Ga naar inhoud
GENEGEERD

[?] Hoe Bewaar je Afbakbrood?


Sacredless

Aanbevolen berichten

Zoals eerder uitgelegd in mijn introductie post, probeer ik mij op mogelijke geldnood voor te bereiden door een voedselvoorraad bij te houden waar ik een lange tijd mee vooruit kan. Een deel van mijn voedselvoorraad bestaat uit euroshopper afbakbrood, wat ik ± 60 dagen kan bewaren. Echter, ik kan nergens informatie vinden over hoe voorgebakken brood (oftewel afbakbrood) het best bewaard kan worden, aangezien op de verpakking geen advies staat.

 

Ik heb nagezocht op internet of er algemene richtlijnen zijn voor het bewaren van afbakbrood, maar ik heb alleen informatie kunnen vinden over het bewaren van gebakken brood en brooddeeg. Het probleem is bij afbakbroodjes dat bij koel bewaren, de lucht in de verpakking begint te condenseren. Hierdoor ben ik bang dat eventueel hydrofiele bacteriën binnen de luchtdichte verpakking zich zullen kunnen voortplanten. Aan de andere kant, als ik de luchtdichte verpakking in, bijvoorbeeld, de broodkist koel en droog zou bewaren net als gebakken brood, dat de warmte eventueel het gist weer zou activeren en het brood gaat beschimmelen.

 

Eventueel zou ik het brood ook in kunnen vriezen, echter heb ik daarvoor niet de voorzieningen. Kan iemand mij hierover adviseren...? Hoe bewaar ik het best mijn 2-maandelijkse voorraad afbakbrood...?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Dit is weliswaar geen antwoord op jouw vraag, maar je kunt ipv afbakbrood beter crackers, beschuit en ontbijtgranen (cornflakes/smacks e.d.) inslaan, die zijn langer houdbaar. De afbak pitahbroodjes (shoarmabroodjes) zijn vaak wel langer houdbaar dan afbakbroodjes. @Sacredless : Ik was de tortillas (wraps) nog vergeten, die kun je ook eten ipv brood, zijn ook lang houdbaar.

 

Voor ontbijt of lunch kun je ook gewoon droge havermout of Brinta met pakken melk inslaan, dan moet je dus wel van pap houden...:-)

 

En nog even een reactie op je introductiepost, uitgaande van een pre-SHTF situatie: op het moment dat je wel uit huis gezet zou worden en geen studiefinanciering niet meer zou ontvangen, dan heb je in Nederland nog wel recht op een uitkering. (ook al duurt het dan wel 4 week voordat je die daadwerkelijk krijgt...). http://www.rechtopbijstand.nl/?pid=61

Dus wanneer je die periode kunt overbruggen ben je al een heel eind.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Sacredless

 

Ohdjé ....*heb ook nog van die broden liggen*....dacht ik toen ik jouw bericht las. Altijd handig om in huis te hebben voor als er geen brood is....of wanneer iemand komt op de borrel en blijft hangen. Vervolgens vergeet ik het en/of zet iets anders op tafel, daarnaast eet ik niet veel brood dus bak voor mezelf ook niet 'n heel stokbrood.

Even de keukenkast ingedoken en ik heb er nog 'n paar waar op staat 09-06-2013. Het is nu eind 10e maand en ze zien er nog perfect uit dus ik denk dat je je niet zo druk moet maken over de houdbaarheid.

Het ligt er maar aan of de verpakking niet beschadigd is want ik heb ze ook wel eens gehad waar schimmel op kwam.....v.w. klein gaatje wat je op het eerste gezicht niet snel ziet..

 

Zit even zonder oven v.w. kleine reorganisatie binnenshuis, maar volgende week denk ik er weer eentje te hebben en zal het eens proberen. Maar ziet er goed uit dus die durf ik nog best te eten.

En om nu te zeggen dat de keukenkast de meest koele plek in huis is....niet echt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kan anders ook gewoon een hamburger in een papieren zak stoppen en vervolgens gewoon vergeten. Ruim 10 jaar later is ie nog eetbaar. Njammie.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/21509657/__Hamburger_na_14_jaar_onveranderd__.html

 

Een andere optie is een kleine broodbakmachine en bloem kopen. Bloem bewaart indien goed bewaard behoorlijk aardig en een broodbakmachine kost ook geen fortuin. Bij SHTF is er geen elektriciteit meer, maar dan kan je nog altijd het meel gebruiken om in een pan op een gasvuurtje iets te bakken.

