Tom Geplaatst: 4 april 2013 Delen Geplaatst: 4 april 2013 Toen ik met dit topic bezig was, schoot me te binnen dat ik als kleine jongen een bosje paardenbloemen voor mijn moeder plukte. De plaatselijke rotjochies lachten me uit, maar ik wilde een bosje paardebloemen aan mijn moeder geven:) Ik ben dus altijd al een fan van deze bloem geweest. Fabrikanten van onkruidbestrijding producten verdienen miljoenen per jaar, om de paardenbloem uit te roeien want een gazon met paardebloemen kan natuurlijk niet wat moeten de buren wel niet denken. Maar de waarheid is dat paardebloemen niet het onkruid is wat je denkt, nu ben je met paardenbloemen in je tuin een slechte tuinman/vrouw. Wist u dat paardebloemen niet werden beschouwd als onkruid tot in de twintigste eeuw? In het verleden mensen hadden tuinen met paardenbloemen om de goede eigenschappen. Tegenwoordig wordt de plant als een lastig onkruid gezien, dat met wortel en tak moet worden uitgeroeid en dat is jammer want de Paardenbloem is een heilzaam en lekker kruid, dat in geen enkele voorjaarssalade zou mogen ontbreken. Het is een opwekkend en reinigend kruid, dat lever, galblaas en nieren tot grotere activiteit aanzet (de franse naam pisenlit (bedplasser) zegt al genoeg). Deze eigenschappen zijn met name te danken aan de rijke hoeveelheid vitaminen, mineralen en bitterstoffen die de Paardenbloem bevat. 1.Voedingsstoffen Paardebloemen zijn zeer gezond voor je. Ze zijn rijk aan micronutriënten zoals koper, kobalt, zink, boor en molybdeen, en vitamine D. Dandelions zijn rijkste groene natuur plantaardige bron van beta-caroteen (waar we vitamine A), vezels, vitamine C, proteïne, en de lijst gaat maar door. (Ze hebben meer vitamine A dan spinazie, meer vitamine C dan tomaten, en zijn een stuwende kracht van ijzer, calcium en kalium.) 2.Gezondheid Voor duizenden jaren mensen hebben paardebloemen uit Egypte en Griekenland naar Europa en Azië gebracht. Tonics werden gebruikt om te helpen de lever giftige stoffen te verwijderen uit het bloed. Tot op de dag van vandaag, kruidendokters noemen de paardebloem als de perfecte plant in voor geneeskunde: Het is een zachte diureticum (Stof die de urineafscheiding bevordert) dat voedingsstoffen bevat die helpen de spijsvertering functie te ondersteunen.. 3.Bodem Paardebloemen zijn goed voor de bodem. Ze hebben een brede verspreiding van wortels die harde, samengepakte grond los te maken natuurlijk het beluchten van de aarde en helpen om erosie te verminderen. Hun diepe penwortel trekt voedingsstoffen zoals calcium van diep in de bodem waardoor ze beschikbaar komen voor andere planten. 4.Eten Dandelion greens (paardebloemen) zijn prachtig in salades. De bloemen zijn ook eetbaar en kan worden toegevoegd aan salades of ook tot wijn, thee, soep, brood en nog veel meer. De wortels kunnen worden gedroogd en verwerkt tot een cafeïne vrije koffie substituut en wordt verkocht voor een mooie prijs. Hier zijn een aantal manieren om uw paardebloemen op te slaan, maar zorg ervoor dat je niet de bespoten bloemen kiest meestal op openbare grond die bevatten pesticiden, herbiciden of andere toxinen meestal langs de kant van de weg. De paardebloem en stengels worden bitterder als ze ouder worden, dus het is gesuggereerd dat je oogst als ze jong zijn (voor de bloem opent) als je gaat om te eten ze vers of in salades. Oudere paardebloemen kan nog steeds worden verzameld en gebruikt voor het maken van thee. 1.Bevriezing - Om beter behouden de medicinale waarde en voedingsstoffen van de paardebloem is het beter om te bevriezen in plaats van te drogen. 1.Goed Spoelen de bladeren en bloemen. 2.Zet ze op een handdoek om te drogen. 3.Voor gebruik als thee deze vóór scheuren in kleine stukjes te bevriezen. 4.Snel bevriezen de paardebloem stukjes door te leggen ze op een vlakke ondergrond in de diepvries voor een uur. Op deze manier is de paardebloemen afzonderlijk bevroren en niet bevriezen in een klomp 5.Plaats de bevroren paardebloemen in de vriezer veilige opslag container of zak. 6.Label met de inhoud en de datum. 