Winchester 1893 Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Hallo Ik heb een vraag , ik woon vlakbij de rivier de Maas in Maastricht . Als je dat water uit de maas kookt kun je het dan drinken of moet het echt gefiltert worden ? Ik heb op het moment 25 liter water in Barleduc pakken liggen en elke keer als ik naar de supermarkt ga koop ik er een paar pakken bij . Gr H Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
hhpp Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Hallo Ik heb een vraag , ik woon vlakbij de rivier de Maas in Maastricht . Als je dat water uit de maas kookt kun je het dan drinken of moet het echt gefiltert worden ? Ik heb op het moment 25 liter water in Barleduc pakken liggen en elke keer als ik naar de supermarkt ga koop ik er een paar pakken bij . Gr H Koken dood levende organismes als bacterien virussen protozoon parasieten maar bijv zware metalen blijven zitten waar ze zitten en dit geldt voor alle chemicalien. Dus wil je gezond blijven, ga vooral filteren als je maaswater wilt drinken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Vraagje aan het Geweer, drink je liever gefilterd water of gekookt water?En waarom? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Peerke Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Waarom zou je Maaswater willen drinken nu er voldoende alternatieven zijn ? Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
houthe Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 Doet me denken aan een mopje die mijn vader vroeger vertelde Hij zei dan dat hij tijdens de oorlog in Arnhem onder de Rijnbrug iemand uit de Rijn zag drinken. Zegt ie tegen hem "Hé, dat moet je niet drinken, dat is vies water". De man zegt hierop terug "was sagst du?" waarop mijn vader dan antwoordde "Mit zwei händen drinken!"... 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Winchester 1893 Geplaatst: 16 april 2015 Auteur Delen Geplaatst: 16 april 2015 @Peerke In geval van nood vroeg ik me af of het wel of niet schadelijk zou zijn 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast Peerke Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 @Peerke In geval van nood vroeg ik me af of het wel of niet schadelijk zou zijn Oppervlaktewater is nooit echt schoon, wat @hhpp al zei. Graaf dan naast de Maas een gat, wat volstroomt en dan heb je opkomend 'grond'water wat al een stuk schoner is. Daarnaast zou ik filteren en koken blijven aanbevelen. Denk aan bv een Brita filter als eerste filter. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Winchester 1893 Geplaatst: 16 april 2015 Auteur Delen Geplaatst: 16 april 2015 Thnx voor de tip @Stuudje Het veiligst lijkt me eerst gefiltert en daarna nog eens koken . Zo zou ik het doen als ik tenminste een waterfilter had . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Stuudje Geplaatst: 16 april 2015 Delen Geplaatst: 16 april 2015 De Prepshop verkoop Sawyer waterfilters. Niet te duur, goed, klein, lichtgewicht, en er kan veel water mee gefilterd worden. https://prepshop.nl/sawyer-mini-waterfilter Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kyokushinkai Geplaatst: 17 april 2015 Delen Geplaatst: 17 april 2015 Ik heb even doodleuk de Catadyn Pocket Filter gekocht. Flink wat geld, zeker voor een studentje als ik, maar nu kan ik wel bijna alles drinken waar water in zit Pas nog 750ml gefilterd uit een plas in de buurt. Niet echt schoon water maar zag er prima uit na het filteren. Alles opgedronken en geen klachten gekregen. Als ik met de Catadyn water filter dan vind ik het niet nodig om ook nog te koken, zoals sommige mensen aanbevelen. En zeg nou zelf, wat valt er nou weer dood te koken na alles al uit het water te hebben gefilterd... Mijn tip dus: koop een hele goeie dure waterfilter, maar dan zit je daarna wel goed! Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
fragalot Geplaatst: 18 april 2015 Delen Geplaatst: 18 april 2015 virussen vallen nog dood te koken, @Kyokushinkai hoewel die onwaarschijnlijk zijn in de benelux wat wel mee waarschijnlijk is, zijn vluchtige chemicalïen dat nog in het water zitten, met al die verontreinigingen overal tegenwoordig ook die kook je er (deels) uit. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kyokushinkai Geplaatst: 18 april 2015 Delen Geplaatst: 18 april 2015 @fragalot virussen komen niet door de Catadyn Wat betreft die chemicaliën zou ik even na moeten kijken. Geen idee hoe het daar mee zit. En anders toch maar koken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Dreutel Geplaatst: 18 april 2015 Delen Geplaatst: 18 april 2015 Niks mis met het drinken van Maes: 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 18 april 2015 Delen Geplaatst: 18 april 2015 @fragalot virussen komen niet door de Catadyn Wat betreft die chemicaliën zou ik even na moeten kijken. Geen idee hoe het daar mee zit. En anders toch maar koken. Virussen worden niet gefilterd door een keramisch (Katadyn) of holle vezel (Sawyer) filter, bacteriën wel. De kans dat je tegen een virus wat vrij in het water voorkomt aanloopt is echter zeer klein, zoals @fragalot opmerkt. Ook blijft het opletten welke bron je pakt. Bv. botuline vergif geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum kun je niet op deze manier filteren en wordt je alsnog ziek van. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Kyokushinkai Geplaatst: 18 april 2015 Delen Geplaatst: 18 april 2015 Virussen worden niet gefilterd door een keramisch (Katadyn) of holle vezel (Sawyer) filter, bacteriën wel. De kans dat je tegen een virus wat vrij in het water voorkomt aanloopt is echter zeer klein, zoals @fragalot opmerkt. Ook blijft het opletten welke bron je pakt. Bv. botuline vergif geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum kun je niet op deze manier filteren en wordt je alsnog ziek van. Thanks voor de tip Ray! Ik dacht echt dat de Catadyn ook virussen filterde maar als dat niet zo is heb je met deze tip misschien mijn leven gered Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 18 april 2015 Delen Geplaatst: 18 april 2015 Thanks voor de tip Ray! Ik dacht echt dat de Catadyn ook virussen filterde maar als dat niet zo is heb je met deze tip misschien mijn leven gered You're welcome, maar het zal wel meevallen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
