Ga naar inhoud

T.A.P.

Lid niveau 2
 • Items

  52
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

T.A.P.'s prestaties

Adventurer

Adventurer (3/11)

73

Reputatie

 1. Bedankt @JJ&A Aangezien we een bestaand huis zijn aan het renoveren is een waterpomp binnen plaatsen geen optie. Deze gaat buiten geplaatst worden, zolang de leidingen diep genoeg zitten is bevriezen geen probleem. De verwarming zal eventueel met pellets, natuurlijk hout of diesel gebeuren. Gas is prijzig en er is maar 1 firma die het monopolie hierop heeft in onze regio. Een warmtepomp zal het niet worden, ik ben zelf koeltechnieker dus ik mag ze zelf plaatsen maar ze zijn duur in aankoop en na 15-20 jaar zijn ze voor de vuilbak en mag je heel het systeem weer vervangen. Tov de andere systemen kun je de radiatoren recupereren en moet je enkel de boiler of brander vervangen wat op 30-40 jaar toch een stuk goedkoper uitkomt. Het huis zelf is volledig van hout gemaakt en desondanks dat het een 100 tal jaar oud is is de isolatie top. Als we de stenen kachels 1-2uur per dag aansteken blijven de ruimtes 24u aangenaam warm, soms zelfs wat te warm zelfs met de enkele beglazing die nu aanwezig is. De vloeren en beglazing gaan uiteraard nog verder verbeterd en geïsoleerd worden met hoogrendement driedubbele beglazing en geëxpandeerde kleikorrels zodat de muizen minder nestjes kunnen maken dan in Pur of Rockwool. De reetjes lopen hier dagelijks door onze tuin dus er zal er af en toe wel eens eentje in de soeppot verdwijnen zeker als ze teveel aan onze groentjes in de moestuin snoepen. Bruine beren zijn meer in het noorden tegen Estland maar de overige zitten allemaal in de bossen naast ons huisje. Mvg T.A.P.
 2. @JJ&A De bouw van het huis is tijdelijk wat uitgesteld geworden maar heel het covid gedoe heeft ons enkel maar gemotiveerd in onze plannen. We hebben namelijk een oude boerderij gekocht op een 20 km bij de andere grond vandaan. Ik ben momenteel mijn zaak in België aan het stopzetten en ons huis in België is ook verkocht(de compromis is getekend en in juli word de akte verleden). Ik ben nu al in Letland voorbereidende werken aan het uitvoeren en in juni verhuis ik definitief naar hier. Het huis moet wel compleet gerenoveerd worden dus ik weet al wat te doen voor het komende jaar. Mvg T.A.P.
 3. Ik heb een droogoventje gemaakt door een oude oven om te bouwen zodat ik hier fruit in kon drogen voor mijn dochter, gewoon fruit lust ze niet maar gedroogde appels en appelsap wel. ? Ik spuit de stukjes appel in met citroensap nadat ik ze in stukjes heb gesneden en dit voorkomt het verkleuren. Nadien bewaar ik de stukjes in een weckpot en zo heb ik ze al tot een jaar bewaard en dan waren ze nog fris geelgroenig en licht knapperig en heel lekker. Ik zou best wel eens een keer willen experimenteren met kant en klare maaltijden te laten drogen, om ze mee te kunnen nemen op trektochten. Heeft iemand van jullie hier ervaring mee?
 4. Hang de hangmat met 4 musketons op, 2 aan elkaar geklikt aan elke zijden. Doordat je nu geen recht stuk touw meer hebt maar de onregelmatige bobbels van de musketons druipt het regenwater naar beneden i.p.v. naar de hangmat te kruipen. Mijn top 5: Een nieuwe degelijke trekkers rugzak. Tijd om een nieuwe lichtgewicht hangtent te knutselen. De vorige neemt half de rugzak in en weegt 3 kilo. Meer kennis van eetbare planten. Een goede winterjas die wat vuur resistent is zodat er geen gat in zit als je naast een open vuur staat(tips?). Een Dutch oven.