7.Bevroren paardebloemen worden het best gebruikt binnen 6 maanden. Maar als bevroren op -18 graden Celcius zullen ze voor onbepaalde tijd bewaart kunnen worden (3 sterren vriezer) 8.Drogen - Hoewel paardebloem wortel kan worden ingevroren is het meest bewaard door drogen, omdat de wortel wordt vaak gebruikt in de gedroogde vorm voor het malen en het brouwen koffie of thee. 1.Wassen en goed uitspoelen van de paardebloem wortel. 2 plat leggen om te drogen in een venster, dehydrator of oven met een temperatuur lager dan 50 graden Celcius 3.Wanneer de paardebloem wortel wordt gedroogd plaats het in een luchtdichte container en etiketteren met de datum en de inhoud. 4.Gedroogde paardebloem wortel wordt het best gebruikt binnen 1 jaar. Oh ja, als je dit leest bent u niet alleen voorbereid op een mogelijke nieuwe perspectief op paardebloemen, maar u bent nu uitgerust met een extra survival kennis. Een paar paardebloem recepten! Paardebloem thee Giet 1 kop kokend water over 1/8 kop paardebloem stukken. Laat inweken gedurende 15 minuten. Zeef en genieten. Paardebloem Coffee Maal de gedroogde wortel in een koffiemolen. Gebruik alsof je koffie zet als gemalen koffie Dandelion Wine voor recept klik op de link van http://www.eattheweeds.com En oook wel interessant is dat er rubber van kan worden gemaakt, momenteel wordt dit weer actueel door het rubber tekort. In de Sovjet-Unie is getracht om uit paardenbloemen rubber te fabriceren. Er werden speciale landbouwwerktuigen voor ontwikkeld en speciale fabrieken gebouwd. In 1941 was het areaal paardenbloemen 67.000 ha groot en waren er meer dan 10.000 kolchozen bij betrokken. In bepaalde jaren voorzag de paardenbloementeelt in 30 procent van de rubberbehoefte van de Sovjet-Unie. Eén hectare paardenbloemen levert 150 kilogram rubber tegen 2000 kg per ha voor de Braziliaanse rubberboom. Door de opkomst van synthetisch rubber ging de betekenis van de paardenbloementeelt voor de productie van rubber verloren Geraadpleegde links; http://www.riversedgepost-blog.com/dandelions-are-not-the-wicked-weed-you-thought/ https://nl.wikipedia.org/wiki/Paardenbloem http://www.touchworld.nl/paardenbloem.html Paardenbloem recepten zoals frituren 3 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bijenman Geplaatst: 4 april 2013 Delen Geplaatst: 4 april 2013 Leuk @Tom Als imker heb ik hierop een leuke aanvulling Paardenbloemen zijn ook een goede bron van stuifmeel. Stuifmeel is erg belangrijk voor de jonge bijen. Wat misschien nog beter is, is dat paardenbloemen relatief vroeg in het voorjaar bloeien. Dit houdt in dat als bijen uit winterrust komen ze niet lang hoeven te wachten stuifmeel voor de jonge bijen. Kortom, ik kan niet wachten totdat de paardenbloemen weer gaan bloeien, dan kan voor mij het bijenseizoen weer beginnen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JohnVonSchutz Geplaatst: 4 april 2013 Delen Geplaatst: 4 april 2013 Mooie info Tom, deed me denken aan de infomatie die ik al eens had gevonden. Staat grotendeels het zelfde in maar ik zet hem er toch maar even bij. Ik ga even kijken waar de link is. Maar bedankt. De link werkt niet meer. ik zal hem van het weekend erbij zetten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 4 april 2013 Delen Geplaatst: 4 april 2013 In mijn dialect wordt de paardebloem pisseblomme genoemd nu weet ik waarom . Al bijna al de zomers van mijn leven kruip ik op handen en voeten om het groen de bladeren te snijden voor konijnen voer . De eerst volgende keer snij ik ervoor een salade te maken . Dank voor de info . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 4 april 2013 Delen Geplaatst: 4 april 2013 hey flower power child je kun de wortel van pardenbloem in kleine stukken hakken, rosteren en vermalen, wordt als koffie gezet en gedronken.van de bloemen maak je een hele moie gelei. en je kun kronen, armband en kettingen van maken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