rescue Geplaatst: 19 april 2015 Delen Geplaatst: 19 april 2015 Sommige survilist duiken met hun filterpakketje direct in het meest smerige water, die ze kunnen vinden om hun speeltje te testen om te kijken of de fabrikant wel doet wat tie beloofd. Maar wat vaak vergeten dat er een disclaimer van de fabrikant staat, en sommige zaken niet zo maar te filteren zijn ondanks dat meest spannende filters Lees de discussie even over uit water uit de stadsgrachten van Amsterdam, Alle marketing praatjes even doorprikken. Je wilt niet onnodig ziek worden, dus waar je meer zekerheden kan inbouwen zou ik dat zeker niet nalaten. Een van belangrijkste tips, begin altijd met een zo'n schoon mogelijke bron, en indien nodig zet er iets van een voorfilter voor zodat je belangrijkste filters niet al direct dichtslippen. Veel in water opgeloste zaken zijn namelijk net zo groot als watermoleculen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
fragalot Geplaatst: 19 april 2015 Delen Geplaatst: 19 april 2015 hier zit ik voornamelijk in met chemicalien.. je vind niet veel oppervlaktewater hier waar ofwel geen schuim op staat, of geen mooie olieregenboog Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Advivo Geplaatst: 19 april 2015 Delen Geplaatst: 19 april 2015 @Winchester 1893 Aangezien je toch bij Maastricht woont , zou ik eerder het water uit de Jeker nemen. Het kleine riviertje dat in de Maas uitmondt, bij Maastricht ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeker ) Deze heeft zijn oorsprong veel dichter bij huis (totale lengte = 55 km). De Maas zèlf ontspringt ergens diep in Frankrijk. En je wilt niet weten hoeveel zware industrie deze in zijn verloop passeert. (en wat er allemaal in geloosd wordt). Niet dat dat bij de Jeker niet het geval is (zie het kopje 'Ecologie' in de Wikipedia-link), maar uiteraard niet vergelijkbaar met de Maas, gezien de lengte daarvan. Na koken en filtreren moet de Jeker betrouwbaar water kunnen leveren, naar mijn idee. (betrouwbaarder dan de Maas in elk geval). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Winchester 1893 Geplaatst: 19 april 2015 Auteur Delen Geplaatst: 19 april 2015 Ik heb al wat mooie plasjes dichtbij huis gevonden . lijkt me zo schoon dat je het bijna zo drinken kan . Tuurlijk wel eerst ff koken van te voren https://jossarisfoto.wordpress.com/tag/herfstwandeling/ Iedereen bedankt voor de reacties , ik dacht dat de rivier de Maas redelijk schoon water had maar dat is dus niet zo . Dan kan ik veel beter water uit de vijver gebruiken hier op de Brunsummerhei . Is ook nog eens op loopafstand van mij thuis . Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 19 april 2015 Delen Geplaatst: 19 april 2015 Ik heb al wat mooie plasjes dichtbij huis gevonden . lijkt me zo schoon dat je het bijna zo drinken kan . Tuurlijk wel eerst ff koken van te voren https://jossarisfoto.wordpress.com/tag/herfstwandeling/ Iedereen bedankt voor de reacties , ik dacht dat de rivier de Maas redelijk schoon water had maar dat is dus niet zo . Dan kan ik veel beter water uit de vijver gebruiken hier op de Brunsummerhei . Is ook nog eens op loopafstand van mij thuis . Gewoon een waterfilter aanschaffen, scheelt bakken met brandstof juist op het moment dat deze ook schaars is. Tegen de tijd dat er geen water meer uit de leidingen komt, is de kans zeer groot dat het gas het ook niet meer doet. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Gast ghostwhiper Geplaatst: 19 april 2015 Delen Geplaatst: 19 april 2015 Gewoon een waterfilter aanschaffen, scheelt bakken met brandstof juist op het moment dat deze ook schaars is. Tegen de tijd dat er geen water meer uit de leidingen komt, is de kans zeer groot dat het gas het ook niet meer doet. Daarnaast smaakt het water dan ook beter dan gekookt water. Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Raycoupe Geplaatst: 19 april 2015 Delen Geplaatst: 19 april 2015 Daarnaast smaakt het water dan ook beter dan gekookt water. Inderdaad, de smaak van gekookt water kan me ook niet echt bekoren. Gewoon (schoon) leidingwater valt wel mee, maar water uit sloot/plas/rivier koken wordt echt minder lekker vooral als je het even laat staan. Bovendien slaan een hoop mineralen neer tijdens het koken en die hou je liever in het water. Zoals met alles, blijft het gewoon het koppie gebruiken. Goede bron uitzoeken is stap één. Als ik bv. weet dat ergens het Hanta virus voorkomt, zal ik meer maatregelen treffen dan alleen filteren door een keramisch of holle vezel filter. In verreweg de meeste gevallen (en al helemaal op deze breedtegraad) volstaat een waterfilter. Zelf heb ik na een goedkoop keramisch filtertje al weer heel lang plezier van de Sawyer Squeeze (grote broer van de mini). Quote Link naar reactie Delen op andere sites Meer opties om te delen...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.