 5. @OBL-RienDe letten zijn over het algemeen ook heel teruggetrokken en individualistisch. Ze hebben ook nog tot de jaren 90 onder Russische heerschappij geleefd, er zijn verschillende revoluties geweest tegen de Russen maar onder andere door de KGB en voorlopers zijn deze in de kiem gesmoord. Iedereen die anti Russische uitspraken deed en die gemeld werd verdween voor 5-15 jaar naar Siberië en nadien werden ze verplicht om informatie door te spelen wat de meeste uit angst ook deden, als je bv al 5 jaar in Siberië hebt gezeten omdat je een mopje op café vertelde en nadien gaan ze je broer of zus deporteren omdat jij niet genoeg info geeft dan is het best wel begrijpelijk dat je breekt. Nadat je als volk verscheidene generaties zo leeft en in bijna alle families is er wel wel een oom of opa of broer die gedeporteerd is geweest dan doet dat wel iets voor de algemene mentaliteit. Eens je echter als buitenstaander door de barrière heen breekt en je de mensen zelf echt leert kennen dan is het echter een zeer warm en behulpvaardig en aangenaam volk. Maar als je in de supermarkt komt en een babbeltje wilt slaan met de kassa bediende dan ga je echter een vreemde blik en nagenoeg geen reactie krijgen, idem als je een voorbijganger in het bos ofzo tegenkomt en deze gedag zegt zul je zelden een reactie krijgen of het zijn andere buitenlanders. In Letland zijn er ook een stuk meer vrouwen dan mannen, iets van een 17% meer dan de rest van Europa. Hierdoor is het redelijk normaal dat de Letse vrouwen met een buitenlander trouwen. Letland zelf is ook sinds ze bij Europa zitten redelijk hard aan het leeglopen echter nadat ze een aantal jaar in het buitenland hebben gezeten komen er meer en meer terug naar hun thuisland en dit word door de overheid middels subsidies etc ook aangemoedigd. Over het algemeen genomen hebben de letten ook geen probleem met Europeanen en zelfs ook Russen, nadat ze hun onafhankelijkheid terug hebben verkregen zijn er veel Russen in Letland blijven wonen en deze worden ook aanvaard. Echter hebben ze wel meer moeite met mensen met een andere huidskleur zoals wel meerdere Oostbloklanden en dat laten ze vaak ook duidelijk merken waardoor er ook zeer weinig zuiderlijke mensen wonen. Wij gaan ook naar een zeer landelijke regio, zelfs naar Letse normen. Hier kent ook iedereen elkaar en de personen die we daar reeds hebben leren kennen hebben ons zeer hartelijk onthaald en omdat we ook redelijk snel naar daar willen zal het voor onze kinderen wel meevallen, ze spreken de taal al en omdat ze nog jong genoeg zijn hebben ze nog tijd genoeg om zelf vrienden te maken en zo hebben ze hopelijk ook tegen hun pubertijd een eigen netwerkje en dan loopt dat allemaal wel los. Het zal voor mij waarschijnlijk nog het moeilijkste worden aangezien ik de taal het minste ken maar ik ben ook niet zo sociaal dus ik heb ook niet zo’n behoefte aan een grote groep mensen rond mij, beter 1 of 2 echte vrienden dan een hoop oppervlakkige kennissen.
 6. Het lijkt mij wel de moeite waard om hier mee te experimenteren. Ik ben benieuwd naar wat je bevindingen zijn. Ik vraag me wel af in hoeverre je provider je gegevens heeft en deze doorspeelt aan de overheid. Hetgeen ze waarschijnlijk willen weten zal je gps locatie zijn en eventueel je gesprekken en chat geschiedenis en internet activiteit. Ik heb geen idee in hoeverre je provider deze gegevens krijgt onafhankelijk van je besturingssysteem van je gsm. Je gps positie hebben ze in elk geval, zelfs met een domme gsm zonder gps chip door middel van de driehoeksbepaling van de gebruikte gsm masten. De overige gegevens zullen misschien wat moeilijker zijn afhankelijk van de encryptie van je besturingssysteem.