vheeswijk Geplaatst: 4 april 2013 Delen Geplaatst: 4 april 2013 Erg leuke post @Tom , Ik wist alleen dat de bloeiwijze van paardenbloemen een prima tondel is voor vuur-maken . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
techie Geplaatst: 5 april 2013 Delen Geplaatst: 5 april 2013 Ik vind het al erg zat dat de jeugd opgroeit zonder Klazien. (Ja die, uit Zalk) Veel goede planten gebruikt in de oudheid zijn in de vergetelheid geraakt, of worden zelfs gecriminaliseerd. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
neoclyps Geplaatst: 5 april 2013 Delen Geplaatst: 5 april 2013 Als ik het goed begrijp kan ik ze dus na afspoelen gewoon in zijn geheel rauw opeten ? Zou het erg zijn om ze op te eten zonder af te spoelen? dat zou helemaal mooi zijn Ik kom veel in bossen (Nederland) en daar staan er genoeg. Neoclyps Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Richa Geplaatst: 5 april 2013 Delen Geplaatst: 5 april 2013 MOLSLA, wat ook een goede voedingsbron is en lekker, je gooit de bodembladeren van de paardebloem onder een hoop zand, de bladeren groeien door en worden wat lichter en minder bitter. Je kunt de lichtgroene paardebloembladeren dan eten als sla, vroeger ook wel molsla genoemd. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Miss Jade Geplaatst: 5 april 2013 Delen Geplaatst: 5 april 2013 Mooie post! Hierbij een kleine aanvulling: Paardenbloem kan worden gebruikt als eetlustopwekker, een goede tip voor ouderen of kleine kinderen die niet willen eten (bekende reactie bij stress/trauma). Ook werkt het goed tegen maagpijnen (verhoogt zuurgraad van de maag licht) maar kan licht laxerend werken en reflux veroorzaken. Door zijn diuretische eigenschappen kan het goed helpen bij jicht en sommigen die last hebben van eczeem hebben baat bij het drinken van paardenbloem(wortel) thee. Een contra-indicatie voor recepten met paardenbloem wanneer men allergisch is voor latex of diuretica slikt. Dit laatste kan een te hoge kalium-waarde van het bloed veroorzaken, hetgeen dodelijk kan zijn. Ook niet gebruiken in combinatie met bloedverdunners, lithium, antibiotica en medicijnen voor de lever en door diabetici.Helaas zijn er nog weinig (tot geen) goed uitgevoerde wetenschappelijke studies met paardenbloem uitgevoerd. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Heksenboot Geplaatst: 5 april 2013 Delen Geplaatst: 5 april 2013 Nou @Miss Jade, het lijkt wel of je dezelfde kruidencursus als @Richa volgt.... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
zwellever Geplaatst: 5 april 2013 Delen Geplaatst: 5 april 2013 Recept paardebloemenwijn; Op 4 liter kokend water,3 liter paardenbloemen.alleen de bloem dus. Dit 24 uur laten trekken. Zeven,500 gram rozijnen toevoegen,plus 3 sinaasappels en 2 citroenen in plakjes gesneden en 1750 gr suiker. Drie weken laten gisten en iedere dag schudden. Dan zeven en in flessen doen met de kurk er niet te vast ingeduwd gedurende 6-8 weken. Dan opnieuw zeven en in flessen met een verse kurk goed verzegelen. Klaar voor een heel speciaal wijntje! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Preppie Geplaatst: 7 april 2013 Delen Geplaatst: 7 april 2013 Als ik het goed begrijp kan ik ze dus na afspoelen gewoon in zijn geheel rauw opeten ? Zou het erg zijn om ze op te eten zonder af te spoelen? dat zou helemaal mooi zijn Ik kom veel in bossen (Nederland) en daar staan er genoeg. Neoclyps Tijdens wandelingen in de natuur, pluk en eet ik graag een paar jonge bloemkoppen en enkele blaadjes. De steeltjes eet ik niet. Wassen van bloemkop en blaadjes, heb ik nog nooit gedaan..... en ik leef nog steeds. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
neoclyps Geplaatst: 9 april 2013 Delen Geplaatst: 9 april 2013 Dat is mooi, Bedankt voor de tip Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
SuzieQ Geplaatst: 10 juni 2015 Delen Geplaatst: 10 juni 2015 Die bloemen voor in salades kun je tegenwoordig ook kant en klaar bij de AH kopen.. Zag ook laatst op tv zo'n stukje over eetbare bloemen. http://eten-en-drinken.infonu.nl/diversen/56970-bloemen-om-van-te-smullen.html Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.