Ga naar inhoud
GENEGEERD

Stop de bloeding (red een leven)


Aanbevolen berichten

Na enkele pogingen om eventuele oude posts te vinden over onderstaande link, komt de zoekfunctie met niks concreets terug over "stop de bloeding red een leven"

 

Enige tijd geleden is er een initiatief gestart nav van diverse aanslagen in Europa. Dit initiatief is gestart door het VUMC sectie traumachirurgie met als doel slachtoffers een betere kans op overleven te geven als omstanders kunnen ingrijpen.

Hiervoor is een website gestart met uitleg over het ontstaan van dit initiatief en hoe je op een relatief eenvoudige manier met behulp van een tourniquet (en andere hulpmiddelen) levensbedreigende bloedingen kan stoppen. Nuchtere en zinvolle info met links naar cursussen/trainingen /sets.

 

Je kan natuurlijk zelf eea samenstellen, wil je dat niet dan zijn er ook kant en klare sets te koop. Zie bovenstaande link voor meer info.

Advies en sets lijken met niet alleen nuttig voor gebruik bij aanslagen.....?

 

 

 • Leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Begin nu je eigen moestuin. Bekijk de zadenpakketten Op zoek naar waterfilters, messen, tools of lang houdbaar eten? Ga dan naar www.prepshop.nl!

Zou er 2 willen , maar vindt +/- 40 euro (voor de betere )per stuk wat te veel 

Heb als alternatief stoffen 3 kanten doeken , deze kun je als smalle das vouwen en  verder improviseren.

Op internet circuleert er ook nog een filmpje over een geïmproviseerd tourniquet van een fiets binnenband deze heb ik getest werkt ook best wel goed.

 

 

 • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb er geen.

 

Deels omdat ik weinig centen heb om alles maar te hebben, maar ook omdat ik medisch niet genoeg kennis heb. Vaak doen tourniquetten ook veel schade is een veel gehoorde klacht, dus ik zou echt goed moeten weten wanneer en hoe, om ergens nu als niet EHBO-er dat uit te voeren. Ik ken de theorie, bloedbanen, waar te plaatsen e.d. maar denk niet dat ik de eerste ben om dat te gaan uitvoeren. Je moet dat echt leren en tenminste een EHBO diploma hebben, anders wordt je nog aangeklaagd achteraf in deze maatschappij.

 

In een noodgeval zal ik wel m'n vingers erin steken, maar bij afgerukte ledematen gaat dat natuurlijk niet, wel bij een snijwond.

Moet het toch, dan wordt het prutsen met geïmproviseerde varianten, al moet het shirt of m'n broek aan flarden.

 

Ik denk eerlijk gezegd ook niet dat ik zo'n ding bij me zal hebben, als ik wel eens naar het centrum ga of een concert. Ben ook niet van plan om altijd een rugzak mee te slepen met een EHBO set zo uitgebreid dat er zelfs zo'n middel in zit. De kans dat ik hem nodig heb is uitermate klein en ik kom ook zelden op erg drukke plaatsen.

 • Leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor de centen hoef je het niet te laten, althans, ik heb in het verleden ook met de goedkope Aziatische clones gewerkt en naast wat slechter stikwerk en goedkoper materiaalgebruik zit er weinig verschil in.

 

http://€ 3,39 16% Off | Camping Wandelen Outdoor Survival Draagbare Ehbo Quick Gesp Medische Militaire Tactische Een Hand Emergency Tourniquet Pro https://a.aliexpress.com/_UdCvH

 

Ik hoor vaker op bepaalde trainingen dat mensen wel een veter of een stuk stof gaan gebruiken. Puik denkwerk, totdat je je eigen arm moet gaan behandelen. Kortweg einde verhaal.


Een tourniquet is zijn gewicht in goud waard. Bekijk een filmpje op YouTube voor de uitleg, oefen een paar keer en je bent spekkoper.

 

@Raycoupe als je alleen het nut er van inziet op drukke plaatsen en zelf denkt dat de kans uitermate klein is dat je hem nodig hebt maak je een grove denkfout.

De meeste slagaderlijke bloedingen komen (gelukkig) nog steeds in en om het huis voor en inderdaad, precies wanneer je het niet verwacht.

 • Leuk 4
Link naar reactie
Delen op andere sites

Vitamine K heeft mijn vrouw haar leven gered.

Als het ziekenhuis er op tijd bij is met een injectie.

Zij hebben het niet gedaan wij hebben het wel toe gediend.

Het werkt zowel uitwendig, als inwendig zoal bij mijn vrouw.

Bij de spoed opname werd gezegt dat de kans maar heel klein was dat ze het zou overleven, toch hebben ze haar gecuretteerd zonder narcose (dertig keer rechts en dertig keer rechts snijden) en verdoving het bloed spoot er uit, nog nooit had de arts zoiets mee gemaakt, behalve Jodium hebben ze haar niet toe gediend. 