 7. @Joe het zal nog een 2 tot 4 jaar duren voor het grote woonhuis klaar zal geraken maar tegen dan is iedereen welkom om eens op vakantie te komen, in een klein huisje of met een yurt of hangtent. We zouden nu ook met ons gezin redelijk snel, na 1-2 jaar willen verhuizen zodat onze kinderen eerst nog enkele jaren naar de lagere school kunnen zodat ze geen achterstand in het middelbaar krijgen. Aangezien mijn vrouw van Letland afkomstig is spreken onze kinderen de taal al en zouden ze vrij vlot moeten kunnen integreren en haar familie is natuurlijk reeds daar. De mijne zal hier in België blijven dus dat zal wel wat wennen zijn maar aangezien ik niet zo een nauw contact met mijn familie heb zal dat wel los lopen. Als de situatie in de wereld er nog meer op achteruit gaat dan ben ik er 100% van overtuigd dat je daar beter af gaat zijn dan hier aangezien er tal van manieren zijn hoe je ginder zelf bedruipzaam kunt leven ten op zichtte van Nederland of België. Met hoe meer mensen je op een hoop zit hoe meer kans je op miserie hebt tegen dat er bv niet genoeg eten of drinkwater is. Deze morgen komt er in België in Overijse al op sommige plaatsen geen drinkwater meer uit de kraan door de droogte en de zomer is nog niet begonnen. Locale contacten gaan we daar uiteraard nog moeten opbouwen maar degene die we reeds hebben zijn zeer behulpzaam en met schoolgaande kinderen is het hopelijk ook gemakkelijk om nieuwe mensen te leren kennen.
 8. Ik ben bezig om met mijn gezin na 1-2 jaar richting de Baltische Staten te verhuizen. Of we onafhankelijk gaan leven hangt ervan af hoe je dat zelf invult. We gaan wel kippen en waarschijnlijk geiten houden en we gaan trachten zelf voorzienend te leven maar we zullen ook nog wel een reguliere job moeten doen om wat centen te verdienen. We zouden ook nog 1 of 2 kleine huisjes willen verhuren om zo ook nog wat inkomsten te kunnen vergaren zonder dat we teveel inbreuk op de rust en schoonheid van de omgeving maken. We hebben vorige zomer een stuk grond gekocht in Letland in een landelijke regio op wandelafstand van de zee. Nu zijn we de toegangsweg en de elektrische aansluiting aan het laten goedkeuren en aanleggen. Het eerste plan voor een toegangsweg is reeds afgekeurd aangezien er een zeldzame plant op het tracé groeide dus hopelijk word de tweede route wel goed gekeurd. We hebben ook al plannen voor het huisje getekend en nu zijn we nog plannen voor een schuur en een kleiner huisje aan het maken. Normaal zouden we deze zomer naar daar willen gaan om de voorbereidingen voor de bouw van het kleine huisje en de schuur voor te bereiden maar heel de huidige Corona situatie maakt het er wat moeilijker op. Dus plannen genoeg, nu nog zien dat we het waar kunnen maken. We zijn door heel de huidige situatie al 8 weken op “vakantie” in onze BOL in onze zelfgebouwde chalet in de Ardennen geweest en onze motivatie is enkel maar toegenomen. Nu zijn we een week terug in ons huisje aan de randstad en we missen de natuur enorm.
 9. Dan zou ik nu wat centen opzij leggen om een boot, tent of op een afgelegen locatie een chalet te kunnen kopen. Als er een SHTF situatie is en de eigenaar van je gekraakte plek komt thuis dan denk ik niet dat je bepaald koffie bij je ontbijt gaat aangeboden krijgen. En voor het verdedigen lijkt me een gedegen en geoefende kennis van een vechtsport zoals bv Krav Maga best wel de moeite. Echter blijft uiteraard de volgende uitspraak ook van tel “Don’t bring a knife to a gunfight”
 10. Om de hoeveelheid slakken te verminderen kun je eenvoudige biervallen maken. Men neme wat restjes bier bv de restjes van de fles trappist met het bezinksel erin en doe deze in een kom of schaal, leg er wat houtblokken ofzo tegen zodat de slakken eenvoudig erin kunnen komen en de beestjes zwemmen gewillig hun einde tegemoet. Leg er een deksel of iets dergelijks over zodat de regen het bier niet te hard aanlengd. Bij een tuinwinkel kun je ook onderstaande keramieken slakken kopen om het bier in te doen. https://www.dille-kamille.be/nl/slakkenval-aardewerk-00002782.html?gclid=CjwKCAjw7e_0BRB7EiwAlH-goJ6MUjdQKuXA1sG6yXJ-VuQyr8UV6s_WNel0dGLGu0bCS_I_K94iNBoC-HgQAvD_BwE Wil je de hoeveelheid slakken echt drastisch verminderen bestel dan aaltjes welke je in de tuin uitgiet en via het grondwater vinden ze zelf de schuilende slakken en zo kun je een behoorlijke oppervlakte moeiteloos effectief behandelen. https://www.tuinadvies.be/tuinwinkel/product/27090/aaltjes-tegen-naaktslakken-kopen-slakken-bestrijden-met-nematoden?gsh=1&gsk=2&gclid=CjwKCAjw7e_0BRB7EiwAlH-goFX965UNwz8hvCuFeslz1Meso7BySrrvqqblDhiVyxOWpBu7C7JppBoC92kQAvD_BwE
