Ga naar inhoud
GENEGEERD

The making of Palinka, ofwel zelf je drank stoken


Piroska

Aanbevolen berichten

(allereerst, mijn Apple draait al mijn fotoos terwijl ze recht op mijn pc staan, ofwel moet iedereen zijn hoofd ff kantelen, ofwel moet er iemand zo lief zijn ze recht te zetten, excuses voor het ongemak)

 

Zoals ik al eerder hier op het forum liet weten geef ik niet veel om goud, zilver en geld, onze troef is sterke drank. Behalve dat het natuurlijk lekker is is het een geweldig ruilmiddel en je kan het ook verkopen.

 

Hier een verslagje van vandaag, the making of Palinka. Dit is een destillaat van rond de 52% typisch Hongaars, maar niet zoveel anders dan de bijvoorbeeld in Frankrijk gestookte eau de vie en in andere landen gestookte produkten..

 

 

Allereerst: We raapten kiloos en kiloos peren en ontdeden die van steel, hakten ze in stukjes en stopten ze in vaten, enkele weken geleden.

 

DSC01017.jpg.f64a05a34fc36dbe93c2daa6244dd220.jpg

 

na enkele weken gisten krijg je een brouwsel met een flink percentage alcohol, wij gooien eerst de prut door een hakselaar:

 

DSC01027.jpg.42cf22072241c78b0d59ffb38dbe2247.jpg

 

Goed draaien en de moes valt in de ton eronder.

 

DSC01029.jpg.826620c7e841a0bbc0d4c1be508c92ba.jpg

 

De moes gaat in de fruitpers om geperst te worden tot zuivere stookwijn

 

DSC01015.jpg.5f99a7c45811385334f3da8d082bebd8.jpg

de stookwijn wordt opgevangen in een emmer

 

DSC01020.jpg.5aeecc40fb0fd45cad8ef32bdde3202b.jpg

 

 

 

rest volgt in volgende bericht

  • Leuk 4
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!
  • Reacties 76
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

vervolg:

 

De ketel: Het binnenwerk van een 80-literboiler, koper. Staat op en kookring (waar wij normaliter op koken met een driepoot en pan aan ketting, De ketting nu is slechts bedoeld om wat ruimte te maken tussen de ketel en de ring ivm goede verbranding.

 

DSC01019.jpg.3931ef51ad9de9e10b16d5206000e4fd.jpg

 

Het binnenwerk van de ketel (de 2 dikke koperen buizen) zijn u aan de buitenkant gezet

 

DSC01021.jpg.f06f1bf22472a09592b07778d3ec61e4.jpg

 

De koelingsbuis voor de destillatie: dunne buis 15mm loopt door dikke buis 22mm. Groene slang links brengt ijskoud water uit de waterput door dikke buis en koelt de alcoholdamp in de kleine interne buis. rechter groene slang, afvoer van water.

 

DSC01037.jpg.ddf15e61ec282e0235cf6980b047bb85.jpg

 

alcoholmeting na 1e stook ( we stoken 2x en gooien de voorloop weg ivm methylalcohol)

 

DSC01042.jpg.06b04ab50196903110b77a859c4bf5ae.jpg

 

cheers! 7 liter sterke drank ( en lekker ook!) van 1 blauw vat met pulp, nog een stuk of 4 te gaan, morgen weer een dag.

 

DSC01040.jpg.dfda7fea411708a18780608c141797f4.jpg

Excuus voor de gedraaide fotoos... geen tijd en bandbreedte om hier nu echt iets aan te doen.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Een anekdote: mijn eerste vakantie zonder ouders (1985) was naar Hongarije. Een goede vriend van mij (tot de dag van vandaag) had een Hongaarse vader en dus ook veel familie daar. Reizen tussen gehucht Denesfa, Gyor, Sopron en Budapest.

In Sopron logeerden wij bij een oom en die maakte ons steevast wakker rond 08:30 met een shot palinka. Dat was een nieuwe ervaring om op nuchtere maag al een borrel te nemen maar ik kon en kan de traditie wel waarderen :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een anekdote: mijn eerste vakantie zonder ouders (1985) was naar Hongarije. Een goede vriend van mij (tot de dag van vandaag) had een Hongaarse vader en dus ook veel familie daar. Reizen tussen gehucht Denesfa, Gyor, Sopron en Budapest.

In Sopron logeerden wij bij een oom en die maakte ons steevast wakker rond 08:30 met een shot palinka. Dat was een nieuwe ervaring om op nuchtere maag al een borrel te nemen maar ik kon en kan de traditie wel waarderen :)

 

Ja is hier de normaalste gang van zaken, VOOR je ontbijt een lekker shotje palinka, doe ik ook regelmatig.. :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een anekdote: mijn eerste vakantie zonder ouders (1985) was naar Hongarije. Een goede vriend van mij (tot de dag van vandaag) had een Hongaarse vader en dus ook veel familie daar. Reizen tussen gehucht Denesfa, Gyor, Sopron en Budapest.

In Sopron logeerden wij bij een oom en die maakte ons steevast wakker rond 08:30 met een shot palinka. Dat was een nieuwe ervaring om op nuchtere maag al een borrel te nemen maar ik kon en kan de traditie wel waarderen :)

 

Daar moet je niet voor naar Hongarije reizen dat kan je bij ons hier ook beleven al is het dan niet met palinka .

 

Geert

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daar moet je niet voor naar Hongarije reizen dat kan je bij ons hier ook beleven al is het dan niet met palinka .

 

Geert

 

Haha, dan mag ik de Belgen ook wel ;)

In Nederland komt dat volgens mij in geen enkele traditie voor, voor zover ik weet.

