Piroska Geplaatst: 9 november 2013 Delen Geplaatst: 9 november 2013 (allereerst, mijn Apple draait al mijn fotoos terwijl ze recht op mijn pc staan, ofwel moet iedereen zijn hoofd ff kantelen, ofwel moet er iemand zo lief zijn ze recht te zetten, excuses voor het ongemak) Zoals ik al eerder hier op het forum liet weten geef ik niet veel om goud, zilver en geld, onze troef is sterke drank. Behalve dat het natuurlijk lekker is is het een geweldig ruilmiddel en je kan het ook verkopen. Hier een verslagje van vandaag, the making of Palinka. Dit is een destillaat van rond de 52% typisch Hongaars, maar niet zoveel anders dan de bijvoorbeeld in Frankrijk gestookte eau de vie en in andere landen gestookte produkten.. Allereerst: We raapten kiloos en kiloos peren en ontdeden die van steel, hakten ze in stukjes en stopten ze in vaten, enkele weken geleden. na enkele weken gisten krijg je een brouwsel met een flink percentage alcohol, wij gooien eerst de prut door een hakselaar: Goed draaien en de moes valt in de ton eronder. De moes gaat in de fruitpers om geperst te worden tot zuivere stookwijn de stookwijn wordt opgevangen in een emmer rest volgt in volgende bericht 4 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 9 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 9 november 2013 vervolg: De ketel: Het binnenwerk van een 80-literboiler, koper. Staat op en kookring (waar wij normaliter op koken met een driepoot en pan aan ketting, De ketting nu is slechts bedoeld om wat ruimte te maken tussen de ketel en de ring ivm goede verbranding. Het binnenwerk van de ketel (de 2 dikke koperen buizen) zijn u aan de buitenkant gezet De koelingsbuis voor de destillatie: dunne buis 15mm loopt door dikke buis 22mm. Groene slang links brengt ijskoud water uit de waterput door dikke buis en koelt de alcoholdamp in de kleine interne buis. rechter groene slang, afvoer van water. alcoholmeting na 1e stook ( we stoken 2x en gooien de voorloop weg ivm methylalcohol) cheers! 7 liter sterke drank ( en lekker ook!) van 1 blauw vat met pulp, nog een stuk of 4 te gaan, morgen weer een dag. Excuus voor de gedraaide fotoos... geen tijd en bandbreedte om hier nu echt iets aan te doen. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mecanical Dog Geplaatst: 9 november 2013 Delen Geplaatst: 9 november 2013 interessant =D Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
GangstaPrepper25 Geplaatst: 9 november 2013 Delen Geplaatst: 9 november 2013 Goed bezig! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 9 november 2013 Delen Geplaatst: 9 november 2013 Die 7 liter drank van hoeveel kg. peren is dat ? @Piroska Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 9 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 9 november 2013 @Geert Ongeveer 80 kilo.. onze boom geeft ongeveer 450 a 500 kilo, dus er komt best wat drank van een flinke boom.. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
AWOL Geplaatst: 9 november 2013 Delen Geplaatst: 9 november 2013 Een anekdote: mijn eerste vakantie zonder ouders (1985) was naar Hongarije. Een goede vriend van mij (tot de dag van vandaag) had een Hongaarse vader en dus ook veel familie daar. Reizen tussen gehucht Denesfa, Gyor, Sopron en Budapest. In Sopron logeerden wij bij een oom en die maakte ons steevast wakker rond 08:30 met een shot palinka. Dat was een nieuwe ervaring om op nuchtere maag al een borrel te nemen maar ik kon en kan de traditie wel waarderen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 9 november 2013 Delen Geplaatst: 9 november 2013 Ben ik nu te kritisch of zijn de omstandigheden waarin dit spul wordt gemaakt niet erg hygiënisch ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 9 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 9 november 2013 Een anekdote: mijn eerste vakantie zonder ouders (1985) was naar Hongarije. Een goede vriend van mij (tot de dag van vandaag) had een Hongaarse vader en dus ook veel familie daar. Reizen tussen gehucht Denesfa, Gyor, Sopron en Budapest. In Sopron logeerden wij bij een oom en die maakte ons steevast wakker rond 08:30 met een shot palinka. Dat was een nieuwe ervaring om op nuchtere maag al een borrel te nemen maar ik kon en kan de traditie wel waarderen Ja is hier de normaalste gang van zaken, VOOR je ontbijt een lekker shotje palinka, doe ik ook regelmatig.. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