 11. Ik doelde ook eerder op werkhandschoenen, voornamelijk de lichtere varianten. Die wegen nagenoeg niets en zijn handig in gebruik. Ik ga zelf af en toe met vrienden op meerdaagse trektochten en na enkele dagen in het bos te leven. Zijn je handen behoorlijk kleverig van de hars en dan ben je blij met wat zeep of de ehbo handschoenen voor het eten.
 12. Dat is bij mij ook niet gebeurd. We hebben toen met de standaard EHBO kit van de auto een drukverband aangelegd en dan naar het ziekenhuis gereden. Tijdens de opratie(3 dagen nadien, het was natuurlijk op een vrijdag namiddag en de specialist was al naar huis) hebben ze wel met een tourniquet mijn arm “drukloos” gemaakt en konden ze de zenuw en de rest van mijn vingertje weer netjes hechten. De vinger was er ook niet af enkel 1 zijde was een beetje weg, de slagader en zenuw en wat spiertjes. Ik had geluk dat de pees bovenop de vinger niet geraakt was dus nu heb ik nog de volledige mobiliteit in mijn hand en is het enkel een litteken tussen 2 vingers dus zie je het bijna niet meer. Ik heb veel geluk gehad en ik heb het niet zelf gedaan maar ik was wel de lomperik wie zijn hand in de weg zat.
 13. @Anvil Het kan idd zeker snel gaan, ik ben ooit bijna 1 vinger kwijtgeraakt door een kettingzaag en het doet wel wat met een mens als je je eigen bloed in een straaltje uit je lijf ziet komen,op het ritme van je hartslag. Het is al een geluk allemaal goed gekomen en nu zie je er zelfs bijna niets meer van. Het is een goede tip om de tourniquet op je lijf te dragen tijdens gevaarlijk werk. Ik werk nu enkel nog hobbymatig met een kettingzaag maar ik zorg wel altijd dat er een tweede persoon in de buurt is. Een cursus staat ook nog op de planning, het zal misschien wel pas na de Corona uitbraak zijn. Ik heb al wel wat medische ervaring maar meer als patiënt dan als verzorger maar zo leer je ook wel wat.
 14. Ik zou zeker nog iets van een slaapzak en een matje voorzien. Ik heb zelf ook een hangtent voor op trektochten maar enkel in het midden van de zomer is dit warm voldoende. In de andere seizoenen word het onder aan de hangmat heel koud met de wind die eronder door blaast. Als je dan een gewoon matje of zo’n zelf opblazend matje in je hangmat legt en daar bovenop gaat slapen dan is het veel comfortabeler. Een setje potten en pannen is ook wel een must als je wat eten voor jezelf wilt bereiden en iets om vuur mee te maken. Lichte handschoenen en een stuk zeep, zodat je kleine wonden aan je handen kunt vermijden en dat je toch ook wat basis hygiëne kunt behouden. En wat visgerief is ook zeer handig, een rolletje vislijn en wat haakjes zodat je tijdens de nacht een paar strooplijnen in het water kunt laten en als je je plek goed gekozen hebt dan heb je al ontbijt als je wakker word. Eventueel kun je ook nog een klein netje meenemen en daar een hoop gras in doen en het slachtafval van je visjes erin gooien en met wat stenen erbij toebinden en met een toutje eraan weer het water in en dan heb je met wat geluk een dag later een snoek of rivierkreeftjes in het net zitten die het slachtafval willen opeten.
 15. Na het lezen van dit topic, en nog enkele andere, heb ik ook besloten om 2 tourniquets aan te schaffen. 1tje voor in de auto en de andere voor thuis. Ik ben tenslotte ook regelmatig met een kettingzaag en ander gevaarlijk gereedschap bezig.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...