Ga naar inhoud
GENEGEERD

Welke droogoven is het best?


Chinook

Aanbevolen berichten

Na het geweldige topic over zonnedrogers start ik dit topic, er is al aardig wat over gezegd in verschillende threads. Was van de week een beetje aan het googlen op droogovens (wil er heel graag een) en kwam deze handige webpagina tegen, waar er verschillende ovens vergeleken worden, handig voor de beginner misschien ;). Kent iemand overigens deze website? Staan nog meer handige dingen op.

 

Dus (nogmaals) de vraag; welke oven hebben jullie, zijn jullie er tevreden over / zou je dingen anders willen?

Ben erg benieuwd, zo'n droogoven staat namelijk hoog op mijn bucketlist :)

  • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Ik heb de Excalibur 9 lagen met timer. Bij mij zitten de knoppen bovenop, kennelijk een ouder model.

Werkt prima, maar wanneer alle lagen gevuld zijn om bv. crackers te maken (de laden zijn dan helemaal met een dikke pasta gevuld), dan droogt het niet helemaal gelijkmatig. Na enige uren verwissel is het dan laden verwisselen..

Maar liever vul ik in dat geval 7 van de 9 lagen; dan hoeft er niet gewisseld te worden.

 

Bij het drogen van losse produkten, bv appelschijfjes, blauwe bessen, courgettes in schijfjes enz., droogt alles prima en gaan er 9 laden in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

:) Ohh even sparen nog hoor. Zie overal toch de Excalibur bovenuit stijgen, dus dat zal dan zeer waarschijnlijk de beste keuze zijn.

Droogoven is voor mij (in mijn ogen) toch wel een belangrijke prep, je kunt er veel voedsel langer door bewaren.. en dat is nooit weg natuurlijk :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook wij zijn de gelukkige bezitter van de Excalibur 9 tray.

Het verbruikt nogal wat energie (hiermee wordt gedroogde ananas wel wat duurder :p) maar is de prijs (in ieder geval wat mij betreft) dubbel en dwars waard.

Ik droog vrij veel hierin (eigenlijk elke groente die tegen het einde van de levensduur aanzit) en ik maak de lekkerste soepen met de behaalde droog resultaten.

Kruiden drogen gaat overigens ook prima.

In die van mij kun je ook de temperatuur en de droogtijd regelen wat de droger bijzonder praktisch maakt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zijn er ook niet-electrische droogovens? Bv iets dat je buiten kan zetten dat de zon & wind gebruikt ofzo. Zou mooi zijn als je er ook gebruik van kan maken als je geen electra tot je beschikking hebt, off the grid en zelfvoorzienend. Maar bestaat dat wel in dit segment?

 

Er zijn enige links en info over zonne-oven, zonnedroger te vinden op:

http://preppers.nl/forum/threads/333-Zonne-oven-en-zonne-droger

 

Er zijn ook mensen die een droger gebouwd hebben bij de CV moederhaard. Op die manier kost het drogen geen extra energie wanneer de cv brandt.

Appels kun je bv. ook in schijfjes snijden en dan aan een draad rijgen. Droogt prima bij bv. een open raam of bij de cv.

 

Er is ook een informatief boekje:

"Het drogen van groenten en fruit, kruiden en paddestoelen"

(Een milieu vriendelijke manier van conserveren opnieuw ontdekt)

Sigri Sahlin

ISBN 90 210 0434 8

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Dr.Prepper:

Je auto. Of een gespecialiseerde kast. Weet alleen niet hoe goed dat in Nederland gaat werken.

 

Rothbard, die kast werkt prima in Nederland.

Koken en (brood)bakken in de zon(ne-oven) gaat makkelijk.

Het drogen ook m a a r : bij drogen is een bepaalde constante temperatuur toch wel aan te raden. Een electrische droogoven is daarin heel makkelijk. Bij zo'n kast (of ander type zonnedroger) moet je helaas wel redelijk regelmatig de temperatuur controleren en dan bv. de inlaadklep van de lucht verder openen of weer wat meer sluiten. De zonnedroger vergt dus meer oefening en meer aandacht tijdens het droogproces.

 

Een paar generaties terug was het ook gebruikelijk om te drogen op de (boerderij)zolders en andere luchtige en warme plekken in en om het huis. Bv. ook voor een open raam; dan wel beter dat de zon er niet (constant) op staat) dus feitelijk luchtdrogen. Ik droog ook het een en ander onder de luifel/afdak.

 

Ik hoop dat ik je wat verder heb geholpen met deze informatie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Vlinder

 

V: Wat is jouw reden geweest om deze te kopen?

A: We hebben een moestuin en op het moment van oogsten komt er heel veel groente tegelijk op ons af. Dat vriezen we voor een gedeelte in, maar het andere gedeelte drogen we.

 

V: Wat werkt er prettig en wat gaat minder?

A: Natte groente en fruit werken niet zo best (denk aan komkommers, ananas e.d.). Hoewel, schijfjes tomaat veranderen ook prima in fraaie gedroogde plakjes. Appels gaat helemaal perfekt (gaan er hier door als snoepgoed), evenals schijfjes wortel, koolrabi, kruiden etc. Op internet zijn zat recepten en tips te vinden.