Voor occasioneel gebruik : 69€

Link naar reactie
Delen op andere sites

60 cent een afbak brood kost niet zo heel veel inderdaad maar als je nog goedkoper wil zou het misschien een optie zijn om zelf te gaan bakken.

bloem water gist beetje zout een ei . en dan heb je 2 broden die meer vullen dan de broden in de winkel.

het enige wat je dan vers zou moeten halen is de ei ( ps alleen goedkoper als je een bak droge gist haalt bij de toko turks bv 1,25 per bak in de supermarkt veels te duur )

 

je kunt ook zonder ei maar ik vind dat gewoon lekkerder

 

alleen een oven een vorm of rek met met bakpapier nodig

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

klinkt misschien raar. En wil ook niet bijdehand klinken maar, Prep je voor een eventuele shift? of echt voor als je een maand gebrek aan geld hebt om voedsel te kopen? Want 60 cent voor wat afbak brood kun je altijd toch wel missen niet? En zo niet zou ik mij toch eens wenden tot een consuminderhuis of een voedselbank. Want dan blijkt jou situatie hoe erg ik dat ook vind toch wel erg kritiek.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Limburg-Zuid

Boterham met suiker situatie.

gelukkig zelf nooit in geweesd maar ken wel mensen die erin hebben gezeten. meestal door onverwachte situaties.

 

Voedselbanken hebben vaak wachtlijsten of er zijn problemen om aan gezond voedsel te komen . verhalen over pakketen die half gevuld zijn met snoep komen veel voor

en hier zijn de citeria om ervoor in aanmerking te komen.

 

is besloten om per 1 januari 2012 te komen tot een indexering met vijf euro voor de eerste volwassene. Voor elke volwassenen meer blijft een bedrag van 60 euro gehandhaafd. De bedragen voor kinderen worden gelijk getrokken, d.w.z. voor alle kinderen 50 euro. In de hiervoor genoemde harmonisatie van criteria zit overigens ook een vorm van indexering.

 

 

Bedragen per 1 januari 2012:

Indien er aan leefgeld per maand minder overblijft dan het bedrag uit de navolgende formule komt

een gezin in aanmerking voor een voedselpakket:

 

Minder dan:

 

€ 180,- voor één volwassene plus

€ 60,- voor elke extra volwassene (personen van 18 jaar of ouder) plus

€ 50,- per kind (ongeacht de leeftijd maar wel jonger dan 18 jaar)

 

consuminderhuis nooit bekeken dus even snel opgezocht wat die doen.

ik denk niet dat het bij zijn situatie echt passend is maar denk wel dat iedereen sommige adviezen wel nuttig kan vinden.

daar ga ik wat beter op inlezen hoewel ik denk dat ik aardige technieken heb om zeer goedkoop aan eten te komen.

 

Vandaag nog 4 appels 4 kiwi`s tros druiven, ananas en zak mandarijnen en 3 kilo tomaten gratis gekregen op de markt omdat ze het anders weg zouden gooien

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe vrijwilligers werk bij deze instanties. Het consuminderhuis geeft hoofdzakelijk eerste levensbehoeften qua spullen, dus wasmachine, koelkast, gasfornuis, bedden dekens enz en daarnaast zijn gelukkig hier in het zuiden veel winkels (waaronder de plus, wil geen reclame maken maar deze zaak verdiend het wel) die het welzijn van deze gezinnen aantrekt. Zij doneren een hele berg voedsel voor gezinnen die niet iedere dag voedzaam voedsel voor hun en hun kinderen hebben.

Erg genoeg trouwens. Dat zijn dan aardappelen, verse groente en fruit, zuivel, gehakt en brood alles wat ze kunnen missen. Als je deze ellende ziet raakt dat je wel. Deze mensen leven eigenlijk al in een shft en moeten op gunsten van anderen leven.

Nederland zou deze problematiek een aan moeten pakken. Maar dan dwalen we weer te ver af van onze topic.

De aantallen die deze hulp nodig hebben stijgt explosief. Zo snel dat zelfd deze instanties de mensen zonder eten naar huis moeten sturen. Vorige week nog met een oud weduwe vrouwtje gesproken. Was bij een specialist geweest 300 Euro eigenbijdrage zorgverzekering. Had al drie weken niet meer warm gegeten en brood moest ze rantsoeneren voor de hele week. Triest toch. Doet wel wat met je ook al lijk ik een harde bink.

