backschless Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Houdbaarheidsdatums zijn er wat 12 zegt en om te consumeren zodat je alles sneller opmaakt en zo weer nieuwe voorraad moet halen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepperpappa Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Hoe zit het eigenlijk met vlees uit de vriezer? Ik kwam gisteren kipfilet tegen in de vriezer met de datum augustus 2010 erop. Ik heb het bevroren in de kliko gegooid maar zou het nog eetbaar zijn? Hoe lang is eten in de vriezer houdbaar? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Fluitketel Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Offiecieel geloof ik drie maanden houdbaar zeggen ze. Â Maar ik moet zeggen dat ik me daar niet echt aan hou. Wel als ik vriesbrand erop zie maar verder maak ik het gewoon klaar. Het wordt goed verhit met bakken en ik ben er nog steeds Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
backschless Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Hoe zit het eigenlijk met vlees uit de vriezer? Ik kwam gisteren kipfilet tegen in de vriezer met de datum augustus 2010 erop. Ik heb het bevroren in de kliko gegooid maar zou het nog eetbaar zijn? Hoe lang is eten in de vriezer houdbaar? Â http://eten-en-drinken.infonu.nl/diversen/22003-voedsel-bewaren-tips-houdbaarheid-hoe-lang-welke-plek.html Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JutVrouw Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Afgelopen weekend een cake gebakken met roomboter die half april op had "moeten" zijn, hij was heerlijk en niemand buikloop of zoiets......... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepperpappa Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 http://eten-en-drinken.infonu.nl/diversen/22003-voedsel-bewaren-tips-houdbaarheid-hoe-lang-welke-plek.html  Handige lijst maar veel dingen die daarin staan is toch weer de richtlijn en niet hoe lang je iets echt kan bewaren. Hamburgers bewaar ik veel langer dan 2-3 maanden en zijn gewoon nog goed hoor. Wat wel raar is , is dat er wordt aangegeven dat gebraden en gebakken vlees stukken minder lang houdbaar is dan rauw vlees. Ik dacht altijd juist dat het andersom was. Vroeger werdt er bij mijn oma juist vlees eerst opgebakken voor het de vriezer inging. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
X-11 Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 wij vriezen ons vlees altijd in. ik schrijf er bij voorbaat nooit een datum op. ik kijk en ruik voornamelijk om te zien of het nog goed is... @prepperpappa ik dacht eigenlijk ook dat gebakken langer houdbaar was... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hunter Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 voeger stond er nooit ergens een datum op en werd niet zomaar alles weggegooid , schimmel werd van de kaas gesneden, van oud brood werden wentel teefjes gemaakt, ouwe gekookte aardappelen werd aangelengd met karnemelk of yoghurt als zijnde toetje . nadien zijn we verwent geraakt alles moest steeds luxer ,makkelijker,gooi maar weg kopen wel nieuw . maar nu het allemaal wat slechter gaat [ zie ik nu aan ons thuis situatie] verlangen we toch stiekem weer een beetje naar vroeger. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
prepperpappa Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 @prepperpappa ik dacht eigenlijk ook dat gebakken langer houdbaar was... Â Ja en dat klinkt ook logischer net als dat er staat dat je bbq vlees niet mag invriezen.. Dat doe ik ook gewoon. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