Er zij natuurlijk wel mensen die direct na wakker worden een borrel nemen maar dat noemen wij alcoholisme ipv 'traditie'...

Link naar reactie
Delen op andere sites

@AWOL ja dat hebben we bij ons ook . Maar het moet bij een borrel blijven he . 1 is goed van 2 komt 3 en dat is te veel .

 

Geert

 

haha,precies, dat is ook de valkuil waar veel Hongaren in stappen... maar 1 is niks mis mee hoor! Ik had afgelopen 2 weken zware griep, elke ochtend heb ik 1 borrel genomen, goed gorgelen tegen de keelbaccillen.. tja of het werkt weet ik niet.. maar 1 kan geen kwaad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe regel je de temperatuur,of is het op "gevoel"?

Mij is ooit verteld dat de temperatuur nogal nauw komt ivm het verdampen van de verschillende soorten alcohol (73-75graden als ik me niet vergis)

Maar misschien is dat niet zo van belang als je maar genoeg voorloop aftapt?

Ziet er iig geweldig uit,echt een prepper ambacht!

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Piroska,

 

Twee vragen:

 

Werk je met natuurlijke gist of voeg je zelf toe?

 

Voeg je extra suiker bij om tot een hoger percentage alcohol te komen?

 

Greener

 

Wij werken met natuurlijke gist van het fruit. We voegen per 120 liter peren 5 liter water en 3 kilo suiker toe. Je moet elke dag wel 2x roeren in het vat.

Je kan om de boel te versnellen (dus als je niet wekenlang wil/kan wachten tot de gisting klaar is) ook per 120 liter een half blokje bakkersgist (uit zo'n papiertje, niet de droge korrels) toevoegen. De boel gist dan sneller, vooral met een beetje warm weer. Het alcoholpercentage wordt NIET hoger hierdoor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dan moet je goed lezen in mijn verslag wat daar over staat... slechte bui ofzo???

 

Neen Prioska, oprechte bezorgdheid voor een medeprepper. Zitten er pitten in je peren ? Komen er houtdelen van je hakselaar of pers in je sap terecht ? Lees er anders wikepedia even op na.

 

Uittreksel :

Het consumeren van zelfgestookte sterke drank kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Wanneer methanol gevormd is, ontstaat een giftige drank. Consumptie hiervan kan tot aantasting van het zenuwstelsel leiden (waarvan de oogzenuw de gevoeligste is) of, in zeer extreme gevallen, de dood. Methyl-alcohol of methanol wordt echter alleen gevormd door de aanwezigheid van pectase, een enzym dat in bepaalde vruchten voorkomt en die pectine afbreekt en door meegisten van houtresten en pitten.

 

Er vallen geregeld doden door mensen die zelf alcohol stoken of daarbij fouten maken. Hiermee heb ik geprobeerd -beleefd- even te melden waar het mij om ging. Dat heeft niets met een slechte bui te maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe regel je de temperatuur,of is het op "gevoel"?

Mij is ooit verteld dat de temperatuur nogal nauw komt ivm het verdampen van de verschillende soorten alcohol (73-75graden als ik me niet vergis)

Maar misschien is dat niet zo van belang als je maar genoeg voorloop aftapt?

Ziet er iig geweldig uit,echt een prepper ambacht!

 

Wij hebben een temperatuur-meet-pistool... ja zo noem ik dat ding, een infra-rood-meter op batterijen. Je richt op het te meten object en hij geeft de temperatuur op een display. Ja het is van belang ivm de methylalcohol en de ethylalcohol wat de temperatuur is, maar in praktijk is de grens hiertussen moeilijk te vatten. Wij gooien de voorloop weg en stoken nog een 2e keer waarbij de voorloop ook weggegooid wordt, dan is het safe.

 

Ook moet je je bedenken dat in gekochte sterke drank meer methylalcohol zit dan in zelfgestookte drank. Vanwege accijnzen en daaraan verbonden verboden op sterke drank zelf stoken zijn er een flink aantal hardnekkige fabels verspreid (door wie???) over methylalcohol en zelf stoken, zodat niemand meer durft... Het is net zoiets als paddenstoelen eten uit de natuur... IEKKKKK LEVENSGEVAARLIJK!!! zegt iedereen, nou dat is het niet..je moet gewoon weten wat je doet en dat is alles..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Neen Prioska, oprechte bezorgdheid voor een medeprepper. Zitten er pitten in je peren ? Komen er houtdelen van je hakselaar of pers in je sap terecht ? Lees er anders wikepedia even op na.

 

Uittreksel :

Het consumeren van zelfgestookte sterke drank kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Wanneer methanol gevormd is, ontstaat een giftige drank. Consumptie hiervan kan tot aantasting van het zenuwstelsel leiden (waarvan de oogzenuw de gevoeligste is) of, in zeer extreme gevallen, de dood. Methyl-alcohol of methanol wordt echter alleen gevormd door de aanwezigheid van pectase, een enzym dat in bepaalde vruchten voorkomt en die pectine afbreekt en door meegisten van houtresten en pitten.

 

Er vallen geregeld doden door mensen die zelf alcohol stoken of daarbij fouten maken. Hiermee heb ik geprobeerd -beleefd- even te melden waar het mij om ging. Dat heeft niets met een slechte bui te maken.

 

Lewieke, de wikipedia is wel het laatste medium waarin ik ga lezen, alles wat er in staat is op NIETS gebaseerd en iedereen kan er iets aan toevoegen.

Fijn dat je bezorgd bent maar haal je informatie dan liever ergens anders vandaan.

 

Ik weet wat ik doe, ik weet waar ik mee bezig ben, als je je goed verdiept in het zelf stoken van alcohol ( en dus iets verder kijkt dan wikipedia) dan kom je tot ander conclussies. Fijne avond!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...