GreenHood Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 Ik heb hier 6 liter melk staan, gewoon halfvol van Campina. Officieel houdbaar tot gister. Nu durf ik het nog wel te drinken maar ik krijg nooit 6 liter melk op. Nu heb ik wel vaker melk van de datum in overschot en ik vind het zonde om het weg te gooien. Gezien alle kennis en ervaring hier, iemand ideeën wat ik met die melk kan doen? Veel verder dan een melk bad nemen kom ik niet, maar goed, ik heb ook geen badkuip Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Fluitketel Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 kaas maken? boter maken? Uitdelen aan de buren? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
jobs Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 Inderdaad iets mee maken of de kat te drinken geven... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 warm 4 liters tot rond de 40 graden ,doen 5 eetlepels citroen sap erin,roer en laat het een half uur staan.Je melk is nu vol broken,doen een theedoek in een vergiet,giet je melk erin,spoel in een paar keer het citroen sap eruit ,laat het goed uitlekken,dan 2 opties cottage cheese ,met 2 messen snij de boel in kleine stukjes ,doen zout erbij en bislook en peterselie. klaar ,kan een week in de ijskast. panir om Indianse te koken,doe de uitgelekt massa in een schone theedoek ,wring het goed uit ,leg het gehele in een vorm,smal oven schal bvb,leg een boord erop met wat blikken verzwaren ,giet steeds het vocht eruit. naar een paar uren heb je een blok zeer jonge kaas. bak wat spinazie met ui en tomaten ,doen wat van die kaas erbij, voila curry. hoop dat je wat aan heb, trouwens een bad vol melk is ook fantastish. 3 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Dreutel Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 Pannenkoeken bakken, Pudding van maken Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
GreenHood Geplaatst: 7 december 2012 Auteur Delen Geplaatst: 7 december 2012 Oké bedankt voor de reacties. Had ook al gekeken naar kaas en boter, maar daarvoor heb je eigenlijk onbewerkte melk nodig en zeker geen halfvolle. @Mrsjones, kan jouw idee ook met halfvolle melk? @Dreutel, daar ga ik eens naar zoeken, had ik nog niet aan gedacht ! 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
retgals Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 In de oorlog maakten ze kleding van melk. Ja ik zie iedereen nu al in gedachte van die Retgals is ... Let maar eens op als je melk met azijn vermengd dan gaat het stollen door nu druk op het geheel te zetten net als met een kaas pers blijft er een substantie over die te bewerken is. Hier is een filmpje die wat duidelijker is dan mijn beschrijving. [video=youtube;AzjM-4OIlxY] 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 Oké bedankt voor de reacties. Had ook al gekeken naar kaas en boter, maar daarvoor heb je eigenlijk onbewerkte melk nodig en zeker geen halfvolle. @Mrsjones, kan jouw idee ook met halfvolle melk? @Dreutel, daar ga ik eens naar zoeken, had ik nog niet aan gedacht ! ja,het kan ook met halfvol melk.Als je houd van zoet weet ik ook melk jam. meng de 6 liter melk met 2 kg zuiker,op een heel zacht vuur ,doe 4 eetleppel baking soda erbij. blijf op zacht vuur houden voor 2 en half uur, roer regelmatig. het word een soort caramel. doe in glas potten ,3 manden houdbaar in de ijskast. je heb nu dulce de latte. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