Mensen zijn uitgemolken en klaar met alles. Kunnen geen misstap meer veroorloven. Deze regering weet helemaal niet wat er onder de normale burger leeft. Zelf heb ik het geluk dat ik chauffeur ben en als ik wat geld meer nodig heb ook meer kan werken om toch aan alle verplichtingen die deze overheid ons oplegt te voldoen. Maar er zijn zat mensen bij die elke euro moet omdraaien en zodra er een verhoging van 10 euro komt op de energie dit ook meteen betekend dat je 10 euro minder heb om eten te kopen. Dit begint toch hele enge vormen aan te nemen. Benieuwd hoelang het duurt voordat de bom onder deze kapitalistische samenleving knapt. Raar eigenlijk dat het land al jaren in een crisis steekt en de regering ons altijd maar meer afneemt niemand piept. En zodra ze aan onze piet komen iedereen op het malieveld staat??? Zou dit misschien het vonkje zijn wat nodig is om verandering te eisen. Mensen hebben een doel en beloning nodig in hun leven. Iets wat onze hoge heren in den haag af het pakken zijn. Vernedering tot op het bod. Een koe die op een dag al twee keer gemolken is nog eens proberen te melken.

Zo na een dag hard werken en een paar pintjes op en een filosofische avond verder, ga ik nu naar bed.

Heb gesproken haha truste mensen.

 

 

Hoop op betere tijden. Want hoop doet leven zegt men toch?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn ervaring met die afbakbroden is dat ze heel snel gaan schimmelen, soms al voor de THT (dan ga ik terug naar de winkel). Ik zou ze zo koel\donker\droog mogelijk bewaren en als je er nog over hebt tegen de THT in de vriezer doen.

 

Verder even de opmerking dat die afbakbroden goedkoop lijken, maar de energie die het kost ze af te bakken moet je ook meerekenen.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast gerbewoner

Ik kies ook voor het zelf bakken. En dan geen meel preppen maar graan en een graanmolen. Lekker met de hand malen. Ik ga er even vanuit dat je verwacht geen geld te hebben door gebrek aan werk, dus dan heb je alle tijd om op je gemak te malen. Als je 25 kilo spelt koopt betaal je 1,30 per kilo. Voldoende voor twee stevige broden. Ei is niet nodig. Een beetje gist, suiker en zout. Water toevoegen en gaan. Gist kun je achterwege laten als je een zuurdesembrood maakt. Die bacterie "vang" je uit de lucht dus die is verder gratis.

 

Graan, suiker en zout kun je nagenoeg onbeperkt bewaren. Zuurdesem zit in de lucht dus ook geen houdbaarheid en 25 kilo graag opslaan is compacter dan voor 12 weken afbakbroden, er van uit gaande dat je twee broden in de week eet, wat ongeveer 10 afbakbroden in de week zal zijn.

 

En zelf brood bakken is niet moeilijk. @Geert kan het zelfs met zijn duim dik in het verband.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast gerbewoner

@Lindaja ;) Maar hij deed het heel goed!

 

In bloem zitten wel veel minder voedingsstoffen dan in meel. Bloem is gezeefde meel, en met wat ze eruit zeven kunnen ze weer andere dingen maken dus kan bloem wat goedkoper zijn. Het is wel minder voedzaam dus moet je er wat meer van eten.

 

Tarwe heb je voor 66 cent per kilo. Dan moet je zelf malen. Tarwemeel kost ongeveer 1,25 per kilo. Helaas kun je als consument nooit zo goedkoop uitkomen als de grootafnemers. Voordeel van graan ten opzichte van meel is de bewaartijd. Meel verliest toch zijn kracht op den duur. Omdat bloem gezeefd is kun je het langer bewaren, maar zoals gezegd, je mist daar wel een deel van de tarwe.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@gerbewoner ok goed punt

even snel bij de website van een bekende supermarkt gekeken en zag daar volkoren tarwemeel voor 93 cent per kilo

ook even gegoogled op een graanmolen en de goedkoopste die ik zo zag was boven mijn budget

maar zag ook dat iemand een koffiemolen ervoor gebruikt en die heb ik een. hmm

 

ok eerst maar eens eens een brood bakken met volkoren tarwemeel om het verschil uit te proberen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast gerbewoner

@Lindaja

 

Ik weet niet wat je budget is en ik weet niet welke goedkoopste molen je gezien hebt, dus kan ik eigenlijk weinig zinnigs zeggen, maar ik gebruik onderstaande molen:

 

http://www.vanderkooyjubbega.nl/moutmolen.html

 

Deze toko verkoopt ze als moutmolen maar kunnen ook de maalschijven leveren voor meel voor ik meen een paar jaar terug 15 euro per set. Ze verkopen die haast niet omdat daar voor bier brouwen geen vraag naar is dus staan ze niet op de site. Ik heb geloof ik meteen drie sets meebesteld zodat ik voor de komende jaren vooruit kan. Aan de molen zelf kan verder weinig kapot.