X-11 Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Ja en dat klinkt ook logischer net als dat er staat dat je bbq vlees niet mag invriezen.. Dat doe ik ook gewoon. Â ik vries ook alles in hoor. ik vertrouw genoeg op mijn neus en ogen om te kunnen oordelen of het kan of niet ben er in ieder geval nog nooit ziek van geweest. mis trouwens vaak nog beschuit bij dit soort onderwerpen, volgens mij is dat ook belachelijk lang houdbaar, ging vroeger ook maanden mee op schepen.... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Communicator Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 wij hebben vorige week een pakje macaronimix gevonden achter in de proviand kast. Daterend uit 01-2010. Wij hebben deze gewoon gebruikt in de macaroni, en ... we leven nog steeds... geen rare bijwerkingen kunnen ontdekken bij mij of mijn vrouw... althans... niks buitenproportioneels Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vantazzy Geplaatst: 8 november 2012 Delen Geplaatst: 8 november 2012 Ik denk, zolang er geen volgroeide schimmel op zit of beestjes overheen lopen of dat het uit zichzelf beweegt, is het nog eetbaar. Weleens chocolade gezien waar beestjes overheen krioelden, op zich zou je het kunnen eten, bevat dat gewoon iets meer. Denk dat die beestjes niet echt schadelijk voor je zijn, maar smakelijker word het er niet op.  Qua drinken, je kunt aan water proeven of het nog drinkbaar is door met het puntje van je tong in het water te dippen. Als er een klein zurig effect geeft zou ik het niet drinken. En dan spreek ik over water dat er nog goed uitziet en geen nare geurtjes heeft maar al meer dan 3 jaar in de kast heeft gestaan. Je kunt het mischien nog wel drinken en niet ziek van worden, de smaak is niet algeheel zurig maar plezierig is het ook weer niet. Het veranderd niet gelijk in gif in ieder geval. Wel de dop en hals van de fles heel goed schoonmaken voordat je ervan wilt gaan drinken, daar zitten meestal de echte gevaarlijke bacteriën. Ook niet schudden voor gebruik...  Sommigen zijn nog te verwend aan supervers voedsel en drinken dat we dat standaard moeilijk af te leren is. Maar in tijd van nood zul je merken dat je nog ver kunt komen als je produkten nuttigt die al ver over de datum zijn. Doch, altijd even testen met je smaaksensoren en kijken op eventuele schimmels, sommige schimmels kunnen je WEL ziek maken. Op brood ken ik drie varianten qua schimmels, de zwarte haartjes, het groene poeder en de witte stoppels. Het brood met de zwarte haartjes of het groene poeder (broodpluis) is niet gevaarlijk, het bederft enkel het brood. Het brood met de witte stoppels kun je ook prima eten, bijna geen verandering in smaak wel in textuur.  En zoals we weten: Overdaad schaad. Je kunt best een beschimmelde boterham eten als er echt verder nix te eten valt, maar als je er meer van eet kan het schadelijke gevolgen hebben. Nier- en leverkanker of huidsaandoeningen. Oh en als je een allergie hebt tegen schimmel, direct weggooien, want die mensen worden daar heel erg ziek van. Vooral van de witte stoppels, die kunnen als je er teveel van eet, gaan doorgroeien in de mens.  Het verloop van broodschimmel: eerst witte glans, dan bruine kleur en dan zwart. Aan de andere kant worden van sommige van die schimmels gebruikt om penicilline te maken (antibioticum)  En inderdaad, die broodjes van de McDonalds blijven 1.5-2 maanden goed. Mischien omdat het chlorofyl bevat mischien? Hetgeen wat schimmels tegenhoud te groeien? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
CityPrepper Geplaatst: 9 november 2012 Delen Geplaatst: 9 november 2012 De houdbaarheidsdatum afgedrukt op verpakkingen is een minimale datum bij normale opslag. Normale opslag is een keukenkastje op normale temperatuur en luchtvochtigheid. Als je dat voedsel in een droge, (zeer) koele en donkere omgeving opslaat zal de houdbaarheid fors toenemen. Hoeveel langer weet ik niet. Veel chemische reacties verdubbelen bij 17 graden temp stijging. Bij voedsel spelen uiteraard ook bacteriën een rol. De THT het langer houdbaar voedsel is vaak onjuist omdat producenten toch graag zien dat je het oude blik soep weggooit en een nieuw koopt.  