Na even doezen moest we weer naar huis, terwijl het bloeden weer was begonnen, toen hebben we zelf gezorgd dat ze het heeft overleeft.

 

@vheeswijk heeft ook geschreven over Cayennepeper bij bloedingen, 

 

Op het internet staan veel tips op het gebied van de Cayennepeper.

Hier is er één: https://www.gezondeideetjes.nl/kwaaltjes/cayennepeper-is-wondermiddel-wonden-lees-hier-hoe-cayennepeper-verwondingen-kunt-genezen/415/

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Greener, Ik denk dat ik moet beginnen bij een EHBO cursus, maar krijg dat niet rond helaas. In principe zou dat wel kunnen, maar als de spoeling dun is, moet je keuzes maken. Niet erg als ik geen herhalingen kan bekostigen, maar zelfs die basis is er nu helaas niet. Afgelopen jaar de volle mep eigen risico, eigen bijdragen onderzoeken en medicijnen betaalt, lambda sensor voor de auto en nu is de kat ziek, 2020 staat in het teken van afbetalen en iets in de spaarpot trachten te douwen voor de volgende ongein.

 

Je link, die wilde ik opslaan, zo goedkoop had ik geen idee van, maar hij doet het dus niet en wijst terug naar dit forum. Boeit niet, kwestie van zelf even zoeken daar, dat lukt wel. Bedankt daarvoor.

 • Leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Een oud klasgenoot van me heeft het leven van een andere klasgenoot gered door middel van zijn broekriem. Jongen had een motorongeluk gehad waarbij zijn been in een hek was blijven hangen terwijl hij door ging. 

Hij was als eerste ter plaatse en heeft zijn riem afgedaan en om zijn stomp gedaan. Goed hard aangetrokken en gewacht op de ambulance. 

Arts heeft gezegd dat hij hiermee idd het leven heeft gered.

 

Met dat in gedachte kijk ik sindsdien anders naar mijn broekriem.

 • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Stop de bloeding...

Vanuit medisch oogpunt heb altijd een dubbel gevoel bij deze trainingen geïnitieerd vanuit het AMC.

Ik snap best dat het belangrijk is om dit kenbaar te maken bij burgers, en het zal zeker levens redden.

Heb alleen behoorlijke vraagtekens bij de training omdat het niet meer als "een aap een kunstje leren" is.

De werking, het risico op (extra) letsel en het psychologisch effect van het gegil van iemand met tourniquet pijn. Daar wordt in mijn ogen veel te weinig aandacht aan besteed.

Er komt helaas meer bij kijken als alleen dat ding vast te draaien of een wond vol te proppen met gaas.

 • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kan de stop de bloeding training tegenwoordig bij elke zichzelf respecterende eerste hulp-leer instelling volgen. Heb deze zelf al 2 keer gedaan. Het is geen raketwetenschap.

 

En voor de mensen die vinden dat ze te weinig EHBO ervaring hebben... Ik geef zoals alle jaren weer met Pasen ons survival en primitief EHBO kamp... Deelnemers zijn zeker welkom 

 

Ik zal zeer binnenkort weer de info plaatsen... Maar die is gelijk aan voorgaande edities als je de zoekfunctie gebruikt

 • Leuk 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

 • 2 weken later...
 • 3 weken later...

Pas alsjeblieft op met paracord, schoenveters en alles wat smaller is dan 4 cm breed band!!

Als je dat om een ledemaat wikkeld en zo strak aandraaid als zou moeten, wordt het simpelweg een "chees-wire" en ben eerder bezig met amputeren dan afdrukken...

 

Ik draag een tourniquet op het lijf. Bijna altijd. In mijn werkbus waar ik toch veel tijd in doorbreng heb ik een kit met 6 stuks van alles (TQ, traumazwachtel, packing gauze, chestseal, en isodeken) voor precies zo'n moment dat bij wijze van spreken de rotterdam marathon ineens heel sterk op die in boston gaat lijken, of zaken van dat caliber.

En recht boven mijn veiligheidsgordel zit er een TQ onder handbereik...

 • Leuk 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

15 uur geleden, Anvil zei:

Ik draag een tourniquet op het lijf. Bijna altijd. In mijn werkbus waar ik toch veel tijd in doorbreng heb ik een kit met 6 stuks van alles (TQ, traumazwachtel, packing gauze, chestseal, en isodeken) voor precies zo'n moment dat bij wijze van spreken de rotterdam marathon ineens heel sterk op die in boston gaat lijken, of zaken van dat caliber.

En recht boven mijn veiligheidsgordel zit er een TQ onder handbereik...

 

Dat is echt voorbereid zijn op een pro-level!

