Ga naar inhoud

T.A.P.

Lid niveau 2
 • Aantal items

  52
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

T.A.P.'s Achievements

Adventurer

Adventurer (3/11)

73

Community reputatie

 1. Bedankt @JJ&A Aangezien we een bestaand huis zijn aan het renoveren is een waterpomp binnen plaatsen geen optie. Deze gaat buiten geplaatst worden, zolang de leidingen diep genoeg zitten is bevriezen geen probleem. De verwarming zal eventueel met pellets, natuurlijk hout of diesel gebeuren. Gas is prijzig en er is maar 1 firma die het monopolie hierop heeft in onze regio. Een warmtepomp zal het niet worden, ik ben zelf koeltechnieker dus ik mag ze zelf plaatsen maar ze zijn duur in aankoop en na 15-20 jaar zijn ze voor de vuilbak en mag je heel het systeem weer vervangen. Tov de andere systemen kun je de radiatoren recupereren en moet je enkel de boiler of brander vervangen wat op 30-40 jaar toch een stuk goedkoper uitkomt. Het huis zelf is volledig van hout gemaakt en desondanks dat het een 100 tal jaar oud is is de isolatie top. Als we de stenen kachels 1-2uur per dag aansteken blijven de ruimtes 24u aangenaam warm, soms zelfs wat te warm zelfs met de enkele beglazing die nu aanwezig is. De vloeren en beglazing gaan uiteraard nog verder verbeterd en geïsoleerd worden met hoogrendement driedubbele beglazing en geëxpandeerde kleikorrels zodat de muizen minder nestjes kunnen maken dan in Pur of Rockwool. De reetjes lopen hier dagelijks door onze tuin dus er zal er af en toe wel eens eentje in de soeppot verdwijnen zeker als ze teveel aan onze groentjes in de moestuin snoepen. Bruine beren zijn meer in het noorden tegen Estland maar de overige zitten allemaal in de bossen naast ons huisje. Mvg T.A.P.
 2. @JJ&A De bouw van het huis is tijdelijk wat uitgesteld geworden maar heel het covid gedoe heeft ons enkel maar gemotiveerd in onze plannen. We hebben namelijk een oude boerderij gekocht op een 20 km bij de andere grond vandaan. Ik ben momenteel mijn zaak in België aan het stopzetten en ons huis in België is ook verkocht(de compromis is getekend en in juli word de akte verleden). Ik ben nu al in Letland voorbereidende werken aan het uitvoeren en in juni verhuis ik definitief naar hier. Het huis moet wel compleet gerenoveerd worden dus ik weet al wat te doen voor het komende jaar. Mvg T.A.P.
 3. Hoi @JJ&A De tip om de kapjes te bewaren in een luchtdichte verpakking met silica is zeker goed. Ik gebruik ze zelf echter te frequent om ze voor lange termijn te stockeren. In Januari had ik al 150 ffp2 kapjes gekocht en deze zijn er ondertussen bijna allemaal door. Ik heb ze zelfs nog hergebruikt na ze in bleekwater te weken en nadien ze te laten drogen aan de waslijn in de volle zon. De reden waarom ik de handgel met glycerine wil vermengen is zodat de alcohol niet te snel verdampt. Ik had ergens gelezen dat om goed te zijn de alcohol 70+% iets van een 2 minuten contact met de virussen op je handen zou moeten hebben om de deze onschadelijk te maken. Zuivere ethanol verdampt hiervoor te snel en gewone handgel zelfs ook als je zeer weinig gebruikt en het niet goed in de hand in masseert. Glycerine word ook in veel cosmetica producten gebruikt maar ik weet niet of het zelf iets van positieve eigenschappen heeft voor de huid. Maar ik heb toch de indruk dat ik met handgels minder last heb van een droge huid dan met enkel alcohol te gebruiken.