Na de uiterste houdbaarheidsdatum is het voedsel niet direct oneetbaar. Het gaat verkleuren. Textuur gaat verloren. Voedingswaarde loop terug. Een blikje brood uit WW1 is nog steeds eetbaar. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 9 november 2012 Delen Geplaatst: 9 november 2012 Op brood ken ik drie varianten qua schimmels, de zwarte haartjes, het groene poeder en de witte stoppels. Het brood met de zwarte haartjes of het groene poeder (broodpluis) is niet gevaarlijk, het bederft enkel het brood. Het brood met de witte stoppels kun je ook prima eten, bijna geen verandering in smaak wel in textuur. Â Heb je dat echt uitgeprobeerd of ergens gelezen? Vind het nogal heftig om eerlijk te zijn. Â *Verwende Cardhu, die zich momenteel afvraagt of ze gekleurd brood zou durven eten buiten een SHTF* Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Dreutel Geplaatst: 9 november 2012 Delen Geplaatst: 9 november 2012 Beschimmeld brood eten? Echt niet! (Ik spreek voor mezelf) Wel zou ik proberen de onbeschimmelde delen van het brood te scheiden van de beschimmelde delen. Net zoals wanneer je schimmel van de kaas afsnijdt. Â De beschimmelde delen zou ik proberen als aas te gebruiken om vissen of vogels te vangen, dan heb je iets beters te eten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
X-11 Geplaatst: 9 november 2012 Delen Geplaatst: 9 november 2012 weet wel dat mijn broer ooit beschimmeld brood heeft gegeten, hij heeft er niks van gemerkt (mn vader smeerde smorgens ons brood en had de schimmel niet gezien, mijn jongere broer dus ook niet, wij wel ) maar hij leeft ook nog steeds, dus niks mis mee. lijkt me alleen wat muf smaken... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vantazzy Geplaatst: 9 november 2012 Delen Geplaatst: 9 november 2012 Heb je dat echt uitgeprobeerd of ergens gelezen? Vind het nogal heftig om eerlijk te zijn. Â *Verwende Cardhu, die zich momenteel afvraagt of ze gekleurd brood zou durven eten buiten een SHTF* Â Nou quote je niet wat er onder nog staat "OVERDAAD SCHAAD" Â 1 of 2 lichtelijk beschimmelde sneetjes brood zou je kunnen eten. Ik heb het na gekeken op internet of het daadwerkelijk klopt en ja ik heb het weleens gegeten. Maar mischien moet je dit soort ervaringen niet mij als voorbeeld nemen. Ik ben nogal een grote man en er is veel nodig om mij met dit soort dingen ziek te maken. Een XTC-pil heeft totaal geen werking bij mij. Â Maar als je brood hebt die geheel is gehuld met schimmel, NIET ETEN! Maar een beetje aan de zijkanten kan nog wel, voor 1 tot 2 sneetjes. Â Wegsnijden? Ook prima, maar als de schimmel OP de snee zit, zit het ook in het brood. Net als kaas, je kunt de beschimmelde delen wegsnijden maar de kleine sporen zitten dus ook diep in de kaas. Â Maar als je het niet vertrouwd, ook zeker NIET doen dan. Dat is jouw eigen veiligheid. En als je niet weet dat je er allergisch voor bent, ook zeker NIET doen. Â Ik doelde meer op tijden als je al heel lang niets meer hebt kunnen eten en je vind ergens een brood liggen, kun je het overwegen er twee sneetjes van te eten om toch iets qua voedsel binnen te kunnen werken. Maar het kan net zo goed "aas" zijn dat door kannibalen is neergelegd om zo dolende mensen te "vangen"... Â Je kunt dat brood ook roosteren of koken in de soep, heb je de schimmels ook dood en heb je toch even iets in je maag zitten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Jager Geplaatst: 9 november 2012 Delen Geplaatst: 9 november 2012 Nu op dit moment een richtlijn van 6 maanden als het idd goed er uitziet, ruikt en smaakt. Als SHTF wie weet? Moet toch eten en drinken... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Thexder Geplaatst: 9 november 2012 Delen Geplaatst: 9 november 2012 Vandaag maar weer eens een testje gedaan, hazelnootpasta een jaar over de datum:  - structuur oogt nog steeds goed, smaak is echter iets minder krachtig als normaal  Nu 12 uur later nog steeds geen buikpijn of buikloop.  