X-11 Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Ik zat net te kijken naar een aantal waterfilters, omdat deze eigenlijk ontbreekt in mijn kast. maar toen zat ik te bedenken, mijn oude plan was altijd om water gewoon te koken en af te laten koelen. met behulp van een oud shirt zou je dan de meeste 'puinzooi' kunnen filteren. het ziet er niet zo lekker uit als gefilterd water van bv de lifesaver, maar het dood wel bacteriën en virussen... nou vroeg ik me af, waarom kiezen jullie voor filters, of voor koken... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Communicator Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 omdat het er dan wat lekkerder uitziet voor consumptie en het mij ook een veiliger gevoel geeft om dit in combinatie te doen. en je hebt niet altijd de beschikking over de mogelijkheid om je water te koken. ik heb onlangs de Katadyn Combi aangeschat.en een poosje daarvoor had ik al de Steripen gekocht... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
X-11 Geplaatst: 5 november 2012 Auteur Delen Geplaatst: 5 november 2012 heb ze allebei inderdaad gezien, die steripen doet ook wel grote hoeveelheden schoonmaken! vond ik wel een mooie inderdaad. in mijn bil zal ik waarschijnlijk gewoon water koken, maar voor in mijn bob wil ik denk ik nog wel iets van een steripen of iets dergelijks. maar voor thuis, waar ik toch over het algemeen altijd wel een vuur op gang kan brengen, leek mij koken beter... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 nou vroeg ik me af, waarom kiezen jullie voor filters, of voor koken... Als brandstof schaars is, jaag je het er met waterkoken wel heel hard doorheen! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
X-11 Geplaatst: 5 november 2012 Auteur Delen Geplaatst: 5 november 2012 Als brandstof schaars is, jaag je het er met waterkoken wel heel hard doorheen! dat is inderdaad waar, als je niet veel brandstof hebt dan heb je met koken een probleem. ook maar wat haardhout of iets dergelijks gaan preppen... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
netuyas Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Met koken dood je de schadelijke organismen zodat die niet meer in je lichaam zichzelf kunnen vermenigvuldigen en daardoor klachten veroorzaken. Met filteren verwijder je allerlei al dan niet schadelijke stoffen die een reaktie kunnen geven in je maag-darm kanaal, dan wel klachten door opeenstapeling.Daarnaast zijn er filters die ook nog eens een groot gedeelte van de bacterien eruit filteren. Koken en filteren hebben allebei dus hun eigen effect op het te drinken water. In sommige omstandigheden is alleen filteren nodig, in sommige alleen koken. Het probleem is dat SHTF nou niet bepaald het ideale moment is om daarmee te gaan experimenteren. vooral in relatief koudere streken kun je vaak water alleen filteren met een goed filter. In warmere streken en in de buurt van vervuilingsbronnen kunnen dermate veel vervelende virussen voorkomen dat koken echt noodzakelijk is. In onbekende situaties probeer je altijd risico's te voorkomen en zul je dus koken en filteren. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
freeprepper Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 In overleving kijk/lees ik altijd over hoe men dat vroeger deden,(middeleeuwen,indianen) hun hadden niet zo een luxe waterfilter dus moetten we het nu ook zonder redden toch? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
netuyas Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 @freeprepper, In armere landen doen ze dat tegenwoordig ook nog wel hoor, het vraag gewoon een periode van gewenning. Die gewenning kan wel gepaard gaan met ziekte, diaree e.d. en dat is het laatste wat je wilt als je moet "over"leven tijdens en na SHTF. Als alternatief zou je kunnen beginnen met dagelijks een slokje ongefilterd en ongekookt water uit de dichtsbijzijnde sloot, vijver of rivier te drinken. Na een week of 2 ga je een glas per keer drinken en als je dan nog niet ziek bent kun je na 4 weken wel geheel overschakelen op slootwater. Honden, katten, paarden enz. doen het ook, dus wij kunnen er vast en zeker ook wel weer aan wennen. Blijft een feit dat je niet weet hoe je lichaam op de lange termijn gaat reageren op het stapelen van vervuiling. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
X-11 Geplaatst: 5 november 2012 Auteur Delen Geplaatst: 5 november 2012 In overleving kijk/lees ik altijd over hoe men dat vroeger deden,(middeleeuwen,indianen) hun hadden niet zo een luxe waterfilter dus moetten we het nu ook zonder redden toch? hahaha dat was mijn logica er ook achter, alleen feit is wel dat men vaak niet ouder dan 40 werd toen... daarbij komt dat alles tegenwoordig dusdanig vervuild is vergeleken met vroeger dat het bijna niet meer op gaat. maar toch geloof ik dat ik ook voor koken zou gaan. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
JohnVonSchutz Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Afhankelijk van hoe het water eruit ziet en wat erin zit zou ik het eerst filteren en dan koken. Koken zou ik altijd doen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast PC2K Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Filtreren: + Haalt losse delen tot (afhankelijk van de filter) tot 0.2 micron eruit (inclusief bacterien) + Relatief weinig tijd en middelen tijdens het gebruik (vooral zwaarte kracht modellen) + Afhankelijk van het model absorbeert het ook chemische middelen - Dood geen virussen (losse virussen zijn amper een probleem in het Nederlandse watertemperatuur) - Fragiel Koken: + Eenvoudig proces + Dood alle levende besmettingen - Veel brandstof (= veel logistiek) - Veel tijd verbruik - Haalt fysiek niet uit het water. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kets_One Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 @netuyas Die gewenning moet inmiddels bij mensen in ontwikkelingslanden wel zijn opgetreden (na tientallen, zo niet honderden jaren drinken van vuil water). Helaas is de realiteit anders, en is cholera en dysenterie nog steeds wijdverbreid: Cholera Key Facts (WHO): - Cholera is an acute diarrhoeal disease that can kill within hours if left untreated. - There are an estimated 3–5 million cholera cases and 100 000–120 000 deaths due to cholera every year. - Up to 80% of cases can be successfully treated with oral rehydration salts. - Effective control measures rely on prevention, preparedness and response. - Provision of safe water and sanitation is critical in reducing the impact of cholera and other waterborne diseases. - Oral cholera vaccines are considered an additional means to control cholera, but should not replace conventional control measures. Dysentary (WHO): Dysentery is bloody diarrhoea, i.e. any diarrhoeal episode in which the loose or watery stools contain visible red blood. Dysentery is most often caused by Shigella species (bacillary dysentery) or Entamoeba histolytica (amoebic dysentery). Zoals hier al door anderen is voorgesteld lijkt mij een combo van (1) filteren en (2) koken de beste combi. Wanneer je twijfelt of het koken van water de brandstof waard is, vergeet dan niet dat je je enorm ziek en ellendig kan voelen. Dit kan je zelfs sterk beperken in de mogelijkheden voor verdegiging, of het zoeken naar resources. Lijkt mij dus wel de moeite waard. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Mrsjones Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 bij water uit eigen put of regen water ,kun je prima filteren, de big berkey vind ik handig in huis. bij erg vies water kun je ook distileerd.dus water verdampen .maar in nederland is niet veel zon ervoor,voordeel vn distillatie is dat je ook zee wter kun drinken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
netuyas Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 @netuyas lijkt mij een combo van (1) filteren en (2) koken de beste combi. vergeet dan niet dat je je enorm ziek en ellendig kan voelen. Dit kan je zelfs sterk beperken in de mogelijkheden voor verdegiging, of het zoeken naar resources. Met andere woorden, we zeggen hetzelfde en zijn het dus eens:D 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kets_One Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 @netuyas Ja sorry 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
X-11 Geplaatst: 5 november 2012 Auteur Delen Geplaatst: 5 november 2012 @Mrsjones volgens mij is het niet heel moeilijk om een distileeropstelling te maken toch? 1 pan voor vuil water met deksel en slang die uitkomt op een andere deksel waarin het schone water komt... of zie ik het dan te simpel??? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Bob de prepper Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 en als je dan je water kookt, hoe lang moet het koken voordat het drinkbaar is geworden? Het internet is hier niet eenduidig over. het loopt van 1 minuut koken (omdat v.a. 80 graden het reinigende effect al begint) tot 10 minuten koken. in dat laatste geval zou je er haast meteen rijst bij kunnen doen, heb je meteen je maaltijd bereid ;) Bob Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
X-11 Geplaatst: 5 november 2012 Auteur Delen Geplaatst: 5 november 2012 bacteriën zijn binnen 2 minuten koken dood. een virus heeft een gastheer nodig en zal binnen 2 minuten zonder gastheer ook dood gaan. om veilig te kunnen drinken zou ik 5 minuten aanhouden. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
tim! Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 zijn er ook filters om zout water te filteren tot zoet water ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
netuyas Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 zijn er ook filters om zout water te filteren tot zoet water ? Zout water moet je door distillatie veranderen in zoet water. Er zijn voor zover ik weet geen filters in de handel die het zout uit het water kunnen filteren. Er zijn wel nieuwe technieken op basis van nanotechnologie die zout water in zoet water schijnen te kunnen veranderen zonder distillatie Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast PC2K Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Zout water moet je door distillatie veranderen in zoet water. Er zijn voor zover ik weet geen filters in de handel die het zout uit het water kunnen filteren. Er zijn wel nieuwe technieken op basis van nanotechnologie die zout water in zoet water schijnen te kunnen veranderen zonder distillatie Met een omgekeerde osmose pomp kan je zoutwater veranderen naar zoet. Wordt alleen geen filter genoemend, maar werkt met een membraan en druk. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Niless Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Heb tijdens mijn opleiding het vak micorbiologie gehad, met de betrekking op voeding.. Er zijn twee types gevaar in voeding wat betreft bacterien. De " open" bacterien en de gekapselde bacterien. Zodra SHTF in bacterieland, kapselen deze beestjes zich in. Ze kruipen in een keihard schild. Hierin kunnen ze jaren overleven. Wanneer je water van temperatuur veranderd sterven de niet gekapselde beestjes langzaam uit. Wanneer ze doodgaan hangt af van de leeftemperatuur van de bacterie, dit verschilt per soort. De gekapselde bacterieen, blijven echter gewoon leven en komen later weer om de hoek kijken. Als je je water kookt, dood je dus alle bacterien, zowel de niet- als de welgekapselden... Vanuit die optiek bekeken: altijd koken, better safe .... Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
eva1986 Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 Ik heb geen waterfilter, daar moet nog een plekje voor komen in onze begroting Ons plan is water filteren (koffiefilter) en koken. Destilleren kan best een keer, maar als je altijd gedestilleerd water drinkt dan is dat niet zo gezond volgens mij. (iets met osmose en rode bloedcellen) Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Vault 101 Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 In de zomer is Solar water disinfection (SODIS) mogelijk ook een optie, eventueel als extra behandeling naast andere technieken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Niless Geplaatst: 5 november 2012 Delen Geplaatst: 5 november 2012 In de zomer is Solar water disinfection (SODIS) mogelijk ook een optie, eventueel als extra behandeling naast andere technieken. Lijkt me tricky.... stilstaand water dat verwarmd (niet verhit) wordt... bacterien groeien het meest tussen de 15 en 70 graden...? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.