GreenHood Geplaatst: 7 december 2012 Auteur Delen Geplaatst: 7 december 2012 ja,het kan ook met halfvol melk.Als je houd van zoet weet ik ook melk jam. meng de 6 liter melk met 2 kg zuiker,op een heel zacht vuur ,doe 4 eetleppel baking soda erbij. blijf op zacht vuur houden voor 2 en half uur, roer regelmatig. het word een soort caramel. doe in glas potten ,3 manden houdbaar in de ijskast. je heb nu dulce de latte. Gaaf! Ja alle ideeën zijn welkom ! Zelfs kleding maken Nu gooi ik soms liters melk weg omdat het teveel is. Maar dit soort ideeën helpen me enorm om er iets lekkers van te maken. Bedankt, hoe meer hoe beter! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Chinaka Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 Je kan er ook met azijn kaas van maken. Doen ze in India. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Hytte Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 wat een super ideeen. Ik bleef hangen op pannenkoeken, wentelteefjes, vanillesaus en ragout. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Lion Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 @retgals Ik had dit ook al gezien, die Anke maakt hier echt mooie kleding van en ook niet te duur. Deze kleding is ook perfect voor mensen die huidproblemen hebben omdat deze "melkstof"niet irriteert of schuurt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
retgals Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 @retgals Ik had dit ook al gezien, die Anke maakt hier echt mooie kleding van en ook niet te duur. Deze kleding is ook perfect voor mensen die huidproblemen hebben omdat deze "melkstof"niet irriteert of schuurt. Hallo Lion, Toen ik dit topic zag moest ik gelijk aan een tv uitzending denken waar dit proces werdt voorgedaan. Ik wist niet dat deze kleding goed was voor mensen met een huidprobleem. Inderdaad het is wel mooie kleding,Ik weet alleen de houdbaarheid niet maar dat zal ook wel goed zitten. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
frank1964 Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 ja,het kan ook met halfvol melk.Als je houd van zoet weet ik ook melk jam. meng de 6 liter melk met 2 kg zuiker,op een heel zacht vuur ,doe 4 eetleppel baking soda erbij. blijf op zacht vuur houden voor 2 en half uur, roer regelmatig. het word een soort caramel. doe in glas potten ,3 manden houdbaar in de ijskast. je heb nu dulce de latte. Mrsjones, er schiet me ineens iets te binnen. wanneer je dit maakt, kun je het dan ook wecken? dan blijft t volgens mij heel lang houdbaar wat gebeurt er anneer ik die baksoda niet gebruik? Ga lekker door met die geweldige ideeen van je! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Cardhu Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 Maak lekker veel rijstepap en deel dat uit in de buurt. Maak je meteen vriendjes mee Je kunt het schijnbaar ook invriezen, maar dan kan de textuur je aan gaan staan. Je kunt het wel veilig gebruiken bij het koken (pannenkoeken, pudding, rijstepap etc) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 Mrsjones, er schiet me ineens iets te binnen. wanneer je dit maakt, kun je het dan ook wecken? dan blijft t volgens mij heel lang houdbaar wat gebeurt er anneer ik die baksoda niet gebruik? Ga lekker door met die geweldige ideeen van je! omdat het een caramel is,denk ik dat wecken niet goed is,het zou het doorkoken en juist melk zuiker verbrand snel, Maar ik weet het niet zeker.Je kunt het ook makken zonder soda, wat ik hoor is dat een manier om de zuikers beter in elkaar te laten smelten. een lui manier is een blikje gecondenseerd gezoet melk in een boden water in een snel kook pan voor 45 min. Trouwens ,ik maak het vaak met geiten melk ,het is erg lekker ,ook als vulling voor een cake of op een ijsje. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
frank1964 Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 Dank je voor het antwoord. Die blikjes melk ken ik, maar het is dus juist mijn bedoeling om zelf dat soort dingen te maken. Das veel goedkoper denk ik dan die blikjes kopen. Ik kan aan verse koemelk komen, zo uit de koe, niet gepasteuriseert, moet volgens mij erg lekker worden Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 Dank je voor het antwoord. Die blikjes melk ken ik, maar het is dus juist mijn bedoeling om zelf dat soort dingen te maken. Das veel goedkoper denk ik dan die blikjes kopen. Ik kan aan verse koemelk komen, zo uit de koe, niet gepasteuriseert, moet volgens mij erg lekker worden Ik zal zondag wat recepten voor jouw meenemen,ook voor kaas ,ed. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vault 101 Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 Maak er Kefir van. Al ben je daar nu misschien wel wat laat mee als je nog geen 'kefirkorrels' in huis hebt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