 

V: Zou je deze opnieuw kopen? Of toch een andere?

A: Moeilijk te zeggen, aangezien we geen ervaring hebben met andere droogapparatuur. Ik denk wel dat we opnieuw voor de Sedona zouden gaan. Ding is licht, heeft 9 lades en is eenvoudig schoon te houden. We gebruiken hem meestal in het weekend (i.v.m. lagere stroomkosten), omdat fatsoenlijk drogen vaak toch wel een uurtje of 40 duurt.

 

V: Hoe bewaar jij wat je gedroogd hebt?

A: We zijn aan het experimenteren. Bijvoorbeeld door gedroogde spullen te vacumeren in plastic zakjes. Verder doen we gedroogde spullen in plastic zakjes in de vriezer en bewaren we ze ook in weckflessen. Kortom, we zijn er nog niet helemaal uit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Rodin, super dank voor je antwoorden!

Cardhu en Preppie, kunnen jullie meer vertellen over jullie droogoven? En hoe bewaren jullie het gedroogde?

Chinook, al een keuze gemaakt? Zo ja, welke?

 

Hi Vlinder,

Nog geen keuze gemaakt. Maar denk dat ik toch voor de Excalibur zou gaan. Hoor er zoveel goede verhalen over, en ik houd niet zo van het digitale qua machines. Alleen is het nu nog even sparen want er hangt een behoorlijk prijskaartje aan - kun je ook een Katadyn voor kopen (ik bedoel maar) :-)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op deze site worden trouwens heel andere droog tijden aangegeven.

 

Is uiteraard afhankelijk van het te drogen voedsel. Maar drogen bij een lagere temperatuur schijnt beter voor de te behouden voedingswaarden te zijn. Duurt wel wat langer, natuurlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later...

Vlinder ik heb een Sedona droogoven met 9 lades. Ik droog veel courgette en kruiden van de moestuin. Ook bietjes, wortels ed. Je moet wel regelmatig keren en rouleren van de lades, want dan heb je het beste resultaat in zo weinig mogelijk uren. Meestal voor courgettes (plakjes van 5 mm) is 6 tot 8 uren nodig en geen 40 uren zoals eerder aangegeven.

 

Ik heb de ervaring dat een eigen gemaakte droogdoos (zie internet voor instructies) wel buiten werkt in bijv Texas maar bij ons niet zo, omdat de luchtvochtigheid te groot is.

Binnen op zolder met behulp van een 75 watt lamp (geen spaarlamp dus) kan ook, maar dan ben je wel een paar dagen onder de pannen. Soms is het te drogen voedsel bijv tomaat als het gewoon bij de cv in stallatie gebeurd dan al bedorven. Extra verwarming is dus aan te raden.

Ik ben dan ook zeer tevreden met mijn droogoven! Goed gedroogd is het halve werk. Daarna bewaar ik het gedroogde voedsel in vacuum gesealde zakken in kunstof afsluibare bakken. Werkt goed. Ook heb ik gedroogd voedsel staan in weckflessen. Dit meer om direct te gebruiken. De zakken zijn voor de lange termijn.

Ik hoop dat dit behulpzaam was.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Dr.Prepper:

Je auto.

@Rothbard: haha die autolink, geweldig!
Qua gebruik maken van de auto is er natuurlijk ook het motorkoken...

Zoals beschreven in het boek "Motorkoken voor beginners".

 

De schrijvers maakten een kookboek dat laat zien hoe gemakkelijk je kunt koken op een nog warme motorkap.

Beide motorkoks maakten een reis door Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Ze kookten onderweg hun gerechten en verwerkten die in het boek.

De excentrieke kookmethode beleefde vooral hoogtijdagen in de jaren zestig. Amerikaanse chauffeurs bakten biefstukken en hamburgers op het bloedhete motorblok van hun auto of pick-uptruck.

 

Voorbeeldfilmpje

 

Misschien is de warmte van de motor ook in te zetten om groenten en fruit te drogen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...

Ik heb er net eentje gekocht en gisteren voor het eerst gebruikt... is nog wel even wennen. Ik had de courgette waarschijnlijk te dun gesneden, was één en al kruim. Vandaag dus wat dikkere plakjes maken.

 

Ik heb hem bij Amazon.uk besteld (Engeland), prijs 45 pond + verzenden 24 pond = 69 pond = € 89,- Merk: Secret Garden, rond model, met timer, 5 lades. Als dit een beetje wil lukken zou ik in de toekomst een Sedona willen. Makkelijkere deur, bediening op de vóórkant en in 2-en deelbaar voor kleinere hoeveelheden, allemaal voordelen die de Excalibur niét heeft en precies dezelfde prijs.

 

Zo, nu weer even 3 courgettes gaan snijden....

 

PS Je moet er wél een verloopstekker voor hebben, van Engels naar Europees, niét andersom :eek:! Heb er eentje gekocht bij Action Sport in Rotterdam voor € 5,-

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...