 

Mocht je nu toch even in de verleiding komen, mail ze dan eerst of het hier echt om de portkert 150 gaat die ze ook op de foto laten zien. Ik kreeg eerst een kloonversie waar ik mindere berichten over las. Ben toen gaan navragen en het bleek dat ze normaal die leveren maar dat ze nog een voorraadje Porkerts binnen kregen. Die heb ik toen uiteindelijk ontvangen. Met deze molen maal ik in 3 kwartier (met wat pauze) 1,5 kilo meel, goed voor drie broden. Het is wel zwaar draaien, en daarmee maken de mannen zich ineens onmisbaar :D

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast gerbewoner

@Lindaja

 

Dan is een Porkert inderdaad boven budget, al is die nog wel gemaakt volgens grootmoeders maatstaven.

 

Hangt er ook vanaf hoe vaak je zelf brood bakt natuurlijk. Als je per week een euro extra kwijt bent aan je brood omdat je meel moet kopen in plaats van graan verdien je de molen in 65 weken terug.

 

Om even bij te dragen aan de discussie.

 

Zolang het afbakbrood niet schimmelt zou ik het gewoon eten. Heb van de week een poging gedaan met een rookworst van een half jaar over de datum. Zag er redelijk uit maar de smaak was niet goed dus heb ik hem weg gedaan. Als de smaak ook goed was geweest had ik hem gewoon opgegeten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is een wasmachine een eerste levensbehoefte tegenwoordig?

 

Greener

 

Klopt Greener. Maar gezinnen die vier kinderen hebben is het verdomd fijn als je z'n machine hebt. Zou als het niet anders kan ook mijn onderbroek in een beek wassen maar in een beschaafde sociale wereld als de onze is dit toch een onderdeeltje wat bijna niet te missen valt.

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt Greener. Maar gezinnen die vier kinderen hebben is het verdomd fijn als je z'n machine hebt. Zou als het niet anders kan ook mijn onderbroek in een beek wassen maar in een beschaafde sociale wereld als de onze is dit toch een onderdeeltje wat bijna niet te missen valt.

 

Verdomd fijn en eerste levensbehoefte zijn in mijn boekje toch echt twee verschillende dingen.

Ach, fijn is het inderdaad...

 

Greener

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Lindaja

 

Ik weet niet wat je budget is en ik weet niet welke goedkoopste molen je gezien hebt, dus kan ik eigenlijk weinig zinnigs zeggen, maar ik gebruik onderstaande molen:

 

http://www.vanderkooyjubbega.nl/moutmolen.html

 

Deze toko verkoopt ze als moutmolen maar kunnen ook de maalschijven leveren voor meel voor ik meen een paar jaar terug 15 euro per set. Ze verkopen die haast niet omdat daar voor bier brouwen geen vraag naar is dus staan ze niet op de site. Ik heb geloof ik meteen drie sets meebesteld zodat ik voor de komende jaren vooruit kan. Aan de molen zelf kan verder weinig kapot.

 

Mocht je nu toch even in de verleiding komen, mail ze dan eerst of het hier echt om de portkert 150 gaat die ze ook op de foto laten zien. Ik kreeg eerst een kloonversie waar ik mindere berichten over las. Ben toen gaan navragen en het bleek dat ze normaal die leveren maar dat ze nog een voorraadje Porkerts binnen kregen. Die heb ik toen uiteindelijk ontvangen. Met deze molen maal ik in 3 kwartier (met wat pauze) 1,5 kilo meel, goed voor drie broden. Het is wel zwaar draaien, en daarmee maken de mannen zich ineens onmisbaar :D

 

Die molen kun je zelfs nog goedkoper vinden, hier kocht ik hem: http://www.levenvanhetland.nl/schrootmolens.htm

€59,95

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...