 

 

 • Leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

21 uur geleden, Bunkerprepper zei:

 

Dat is echt voorbereid zijn op een pro-level!

 

 

Ach, het heeft m'n interesse..??

 

En het is mijns inziens een van de weinige dingen die je als burger kunt doen tegen terreur; voorbereid zijn om de gevolgen te minimaliseren als het gebeurt.

Veel mensen voelen zich machteloos in dat respect. Maar dat ben je niet! Ga een goede eerste hulp training volgen. En stop in elke jas of tas die je hebt een snelverband nr.2 (of beter).

 

Op 28-2-2020 om 22:29, T.A.P. zei:

Na het lezen van dit topic, en nog enkele andere, heb ik ook besloten om 2 tourniquets aan te schaffen. 1tje voor in de auto en de andere voor thuis. 
Ik ben tenslotte ook regelmatig met een kettingzaag en ander gevaarlijk gereedschap bezig. 

Ik ben voor...?

Zeker als je met kettingzagen werkt!

Laat je ook onderwijzen in het gebruik ervan is mijn tip.

En draag het ding op je lijf als je zaagt... Als je'm nodig hebt is de auto te ver weg. Je kan in 1 minuut te zwak zijn om nog iets zinnigs te doen, en in 3 minuten kan je leeg zijn...?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Anvil Het kan idd zeker snel gaan, ik ben ooit bijna 1 vinger kwijtgeraakt door een kettingzaag en het doet wel wat met een mens als je je eigen bloed in een straaltje uit je lijf ziet komen,op het ritme van je hartslag. Het is al een geluk allemaal goed gekomen en nu zie je er zelfs bijna niets meer van. 
Het is een goede tip om de tourniquet op je lijf te dragen tijdens gevaarlijk werk. 
 

Ik werk nu enkel nog hobbymatig met een kettingzaag maar ik zorg wel altijd dat er een tweede persoon in de buurt is. 
 

Een cursus staat ook nog op de planning, het zal misschien wel pas na de Corona uitbraak zijn. Ik heb al wel wat medische ervaring maar meer als patiënt dan als verzorger maar zo leer je ook wel wat. 

aangepast door T.A.P.
Link naar reactie
Delen op andere sites

@T.A.P. Yep!...

En gewoon je vinger in het gat stoppen is ook nog een optie hè...?

 

Bizar hè.. ik kan prima tegen bloed, ook het mijne, maar in combinatie met flinke pijn, en als de hoeveelheid bloed wat groter wordt, krijg je toch wat slappe knieën soms... Moet je voorstellen dat je dan nog naar de auto moet om je spullen te halen...?

Link naar reactie
Delen op andere sites

20 minuten geleden, Dutch013 zei:

Zou bij een afgezaagde vinger alleen geen tourniquet gebruiken... De tourniquet pijn is niet dragelijk.

Wond drukverband op het restje vinger doet het net zo goed.

Goed om te vermelden ja, maar daar ging ik wel en beetje van uit (dom, aanname...?) dat men dat wel begrijpt.

 

Dus nog even voor de disclaimer:

Een TQ is alleen bedoeld voor zeer ernstig, levensbedreigend bloedverlies, waarbij directe druk of drukverband en niet meer helpen! (Lees grote, slag- of aderlijke bloedingen en/of gedeeltelijke- amputatie!)

Of situaties waarbij meerdere slachtoffers met heftige bloedingen zijn en je je handen vrij moet hebben om nog andere levensbedreigende verwondingen te behandelen...

 

Ur warned!...??

Link naar reactie
Delen op andere sites

44 minuten geleden, Dutch013 zei:

Zou bij een afgezaagde vinger alleen geen tourniquet gebruiken... De tourniquet pijn is niet dragelijk.

Wond drukverband op het restje vinger doet het net zo goed.


Dat is bij mij ook niet gebeurd. We hebben toen met de standaard EHBO kit van de auto een drukverband aangelegd en dan naar het ziekenhuis gereden. 
Tijdens de opratie(3 dagen nadien, het was natuurlijk op een vrijdag namiddag en de specialist was al naar huis) hebben ze wel met een tourniquet mijn arm “drukloos” gemaakt en konden ze de zenuw en de rest van mijn vingertje weer netjes hechten. 
 

De vinger was er ook niet af enkel 1 zijde was een beetje weg, de slagader en zenuw en wat spiertjes. Ik had geluk dat de pees bovenop de vinger niet geraakt was dus nu heb ik nog de volledige mobiliteit in mijn hand en is het enkel een litteken tussen 2 vingers dus zie je het bijna niet meer. 
 

Ik heb veel geluk gehad en ik heb het niet zelf gedaan maar ik was wel de lomperik wie zijn hand in de weg zat. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Herstel opmaak

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
 • Nieuwe aanmaken...