Conclusie: hazelnootpasta is prima over datum te consumeren, echter kan de smaak wat afnemen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Thexder Geplaatst: 9 november 2012 Delen Geplaatst: 9 november 2012 Nu op dit moment een richtlijn van 6 maanden als het idd goed er uitziet, ruikt en smaakt. Als SHTF wie weet? Moet toch eten en drinken... Â Als SHTF dan trekken wij gewoon een paar aardappelen of suikerbieten uit de polderklei Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kets_One Geplaatst: 9 november 2012 Delen Geplaatst: 9 november 2012 Van huis uit heb ik meegekregen dat iets dat over de datum is niet meer geschikt is voor de consumptie. Sinds een aantal jaren ben ik daar echt tegen in opstand gekomen en heb ik in mijn eigen huishouden de regel ingesteld dat we naar de datum kijken, daarna ruiken of het nog goed is, daarnaast proeven. Zo worden dus dingen die over de datum zijn toch nog geconsumeerd. Scheelt inderdaad enorm veel eten wat niet weggegooid (en ook minder ingekocht worden). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
GroningerPrepper Geplaatst: 11 november 2012 Delen Geplaatst: 11 november 2012 Ik heb enkele ervaringen met over de datum, in de afgelopen twee jaar: Â Karnemelk, pak pas opengemaakt en opgedronken toen het al een week over de datum was. Knackebrot, een jaar over de datum. Theezakjes, twee jaar over de datum. Bar le Duc, een jaar over de datum. Blikje tonijn, twee jaar over de datum. Pak rijst, anderhalf jaar over de datum. Fles cola, bijna een jaar over de datum. Â Alles opgegeten/gedronken. Â Ik heb nergens last van gehad. Gebruik gewoon je gezond verstand; ruik er aan, kijk naar de kleur, proef een klein beetje als je het niet vertrouwd. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Richard Friesland Geplaatst: 11 november 2012 Delen Geplaatst: 11 november 2012 Ik heb enkele ervaringen met over de datum, in de afgelopen twee jaar:Â Karnemelk, pak pas opengemaakt en opgedronken toen het al een week over de datum was. Knackebrot, een jaar over de datum. Theezakjes, twee jaar over de datum. Bar le Duc, een jaar over de datum. Blikje tonijn, twee jaar over de datum. Pak rijst, anderhalf jaar over de datum. Fles cola, bijna een jaar over de datum. Â Alles opgegeten/gedronken. Â Ik heb nergens last van gehad. Gebruik gewoon je gezond verstand; ruik er aan, kijk naar de kleur, proef een klein beetje als je het niet vertrouwd. Â Heb vandaag leverpartij uit blik gegeten was een THT datum van 03 februari 2012 prima niet mis mee Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Dreutel Geplaatst: 11 november 2012 Delen Geplaatst: 11 november 2012 Theezakjes, pasta, rijst, blikvoer en dergelijke vertrouw ik wel. En verse spullen gewoon op tijd opmaken. Maar als een stuk vlees bijvoorbeeld een of twee dagen over de datum is, en het ruikt niet slecht, dan gaat het hier gewoon in de pan. Â Even een open deur intrappen: een hele kool is veel langer houdbaar dan de voorgesneden variant. (en goedkoper) Ik koop dus altijd hele groentes, en zelden van dat voorgesneden spul. Zo'n ramp is het echt niet als je even je groentes moet snijden voor je gaat koken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 19 december 2012 Delen Geplaatst: 19 december 2012 Ik bak regelmatig ons eigen brood. Vandaag vond ik achterin de kast een paar zakjes droge gist (individueel verpakt) met THT 01-2012. Bijna een jaar over datum dus. Vandaag een brood mee gebakken en voila... het ging nog prima! Ik heb wel een beetje suiker toegevoegd om het gist beter te activeren maar het brood is prima gelukt. Â Gooi je oude gist dus nog niet meteen de deur uit als de THT is bereikt, Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.