SHTF Geplaatst: 9 maart 2013 Delen Geplaatst: 9 maart 2013 Als je het goed luchtdicht afsluit is honing inderdaad erg lang houdbaar. de bijenman is wat terughoudender dus? erg lang is niet eeuwig maar in glas? hoe lang zou je het zelf bewaren c.q. na die tijd zelf nog willen eten? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bijenman Geplaatst: 9 maart 2013 Delen Geplaatst: 9 maart 2013 Er is in de oude piramides honing gevonden van 5000 jaar oud wat nog houdbaar is. Ik zou het persoonlijk niet willen proberen. Ik denk dat de smaak dusdanig is veranderd dat het niet lekker meer is. Je kunt het misschien vergelijken met alcoholhoudende dranken. Dat bederft ook niet maar veranderd wel van smaak door de jaren heen. Als honing goed afgesloten is gebleven durf ik honing van 100 jaar oud nog wel te eten. En als honing 100 jaar in blik heeft gezeten, dan zit er ongetwijfeld een bliksmaak aan. Honing neemt vrij snel smaken over waar het mee in contact komt. Dus ik doe mijn honing ook altijd in nieuwe potten, ik weet namelijk niet wat er in tweedehandspotten heeft gezeten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 10 maart 2013 Delen Geplaatst: 10 maart 2013 @Bijenman ik heb een vraagje , honing artisenaal verwerkt hoe is dat dan ? Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bijenman Geplaatst: 11 maart 2013 Delen Geplaatst: 11 maart 2013 @Geert een filmpje van een collega imker. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Flos Geplaatst: 11 maart 2013 Delen Geplaatst: 11 maart 2013 @Geert een filmpje van een collega imker. Mooi filmpje . Ik ken 2 soorten honing niet van smaak maar van uitzicht . De een is lijk heldere stroop . De andere lijk meer op pasta . Als ik het filmpje bekijk denk ik dat de tweede soort de bijenwas niet weg gehaald is klopt dat . Geert Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bijenman Geplaatst: 11 maart 2013 Delen Geplaatst: 11 maart 2013 @Geert er zijn heel veel verschillende soorten honing. Maar na verloop van tijd gaat (bijna) elke honing kristalliseren. Het veranderd dus van vloeibare staat naar vaste staat. Dit proces heeft vele factoren. Het heeft te o.a. maken met de glucose en fructose verhouding te maken. Honing met een hoog glucose gehalte (vaak uit honing die 's zomers gewonnen wordt) kristalliseert sneller dan een voor- of najaarshoning omdat daar meer fructose in zit. Daarbij komen nog meer factoren kijken zoals vochtgehalte, temperatuur, tijd en aanwezigheid van kristalkiemen. Dus zo zie je maar, imkeren komt veel bij kijken en maakt het daarom ook interessant Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Emmy Geplaatst: 14 maart 2013 Delen Geplaatst: 14 maart 2013 Misschien niet helemaal on-topic, maar ik lees nu dat er een bijenproduct zelfs tegen AIDS helpt. Maar hier gaat het om bijengif. Ik vraag me af of dat gebruikt kan worden zonder de bijen te doden. http://www.ad.nl/ad/nl/4561/Wetenschap/article/detail/3407467/2013/03/11/Bijengif-kan-hiv-virus-doden.dhtml Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bijenman Geplaatst: 31 oktober 2013 Delen Geplaatst: 31 oktober 2013 Na een tijdje minder actief te zijn geweest, voelt het goed om weer volop mee te lezen en mee te denken. @Emmy Beter laat dan nooit, hier is je antwoord. Bijengif wordt gewonnen met een apparaat bestaande uit een glasplaat waarover draden gespannen zijn die door middel van een batterij of accu onder stroom gezet zijn. Bij aanraking van de draad leegt de bij haar gifblaas. Na enige tijd bouwt zich een aanval op, waarbij duizenden bijen hun gif loslaten. De bijengifcollector wordt een uur voor de bijenkast geplaatst en daarna weggenomen. Het gif droogt op en kan dan in de vorm van een gelei-achtig poeder van de glasplaat geschraapt worden. Van een goed bijenvolk kan per keer ongeveer een gram gewonnen worden. Voor het verwerken van het gif in medicijnen, voedingssupple-Bijengif menten en verzorgingsproducten wordt het gif gedroogd en gezuiverd. Het is dan drie keer geconcentreerd, bevat als hoofdbestanddeel melittine terwijl vele andere stoffen zijn kwijtgeraakt. De bereiding van injectievloeistof, zoals Venex, gebeurt alleen in erkende laboratoria. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Piroska Geplaatst: 31 oktober 2013 Delen Geplaatst: 31 oktober 2013 @Geert er zijn heel veel verschillende soorten honing. Maar na verloop van tijd gaat (bijna) elke honing kristalliseren. Het veranderd dus van vloeibare staat naar vaste staat. Dit proces heeft vele factoren. Het heeft te o.a. maken met de glucose en fructose verhouding te maken. Honing met een hoog glucose gehalte (vaak uit honing die 's zomers gewonnen wordt) kristalliseert sneller dan een voor- of najaarshoning omdat daar meer fructose in zit. Daarbij komen nog meer factoren kijken zoals vochtgehalte, temperatuur, tijd en aanwezigheid van kristalkiemen. Dus zo zie je maar, imkeren komt veel bij kijken en maakt het daarom ook interessant Wij hebben flinke hoeveelheden acacia-honing, deze kristalliseert niet tot nauwelijks, het is inderdaad een voorjaarshoning (hier) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bijenman Geplaatst: 31 oktober 2013 Delen Geplaatst: 31 oktober 2013 @Piroska Acaciahoning...kortweg.....heerlijk!!! Wees er zuinig op, het is een niet alledaagse en duurdere honing. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Renanim Geplaatst: 1 november 2013 Delen Geplaatst: 1 november 2013 Morgen is de maandelijkse ambachtelijke markt weer hier in Delden. Standaard wordt er dan een pot Acacia en een pot Linde honing gekocht. (En een paar palingen bij de palingboer). Zo lekker! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bijenman Geplaatst: 1 november 2013 Delen Geplaatst: 1 november 2013 @Renanim Dan kan ik ook zeker de heidehoning aanbevelen. Een zeer goede en gezonde honing om de winter mee door te komen Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
lewieke Geplaatst: 1 november 2013 Delen Geplaatst: 1 november 2013 Hier staat 6 kg honing op voorraad. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bijenman Geplaatst: 10 december 2013 Delen Geplaatst: 10 december 2013 Nu zullen er vast een paar denken van: "heb je die ouwe l*l weer met zijn k*t bijen en zijn honingpraatje." Nou, ten eerste ben ik nog geen 30 en ten tweede, als je het niet interesseert klik je lekker weg Vandaag uitslag binnen gekregen van het laboratorium wat onderzoek doet naar honing. Ik heb van drie verschillende locaties en oogstdatums honing ingezonden en het resultaat was bijzonder. Dit omdat ik perplex stond van de hoeveelheid (verschillende) pollen in de honing (dit geeft aan waar op welke planten de bijen vliegen). Maar ook wat de peroxide activiteit is van de verschillende soorten honing. Gemeten wordt bij peroxide activiteit de productie van waterstofperoxide van het enzym glucose-oxidase. Dit enzym is mede verantwoordelijk voor de gunstige eigenschappen van honing bij brandwonden, huidwonden en keelontstekingen. Bij sterk verhitte honing is dit enzym afwezig. Sommige honingsoorten bezitten echter van nature een waarde 0: dit kan het geval zijn bij o.a. sommige voorjaarshoningen. De waarde 5 wordt als laag beschouwd, de waarde 25 als gemiddeld (voor niet verhitte honing) en de waarde 50 als hoog. Honingsoorten met een waterstofperoxidewaarde van 25 en hoger worden wel gebruikt bij wondbehandeling. Nu was ik erg blij om te zien dat ik verschillende waarden had in de verschillende soorten honing die ik had laten onderzoeken. Er zaten waardes bij van 15, 35 en 50. Dus als je honing van de imker haalt voor medicinaal gebruik, wees dan zo slim om te vragen wat de peroxide activiteit is van de bepaalde honing. Als het toevallig een voorjaarshoning is, of een honing die teveel verhit is of door andere omstandigheden de peroxide activiteit drastisch is afgenomen, dan heb je er dus helemaal niks aan. Nadeel is wel; veel imkers laten hun honing wel keuren door bijvoorbeeld de NBV, maar laten hun honing niet analyseren bij een laboratorium waar ze de peroxide activiteit kunnen meten. Tussen keuren en analyseren zit dus een wezenlijk verschil. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
FincaInSpanje Geplaatst: 26 april 2015 Delen Geplaatst: 26 april 2015 Misschien wel de meest genezende honing die er is. http://worldunity.me/dit-is-de-meest-genezende-honing-ter-wereld-het-kan-meer-dan-100-ziekten-behandelen/ Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.