 4. @JJ&A bedankt voor de tip. Ik heb de kapjes zowel privé als voor op mijn werk nodig, als zelfstandige koeltechnieker kom ik bij een aantal klanten per dag en met een gezin van 4 gaat zo’n voorraad toch best snel op. Ik zou zelf ook nog wat bio ethanol en glycerine moeten inkopen om nog handgel te maken want de bus Sterrillium in de auto is bijna op, ik weet niet of het nu al terug verkrijgbaar is maar de prijzen van PBM’s zijn absurd tegenwoordig.
 5. In België lijkt spijtig genoeg de tweede golf te zijn begonnen, hopelijk vlakt het deze keer sneller af en zijn er minder slachtoffers met de kennis die we van de eerste golf hebben opgedaan. De gegevens komen van HLN https://m.hln.be/nieuws/binnenland/overzicht-aantal-besmettingen-stijgt-verder-tot-465-per-dag-ook-ziekenhuiscijfers-blijven-stijgen~a214c623/
 6. Ik heb net nog een aantal kapjes via aliexpress besteld. Ze worden van Spanje naar België verzonden ipv rechtstreeks uit China waardoor ze iets duurder zijn maar dan zou de verzending ook vlotter moeten zijn en betaal je geen import taksen meer. Ze zouden CE gekeurd zijn alhoewel de CE markering niet op de kapjes staat dus dat is nog te bezien. Ik zal nog een seintje geven hoe de kwaliteit is en of de verzending wat vlot is gegaan als ik ze ontvangen heb.
 7. Ik heb een droogoventje gemaakt door een oude oven om te bouwen zodat ik hier fruit in kon drogen voor mijn dochter, gewoon fruit lust ze niet maar gedroogde appels en appelsap wel. ? Ik spuit de stukjes appel in met citroensap nadat ik ze in stukjes heb gesneden en dit voorkomt het verkleuren. Nadien bewaar ik de stukjes in een weckpot en zo heb ik ze al tot een jaar bewaard en dan waren ze nog fris geelgroenig en licht knapperig en heel lekker. Ik zou best wel eens een keer willen experimenteren met kant en klare maaltijden te laten drogen, om ze mee te kunnen nemen op trektochten. Heeft iemand van jullie hier ervaring mee?
 8. Hang de hangmat met 4 musketons op, 2 aan elkaar geklikt aan elke zijden. Doordat je nu geen recht stuk touw meer hebt maar de onregelmatige bobbels van de musketons druipt het regenwater naar beneden i.p.v. naar de hangmat te kruipen. Mijn top 5: Een nieuwe degelijke trekkers rugzak. Tijd om een nieuwe lichtgewicht hangtent te knutselen. De vorige neemt half de rugzak in en weegt 3 kilo. Meer kennis van eetbare planten. Een goede winterjas die wat vuur resistent is zodat er geen gat in zit als je naast een open vuur staat(tips?). Een Dutch oven.
 9. @OBL-RienDe letten zijn over het algemeen ook heel teruggetrokken en individualistisch. Ze hebben ook nog tot de jaren 90 onder Russische heerschappij geleefd, er zijn verschillende revoluties geweest tegen de Russen maar onder andere door de KGB en voorlopers zijn deze in de kiem gesmoord. Iedereen die anti Russische uitspraken deed en die gemeld werd verdween voor 5-15 jaar naar Siberië en nadien werden ze verplicht om informatie door te spelen wat de meeste uit angst ook deden, als je bv al 5 jaar in Siberië hebt gezeten omdat je een mopje op café vertelde en nadien gaan ze je broer of zus deporteren omdat jij niet genoeg info geeft dan is het best wel begrijpelijk dat je breekt. Nadat je als volk verscheidene generaties zo leeft en in bijna alle families is er wel wel een oom of opa of broer die gedeporteerd is geweest dan doet dat wel iets voor de algemene mentaliteit. Eens je echter als buitenstaander door de barrière heen breekt en je de mensen zelf echt leert kennen dan is het echter een zeer warm en behulpvaardig en aangenaam volk. Maar als je in de supermarkt komt en een babbeltje wilt slaan met de kassa bediende dan ga je echter een vreemde blik en nagenoeg geen reactie krijgen, idem als je een voorbijganger in het bos ofzo tegenkomt en deze gedag zegt zul je zelden een reactie krijgen of het zijn andere buitenlanders. In