AWOL Geplaatst: 9 november 2013 Delen Geplaatst: 9 november 2013 Ben ik nu te kritisch of zijn de omstandigheden waarin dit spul wordt gemaakt niet erg hygiënisch ? Boeien, we hebben het hier over een flink alcohol percentage Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 9 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 9 november 2013 @lewieke Ja je bent te kritisch. Er is niets onhygiënisch te vinden hier. Zoals je weet wordt de boel verhit, gekookt en verdampt, op die temperatuur overleeft helemaal niets, en vervolgens heb je een destillaat van over de 50% alcohol, ook daarin overleeft niets. Dus wat bedoel je???? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 9 november 2013 Delen Geplaatst: 9 november 2013 Een anekdote: mijn eerste vakantie zonder ouders (1985) was naar Hongarije. Een goede vriend van mij (tot de dag van vandaag) had een Hongaarse vader en dus ook veel familie daar. Reizen tussen gehucht Denesfa, Gyor, Sopron en Budapest. In Sopron logeerden wij bij een oom en die maakte ons steevast wakker rond 08:30 met een shot palinka. Dat was een nieuwe ervaring om op nuchtere maag al een borrel te nemen maar ik kon en kan de traditie wel waarderen Daar moet je niet voor naar Hongarije reizen dat kan je bij ons hier ook beleven al is het dan niet met palinka . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 9 november 2013 Delen Geplaatst: 9 november 2013 Wat mij betreft prima, als je ook zeker weet dat er geen methylalcohol bij zit dan zou ik zeggen have fun. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
AWOL Geplaatst: 9 november 2013 Delen Geplaatst: 9 november 2013 Daar moet je niet voor naar Hongarije reizen dat kan je bij ons hier ook beleven al is het dan niet met palinka . Geert Haha, dan mag ik de Belgen ook wel In Nederland komt dat volgens mij in geen enkele traditie voor, voor zover ik weet. Er zij natuurlijk wel mensen die direct na wakker worden een borrel nemen maar dat noemen wij alcoholisme ipv 'traditie'... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Richa Geplaatst: 9 november 2013 Delen Geplaatst: 9 november 2013 Enorm leuk @Piroska dank voor de reportage en de uitleg. Egészsegedre :-) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 9 november 2013 Delen Geplaatst: 9 november 2013 @AWOL ja dat hebben we bij ons ook . Maar het moet bij een borrel blijven he . 1 is goed van 2 komt 3 en dat is te veel . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 9 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 9 november 2013 Wat mij betreft prima, als je ook zeker weet dat er geen methylalcohol bij zit dan zou ik zeggen have fun. Dan moet je goed lezen in mijn verslag wat daar over staat... slechte bui ofzo??? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 9 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 9 november 2013 @AWOL ja dat hebben we bij ons ook . Maar het moet bij een borrel blijven he . 1 is goed van 2 komt 3 en dat is te veel . Geert haha,precies, dat is ook de valkuil waar veel Hongaren in stappen... maar 1 is niks mis mee hoor! Ik had afgelopen 2 weken zware griep, elke ochtend heb ik 1 borrel genomen, goed gorgelen tegen de keelbaccillen.. tja of het werkt weet ik niet.. maar 1 kan geen kwaad. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Greener Geplaatst: 9 november 2013 Delen Geplaatst: 9 november 2013 @Piroska, Twee vragen: Werk je met natuurlijke gist of voeg je zelf toe? Voeg je extra suiker bij om tot een hoger percentage alcohol te komen? Greener Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
zwellever Geplaatst: 9 november 2013 Delen Geplaatst: 9 november 2013 Hoe regel je de temperatuur,of is het op "gevoel"? Mij is ooit verteld dat de temperatuur nogal nauw komt ivm het verdampen van de verschillende soorten alcohol (73-75graden als ik me niet vergis) Maar misschien is dat niet zo van belang als je maar genoeg voorloop aftapt? Ziet er iig geweldig uit,echt een prepper ambacht! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 9 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 9 november 2013 @Piroska, Twee vragen: Werk je met natuurlijke gist of voeg je zelf toe? Voeg je extra suiker bij om tot een hoger percentage alcohol te komen? Greener Wij werken met natuurlijke gist van het fruit. We voegen per 120 liter peren 5 liter water en 3 kilo suiker toe. Je moet elke dag wel 2x roeren in het vat. Je kan om de boel te versnellen (dus als je niet wekenlang wil/kan wachten tot de gisting klaar is) ook per 120 liter een half blokje bakkersgist (uit zo'n papiertje, niet de droge korrels) toevoegen. De boel gist dan sneller, vooral met een beetje warm weer. Het alcoholpercentage wordt NIET hoger hierdoor. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 9 november 2013 Delen Geplaatst: 9 november 2013 Dan moet je goed lezen in mijn verslag wat daar over staat... slechte bui ofzo??? Neen Prioska, oprechte bezorgdheid voor een medeprepper. Zitten er pitten in je peren ? Komen er houtdelen van je hakselaar of pers in je sap terecht ? Lees er anders wikepedia even op na. Uittreksel : Het consumeren van zelfgestookte sterke drank kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Wanneer methanol gevormd is, ontstaat een giftige drank. Consumptie hiervan kan tot aantasting van het zenuwstelsel leiden (waarvan de oogzenuw de gevoeligste is) of, in zeer extreme gevallen, de dood. Methyl-alcohol of methanol wordt echter alleen gevormd door de aanwezigheid van pectase, een enzym dat in bepaalde vruchten voorkomt en die pectine afbreekt en door meegisten van houtresten en pitten. Er vallen geregeld doden door mensen die zelf alcohol stoken of daarbij fouten maken. Hiermee heb ik geprobeerd -beleefd- even te melden waar het mij om ging. Dat heeft niets met een slechte bui te maken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 9 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 9 november 2013 Hoe regel je de temperatuur,of is het op "gevoel"? Mij is ooit verteld dat de temperatuur nogal nauw komt ivm het verdampen van de verschillende soorten alcohol (73-75graden als ik me niet vergis) Maar misschien is dat niet zo van belang als je maar genoeg voorloop aftapt? Ziet er iig geweldig uit,echt een prepper ambacht! Wij hebben een temperatuur-meet-pistool... ja zo noem ik dat ding, een infra-rood-meter op batterijen. Je richt op het te meten object en hij geeft de temperatuur op een display. Ja het is van belang ivm de methylalcohol en de ethylalcohol wat de temperatuur is, maar in praktijk is de grens hiertussen moeilijk te vatten. Wij gooien de voorloop weg en stoken nog een 2e keer waarbij de voorloop ook weggegooid wordt, dan is het safe. Ook moet je je bedenken dat in gekochte sterke drank meer methylalcohol zit dan in zelfgestookte drank. Vanwege accijnzen en daaraan verbonden verboden op sterke drank zelf stoken zijn er een flink aantal hardnekkige fabels verspreid (door wie???) over methylalcohol en zelf stoken, zodat niemand meer durft... Het is net zoiets als paddenstoelen eten uit de natuur... IEKKKKK LEVENSGEVAARLIJK!!! zegt iedereen, nou dat is het niet..je moet gewoon weten wat je doet en dat is alles.. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 9 november 2013 Auteur Delen Geplaatst: 9 november 2013 Neen Prioska, oprechte bezorgdheid voor een medeprepper. Zitten er pitten in je peren ? Komen er houtdelen van je hakselaar of pers in je sap terecht ? Lees er anders wikepedia even op na. Uittreksel : Het consumeren van zelfgestookte sterke drank kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Wanneer methanol gevormd is, ontstaat een giftige drank. Consumptie hiervan kan tot aantasting van het zenuwstelsel leiden (waarvan de oogzenuw de gevoeligste is) of, in zeer extreme gevallen, de dood. Methyl-alcohol of methanol wordt echter alleen gevormd door de aanwezigheid van pectase, een enzym dat in bepaalde vruchten voorkomt en die pectine afbreekt en door meegisten van houtresten en pitten. Er vallen geregeld doden door mensen die zelf alcohol stoken of daarbij fouten maken. Hiermee heb ik geprobeerd -beleefd- even te melden waar het mij om ging. Dat heeft niets met een slechte bui te maken. Lewieke, de wikipedia is wel het laatste medium waarin ik ga lezen, alles wat er in staat is op NIETS gebaseerd en iedereen kan er iets aan toevoegen. Fijn dat je bezorgd bent maar haal je informatie dan liever ergens anders vandaan. Ik weet wat ik doe, ik weet waar ik mee bezig ben, als je je goed verdiept in het zelf stoken van alcohol ( en dus iets verder kijkt dan wikipedia) dan kom je tot ander conclussies. Fijne avond! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Ronin Kogaratsu Geplaatst: 9 november 2013 Delen Geplaatst: 9 november 2013 Bedankt voor het delen, en de genomen moeite om foto s te maken van het proces! Oh ik heb 5 weken geen druppel gedronken, ben flink aan het trainen om weer terug in top conditie te komen.. maar als ik van deze drank een borreltje kon nemen nu.. deed ik het:) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.