frank1964 Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 Ik zal zondag wat recepten voor jouw meenemen,ook voor kaas ,ed. LEUK!!! ben benieuwd:D Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Roeier Geplaatst: 7 december 2012 Delen Geplaatst: 7 december 2012 Ik zeg kaas maken.. Lekker parmesaantje, moet 9 maanden rijpen en gaat heeeel lang mee. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
de eekhoorn Geplaatst: 8 december 2012 Delen Geplaatst: 8 december 2012 eens in de zoveel tijd dreigt er wel weer wat over de (wettelijke houdbaarheidsdatum heen te gaan) in die gevallen geef ik of alles aan het leger des heils of de voedselbank maar weggooien dat doe ik niet hoor. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
GreenHood Geplaatst: 8 december 2012 Auteur Delen Geplaatst: 8 december 2012 Ok. kaasmaken is'em niet echt geworden. Heb een poging gewaagd, de opbrengst was echt te weinig. Net een ruime eetlepel. Ligt denk ik aan het gebruik van halfvolle melk van Campina. Zit gewoon veel te weinig vet/eiwit nog in. Kan ook deels liggen omdat ik geen kaasdoek heb, heb een zakdoek gebruikt. Pannenkoeken bakken gaat hem wel worden. Morgen, met twee liter melk van de 6e (als'tie nog goed ruikt en eruitziet). Nu al zin in, pannenkoeken bakken is geweldig! Vooral met ui, kaas en ham, champignon! Mjammie! Rijstepap vind ik ook een goed idee, ben ik alleen niet zo dol op... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 8 december 2012 Delen Geplaatst: 8 december 2012 Ok. kaasmaken is'em niet echt geworden. Heb een poging gewaagd, de opbrengst was echt te weinig. Net een ruime eetlepel. Ligt denk ik aan het gebruik van halfvolle melk van Campina. Zit gewoon veel te weinig vet/eiwit nog in. Kan ook deels liggen omdat ik geen kaasdoek heb, heb een zakdoek gebruikt. Pannenkoeken bakken gaat hem wel worden. Morgen, met twee liter melk van de 6e (als'tie nog goed ruikt en eruitziet). Nu al zin in, pannenkoeken bakken is geweldig! Vooral met ui, kaas en ham, champignon! Mjammie! Rijstepap vind ik ook een goed idee, ben ik alleen niet zo dol op... welke recept heb je gedaan?ban benieuw wat er mis ging,als je geen kaas doek heb kun je beter een kusensloop gebruik.houd mij op de hoogte. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
GreenHood Geplaatst: 8 december 2012 Auteur Delen Geplaatst: 8 december 2012 welke recept heb je gedaan?ban benieuw wat er mis ging,als je geen kaas doek heb kun je beter een kusensloop gebruik.houd mij op de hoogte. Ik heb jouw recept gevolgd maar dan met zo'n 2 liter en alle verhoudingen aangepast. 40 graden verhit, en citroensap toegevoegd. Toen lang gewacht, maar zag al de structuur dat er niet veel veranderde aan de melk. Toen bedacht ik dat je misschien een foutje had gemaakt en besloot na een half uur de boel maar te verhitten tot 100 graden (heb ik gelezen op andere fora en recepten sites dat ze dat daar standaard doen). Heb ook nog wat ongeklopte slagroom toegevoegd die toch al open was. Weer wat citroensap toegevoegd omdat het misschien verdampt was. Misschien valt er wat winst te halen als ik inderdaad een kussensloop of theedoek had gebruikt. De zakdoek liet al snel niet meer goed door. Vond het toch wel veel gedoe met tegenvallend resultaat. Maar ga het zeker nog eens proberen met verse melk v.d. boer, weet zeker dat dat veel beter resultaat geeft Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.