eind van volgend bericht).

 

IMG_1806_800x600_zpstu3dddmt.jpg

 

IMG_1811_800x600_zpsujwokxwe.jpg

 

IMG_1813_800x600_zpsilma7ykx.jpg

 

24 uur later:

 

IMG_1834_800x600_zps14u9x98f.jpg

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Mosterdzaad up close and personal... Waarschuwing... foto's zijn erg intiem. :cool:

 

IMG_1834mm_533x600_zpsdro5zefc.jpg

 

IMG_1837mmm_444x600_zpsx26fq7qr.jpg

 

FENEGRIEK:

 

IMG_1838_800x600_zpsvyhuu7km.jpg

 

IMG_1839mmm_800x593_zpsykng3h0a.jpg

 

En hierna begon de Fenegriek al snel afgrijselijk te stinken. Deze heeft het blijkbaar echt nodig om gespoeld te worden om niet te gaan rotten. Niet geschikt dus voor deze manier van kiemen was mijn conclusie.

Beter in een potje dus en regelmatig omspoelen (volgens de o.a. al door @lewieke hierboven genoemde methode.)

  • Leuk 1

Deze post delen


Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...