Letland zijn er ook een stuk meer vrouwen dan mannen, iets van een 17% meer dan de rest van Europa. Hierdoor is het redelijk normaal dat de Letse vrouwen met een buitenlander trouwen. Letland zelf is ook sinds ze bij Europa zitten redelijk hard aan het leeglopen echter nadat ze een aantal jaar in het buitenland hebben gezeten komen er meer en meer terug naar hun thuisland en dit word door de overheid middels subsidies etc ook aangemoedigd. Over het algemeen genomen hebben de letten ook geen probleem met Europeanen en zelfs ook Russen, nadat ze hun onafhankelijkheid terug hebben verkregen zijn er veel Russen in Letland blijven wonen en deze worden ook aanvaard. Echter hebben ze wel meer moeite met mensen met een andere huidskleur zoals wel meerdere Oostbloklanden en dat laten ze vaak ook duidelijk merken waardoor er ook zeer weinig zuiderlijke mensen wonen. Wij gaan ook naar een zeer landelijke regio, zelfs naar Letse normen. Hier kent ook iedereen elkaar en de personen die we daar reeds hebben leren kennen hebben ons zeer hartelijk onthaald en omdat we ook redelijk snel naar daar willen zal het voor onze kinderen wel meevallen, ze spreken de taal al en omdat ze nog jong genoeg zijn hebben ze nog tijd genoeg om zelf vrienden te maken en zo hebben ze hopelijk ook tegen hun pubertijd een eigen netwerkje en dan loopt dat allemaal wel los. Het zal voor mij waarschijnlijk nog het moeilijkste worden aangezien ik de taal het minste ken maar ik ben ook niet zo sociaal dus ik heb ook niet zo’n behoefte aan een grote groep mensen rond mij, beter 1 of 2 echte vrienden dan een hoop oppervlakkige kennissen.
 10. Het lijkt mij wel de moeite waard om hier mee te experimenteren. Ik ben benieuwd naar wat je bevindingen zijn. Ik vraag me wel af in hoeverre je provider je gegevens heeft en deze doorspeelt aan de overheid. Hetgeen ze waarschijnlijk willen weten zal je gps locatie zijn en eventueel je gesprekken en chat geschiedenis en internet activiteit. Ik heb geen idee in hoeverre je provider deze gegevens krijgt onafhankelijk van je besturingssysteem van je gsm. Je gps positie hebben ze in elk geval, zelfs met een domme gsm zonder gps chip door middel van de driehoeksbepaling van de gebruikte gsm masten. De overige gegevens zullen misschien wat moeilijker zijn afhankelijk van de encryptie van je besturingssysteem.
 11. @Joe het zal nog een 2 tot 4 jaar duren voor het grote woonhuis klaar zal geraken maar tegen dan is iedereen welkom om eens op vakantie te komen, in een klein huisje of met een yurt of hangtent. We zouden nu ook met ons gezin redelijk snel, na 1-2 jaar willen verhuizen zodat onze kinderen eerst nog enkele jaren naar de lagere school kunnen zodat ze geen achterstand in het middelbaar krijgen. Aangezien mijn vrouw van Letland afkomstig is spreken onze kinderen de taal al en zouden ze vrij vlot moeten kunnen integreren en haar familie is natuurlijk reeds daar. De mijne zal hier in België blijven dus dat zal wel wat wennen zijn maar aangezien ik niet zo een nauw contact met mijn familie heb zal dat wel los lopen. Als de situatie in de wereld er nog meer op achteruit gaat dan ben ik er 100% van overtuigd dat je daar beter af gaat zijn dan hier aangezien er tal van manieren zijn hoe je ginder zelf bedruipzaam kunt leven ten op zichtte van Nederland of België. Met hoe meer mensen je op een hoop zit hoe meer kans je op miserie hebt tegen dat er bv niet genoeg eten of drinkwater is. Deze morgen komt er in België in Overijse al op sommige plaatsen geen drinkwater meer uit de kraan door de droogte en de zomer is nog niet begonnen. Locale contacten gaan we daar uiteraard nog moeten opbouwen maar degene die we reeds hebben zijn zeer behulpzaam en met schoolgaande kinderen is het hopelijk ook gemakkelijk om nieuwe mensen te leren kennen.
 12. Ik ben bezig om met mijn gezin na 1-2 jaar richting de Baltische Staten te verhuizen. Of we onafhankelijk gaan leven hangt ervan af hoe je dat zelf invult. We gaan wel kippen en waarschijnlijk geiten houden en we gaan trachten zelf voorzienend te leven maar we zullen ook nog wel een reguliere job moeten doen om wat centen te verdienen. We zouden ook nog 1 of 2 kleine huisjes willen verhuren om zo ook nog wat inkomsten te kunnen vergaren zonder dat we teveel inbreuk op de rust en schoonheid van de omgeving maken. We hebben vorige zomer een stuk grond gekocht in Letland in een landelijke regio op wandelafstand van de zee. Nu zijn we de toegangsweg en de elektrische aansluiting aan het laten goedkeuren en aanleggen. Het eerste plan voor een toegangsweg is reeds afgekeurd aangezien er een zeldzame plant op het tracé groeide dus hopelijk word de tweede route wel goed gekeurd. We hebben ook al plannen voor het huisje getekend en nu zijn we nog plannen voor een schuur en een kleiner huisje aan het maken. Normaal zouden we deze zomer naar daar willen gaan om de voorbereidingen voor de bouw van het kleine huisje en de schuur voor te bereiden maar heel de huidige Corona situatie maakt het er wat moeilijker op. Dus plannen genoeg, nu nog zien dat we het waar kunnen maken. We zijn door heel de huidige situatie al 8 weken op “vakantie” in onze BOL in onze zelfgebouwde chalet in de Ardennen geweest en onze motivatie is enkel maar toegenomen. Nu zijn we een week terug in ons huisje aan de randstad en we missen de natuur enorm.
 13. Dan zou ik nu wat centen opzij leggen om een boot, tent of op een afgelegen locatie een chalet te kunnen kopen. Als er een SHTF situatie is en de eigenaar van je gekraakte plek komt thuis dan denk ik niet dat je bepaald koffie bij je ontbijt gaat aangeboden krijgen. En voor het verdedigen lijkt me een gedegen en geoefende kennis van een vechtsport zoals bv Krav Maga best wel de moeite. Echter blijft uiteraard de volgende uitspraak ook van tel “Don’t bring a knife to a gunfight”
 14. May 10 Ik heb het gevoel dat dat iets te maken heeft dat mijn schoonmoeder mee in de BOL is ?. Daarbuiten geniet ik van elke dag dat ik hier buiten kan zijn dus zolang ik niet kreupel word houd ik het nog wel een tijdje vol.
 15. Om de hoeveelheid slakken te verminderen kun je eenvoudige biervallen maken. Men neme wat restjes bier bv de restjes van de fles trappist met het bezinksel erin en doe deze in een kom of schaal, leg er wat houtblokken ofzo tegen zodat de slakken eenvoudig erin kunnen komen en de beestjes zwemmen gewillig hun einde tegemoet. Leg er een deksel of iets dergelijks over zodat de regen het bier niet te hard aanlengd. Bij een tuinwinkel kun je ook onderstaande keramieken slakken kopen om het bier in te doen. https://www.dille-kamille.be/nl/slakkenval-aardewerk-00002782.html?gclid=CjwKCAjw7e_0BRB7EiwAlH-goJ6MUjdQKuXA1sG6yXJ-VuQyr8UV6s_WNel0dGLGu0bCS_I_K94iNBoC-HgQAvD_BwE Wil je de hoeveelheid slakken echt drastisch verminderen bestel dan aaltjes welke je in de tuin uitgiet en via het grondwater vinden ze zelf de schuilende slakken en zo kun je een behoorlijke oppervlakte moeiteloos effectief behandelen. https://www.tuinadvies.be/tuinwinkel/product/27090/aaltjes-tegen-naaktslakken-kopen-slakken-bestrijden-met-nematoden?gsh=1&gsk=2&gclid=CjwKCAjw7e_0BRB7EiwAlH-goFX965UNwz8hvCuFeslz1Meso7BySrrvqqblDhiVyxOWpBu7C7JppBoC92kQAvD_BwE
×
×
 • Nieuwe aanmaken...